24 ianuarie 2022

„Tineri pe înălțimi”

parc national Piatra Craiului
Distribuie pe rețelele tale sociale:

A șaptea ediție a evenimentului internațional „Youth at the top” 2021 s-a desfășurat în perioada 08 – 09 iulie. Tematica comună a evenimentului de anul acesta a fost „Local Food” – Mâncare tradițională. RNP Romsilva – Administrația Parcului Național Piatra Craiului R.A. participă la acest eveniment internațional pentru a șasea oară și a organizat în zilele de joi și vineri o excursie tematică pentru un grup de elevi din cadrul Liceului Teoretic „Mitropolit Ioan Mețianu” Zărnești.

Evenimentul educațional „Youth at the top” a fost lansat în 2015 în cadrul proiectului cu același nume, de către Asociația Alparc din Franța. Anul acesta, evenimentul a reunit, grupuri de copii din 10 tări și din peste 40 de arii naturale protejate diferite, care urcă pe un vârf de munte și participă la activități educaționale tematice.

Administrația Parcului Național Piatra Craiului, a ales anul acesta traseul turistic: Zărnești – Schitul Colții Chiliilor – Refugiul Diana – Vârful Padina Popii – Cabana Curmătura (Lehmann), iar pentru întoarcerea în Zărnești, după noaptea petrecută la Cabana Curmătura, traseul cu bandă galbenă, Fântâna lui Botorog.

Așadar, elevii participanți, pe lângă parcurgerea unui traseu turistic pe care nu

l-au mai parcurs, au luat parte la activități prin care am încercat să punctăm importanța protejării mediului înconjurător pentru o hrană sănătoasă. Acestea au constat din reprezentarea unei rețete tradiționale prin desene, care va fi inclusă într-o carte de bucate cu rețete internaționale, desfășurarea unui joc de cunoaștere pornind de la mâncarea preferată a participanților, crearea de legături între diferite elemente din natură, fără de care nu am putea să beneficiem de hrană sănătoasă și desfășurarea unui joc de mimă cu activități de producere a alimentelor, activități care pot influența negativ mediul înconjurător dacă noi oamenii nu suntem responsabili. Pentru Administrația Parcului Național Piatra Craiului interesul și participarea activă a elevilor reprezintă o bucurie și speranța că informațiile acumulate vor fi aplicate și transmise mai departe.

Evenimentul este coordonat de Asociația ALPARC din Franța și finanțat de Ministerul German de Mediu și Principatul Monaco.