28 septembrie 2021

Timp de cinci zile, Taiwanul desfășoară aplicații militare simulând răspunsul în fața unui posibil atac venit din partea Beijingului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Taiwanul a lansat pe 13 septembrie cele mai importante aplicații anuale de război pentru a-și testa apărarea în caz de conflict cu China continentală.

Exercițiile „Han Kuang”, cu o durată de cinci zile au început luni, la câteva zile după ce înalți oficiali din Statul insular au vizitat Statele Unite pentru discuții la nivel înalt legate de apărare și securitate.

Tensiunile de-a lungul Strâmtorii Taiwanului nu au dat semne de diminuare, Armata Populară de Eliberare a Chinei continentale trimite avioane de război în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului aproape zilnic pentru a crește presiunea asupra Statului taiwanez, pe care Beijingul îl consideră „teritoriul său”.

Aplicațiile, care vor include exerciții pe insulele adiacente, au început cu un test al capacității medicale coordonate a armatei taiwaneze de a răspunde la atacurile biochimice simulate din partea Chinei, potrivit ministerului apărării din Taiwan.

Oficialii ministerului au declarat că forțele vor fi testate și asupra capacității lor de a-și păstra forța de luptă ca răspuns la un prim atac biochimic simulat al armatei chineze.

Exercițiul a implicat zborul a diferite avioane de război de la bazele lor din vestul Taiwanului la baza Jiashan din est pentru adăpost temporar pentru a-și păstra puterea de luptă înainte de a lansa un atac ca răspuns. Manevra a inclus avioane de luptă Mirage-2000 și F-16V, precum și avioane de avertizare timpurie tip E-2K și avioane de vânătoare împotriva submarinelor, tip P-3C.

Se spune că baza Jiashan, construită în interiorul unui munte din provincia Hualien, are o cale de rulare de 2.300 metri care permite aeronavelor să se deplaseze înainte și înapoi fara obstacole. Fiind cel mai mare adăpost subteran pentru aeronave din Taiwan, chiar si 100 de aeronave pot fi adăpostite aici.

Marina și armata terestră au testat abilitățile acestor categorii de forțe, în vederea contracarării atacului inamic.

Armata va testa, de asemenea, pregătirea pentru lupta de noapte și capacitățile anti-aeriene, de suprafață și pe mare ale forțelor în următoarele patru zile. Exercițiile vor include teste ale capacității militarilor de a răspunde unui puternic atac din partea Chinei , inclusiv unui raid împotriva biroului prezidențial.

Miercuri, forțele aeriene vor testa decolările și aterizările de urgență ale avioanelor de luptă pe pista Jiadong- un element major al exercițiilor, potrivit ministerului.

Avioanele de război vor testa pentru prima dată decolările și aterizările de urgență pe secțiunea Jiadong a autostrăzii nr. 1 provinciale din Pingtung, în sudul Taiwanului – desemnată ca pistă de război pentru forțele aeriene. Taiwanul are alte patru benzi de aterizare de urgență pe autostrada Sun Yat-sen, toate acestea fiind testate pentru o utilizare similară în caz de urgență.

Exercițiul ar simula un scenariu în care aeroporturile militare și civile din Taiwan și pistele de aterizare au fost grav avariate de focul inamic, iar avioanele trebuie să aterizeze pe autostradă, au spus oficialii militari.

Beijingul nu a renunțat la utilizarea forței pentru a lua Taiwanul. Pe lângă suspendarea schimburilor oficiale cu Taiwanul, a intensificat intimidarea militară împotriva insulei, trimițând avioane de război aproape zilnic în ultimii doi ani.

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministrul de Exemplu, Joseph Wu și secretarul general al Consiliului de Securitate Națională, s-au aflat în Statele Unite pentru discuții despre apărare, securitate și afaceri externe.

Financial Times a raportat vineri că înalți oficiali ai guvernului SUA au purtat o rundă de discuții sensibile cunoscute sub numele de „canalul special” din Maryland cu o delegație taiwaneză, care a inclus pe cei doi oficiali, Wu și Koo.

Raportul spunea că întâlnirea a fost prima dată când administrația Joe Biden a purtat discuții la nivel înalt, în persoană, cu Taiwanul. Astfel de întâlniri au fost ținute în mod tradițional sub acoperire pentru a evita antagonizarea Beijingului.

Ziarul taiwanez The Liberty Times a declarat că în delegația taiwaneză se numără și Hsu Szu-chien, secretarul general adjunct al consiliului de securitate și un grup de oficiali de securitate și militari. Potrivit ziarului, delegația va rămâne în SUA o săptămână.

Având în vedere contextul regional, Taipeiul este îndreptățit să ia din timp măsuri și să fie în permanență pregătit în fața oricărui aventurism marca președintelui chinez XiJinping.

Redactor Ciprian Pop