Publicat: 5 Iunie, 2015 - 08:41

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a comentat, joi, în cadrul unui dialog cu cetăţenii români şi bulgari organizat la Ruse, că Bulgaria este în urma României în ceea ce priveşte reforma justiţiei.

România şi Bulgaria nu sunt la acelaşi nivel când vine vorba despre progresele din sfera reformelor în domeniul justiţiei şi trebuie să fie evaluate separat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), în funcţie de evoluţiile din fiecare ţară, a declarat, joi, la Ruse, Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

„Vreau ca România şi Bulgaria să fie evaluate separat în funcţie de evoluţiile proprii”, a specificat vicepreşedintele Comisiei Europene.
„Bulgaria este în urma României şi asta se vede şi din rapoartele MCV. Vreau să fiu sincer şi să fiu direct cu voi. Am discutat cu primul-ministru bulgar despre aceste aspecte şi am spus că guvernul bulgar are obligaţia să recupereze timpul pierdut, însă eu nu mai am răbdare pentru promisiuni, vreau să văd acţiuni concrete. Vă promit că la următorul raport voi încerca să văd rezultate. Faptul că există un MCV pentru România şi Bulgaria nu înseamnă că celelalte state membre nu au şi ele provocările lor. Niciun stat nu şi-a eliminat aceste probleme, dar în ceea ce priveşte Bulgaria şi România trebuie să ridicăm un pic nivelul”, a mai spus Frans Timmermans. 

La întâlnire au participat aproximativ 700 de cetăţeni români şi bulgari, membri ai societăţii civile din ambele ţări, studenţi, diplomaţi şi oficiali europeni.