Publicat: 8 Decembrie, 2015 - 20:00
Share

Universitatea din București va acorda joi, 10 decembrie 2015, titlul onorific de Doctor Honoris Causa unei personalități de excepție din domeniul filosofiei contemporane, Timothy Williamson, Wykeham Professor of Logic la Universitatea Oxford și Fellow of New College Oxford. Ceremonia se va desfășura la Palatul Facultății de Drept (B-dul Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46, Bucuresti), sala 'Constantin Stoicescu', începând cu ora 12,00.

Profesorul Timothy Williamson s-a născut la Uppsala, Suedia, pe data de 6 august 1955. Între anii 1973 și 1976 a studiat matematică și filosofie la Balliol College, Oxford. Au urmat apoi două masterate, ultimul obținut în anul 1986 cu distincția ad eundem gradum, dar si un doctorat în filosofie finalizat în 1981. Cariera să academică a debutat odată cu studiile masterale: între anii 1980-1988 a fost lector în filosofie la Trinity College, Dublin, apoi a predat vreme de sase ani la University College, Oxford, iar în 1995 a fost numit profesor de logică și metafizică la University of Edinburgh. Din anul 2000 până în prezent, profesorul Williamson a susținut numeroase cursuri în calitate de Visiting Professor sau Fellow la prestigioase universități din întreaga lume: MIT, Princeton University, University of Canterbury, University of Michigan, Yale University etc.

Timothy Williamson este unul dintre cei mai importanți filosofi contemporani, având profunde contribuții în filosofia analitică. Studiile sale au schimbat cursul dezbaterilor dintre logicieni și filosofi, redefinind agenda multor domenii din aria filosofiei si, în special, din epistemologie, logică filosofică și metafizică. Cărțile sale, printre care putem aminti Identity and Discrimination, Vagueness, Knowledge and its Limits sau Modal Logic as Metaphysics, au fost primite cu deosebit interes de comunitatea stiințifică internațională, impresionând pentru viziunea filosofică profundă și pentru virtuozitatea lor tehnică, de altfel două dintre cele mai importante trăsături ale personalității științifice a profesorului Williamson.

Prin conferirea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Timothy Williamson de la Oxford University, Universitatea din București include în rândul elitelor sale academice o personalitate științifică de primă importanță și contribuie la dezvoltarea relatiilor academice dintre Universitatea din București și Oxford University, precum și a relațiilor culturale și științifice dintre România și Marea Britanie.