Publicat: 9 Mai, 2015 - 07:00

Ploaie mocănească, persistentă, vizibilitate redusă, carosabil umed, sunt elemente de mare risc ce însoţesc acest element meteorologic. De la bun început se cere a fi respectată, pentru un trafic rutier sigur, viteza de deplasare, adaptată acestor elemente specifice ploii.

La volanul milioanelor de autovehicule sunt cele mai diferite categorii de şoferi, de la cei prudenţi la vitezomani pentru care oricâte recomandări s-ar face, toate se dovedesc a fi inutile.

Există categoria marilor imprudenţi ai drumului public, care împletesc nebunia conducerii neglijente cu băuturile etilice. Sunt criminalii mobili ai drumului public care zibesc şi aduc nenorocirea accidentului consumat în orice punct al şoselei.

Există însă şi o altă categorie de şoferi imprudenţi, poate mai periculoasă de cât cea a etilicilor, anume categoria celor care continuă a şofa deşi semnele oboselii sunt vădite. Orice om-şofer cu scaun la cap ar trebui să cunoască faptul că oboseala începe a se face simţită prin nevoia de a se întinde, a căsca repetat şi din ce în ce mai amplu, usturimea ochilor ce se cer a fi frecaţi din ce în ce mai frecvent şi puternic, după care, inexorabil, somnul cuprinde subiectul.

Neoprirea de la primele semne înseamnă acceptarea riscului de adormire şi accidentare. Regula generală, eronată şi periculoasă, este aceea de a continua deplasarea pentru a ajunge cât mai repede la destinaţie. Numai că oboseala nu ţine seama de această dorinţă. Pleoapele devin din ce în ce mai grele, neputinţa de a nu le închide se resimte puternic şi finalul este o maşină care se deplasează haotic când pe dreapta când pe stânga pentru ca în final să producă accidentul.

Recent doi tineri au murit în împrejurări dramatice, maşina lor fiind complet lipsită de judecata celui adormit de la volan. După ce a rulat cu viteză pe stânga a intrat cu frontala într-un cap de pod, iar bara metalică de susţinere i-a tras pur şi simplu în ţeapă , amândoi fiind străpunşi de aceasta. Niciodată nu trebuie aşteptat ca oboseala să cedeze! NU va ceda nicidecum sau va ceda după ce va produce nenororcirea! Nu uitaţi oameni buni, OBOSEALA LA VOLAN ESTE MAI CUMPLITĂ decât orice altă formă de imprudenţă la volan!

La primele semne ale oboselii, opriţi de îndată, ieşiţi într-un spaţiu de parcare şi îngăduiţi-vă câteva ore de repaus, de somn izbăvitor! Orice alte măsuri nu fac altceva decât să menţină starea de pericol. Este mare păcat să vă jucaţi cu viaţa dvs. şi a celorlalţi oameni!

Precipitaţiile influenţează desfăşurarea traficului rutier din Capitală, astfel când vă aflaţi în trafic pe timp de ploaie trebuie să aveţi în vedere câteva aspecte importante:

- prima condiţie a deplasării autovehiculului în deplină siguranţă este corelarea manierei de condus cu specificul suprafeţei carosabile;

- înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă că parbrizul, geamurile laterale şi luneta vă asigură o vizibilitate foarte bună. De asemenea, trebuie să aveţi în bună stare de funcţionare ştergătoarele şi instalaţia de climatizare şi dezaburire;

- evitaţi frânările şi accelerările bruşte;

- păstraţi o distanţă suficientă faţă de autovehiculul care va preceda, astfel încât să puteţi opri în siguranţă, în situaţia în care acesta încetineşte sau opreşte brusc;

- când carosabilul din piatra cubica este umed, aveţi obligaţia să circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.

 

În condiţiile unui trafic aglomerat recomandăm conducătorilor auto:

- să nu depaşească coloana de autovehicule oprite la semafor;

- să nu oprească sau să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfaşurarea normală a traficului rutier;

- să păstreze liber centrul intersecţiei;

- să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public;

- să nu treacă la culoarea roşie a semaforului electric;

- să nu claxoneze inutil;

- asiguraţi-vă o bună vizibilitate prin curăţarea parbrizului şi folosirea sistemului de dezaburire. Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.