6 octombrie 2022

„Tinerii şi Biblioteca” sau lansarea unui proiect-invitaţie la cultură

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Administratorul public al judeţului Tulcea, Dumitru Mergeani, a participat la conferinţa de lansare a proiectului „Tinerii şi Biblioteca”, implementat, în perioada 1 iunie – 15 octombrie 2022, de organizaţia neguveramentală „Celisea” Tulcea în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Panait Cerna”, cu cofinanţare de la Consiliul Judeţean Tulcea, conform prevederilor Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

Scopul proiectului vizează creşterea gradului de cunoaştere prin promovarea în rândul comunităţii tulcene, în special în rândul tinerilor şi elevilor, a operelor literare, atrăgând astfel spre creaţia literară şi cunoaşterea şi promovarea autorilor locali.

„În primul rând, doresc să mulţumesc, în numele conducerii Consiliului Judeţean Tulcea, care este şi finanţatorul acestui proiect, Bibliotecii Judeţene „Panait Cerna” şi Organizaţiei de Tineret „Celisea”, un vechi colaborator al instituţiei noastre, în special prin intermediul finanţărilor nerambursabile acordate conform Legii 350/2005, pentru această frumoasă iniţiativă culturală.

Este realmente lăudabil faptul că reuşiţi în mod constant să aduceţi tinerii de toate vârstele aproape de carte şi, de cultură, în general, implementând proiecte pentru ei. Eu tot timpul am spus, rememorând ce-mi spunea profesorul meu de limba română din liceu, regretatul Cezar Calenic: cultura unui om începe dincolo de coperţile manualului.

De aceea este bine să citiţi, dragi elevi! Sigur, contemporaneitatea noastră pune în ultima vreme accentul pe digitalizare, pe internet, pe viteză. Din acest punct de vedere, cărţile au o concurenţă din ce în ce mai serioasă. În ziua de azi vezi din ce în ce mai rar pe cineva că citeşte sau, şi mai rar, că scrie o carte. Tot ce e nou e la modă, ce e tradiţional e lăsat undeva, în background.

De aceea, acest tip de proiecte şi activităţi promovate de ONG „Celisea” şi Biblioteca Judeţeană trebuie nu numai a fi lăudate, ci povestite şi altora. Noi suntem mândri că putem finanţa o parte din aceste proiecte şi, în încercarea de a crea plus valoare în rândul generaţiilor viitoare, ne vom strădui să procedăm cel puţin la fel şi de acum înainte”, a declarat cu acest prilej, administratorul public al judeţului, Dumitru Mergeani.

În ceea ce priveşte activităţile din cadrul proiectului, atragerea şi încurajarea tuturor categoriilor sociale, fără deosebire de vârstă, spre lectură şi participarea la evenimente cu caracter cultural se va face prin conceperea şi derularea unei expoziţii tematice la Biblioteca Judeţeană, organizarea unei Sesiuni Naţionale de Comunicări Ştiinţifice în perioada 23-25 septembrie, tipărirea unui număr de trei cărţi lansate, cu fragmente citite şi comentate la grădiniţă, şcoală gimnazială, Biblioteca orăşenească Sulina şi Biblioteca Judeţeană Brăila.

Mai mult decât atât, tinerii vor învăţa despre amenajarea unei expoziţii tematice şi despre etapele care stau la baza derulării unei sesiuni de comunicări pe o temă dată, aici dedicate poetului tulcean Panait Cerna.

Sursa foto Facebook Consiliul Judeţean Tulcea