18 septembrie 2021

Toamna: sezon de vârf pentru hepatitele virale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Infecțiile cu virusuri hepatice ”luate” astă vară încep să se manifeste tot mai acut pe măsură ce vremea se răcește. Simptomele lor pot fi calmate și azi cu ajutorul plantelor medicinale din bocceluțele bunicilor și străbunicilor noastre. Ceea ce nu înseamnă – atenție! – să nu mergi la medicul specialist, pentru o schemă de tratament completă.

  • Hepatita A: ”boala mâinilor murdare” se transmite preponderent prin alimente și apă infectate cu salivă, urină, sânge sau fecale provenite de la altă persoană bolnavă. Primele simptome: pielea capătă o tentă galbenă, iar urina devine brun-cafenie.
  • Hepatita B: se transmite exclusiv prin transfuzii cu sânge neverificat și prin instrumente nesterilizate corect. O semnalează starea de oboseală inexplicabilă, durerile articulațiilor mici, stările subfebrile, grețurile, balonarea, lipsa poftei de mâncare, durerile hepatice la efort.
  • Hepatita C: se transmite prin sânge, contact sexual, de la mamă la făt (în timpul nașterii și prin alăptare). Simptomele lipsesc uneori. Iar când apar sunt asemănătoare cu simptomele hepatitei A.
  • Hepatita D: se transmite, la fel ca virusul hepatitei C, prin sânge sau prin instrumente contaminate cu sânge și nesterilizate, dar și prin contact sexual sau de la mamă la fătul ei nou-născut.
  • Hepatita E: se transmite pe cale digestivă. Cazurile sunt izolate, iar gravitatea bolii este mică spre medie.
  • Alte forme de hepatită descoperite mai recent: hepatita F (transmisă pe cale digestivă), hepatita G (se transmite la fel ca hepatitele B, C, E), hepatita TT și hepatita SEN.

 

Leacuri pe bază de plante

  • Rostopască: infuzie dintr-o jumătate de linguriță de plantă uscată la 200 ml de apă clocotită; se lasă vasul acoperit 5 minute; se bea o ceșcuță pe zi, dimineața, cu înghițituri mici, 10 zile pe lună.
  • Armurariu (semințe): infuzie dintr-o linguriță de pudră (obținută prin râșnirea semințelor) la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 5 minute, se strecoară și se beau trei căni pe zi, după mesele principale, timp de 30 de zile. Se face pauză 10 zile și se repetă cura.
  • Păpădie: infuzie dintr-o linguriță de frunze și rădăcini la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 10 minute, se strecoară, se beau trei căni pe zi, după mesele principale, timp de două-trei luni. După o pauză de o lună se poate relua cura.

Autor: Gabriela Boceanu