Share
4 Feb 2018 - 23:00

  • 1. Căderea Guvernului Tudose și nașterea cabinetului Dăncilă
  • 2. Microsoft - bomba de sub fotoliul Codruței
  • 3. Operațiunea „Pedofilul” provoacă cutremur în Interne
  • 4. Dezinformată dar...informată, Comisia Europeană acceptă modificarea modificărilor
  • 5. Rateul deceniului: vizita de plăcere a premierului japonez
  • 6. Casa Regală aruncată în stradă din Palatul Elisabeta
  • 7. Revolta tefeliștilor contra lui Iohannis
  • 8. Curtea Constituțională lovește dur: instanțele pentru magistrați sunt OK!
  • 9. Definirea, în premieră, a „fișei postului” de premier: administrator!
  • 10. Simona Halep: o înfrângere cât o victorie, la AO

1. Căderea Guvernului Tudose și nașterea cabinetului Dăncilă

CExN i-ar fi restras sprijinul politic premierului Tudose din cauza stării conflictuale existente între partid şi Guvern şi ultimele apariţiile tv ale acestuia, care „nu trebuiau să fie”.

Viorica Dăncilă este prima femeie premier din România.
Din Cabinetul Dăncilă vor lipsi o parte dintre miniștrii care au activat în mandatul lui Mihai Tudose. Între cei care îşi vor părăsi posturile se numără Marcel Ciolacu - vicepremier fără portofoliu, Ionuţ Mişa - ministrul de Finanțe, Marius Nica - ministru delegat pe Fonduri Europene, Lucian Romaşcanu - ministrul Culturii.

2. Microsoft - bomba de sub fotoliul Codruței

La o săptămână după anunțul spectaculos al punerii sub control judiciar a doi foști manageri ai companiei Microsoft România, implicați în dosarul încheierii contractului licențelor pentru Guvernul României, din anul 2003, DNA primeşte o primă lovitură. Înalta Curte de Casație și Justiție i-a ridicat, luni, controlul judiciar instituit pe numele lui Silviu Hotăran, acuzat, alături de afaceristul Claudiu Forică și de un alt fost director al Microsoft, Ovidiu Artopolescu, de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată. Florică, Artopolescu și Hotăran au atacat măsura instituită pe numele lor, apărătorii acestora invocând, printre altele, şi argumentul că faptele pentru care au fost puși sub acuzare sunt prescrise.

DNA anunţă stadiul dosarelor Microsoft, menţionând că acuzaţiile faţă de foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Şerban Mihăilescu au fost clasate.


3. Operațiunea „Pedofilul” provoacă cutremur în Interne

Premierul Tudose a rezolvat în stilul său cererea ministrului Dan, de a fi destituit șeful Poliției: l-a chemat pe acesta la el și au discutat bărbătește (cum nu se putea discuta cu dna ministru), dându-i ordin ca într-o săptămână să lămurească cazul. Evident, nu a dat curs solicitării ministrului de Interne (mai ales că Despescu este un protejat al vicepremierului Ciolacu), care s-a dus iute la Parlament să i se plângă lui Dragnea că e persecutată pe motive județane. Observatorii subtili cred că acest episod va detona explozia care va rupe partidul, aruncându-l în aer pe Tudose și ai săi și lăsându-l la pământ pe Dragnea.

 

4. Dezinformată dar...informată, Comisia Europeană acceptă modificarea modificărilor

Presedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a recunoscut ca a fost dezinformat cu privire la modul in care s-au desfasurat dezbaterile in Parlament pe Legile Justitiei si Codurile penale si si-a exprimat convingerea ca daca actele normative vor ramane in forma in care au iesit din Parlamentul Romaniei, discutiile despre MCV si aderarea Statului roman la Spatiul Schengen se vor purta in alti termeni.

 

5. Rateul deceniului: vizita de plăcere a premierului japonez

Premierul japonez Shinzo Abe și-a anulat vizita la Guvernul Romîniei pe motiv că Mihai Tudose a demisionat și nu are cine să-l primească la Palatul Victoria. În timpul trecut in program pentru intalnirea oficiala de la Palatul Victoriei, Shinzo Abe a ajuns să viziteze Muzeul Satului. Tehnic, dacă Mihai Tudose ar fi rămas interimar, intalnirea la varf cu Shinzo Abe, premierul Japoniei, putea sa aiba loc. ”Astfel de evenimente s-au mai întâmplat în evoluţia democraţiilor occidentale. (...) Sunt evenimente, uneori, care sunt imprevizibile şi sunt convins că premierul Japoniei nu a socotit un gest de impoliteţe ceea ce s-a întâmplat în România legat de evenimentele interne româeşti. Desigur, nimeni nu poate cere ca evoluţia politicii interne să aibă ca prim reper evoluţia unor acţiuni de natură protocolară. Sigur, ne legasem foarte mari speranţe de această întâlnire, pe care eu, chiar şi în aceste condiţii, o socotesc o întâlnire istorică”, a declarat vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian.

 


6. Casa Regală aruncată în stradă din Palatul Elisabeta

Casa Regală va părăsi Palatul Elisabeta după data de 5 februarie, la expirarea celor 60 de zile în care urmașii Regelui Mihai sunt obligați să evacueze clădirea, conform  legislației în vigoare, în condițiile în care între RAAPS și Familia Regală nu s-a ajuns la un nou acord.

 

 

 

 

 

 

 


7. Revolta tefeliștilor contra lui Iohannis

Mai multe ONG-uri si grupuri civice ii cer presedintelui Klaus Iohannis sa nu accepte propunerea coalitiei PSD-ALDE pentru functia de prim-ministru al Romaniei.
Mai mulți tineri s-au strâns în fața Palatului Cotroceni pentru a protesta față de modul cum președintele Klasu Iohannis a decis să o accepte premier al României pe Viorica Dăncilă din Teleorman.
De asemenea Iohannis a starnit o furtuna feisbucista acceptand propunerea PSD pentru functia de premier.

 

 


8. Curtea Constituțională lovește dur: instanțele pentru magistrați sunt OK!

Curtea Constituțională a decis că înființarea secției care ancheteză procurori este constituțională ... și abrogă soluția legislativă aflată în vigoare care enumeră expres, în cuprinsul Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară, instanțele judecătorești care înfăptuiesc.

 

 

 


9. Definirea, în premieră, a „fișei postului” de premier: administrator!

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu spune, într-o emisiune televizată, că premierul viitorului Guvern va fi un administrator, aşa cum ar fi trebuit să fie şi premierii Grindeanu şi Tudose.
"Premierul viitorului Guvern va fi, mai degrabă, cum trebuiau să fie şi cei anteriori, şi trebuiau să înţeleagă această chestiune, un fel de administrator. Şi nu o spun cu niciun fel de conotaţie peiorativă. El primeşte un mandat de la majoritatea parlamentară să ducă la îndeplinire programul de guvernare pe care parlamentarii şi partidele aflate în spate îl susţin. El nu este acolo ales de cetăţeni, nu a participat la alegeri pentru a a avea legitimitatea să conducă Guvernul.

 

 

 


10. Simona Halep: o înfrângere cât o victorie, la AO

O zi mare pentru Simona Halep, care a făcut o partidă memorabilă în compania Angelicăi Kerber, calificându-se în finala Openului australian. 
"Am asistat, poate, la meciul carierei, în care a făcut dovada  calităților de mare campioană printr-o exemplară stăpânire de sine, de care nu o credeam capabilă."
A fost cea de-a treia finală de Grand Slam pe care o joacă și prima pe care ar fi putut-o câștiga

 

 

 

 

 

 

(Rubrică realizată de Viorel Andronic)

 


Vezi şi Top 10 din celelalte luni din 2018:

 --- Feb. Mar. Apr. Mai Iun. Iul. Aug. Sep.      

 

Format: