Publicat: 4 Decembrie, 2020 - 12:21
Share

Titlu expoziţie: Carte franceză din colecţia lui Samuel von Brukenthal

Curator: Radu Teuceanu PhD

Loc: Cabinetul de Cartografie, Palatul Brukenthal, Piaţa Mare, nr. 4, Sibiu

Perioada de vizitare: 04 - 31.12.2020

Comunicat de presă:

În secolul al XVIII-lea, pentru Europa se desenează o hartă ideală. În centru, ţara care dădea mai mult decât primea, a cărei limbă oferea diferitelor popoare mijlocul de comunicare pe care îl doreau, a cărei gândire uimea: Franţa.

Franceza înlocuia italiana, vorbită încă mult până atunci şi, treptat, latina savantă. Curţile erau toate organizate integral după modelul francez. Oamenii corespondau între ei numai în această limbă. Ea a devenit şi pentru intelectualii burghezi, şi pentru comercianţi, limba străină ce trebuia învăţată. Expresia orală şi scrisă a cosmopolitismului era de acum înainte franceza şi nu latina.

Samuel von Brukenthal a avut în biblioteca sa un număr de cărţi în această limbă a culturii europene, inclusiv traduceri ale Coranului, opere ale autorilor antici şi multe altele.

Expoziţia "Carte franceză din colecţia lui Samuel von Brukenthal" oferă publicului câteva dintre cele mai frumoase şi valoroase ediţii de cărţi franceze pe care le-a avut fostul guvernator al Transilvaniei.

Tag-uri Institutii: