Publicat: 14 Decembrie, 2012 - 12:49
Share

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, l-a primit Vineri, 14 Decembrie 2012, pe ambasadorul Republicii Azerbaidjan la Bucureşti, Eldar Hasanov.
 
Cei doi oficiali au exprimat apreciere pentru stadiul relaţiilor politice bilaterale, definite prin Parteneriatul Strategic stabilit în anul 2009, şi pentru aniversarea în acest an, a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Azerbaidjan. În acest sens, au evidenţiat importanţa configurării pentru anul 2013 a unei agende substanţiale de contacte politice relevante, la nivel guvernamental, prezidenţial şi parlamentar.
 
În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte de interes comun privind consolidarea dialogului politic şi cooperarea bilaterală într-un registru cuprinzător, cu accent pe dezvoltarea cooperării în domeniul economic, energetic şi al transporturilor, dimensiuni dezvoltate în cadrul Planului Comun de Acţiuni privind Parteneriatul Strategic, semnat în aprilie 2011. Totodată, şeful diplomaţiei române a evocat rolul Ambasadei României la Baku în calitate de Punct de Contact NATO, mandat care va fi deţinut pentru a treia oară consecutiv în perioada 2013-2014, drept un indicator al nivelului foarte bun al relaţiilor dintre România şi Azerbaidjan.
 
În ce priveşte cooperarea în domeniul economic, cei doi demnitari au exprimat necesitatea impulsionării schimburilor de mărfuri şi creşterii volumului schimburilor comerciale bilaterale, în măsură să valorifice tendinţa ascendentă înregistrată în perioada 2005-2010. În context, au subliniat importanţa organizării, la Bucureşti, în cursul anului viitor, a celei de a cincea sesiuni a Comisiei Interguvernamentale de colaborare comercial-economică şi tehnico-ştiinţifică.
 
Ministrul Titus Corlăţean a apreciat că acest obiectiv ar putea fi facilitat şi de realizarea unui coridor de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, care să valorifice tranzitul maritim direct pe Marea Neagră.
 
În planul cooperării energetice, au fost abordate aspecte legate de perspectivele de dezvoltare a proiectelor energetice care prevăd participarea României şi Azerbaidjanului. Astfel, au avut un schimb de păreri privind stadiul implementării Nabucco Vest, proiect prioritar al UE, în măsură să contribuie la asigurarea securităţii energetice europene, respectiv a gazoductului Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria (AGRI), proiect ce valorifică traseul cel mai scurt dintre regiunea Mării Caspice şi cea a Mării Negre.