28 noiembrie 2021

„Ţine de noi ca, prin diplomaţie culturală, să promovăm cămaşa cu altiţă, în vederea includerii ei în UNESCO”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Promovarea cămăşii româneşti cu altiţă, prin acţiuni de diplomaţie culturală desfăşurate de instituţiile statului, parlamentari, mediul neguvernamental, precum şi colaborarea între principalii actori va reprezenta o prioritate, până când UNESCO va decide includerea iei româneşti în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii. Aceasta a fost concluzia întâlnirii online, organizată de deputatul Mihai Weber, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, la scurt timp după depunerea la UNESCO a dosarului „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”.

Au participat la dezbatere Excelenţa Sa Simona Miculescu, Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Delegat permanent al României pe lângă UNESCO, Excelenţa Sa Eugen Vizir, Însărcinat cu afaceri, Delegatul permanent al Republicii Moldova pe lângă UNESCO, Iulia Miaun, Delegat permanent adjunct al Republicii Moldova pe lângă UNESCO şi Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii.

„Scopul acestei întâlniri a fost acela de a stabili o strategie comună România – Republica Moldova, până în 2022, când UNESCO va dezbate oportunitatea introducerii iei în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Omenirii. Trebuie ţinut cont că politicile UNESCO din acest moment sunt gândite ca tot mai multe state să-şi poată înscrie elemente de identitate naţională. Diplomaţia culturală este esenţială, pentru a creşte şansele noastre, cu atât mai mult cu cât, tot pe 29 martie 2021, la UNESCO, a fost depus şi dosarul transnaţional ‘Tradiţia creşterii cailor lipiţani’, în care şi România este Stat Parte. În acest moment, avem două dosare pe masa UNESCO, ambele transnaţionale, şi ambele vor intra în dezbatere în 2022. S-ar putea ca autorităţile române să fie nevoite să stabilească o ordine de priorităţi. Se va impune o dezbatere, în plan intern de această dată, şi o poziţionare rapidă. Pentru mine, personal, nu există dubii şi prioritar este dosarul cămăşii cu altiţă, fără a exclude şi a nega importanţa dosarului cailor lipiţani. Sperăm, însă, să nu se ajungă în această situaţie”, a declarat deputatul Mihai Weber, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

Cei doi delegaţi permanenţi pe lângă UNESCO ai României şi Republicii Moldova, Excelenţa Sa, Simona Miculescu, respectiv, Excelenţa sa, Eugen Vizir, au apreciat că organizarea de evenimente de promovare a cămăşii cu altiţă va creşte vizibilitatea celui mai important element al portului popular românesc şi va duce la aprecierea sa la adevărata valoare.

Preşedinte Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO
Deputat PSD, Mihai Weber

Poza este preluata de pe siteul radiounirea.ro