Share
6 Mar 2019 - 14:00

 


1. Întîrziat cu 3 luni, bugetul e amendat în ultimul moment cu un deficit de 1,3 mld
2. 2018, an record de creștere economică: 4,1%
3. Renunțarea Olguței, bucuria lui Klaus
4. Grandșlemul Codruței la „turneul” LIBE
5. Decizie epocală: anul acesta toate școlile vor avea toalete!
6. Diversiunea aurului: Isărescu la zid!
7. Protestul „magistraților” de la Parchet: Ordonanța 7 - la loc comanda!
8. „Icoana” sfărâmată a Anticorupției: Codruța inculpată!
9. Lazăr respinge - surprinzător - cererea de recuzare a lui Kovesi
10. Dăncilă, între Merkel și Trump cu Nord Stream 2


1. Întîrziat cu 3 luni, bugetul e amendat în ultimul moment cu un deficit de 1,3 mld

 
  În toiul discuțiilor despre buget, Comisia Europeană reduce prognoza de creștere economică a României în 2019 de la 5,5 la 3,8%, cu efecte asupra bugetului abia aprobat la guvern, care cu puțin înainte de a fi publicat a majorat deficitul cu  1,3 miliarde lei. Aprobat vineri după amiază, modificat vineri seară, proiectul urmează să intre în discuția Parlamentului luni dimineață.

 


2. 2018, an record de creștere economică: 4,1%

 
 O veste bună (pentru unii) și proastă (pentru alții): în 2018 se înregistra cea mai mare creștere economică din istoria contemporană -  4,1%! Creștere pe bază de consum - țipă ca din gură de șarpe Câțu și liberalii. Pe baza măsurilor de stimulare! - strigă Teodorovici și coaliționiștii. Adevărul, ca de obice, e greu de stabilit cu un numitor comun într-o vreme când nici albul nu mai e alb și și nici negrul cum îl știam.

 


 

3. Renunțarea Olguței, bucuria lui Klaus

 
 Olguța renunță,Guvern Klaus exultă! În sfârșit, o victorie în meciul președinte - guvern, în favoarea Cotrocenilor. După patru respingeri - pe cele mai fanteziste motive - candidata la mănoasa funcție de ministru al Dezvoltării renunță și se va dedica rolului de însoțitoare a viitorului soț, Claudiu Manda, viitor europarlamentar. Dacă nu cumva va fi capacitată să se angreneze în lupta împotriva opresorului său, în calitate de candidată la președinție. Caz în care s-ar putea confrunta și cu o fostă colegă, Corina Crețu, cu care Ponta vrea și el să atace Cotrocenii

 

4. Grandșlemul Codruței la „turneul” LIBE

 
 Inculpată la București, Kovesi este primită la Bruxelles de detașamentul galben de susținători comandat de Macovei ca o eroină a luptei anti-guvern. La București, fostul ei „asistent”, Lazăr, este vizat și el în dosarul „Ghiță” pentru favorizarea făptuitorului și fals în declarații.
În plină campanie electorală bruxelleză, Kovesi primește o veste proastă de la CSM, care îi respinge cererea de a i se acorda - fără concurs - gradul de procuror pe lângă Înalta Curte. Ceea ce îi crează o dificultate majoră, pentru că în documentele de înscriere la concursul pentru funcția de europrocuror șef a scris că deține gradul corespunzător aceste funcții. În limbaj juridic se cheamă fals în declarații.

 

5. Decizie epocală: anul acesta toate școlile vor avea toalete!

 
 Decizie epocală prin care Guvernul Dăncilă va rămâne în istorie:  anul acesta toate școlile vor avea toalete funcționale! Mai rămâne doar ca, apoi, toate aceste toalete să fie dotate cu niște școli mai decente...

 

6. Diversiunea aurului: Isărescu la zid!

 
 O nouă temă de discordie politică este aruncată în arena publică: aurul României! Dragnea și Șerban propun o reglementare legislativă prin care rezerva de aur a Băncii Naționale să fie readusă în țară din Anglia, unde stă pe chirie consistentă. Plouă cu argumente pro și contra, între care și acela că aducerea în țară ar costa mai mult decât chiria și că, în principiu, de ce să îl aducem și ce să facem cu el? Să îl vândă Dragnea cui vrea el?

 

7. Protestul „magistraților” de la Parchet: Ordonanța 7 - la loc comanda!

 
 Protestele „magistraților” procurori se întețesc Pe măsură ce nici Toader nici Dăncilă nu dau semne că ar avea de gând să renunțe la Ordonanța 7, Adunarea Generală a Procurorilor (?) instituie, prin anunț postat pe site-ul Parchetului General (zis și „Ministerul Public”) „banderola de protest” pe care o vor purta până la capăt. Beneficiind de o susținere cel puțin de neînțeles pentru o instituție clasică de represiune, procurorii lasă baltă dosarele și ies pe treptele instituțiilor pentru a fi fotografiați de #rezistenți. Chiar dacă ceea ce fac ei este ilegal. Măcar de ar fi singura ilegalitate care li se poate pune în cârcă.
Toader anunță că va modifica Ordonanța 7 pe aici pe colo dar nu în punctele esențiale care nu îi lasă să doarmă pe procurori.
Protestele procurorilor se intersectează în spațiul public cu declarațiile asociațiilor profesionale ale judecătorilor, care sunt de acord în principiu cu prevederile Ordonanței 7.

 

8. „Icoana” sfărâmată a Anticorupției: Codruța inculpată!

 
 Explodează bomba sezonului. Discuțiile despre meritele sau nemeritele lui Kovesi pentru a ocupa funcția de europrocuror șef, pentru care o pregătesc minuțios partizanii săi de la Bruxelles, sunt aruncate în aer de un comunicat al Secției de Investigare a Magistraților, condusă de „respinsa” Adina Florea, în care se specifică că fosta șefă DNA este convocată ca martor (deocamdată) la audieri într-un dosar de corupție! Cu foloase necuvenite și mărturii mincinoase. Este efectul audierii lui Ghiță, care se pare că a oferit toate dovezile necesare unei spectaculoase înculpări. Și mai are Codruța alte vreo 18 reclamații aflate în stadiul de verificare. Aceasta însă nu mai lasa vreo îndoială procurorilor, care au chemat-o chiar în ziua în care dorea să plece liniștită la Bruxelles ca să își aranjeze drumul spre noua funcție.  Cel mai șocat a fost, se pare, Iohannis care a emis de urgență un comunicat ofuscat în care se răstește la procurori cerându-le imperativ o „clarificare rapidă a subiectului”. În mintea sa, clarificarea însemnând, fără niciun dubiu, respingerea acuzațiilor. Un alt susținător tradițional al Codruței , Ambasada americană (altminteri cu nume și prenume) iese la bătaie cu un comunicat în care semnalează o „încercare aparentă de discreditare” a persoanei multstimate și prețuite. Termenul „aparentă” semnifică faptul că lui Klemm nici prin cap nu îi trece că iubita sa Codruța ar avea de ce să se teamă. Invitata - pe cale de a deveni inculpată - reproșează foștilor colegi gestul nepoliticos de a o convoca exact când își luase ea bilet de avion și califică solicitarea drept o răzbunare. A cui și pentru ce?

 


 

9. Lazăr respinge - surprinzător - cererea de recuzare a lui Kovesi

 
 Rezistența keoveșistă a rămas cu gura căscată: după ce Nistor a respins recuzarea lui Florea imediat, Lazăr a respins și recuzarea lui Nistor dupa o lungă chibzuială de vineri după-amiaza, la ora 13.00, până luni la ora 16.00. Așa că dosarul Codruței  merge mai departe. Trădare sau respect al legii? 
Legiuitorul a prevăzut expres ”că este inadmisibilă recuzarea procurorului chemat să decidă asupra recuzării”.

 


 

10. Dăncilă, între Merkel și Trump cu Nord Stream 2

 
 România a obținut mandat pentru revizuirea Directivei privind gazele naturale, subiect care îi antagonizează pe americani și pe nemți, din cauza conductei Nord Stream 2 care va afecta exporturile de gaze de șist de peste ocean. Se speculează că Merkel ar fi încercat să o capaciteze telefonic pe Dăncilă să nu țină partea americanilor, dar că aceasta ar fi refuzat demn. Adio Schengen! exclamă optimiștii...

 

Format: