Share
4 Mar 2018 - 15:00

  • 1. Bomba „Toader: Revocarea Codruței"
  • 2. Ședința CSM: Codruț la Codruță nu-și scoate ochii
  • 3. Pamfletarul Iohannis - show la bilanțul DNA 
  • 4. Toader revine în goană din Japonia pentru... nimic 
  • 5. Bomba MICROSOFT explodează în ograda DNA 
  • 6. Iohannis - incognito în Teneriffe 
  • 7. Dezbatere penibilă la PE în fața a 40 de parlamentari plictisiți 
  • 8. Juncker recunoaște că a fost dezinformat 
  • 9. Conferința de presă a CK: exercițiu de politicianism 
  • 10. Dăncilă la Bruxelles pariază pe Schengen 

1. Bomba „Toader: Revocarea Codruței"

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
El a citit, pentru opinia publică, în diagonală un raport de 36 de pagini privind activitatea conducerii DNA, cu concluzii schematizate pe 20 de puncte.
Concluziile s-au bazat pe decizii ale Curţii Constituţionale, rapoarte ale Inspecţiei Judiciare etc.
Tudorel nu doar că nu s-a făcut de râs, ba chiar a câștigat puncte importante arătând că sub aparența sa de moliciune se ascunde un caracter puternic, capabil să înfrunte nu doar gașca agresivă a purtătorilor de microfoane, setoasă de sânge guvernamental, dar și neîncrederea tovarășilor de drum, precum și păcatul de a atenta la imaginea sacrosanctă a apostoliței anticorupției.

 

2. Ședința CSM: Codruț la Codruță nu-și scoate ochii

Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Codruţ Olaru, a declarat că avizul negativ dat în cazul propunerii ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA nu reprezintă o formă de solidaritate instituţională sau o dovadă de subiectivism din partea membrilor Secţiei pentru procurori a CSM.
Olaru a mai spus că cererea de revocare a şefei DNA ar trebui privită şi din altă perspectivă şi s-a adresat procurorilor Direcţiei, întrebându-i dacă au făcut tot ce era legal posibil pentru ca procurorul şef să fie un bun manager.
„În acest context, trebuie dumneavoastră, ca procuror DNA, să rămâneţi vectorul de imagine pe această idee şi să rămâneţi entitatea cu valoare de reper instituţional pentru îndeplinirea acestui obiectiv”, i s-a adresat el Codruţei Kovesi.

 

3. Pamfletarul Iohannis - show la bilanțul DNA

Invitat la bilanţul pe 2017 al Direcţiei, preşedintele Klaus Iohannis a lansat un mesaj dur în susţinerea instituţiei anticorupţie. 
"Mediul prielnic l-a stimulat să lase deoparte masca de obiectivitate, de sobrietate și de bună creștere cu care a defilat în mod obișnuit.
Simțindu-se în largul său printre partizanii „statului de drept” s-a dezlănțuit într-o filipică vitriolantă la adresa presupușilor săi dușmani grupați în falangele de penali și inculpați care întinează sfânta icoană a Codruței.
Marelui vinovat nici nu a catadixit să-i pronunțe numele (nomina odiosa!). Un „cineva”, incapabil de o judecată dreaptă, ci doar de una subiectivă, tendențioasă și partizană.
Minciunile despre abuzurile procurorilor nu sunt altceva decât „manifestări virulente ale disperării”, iar decredibilizarea DNA constituie o încercare clară de a subordona justiția altor forțe politice..." scrie Octavian Andronic

 

4. Toader revine în goană din Japonia pentru... nimic 

Așteptat mai ceva decât Moș Crăciun, ministrul Toader, revenit cu forța dintr-o delegație în Japonia, a lăsat „mască” puhoiul de jurnaliști care l-au înconjurat în așteptarea deciziei referitoare la soarta șefei DNA. 
În locul acesteia, deja amânate de mai multe ori (ultima dată de Anul Nou), ministrul a servit asistenței o pledoarie pentru independența sa în cadrul guvernului politic și un scurt raport referitor la ce a făcut în Japonia spre binele material al justiției române.

 

5. Bomba MICROSOFT explodează în ograda DNA

Cel mai mare dosar de corupție instrumentat de către DNA, dosarul Microsoft, în care fuseseră puși sub acuzare 7 foști miniștri, a făcut implozie: DNA a retras acuzațiile deoarece faptele de care erau acuzați aceștia… s-au prescris.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, referitor la clasarea dispusă ca urmare a prescrierii în dosarul Microsoft, că este "o gravă neglijenţă managerială privind soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil".
Laura Codruţa Kovesi sfidează: Nu îşi dă demisia şi nu îşi asumă nicio responsabilitate privind gravele erori din ancheta care viza mai mulţi foşti miniştri.

 

6. Iohannis - incognito în Teneriffe 

Deși i-a scăzut și lui leafa, președintele Iohannis s-a dus pe cont propriu (cu sau fără sepepiști? Aceia tot pe contul său propriu?) într-o scurtă vacanță discretă, în – ”Insula Primaverii Veşnice” – staţiunea iberică Tenerife. 
O româncă stabilită în stabilită în Tenerife,  de mai mulți ani, a dat aceaste informaţii pe Facebook, date care au fost de altfel confirmate, ulterior, de Admnistraţia Prezidenţială.

 

7. Dezbatere penibilă la PE în fața a 40 de parlamentari plictisiți 

Parlamentul European a organizat miercuri, 7 februarie, o sesiune extraordinară la Strasbourg, în cadrul dezbaterea cu tema „Amenințări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România”, dezbatere în care principalul subiect a fost proiectul privind controversatele legi ale justiție.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri seară, la Strasbourg, că nu este mulţumit de dezbaterea din plenul Parlamentului European privind modificările la legile justiţiei din României, spunând că “s-a discutat într-o manieră absolută politicianistă” şi că afirmaţiile făcute de comisarul european pentru justiţie, Věra Jourová, “probabil nu emană de la dânsa”.
a spus Toader, adăugând că va face “un inventar al neadevărurilor care au fost spuse” la dezbaterea din Parlamentul European.

 

8. Juncker recunoaște că a fost dezinformat

Presedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a recunoscut ca a fost dezinformat cu privire la modul in care s-au desfasurat dezbaterile in Parlament pe Legile Justitiei si Codurile penale si si-a exprimat convingerea ca daca actele normative vor ramane in forma in care au iesit din Parlamentul Romaniei, discutiile despre MCV si aderarea Statului roman la Spatiul Schengen se vor purta in alti termeni.
La conferinta de la Bruxelles presedintele Iohannis, care pana recent a criticat si a atacat toate actiunile parlamentarilor din Coalitia PSD-ALDE, cu atat mai mult cele privitoare la Legile Justitiei,  a tinut sa apere procesul legislativ din Romania sustinand ca "problema" Legilor Justitiei trebuie rezolvata in România, de români.

Am luat cunostinta ca am fost dezinformat, dar vreau sa va spun ca sunt bine informat in ce priveste deciziile legate de statul de drept. Sistemul judiciar din Romania functioneaza si nu putem spune acum acelasi lucru despre toate statele membre." a declarat Jean Claude Juncker.

9. Conferința de presă a CK: exercițiu de politicianism 

Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, a organizat o conferință de presă, de două ore, prima de când se află la conducerea instituției şi a avut o audiență record.
Chiar dacă inițial anunțase ”o singură întrebare de fiecare, vă rog”, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție și-a schimbat aparent intenția transformând un recital într-un pseudo-dialog - suită de monologuri paralele.
„Justiția se află sub un asalt!” - este strigătul disperat al celei care confundă ansamblul sistemului cu propria sa bucătărie profesională. Cuvântul de ordine al conferinței de presă a fost „nu”. Un „nu” fără nuanțe și fără argumente.
Atitudine sa nu a făcut decât să întărească și așa tot mai  larg răspândita convingere că Laura Kovesi se teme din ce în ce mai mult să recunoască o sumedenie de adevăruri. 

 

10. Dăncilă la Bruxelles pariază pe Schengen

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a asigurat-o că până la preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în anul 2019, România va intra în spaţiul Schengen şi nu va mai fi sub incidenţa MCV şi a precizat că intrarea României în spaţiul Schengen este o decizie politică, afirmând că va purta discuţii cu statele UE care se împotrivesc.

 

 


Vezi şi Top 10 din celelalte luni din 2018:

Ian.  --- Mar. Apr. Mai Iun. Iul. Aug. Sep.      

 

Format: