Share
3 Dec 2018 - 00:08


1. Miting neautorizat de ISU la Catedrală    
2. Parada militară de 1 decembrie - o vitrină a achizițiilor din 2% PIB    
3. Sezonul Franco-Român de la Paris - în decor de „10 august” românesc    
4. O ședință INCONGRUENTĂ cu solemnitatea, la Parlament    
5. Iohannis și Dragnea mai au puțin și trec la înjurături    
6. Livia Stanciu, prigonită de INM    
7. Teodorovici a avut o idee    
8. Finlanda, gata să-l salveze pe Iohannis    
9. CExN a decis noii miniștri și „conservarea” lui Firea (doar) în partid    
10. Acuzații de antisemitism la nivel înalt    


 

1. Miting neautorizat de ISU la Catedrală

S-a sfințit Catedrala de... milioane! 110 a costat până acum. Și o să mai coste.

În prag de Ziua Naţională, Catedrala Neamului a fost sfinţită după opt ani de lucrări, în prezenţa a zeci de mii de credincioşi, veniţi din toată ţara. Neoficial, la eveniment au participat 40.000 de pelerini. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Daniel şi de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, alături de un sobor de 100 de preoţi. În interior, pe parcursul slujbei de sfinţire au avut acces doar cei 2.000 de oficiali invitaţi, printre care şi premierul Viorica Dăncilă. 

Clopotul cel mare, dedicat „Eroilor Neamului”, în greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri, a putut fi auzit pe o rază de 15 km.

ISU a confirmat pentru că nu a dat aviz pentru evenimentul de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului.

  

 

2. Parada militară de 1 decembrie - o vitrină a achizițiilor din 2% PIB

 Parada militara din anul centenar s-a transformat într-o veritabilă vitrină cu achiziții de tehnică militară, făcute de România din bugetul de 2% alocat Apărării și executat la presiunile președintelui Trump. Nu a mai rămas, aproape nici un exemplar din tehnica de proveniență sovietică, iar mare parte din tehnica prezentată este în curs de fabricație sau de livrare de la companiile americane sau de la colaboratorii lor europeni.

N-au lipsit - în premieră - celebrele baterii de rachete Patriot.

 

3. Sezonul Franco-Român de la Paris - în decor de „10 august” românesc    

 La Paris Iohannis și Macron au trecut în revistă realitățile și posibilitățile colaborării din cadrul Sezonului franco-român. Nu au lipsit referințele la delicată temă a apărării la nivel european, nu doar euroatlantic.

Protestele "vestelor galbene", numele sub care este cunoscută această mişcare creată pe reţelele de socializare, fără tutela vreunui partid sau sindicat, au fost determinate de anunţul guvernului francez privind scumpirea carburanţilor. Conform datelor oficiale, sâmbăta trecută, aproape 290.000 de persoane au manifestat în 2.034 de adunări în toată ţara. Mişcarea a fost marcată de decesul unei manifestante, lovită de o şoferiţă la un baraj în Savoia. Un număr de 409 persoane au fost rănite în timpul manifestaţiilor, din care 14 grav, inclusiv din rândul forţelor de ordine, iar 282 au fost arestate.

 

4. O ședință INCONGRUENTĂ cu solemnitatea, la Parlament

  Ședința solemnă de la Parlament nu a făcut excepție. Președintele a lansat bomba lexicală a sezonului - INCONGRUENȚA dintre codurile modificate de PSD și „democrația reală” (cea promovată de statul paralel, desigur), iar Dragnea a vorbit cu skepsis despre „războiul dintre români și români” (unii dintre aceștia putând fi, bineînțeles, nemți).  Și pentru ca tacâmul antantei cordiale naționale să fie complet, la sosirea la Parlament Iohannis nu a fost întâmpinat, după datina protocolară, nici de șeful Camerei și nici de cel al Senatului.

 

5. Iohannis și Dragnea mai au puțin și trec la înjurături

  Președintele Iohannis a lansat un atac dur la adresa președintelui PSD: „Acest infractor, Dragnea, care s-a cocoţat în fruntea statului, progresează semnificativ în domeniul fake news”.
În "războiul bezmetic" declanșat de tabăra Klaus Iohannis, președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a dat o replică președintelui Iohannis: Este un președinte „fake”, care „poate fi considerat infractor”.
„Cineva poate să spună că el e infractorul care s-a cocoțat în cea mai înaltă funcție a statului român”, a spus șeful PSD.
„Am văzut un om în panică, nervos și iritat, dar în panică. Vedem un președinte panicat pentru că vede cum se destramă sistemul odios care l-a protejat atâția ani. Vede cum se strânge funia în jurul parului”, a mai spus Dragnea.

 

6. Livia Stanciu, prigonită de INM

 

Faptul că a rămas fără jobul de formator la INM reprezintă, pentru Livia Stanciu, o pierdere financiară minoră. Stanciu a câştigat, în ultimul an fiscal, un salariu de formator la INM de 19.931 de lei anual. Bani de seminţe, având în vedere că, în aceeaşi perioadă, Livia Stanciu a încasat o pensie de 387.137 de lei pe an, iar de la CCR a realizat venituri de 304.137 de lei pe an.

INM a mai încetat şi colaborarea cu procuroarea DNA Carmen Alexandra Lăncrănjan, achetatoarea lui Dragnea și cu  judecătorul George Dorel Matei, de la Curtea de Apel Bucureşti.

 

7. Teodorovici a avut o idee

... dar i-a trecut. Și nici nu mai recunoaste 

Toate tunurile opoziției pe Teodorovici, căruia liberalii îi cer verde în față demisia. Pentru „exprimarea nefericită” - cum chiar el a calificat-o - în chestiunea limitării perioadei de muncă în străinătate, pentru ca românii să vină și să mai muncească și pe acasă 

 

8. Finlanda, gata să-l salveze pe Iohannis

  După semnalul dat pentru demolarea Guvernului prin afirmația că „nu suntem pregătiți pentru președinția Consiliului”, Iohannis a primit o replică usturătoare de la premierul Finlandei, care s-a oferit ca țara sa să preia președinția din ianuarie, dacă noi nu eram în stare. Șeful statului s-a răzgândit și, la validarea noului ministru al Afacerilor Europene, și-a potrivit ceasul la „12 fără o secundă”, afirmând că „încă se mai poate”.

 

9. CExN a decis noii miniștri și „conservarea” lui Firea (doar) în partid

 

CExN a definitivat și lista remanierii. Șapte miniștri noi și unul vechi - Olguța Vasilescu, care trece de la Muncă la Transporturi - vor consolida Cabinetul Dăncilă.
Că cele trei guverne PSD sunt cam din aceleași aluat o dovedește și faptul că din noua echipă fac parte doi miniștri care au mai figurat în echipa lui Grindeanu și unul de-al lui Tudose.

Gabriela Firea și-a câștigat libertatea cu prețul celor două funcții pe care le deținea - vice la PSD și interimar la organizația municipală. Va continua să fie primar, dar fără sprijin politic. La bilanț constată că a reușit să piardă  - probabil definitiv - războiul în care s-a angajat destul de imprudent. 

 

10. Acuzații de antisemitism la nivel înalt

  Oarecum imprudent - în special după recenta resuscitare a acuzelor referitoare la moștenirea dubioasă a FDGR - președintele a omis faptul că s-ar putea face o legătură între ereditatea sa și etnia unuia dintre candidați. Acela, bineînțeles, că nu a ezitat să replice, acuzându-l pe președinte de antisemitism și punându-i în cârcă cei 52 de membri ai familiei sale căzuți jertfă holocaustului, plus alte câteva păcate capitale. Enormitatea reacției l-a făcut până și pe Dragnea să dea înapoi și să afirme că Ilan Laufer n-a avut girul partidului și că a făcut o declarație „prea avântată”, folosind abuziv și sala de conferințe a PSD. 

 

Format: