Share
5 Mai 2019 - 14:00

1. Ayatollahul Johannis declară Jihadul anti-PSD prin Referendum
2. Președintele respinge - din nou - propunerile de remaniere
3. Parlamentul a adoptat modificările Codului Penal
4. La final de mandat Lazăr cere daune morale de 1 leu
5. Achitarea lui Tăriceanu - un „penal” mai puțin la vârf
6 . Se destramă „unitatea de elită”: Negulescu - exclus din magistratură
7. Discurs violent-golănesc la aniversarea NATO
8. Dăncilă, reacţie tăioasă, în premieră, la adresa "sindicatului ambasadorilor îngrijoraţi"
9. EURO-CODRUŢA, proiect eşuat pe altarul negocierii politice
10. Accidentul designerului Răzvan Ciobanu provoacă controverse pe marginea drogurilor


1. Ayatollahul Johannis declară Jihadul anti-PSD prin Referendum

 
Președintele și-a pregătit cu atenție lovitura nimicitoare prin care vrea să scoată complet din joc PSD. A transmis mai întâi prin purtătoarea de cuvânt cele două întrebări (în faptă vreo șase) pe care vrea să le pună „românilor” la „referendumul său”. După care a revenit cu un mesaj filmat în care, scrâșnind din dinți, a anunțat jihadul împotriva necredincioșilor care pun la îndoială adevărurile sfinte din Coranul Penal și atentează la prestigiul imamilor din Parchet care duc Războiul Sfânt al Anticorupției. În mesaj ayatollahul de la Cotroceni a ridicat un colțișor de pe strategia sa de răsturnare a Guvernului. Dacă românii vin la referendum și aprobă întrebările din categoria „decât bătrân și bolnav, mai bine tânăr și sănătos”, în marja constituțională a unui cvorum de 30%, el se consideră îndreptățit să-i înlăture pe Penali și să pună mâna pe putere. Chiar de a doua zi! Varianta asta de puci constituțional implică însă în liniște condiții, deasemenea constituționale, care nu sunt chiar atât de simple, indiferent dacă va primi binecuvântarea Bruxelului, a lui Timmermans și Weber personal.

2. Președintele respinge - din nou - propunerile de remaniere

 Săptămâna patimilor pesediste a debutat cu refuzul ferm al lui Iohannis de a valida propunerile de remaniere a Guvernului.

 „E o farsă!” - a exclamat revoltat titularul de la Cotroceni, înșelat în cele mai sfinte convingeri ale sale, între care și aceea că un adevărat guvern trebuie să fie format din genii. Drept urmare doamna Dăncilă a fost nevoită să îi trimită o listă de suplinitori. Chestiunea a iscat și o dispută în interiorul partidului, premierul manifestând primul său puseu de independență față de liderul Dragnea, partizanul remanierii. 


3. Parlamentul a adoptat modificările Codului Penal

 
   Insensibil la semnalele  tot mai dure venite din exterior, Parlamentul a adoptat modificările Codului Penal, atât cele cerute de Curtea Constituțională, dar și câteva „suplimente cu dedicație” - cum acuză Opoziția, beneficiară și ea pe fond a acestor modificări. Culmea, chiar și Iohannis s-ar putea număra printre cei cărora le-ar putea fi de folos blamatele motive de „încetinire a anticorupției”. 

4. La final de mandat Lazăr cere daune morale de 1 leu

"Juma" din activitatea de 2 lei 
 Considerându-se  spălat de păcatele tinereții prin transferul distincției primite de la GDS către victima sa de la Aiud, Augustin Lazăr vrea (cu tupeu) ca Ministerul Justiției să îi ceară scuze și să-i ofere despăgubiri morale de un leu! Exact 50% din cât valorează el. Asta după ce a prezentat raportul de activitate, plin de succese și realizări de pe urma cărora ar fi meritat obișnuitul calificativ „foarte bine” din vremurile bune, și nu cererea de revocare a lui Toader.

5. Achitarea lui Tăriceanu - un „penal” mai puțin la vârf

 

 Bomba săptămânii părea să fie achitarea lui Tăriceanu pentru acuzația de mită în dosarul în care  Vântu îl turnase că i-ar fi dat 800.000 de euro ca să îl numească pe Liviu Mihaiu guvernatorul Deltei. Se pare că banii au fost dați, dar au rămas la Bogdan Olteanu, care gestiona atunci fondurile de campanie ale PNL. Oricum, este o lovitură pentru Iohannis, care nu mai poate utiliza formula „penalii de la vârful puterii” pentru că deocamdată nu mai rămas decât unul.


6. Se destramă „unitatea de elită”: Negulescu - exclus din magistratură

 

Anunț fatal pentru „unitatea de elită” a lui Kovesi: CSM l-a exclus pe Negulescu-Portocală definitiv din magistratură!


7. Discurs violent-golănesc la aniversarea NATO

 
​​​​​​ Aniversarea a 10 ani de la intrarea României în NATO este o marcată în parlament în prezența unui număr redus de parlamentari. Iohannis ține un discurs agresiv-golănesc în care acuză PSD de golănie. Este un demers de campanie tipic unei opoziții care simte că nu are alte argumente de a convinge electoratul decât înjurătura groasă la adresa adversarului. Concluzia sa este că din cauza guvernării, aniversarea asta nu este pe măsura devotamentului de 2% din PIB al României, asumat de el personal.

8. Dăncilă, reacţie tăioasă, în premieră, la adresa "sindicatului ambasadorilor îngrijoraţi"

 
O adevărată ofensivă au declanșat, la Bruxelles, lideri din Comisie și Parlament, împotriva unei presupuse intenții a Guvernului de la București de a da niște ordonanțe pe justiție despre care nu se știa decât că ar putea să îi salveze pe „penalii” puterii. Odată cu Timmermans și Weber, care au agitat amenințarea activării articolului 7 s-au mobilizați și 12 ambasadori din Sindicatul ”Îngrijorarea” care i-au adresat premierului o scrisoare dojenitoare vizând aceeași presupusă intenție. Viorica Dăncilă a avut însă o reacție extrem de tăioasă și de demnă, avertizând că nici un ambasador nu poate face agenda premierului și că inițiativa aceasta excede prevederile statutului diplomatic. O abatere devenită aproape regulă în condițiile în care autoritățile diplomatice române nu au nici o reacție. Meleșcanu moțăie în post fără a mai repeta inițiativa singulară de la debutul guvernării când l-a tras timid de urechi pe Klemm.

9. EURO-CODRUŢA, proiect eşuat pe altarul negocierii politice

 
În ciuda eforturilor aproape disperate ale lui Tajani și Timmermans și a Comitetului de babe democrate al Monicăi Macovei - cel care a inventat acest parchet european, special pentru a oferi o soluție de „extragere” a fostei șefe DNA din zona riscantă a evaluărilor juridice interne - reprezentanții Consiliului nu au fost de acord cu numirea româncei, susținând pe reprezentantul Franței. Cine mai are puțină minte realizează că nucleul de forță al Comisiei luase deja această hotărâre prin retragerea candidatului german în favoarea celui francez, și că nu vor risca să dea o asemenea funcție pe mâna unui personaj și incompetent și plin de bube cum este EUROCODRUȚA. Amânarea negocierii nu va avea un alt rezultat decât, poate, împingerea spre nivelul următorului parlament a aceleiași decizii.

10. Accidentul designerului Răzvan Ciobanu provoacă controverse pe marginea drogurilor

 
Accidentul tragic al creatorului de modă, Răzvan Ciobanu, a readus în discuţie problema consumului de droguri şi a măsurilor necesare de a combate acest fenomen. Chiar şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu s-a implicat în această dezbatere, susţinând că este nevoie de o lege mai dură. Pe de altă parte, experţii susţin că cel mai eficient mod de a răspunde la problema drogurilor este o decriminalizare a consumului. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că problema consumului de stupefiante trebuie abordată cu raţiune şi curaj şi că este necesară demararea discuţiilor pe acest subiect cu autorităţile, cu ONG-urile şi cu directorii de şcoli.

Top 10 Evenimente din luna Martie 2019

 


 

Format: