Publicat: 4 Ianuarie, 2013 - 17:07
Share

Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania și Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania vor organiza, în 2013, o serie de acțiuni menite să promoveze „autonomia și federalismul", a declarat, Vineri, europarlamentarul Laszlo Tokes.

„Am proclamat anul 2013 anul autonomiei, pentru noi va fi anul autonomiei, care este o valoare europeană, o instituție democratică. Autonomia în cadrul federalismului, pleacând de la existența sa deja în Europa și având în vedere de a fi creată și în Bazinul Carpatic – ar putea constitui viitorul nostru politic și național”, a spus Laszlo Tokes, în prima conferință de presă susținută în acest an la biroul său europarlamentar de la Oradea.

Fostul episcop reformat a precizat că și-ar dori ca aceste obiective să fie discutate de toți reprezentanții comunității maghiare. „Reînnoiesc propunerea mea de acum 23 de ani privind revitalizarea colaborării maghiaro-maghiare în cadrul Forumului de Mediere al Maghiarilor din Transilvania, pentru ca deciziile luate acolo să reprezinte cu adevărat interesele ungurilor din bazinul carpatic, să organizăm o masă rotundă maghiaro-maghiară pe problemele majore ale maghiarilor din România în relațiile cu majoritatea românească, iar acest lucru nu se poate face în cadru privat între UDMR și Guvern”, a mai spus Laszlo Tokes.

Afirmațiile sale au fost întărite de Toro Tibor, președintele PPMT, care a anunțat că, în momentul de față, se lucrează la un calendar al acțiunilor din acest an menite „să promoveze autonomia și federalismul”.