30 Dec 2018 - 14:00

1. Anul Nou - fără armistițiu între puteri: Guvernul în echipă incompletă
2. Apărarea națională provoacă război în CSAT
3. Guvernul în deplasare - la întâlnirea cu Colegiul Comisarilor, la Bruxelles
4. Parada militară de 1 decembrie - o vitrină a achizițiilor din 2% PIB
5. Revoluția omagiată de procurorii militari cu „crime împotriva umanității”
6. Efectele „razelor” Stanciu-Tarcea asupra completelor incomplete
7. Suspendarea CSAT trimite Bugetul la anul
8.Toader insistă să-l transforme pe Lazăr în martir al justiției
9. Juncker ne dă speranțe: Intrăm în Schengen în mandatul lui
10. Revoluția fiscală face primul pas în Monitorul Oficial


1. Anul Nou - fără armistițiu între puteri: Guvernul în echipă incompletă

 Curtea Constituțională i-a mai  făcut o dată de râs pe consilierii juridici de la Cotroceni, decizând că Iohannis se află într-un nou conflict interinstituțional, neexercitându-și atribuțiile în cazul remanierii. Ba, mai mult, apărătorul democrației comite un veritabil gest de sfidare anunțând că va lua decizia când se va trezi din mahmureala moțională, după sărbători.
Vizita lui Jean-Claude Juncker la Bucureşti, alături de Colegiul Comisarilor ca să împace puterile în discordie şi la un concert la Ateneu marchează, pe 10 ianuarie, preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE.

.


2. Apărarea națională provoacă război în CSAT

 Era aproape imposibil ca anul să se încheie fără un nou scandal interinstituțional. Meciul dintre președinte și guvern a continuat pe extrema Apărării Naționale cu faultarea propunerii ministrului Leș pentru succesorul generalului Ciucă la comanda Marelui Stat Major, al cărui mandat se încheie la finele anului.  Ideea că o astfel de numire se face fără să fi fost consultat l-a oripilat pe titularul de la Cotroceni care, în ședința Consiliului Suprem de Apărare, a respins propunerea Guvernului - altfel una cât se poate de onorabilă, generalul Scarlat fiind reprezentantul României la NATO - și a decis să prelungească cu de la sine putere mandatul lui Ciucă.  Procedeul acesta dictatorial a stârnit revolta doamnei Dăncilă care l-a acuzat pe președinte de încălcarea Constituției. Dar ce mai conta încă una?  Pe fondul unor opinii juridice care se bat în cap în cap, Executivul a renunțat să facă uz de arma pe care o avea la îndemână - Monitorul Oficial - și a publicat, până la urmă, decretul.

.


3. Guvernul în deplasare - la întâlnirea cu Colegiul Comisarilor, la Bruxelles

 În perioada 4-5 decembrie 2018, prim-ministrul Viorica Dăncilă, însoțită de întreg Cabinetul de miniștri, a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles, pentru a participa la reuniunea comună a Guvernului României și a Comisiei Europene. 
Reuniunea Colegiului Comisarilor Uniunii Europene cu guvernul statului membru care urmează să dețină Președinția Consiliului Uniunii Europene este organizată, în mod tradițional, înaintea începerii mandatului la Președinția Consiliului UE. Obiectivul reuniunii este acela de a pregăti viitoarea Președinție și de a discuta prioritățile acesteia. 
Prim-ministrul României a asigurat comisarii europeni că România este deplin pregătită pentru preluarea mandatului de Președinție a Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019, și a reiterat angajamentul și voința noastră de a exercita o Președinție eficientă și pragmatică.Totodată, prim-ministrul Dăncilă a prezentat succint stadiul avansat al pregătirilor.

.


4. Parada militară de 1 decembrie - o vitrină a achizițiilor din 2% PIB

 Parada militara din anul centenar s-a transformat într-o veritabilă vitrină cu achiziții de tehnică militară, făcute de România din bugetul de 2% alocat Apărării și executat la presiunile președintelui Trump. Nu a mai rămas nici un exemplar din tehnica de proveniență sovietică (cu exceptia notabilă a elicopterelor Mi-8, Mi-17 ale Poliției), nici măcar MIG-urile aflate în funcțiune, iar mare parte din tehnica prezentată este în curs de fabricație sau de livrare de la companiile americane sau de la colaboratorii lor europeni. N-au lipsit - în premieră - celebrele baterii de rachete Patriot.

.


5. Revoluția omagiată de procurorii militari cu „crime împotriva umanității”

    Parchetul Militar a avut inspirația să finalizeze ancheta și să trimită dosarul la instanță exact în ziua aniversării Revoluției, cea care le-a dat harnicilor procurori libertatea de a fabula în voie pe tema faptelor odioase comise de Iliescu și Voican, pentru a pune mâna pe o putere pe care nu le-o disputa nimeni - pentru că cei care s-ar fi vrut concurenți s-au trezit abia pe la vremea Pieței Universității. 
Acuzațiile aduse fostului președinte sunt de o enormitate care nu poate fi egalată decât de acuzația de „înaltă trădare” a lui Orban la adresa Vioricăi Dăncilă. Este, probabil, prima revoluție din istorie care, deși învingătoare, este judecată după regulile învinșilor. Dacă pentru Parchet nu constituie o problemă să se mai umple odată de ridicol, este de sperat că măcar magistrații vor avea bunul simț să nu valideze această mascaradă cu pretenții legaliste.

.


6. Efectele „razelor” Stanciu-Tarcea asupra completelor incomplete

   Speriați de decizia CCR, judecătorii au început de miercuri noapte să îi pună în libertate pe cei cu condamnări pronunțate de completele ilegale. Au beneficiat Dan Șova, Constantin Niță și Rudel Obreja. Este efectul încăpățânării președintei Înaltei Curți, Cristina Tarcea, de a nu ține cont de lege și de a-și asuma poziția privilegiată din completul de cinci judecători, pentru care acum este investigată de Inspecția Judiciară. Urmează și alții, printre care Alina Bica și Șerban Pop, pentru a căror reținere și condamnare au trudit din greu Coldea, Codruța și Livia Stanciu. Elena Udrea a beneficiat doar de o amânare, instanța neavând dosarul său. 

.


7. Suspendarea CSAT trimite Bugetul la anul

  Bugetul este în aer. Mai mult ca sigur nu va putea fi dezbătut și aprobat anul acesta. Cei din guvern zic că de vină e tot Iohannis, care nu a aprobat în CSAT bugetele iubitelor sale servicii secrete, pentru care vrea mai mulți bani. Diferență de vederi și de...sume între Dăncilă și Dragnea. 
În comunicatul de presă transmis de Administrația Prezidențială, se precizează că ”Ședința ... a fost suspendată de către Președintele României la solicitarea membrilor Consiliului, având în vedere faptul că ordinea de zi a cuprins tematici importante referitoare la apărarea țării și securitatea națională, fapt care a generat discuții prelungite. Președintele a decis reluarea ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării în data de 19 decembrie pentru continuarea analizei subiectelor aflate pe ordinea de zi”

.


8.Toader insistă să-l transforme pe Lazăr în martir al justiției

  Lazăr a sesizat Curtea Constituțională „că are o mare nedumerire”
"Am pregătit documentele necesare finalizării procedurii de revocare a procurorului general", a declarat Tudorel Toader, acuzându-l din nou pe procurorul general că trage de timp.
"În opinia mea nu putem pica în capcana pe care încearcă să o promoveze procurorul general trăgând de timp în speranţa că va ieşi la pensie sau că îşi va încheia mandatul de procuror general pe 19 aprilie... Şi orbul vede că e o tragere de timp", a declarat Tudorel Toader.

.


9. Juncker ne dă speranțe: Intrăm în Schengen în mandatul lui

 La Bruxelles membrii Executivului s-au întâlnit cu comisarii europeni, în cadrul procesului de preluare a președinției Consiliului.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apreciat intervențiile miniștrilor români ca fiind foarte consistente și a conchis că România este pe deplin pregătită să asigure Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
La finalul întâlnirii, politicosul Juncker i-a sărutat mâna premierului Dăncilă și a spus că speră ca până la finalul președinției, România să fie în spațiul Schengen. „Nu aș vrea să închei mandatul fără ca acest lucru să se întâmple! a subliniat președintele Comisiei Europene, Juncker”

.


10. Revoluția fiscală face primul pas în Monitorul Oficial

 Odonanța de urgență, "Apocalipsa după Orlando", ce va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare și în domeniul investițiilor publice pentru anul 2019 a fost publicată pe 29 decembrie în Monitorul Oficial.
Prețul la gaze și energie electrică se plafonează pentru urmatorii 3 ani, activele bancilor vor fi impozitate daca ROBOR depașește nivelul de 2% Modificări importante la Pilonul II de pensii, taxa pe viciu va fi majorata si s-a stabilit un nivel minim de aproximativ un miliard de euro pentru vanzarea licentelor 5G.

.

Format: