25 iunie 2022

Ţinutul Buzăului i-a fost de acordată oficial titulatura de Geoparc din Reţeaua Internaţională a Geoparcurilor UNESCO

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Participarea secretarului de stat Janina Sitaru la evenimentul organizat cu prilejul intrării Ţinutului Buzăului în Reţeaua Internaţională a Geoparcurilor UNESCO

Secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale, Janina Sitaru, a participat joi, 21 aprilie 2022, la evenimentul (desfăşurat în format hibrid) prin care Ţinutului Buzăului i-a fost de acordată oficial, de către reprezentanţii UNESCO, titulatura de Geoparc din Reţeaua Internaţională a Geoparcurilor UNESCO.
În acest cadru, oficialul MAE a adresat felicitări tuturor instituţiilor şi partenerilor implicaţi în dezvoltarea şi promovarea Ţinutului Buzăului, demers finalizat prin recenta sa desemnare ca parte a Reţelei Internaţionale a Geoparcurilor UNESCO.

Secretarul de stat a reliefat faptul că acest titlu reprezintă un succes al României şi un demers care reflectă efortul conjugat al echipei manageriale, specialiştilor, autorităţilor judeţene şi locale, comunităţilor şi societăţii civile în crearea unui concept de valorificare şi promovare a patrimoniului natural din regiune, prin protecţie, educaţie şi dezvoltare durabilă.

Secretarul de stat a subliniat că decizia forurilor UNESCO de a include Ţinutul Buzăului în reţeaua mondială de geoparcuri reprezintă o validare şi o recunoaştere a importanţei geologice internaţionale a regiunii, care include elemente naturale rare, dar şi elemente ale patrimoniului cultural, material şi, în special, imaterial, de interes pentru cercetare şi pentru turism. Decizia completează cadrul favorabil pentru promovarea elementelor excepţionale de patrimoniu natural ale României prin recunoaşterea acestora la nivel internaţional, o prioritate în acţiunile de diplomaţie culturală ale Ministerului Afacerilor Externe.

Festivitatea de primire oficială de către Ţinutul Buzăului a titlului de geoparc din Reţeaua Internaţională a Geoparcurilor UNESCO a fost organizată de Consiliul Judeţean Buzău, la eveniment participând, de asemenea, Secretarul General al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, reprezentantul României în Consiliul Geoparcurilor Internaţionale UNESCO, echipa managerială a proiectului şi cea de specialişti, alături de reprezentanţi ai autorităţilor centrale, locale şi judeţene, ai presei şi ai societăţii civile.

La 13 aprilie 2022, odată cu adoptarea raportului Comisiei pentru Programe şi Afaceri Externe UNESCO, Geoparcul Ţinutul Buzăului a fost inclus în Reţeaua Internaţională de Geoparcuri UNESCO. Alături de Ţara Haţegului, Ţinutul Buzăului devine cel de-al doilea geoparc din România parte a Reţelei Internaţionale de Geoparcuri UNESCO, care include 177 de obiective din 46 de ţări. Iniţiativa Ţinutul Buzăului este rezultatul colaborării dintre Consiliul Judeţean Buzău, Universitatea din Bucureşti şi Asociaţia „Ţinutul Buzăului”.

Ţinutul Buzăului cuprinde o serie de obiective naturale precum vulcanii noroioşi, focurile vii, trovanţii, domurile de sare, aşezările rupestre, formaţiunile din cenuşa pietrificată a unor vulcani străvechi, câmpia abisală a unei mări preistorice ori păduri seculare.

Sursa foto: Ţinutul Buzăului