13 aprilie 2021

Tinerii români decid pentru viitorul lor la Virtual RIUF

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Săptămâna aceasta, pe 8 aprilie, între 12:00 şi 18:00, va avea loc cea de-a treia ediţie online a RIUF – The Romanian International University Fair. Cel mai mare eveniment educaţional din Sudul şi Estul Europei aduce în acelaşi loc reprezentanţii a peste 60 de universităţi şi instituţii educaţionale şi peste 6.000 de elevi de liceu, studenţi, părinţi sau profesori interesaţi de oportunităţile de studiu din România şi alte 12 ţări.

Conform informaţiilor deţinute de PISA 2018 în urma unui studiu internaţional, persoanele de sex feminin aleg programe de studiu dedicate domeniilor: medicina (16%), educaţionale (9,4%), managementul afacerilor (5%), drept (5%) şi psihologie (4%), iar în preferinţele persoanelor de sex masculin se află ingineria (8%), managementul afacerilor (7%), medicina (6%), IT (6%) şi domeniul sportiv (5%).

Ce factori iau în considerare tinerii când îşi aleg facultatea?
Alegerea programului de studiu este una din cele mai importante decizii pe care un tânăr absolvent trebuie să şi-o asume. Deşi modelul imitaţiei persoanelor de succes, a membrilor familiei sau urmarea unor pasiuni par să motiveze deciziile multora, statisticile arată că lucrurile nu stau chiar aşa. Conform Next Gen Personal Finance 2015, factori foarte importanţi în luarea unei decizii sunt posibilitatea de a avea un job bine plătit după finalizarea studiilor (86%), învăţarea unor lucruri de interes pentru ei (82%), practica de specialitate (77%), diploma care atestă finalizarea studiilor (70%), prestigiul instituţiei (65%), soluţiile de finanţare (47%) şi taxa de studiu (45%).

Consiliere vocaţională şi educaţională gratuită
Joi, pe 8 aprilie, pe lângă interacţiunea cu universităţile şi participarea la conferinţa YouForum, la Virtual RIUF participanţii au ocazia să facă cunoştinţă cu reprezentanţii EDMUNDO, UNIVERSALIO şi Opţiuni de Carieră, servicii de consiliere pentru tinerii care au nevoie de ajutor pentru a aplica la studii în străinătate şi de alegerea unui domeniu / a unei cariere potrivite.

Consilierea educaţională reprezintă un ajutor de nădejde pentru cei care îşi doresc să urmeze un program de studiu în străinătate. Apelând la consilierii EDMUNDO sau UNIVERSALIO, aplicanţii primesc informaţii despre destinaţii de studiu, despre universităţi şi programele acestora, deadline-uri de aplicare, ajutor în alegerea unui program în funcţie de aptitudini şi nevoi, sprijin în realizarea dosarului de aplicare, simulări pentru interviuri de admitere, dar şi detalii despre soluţii de finanţare şi oportunităţi de dezvoltare.

În ceea ce priveşte consilierea vocaţională, Opţiuni de Carieră oferă servicii de informare şi orientare în scopul dezvoltării profesionale pentru elevi, studenţi şi tineri absolvenţi. Consultanţii vocaţionali ajută aplicanţii să exploreze opţiunile de carieră, oferă ghidare, evaluează potenţialul personal şi oferă sprijin în realizarea CV-ului, portofoliului şi scrisorii de intenţie. În plus, în funcţie de abilităţi, interese şi valori personale, aceştia pot oferi îndrumare şi în alegerea domeniului de studiu potrivit aşteptărilor tinerilor.

Studiu în România sau din străinătate: de la universităţi de top, la cele accesibile

Cei care încă nu sunt decişi pot explora la Virtual RIUF ofertele educaţionale puse la dispoziţie de universităţi din Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda, Danemarca, Belgia, Franţa, Grecia, Spania. SUA, România sau Elveţia.

Pentru studiile internaţionale, pe 8 aprilie, vor fi prezente online peste 10 universităţi aflate în top 200 mondial precum: University of Cambridge, University of Essex, Radboud University, University of Greenwich.

Studiul internaţional este accesibil şi celor care au medii de peste 7.5 la examenul de Bacalaureat. HAN University of Applied Sciences, Falmouth University, Breda University of Applied Sciences, Buckinghamshire New University, Bangor University, University of Roehampton sunt doar câteva despre care vizitatorii Virtual RIUF pot afla mai multe pe data de 8 aprilie.

Pentru cei care doresc să îşi continue studiile în România pot afla direct de la reprezentanţii universităţilor ce opţiuni au, în ce constau admiterile, dar şi detalii despre burse şi taxe. La ediţia online a celui mai mare eveniment educaţional din Europa de Sud şi de Est vor lua parte instituţii precum Academia Europeană pentru Asistenţi Medicali, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Româno-Americană, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi şi EA – The Entrepreneurship Academy.

Informaţii despre burse şi soluţii de finanţare
Deşi taxele pentru studii nu reprezintă pentru toţi cel mai important criteriu în alegerea programului de studiu, foarte mulţi aplicanţi se orientează spre ţări cu taxă 0, precum Germania, Grecia, Danemarca şi Suedia. Totuşi, asta nu înseamnă că problema banilor nu există atunci când vorbim de studii internaţionale.

Un ajutor pentru cei ce îşi doresc să plece la studii în ţări din Europa îl reprezintă creditul de studii FINS, destinat tinerilor care îşi doresc să urmeze programe la universităţi de top, dar au nevoie de sprijin financiar. Cei ce nu doresc să apeleze la un credit pot beneficia de:

– Finanţări guvernamentale în state precum Germania sau Olanda
– Fondul de burse DAAD în valoare de peste 1.500.000 euro pentru programe de licenţă, masterat şi doctorat în Germania
– Burse academice sau sociale în U.K., care constau în reduceri substanţiale din taxe
– Bursa IELTS oferită de British Council de peste 10.000 euro
– Bursa oferită de Coventry University pentru studenţii români
– Împrumuturi pentru cei care lucrează în perioada studenţiei în Ţările Nordice sau Olanda

Cei interesaţi pot găsi informaţii despre surse de finanţare, burse şi condiţiile în care se acordă acestea direct de la reprezentanţii instituţiilor prezente pe 8 aprilie la Virtual RIUF.

Participarea este gratuită, dar condiţionată de completarea formularului de înscriere de pe https://www.riuf.ro/ .

*** Despre Grupul EDUCATIVA
EDUCATIVA este un grup de organizaţii non-guvernamentale şi companii ce dezvoltă produse şi servicii educaţionale care ajută tinerii români în identificarea şi fructificarea oportunităţilor de dezvoltare personală.

Printre proiectele Grupului EDUCATIVA se numără serviciile de consiliere educaţională EDMUNDO, UNIVERSALIO şi EDMERICA, serviciul de recrutare Reviro şi platforma centralizată de înscriere la universităţi din România, AdmitereOnline.ro, EA – The Entrepreneurship Academy şi Opţiuni de Carieră.

ZAHARIA RUXANDRA
PR & MARKETING Manager RIUF – The Romanian International University Fair

DRĂGAN MONICA
PR & CONTENT Manager RIUF – The Romanian International University Fair