Share
4 Noi 2018 - 14:00

 1. Toader îi aplică lui Lazăr „procedura” Kovesi
 2. Dăncilă la Strasbourg: „N-am venit să dau socoteală!”
 3. Turistul Iohannis chiulește de la Bruxelles, ca să vadă „lucrul bine făcut” de Vezuviu
 4. Corina Crețu face crize de nervi gândindu-se la lista europarlamentară
 5. Avortul Referendumului naște frenezia convenției civile
 6. Fapte bune din bugetul Apărării: Fifor resuscitează Institutul Cantacuzino
 7. „Pesta judiciară” lovește nemilos în procurorii fără vechime, dar cu funcții
 8. Dăncilă îi învinge pe turci la ei acasă cu un record al schimburilor comerciale
 9. Udrea și Bica - la „Beciul Domnesc” din Costa Rica
10. La 12 trecute... fix Daea a dat startul plății subvențiilor pentru un milion de fermieri


1. Toader îi aplică lui Lazăr „procedura” Kovesi

 „Zilele” lui Lazăr anunțate de Toader s-au numărat și au adus decizia finală a ministrului în procesul de evaluare profesională (și morală) a procurorului general zis și „ministrul public”. După „rețeta Kovesi”, minuțiosul șef al Justiției a alcătuit un rechizitoriu impecabil care a pus în evidență incompetența profesională a arheologului și deficitul de moralitate în exercitarea funcției publice la care a acces fără nicio evaluare din partea celor care l-au promovat în interese proprii. Cele 20 de puncte ale evaluării au constituit tot atâtea capete de acuzare solid argumentate, care au condus, inevitabil, la decizia de revocare. Comunicată CSM-ului pentru un aviz formal, propunerea ministrului a poposit pe biroul președintelui, unde va adăsta atâta timp cât îi va trebui acestuia să o citească și să o înțeleagă. Odată cu Lazăr dispare și cel de al doilea punct de sprijin prezidențial în lupta sa neobosită cu restul statului pentru „independența” Justiției care îl servește personal. Cu siguranță că în aceste condiții remanierea lui Toader rămâne o simplă părere de-a Tăriceanului, ca să îi facă o plăcere colegului de coaliție.

 

2. Dăncilă la Strasbourg: „N-am venit să dau socoteală!”

Cei care și-au pus speranțe într-o  prestație de slabă calitate a Vioricăi Dăncilă în Parlamentul de la Strasbourg au suferit o cruntă deziluzie. Au uitat, în primul rând, că aceasta se afla într-un mediu care îi era familiar și printre persoane pe care le cunoștea mai bine decât pe cele de la București, pentru că le frecventase vreme de nouă ani. În comparație cu Ponta și cu umilința la care acesta a fost supus de Barroso în urmă cu vreo șapte ani când i s-a înmânat ca unui școlar repetent celebra „to do list”, Viorica Dăncilă a avut momentul său astral, dacă e să îi spunem așa. A fost demnă, concisă, tăioasă chiar, și nu s-a lăsat impresionată de obrăzniciile și tupeul unora dintre foștii colegi. A fost, se poate spune, un moment de demnitate și o cotitură în relația noastră cu Comisia și Parlamentul aferent.

 

 

3. Turistul Iohannis chiulește de la Bruxelles, ca să vadă „lucrul bine făcut” de Vezuviu

 Vizita în Italia a președintelui Iohannis va rămâne memorabilă prin șirul de gafe de protocol comise și prin geamantanul de decorații pe care le-a împărțit cu generozitate gazdelor, inclusiv fiicei președintelui Mattarella (ditamai Steaua României).
Demonul turistic care îl domină l-a făcut pe președintele să renunțe la o reuniune informală pe tema BREXIT-ului de la Bruxelles în favoarea unei vizite de plăcere - cu consoarta - la ruinele orașului antic Pompei, unde Vezuviul a făcut dovada „lucrului bine făcut”. Odată ajuns însă la Consiliu și-a regăsit aplombul cu care desființează sistematic acțiunile Guvernului, făcând - în ciuda unui angajament anterior, cum că nu va mai discuta problemele interne în străinătate - un aspru rechizitoriu „acestei coaliții” care modifică „peste noapte” legile Justiției.

 

4. Corina Crețu face crize de nervi gândindu-se la lista europarlamentară

 Corina Crețu a făcut o adevărată criză de nervi afirmând că nu mai acceptă „insultele” Guvernului care nu e în stare să prezinte la Bruxelles proiecte pentru banii pe care Comisia îi pune la dispoziția României.

 

5. Avortul Referendumului naște frenezia convenției civile

În arena publică se ciocnesc zgomotos comentariile pe marginea referendumului: se caută de zor vinovați pentru eșec, responsabilitatea împărțindu-se între biserică și partidele politice care nu au reușit să mobilizeze electoratul. 
Cea mai simplă explicați este cea oferită de Tăriceanu: pur și simplu subiectul nu a interesat populația! 
Dacă în PSD lucrurile stau mai calm, nerepezindu-se nimeni să îi ceară socoteală lui Dragnea (are el socoteli mai grave), la liberali s-a pus de un puci pe motiv că Orban a fi atras partidul în capcana susținerii modificării Constituției. 
Cei mai fericiți par useriștii care se consideră chiar învingători, deoarece ei au fost contra de la început. 
Mister total de în legătură cu votul președintelui, care s-a dus  la urne  în ultimul moment și fără doamna Carmen. 
Scorul final abia atinge numărul semnăturilor de pe petiția Coaliției pentru Familie, iar procentul în favoarea modificării a trecut de 90%. Se consideră însă că cei cu opțiuni împotrivă au renunțat să voteze. 
Scrutinul a fost declarat deci invalid pe motiv de cvorum și vreo 45 de milioane de euro s-au dus pe Apa Sâmbetei.

 

6. Fapte bune din bugetul Apărării: Fifor resuscitează Institutul Cantacuzino

 Hotărât să facă cu banii alocați Apărării și fapte bune, nerăzboinice, ministrul Fifor a preluat sarcina redresării Institutului Cantacuzino, promițând că, cu banii alocați din 2%, acesta va reuși să producă din nou celebrul polidin, în maximum doi ani.

 

7. „Pesta judiciară” lovește nemilos în procurorii fără vechime, dar cu funcții

Modificările aduse legilor Justiției au fost publicate în Monitorul Oficial, iar efectele se manifestă practic din acel moment. Lazăr îi plânge cu lacrimi amare pe cei vreo 80 de procurori de la DNA și DIICOT care vor trebui să se întoarcă la parchetele de la care au fost aduși să lucreze dosare grele, chiar dacă nu aveau experiența necesară.
Ordonanța pe justiție își face efectele. 
În ciuda interpretărilor lui Codruț Olaru - care considera că nu trebuie să plece nici un procuror - de miercuri 48 de procurori promovați în ciuda lipsei de experiență la instanțele superioare se  întorc de unde au plecat. Asta nu înseamnă că parchetele dau faliment. Unii pleacă alții vin - nici neapărat mai buni și nici mai răi.

 

8. Dăncilă îi învinge pe turci la ei acasă cu un record al schimburilor comerciale

 În Turcia doamna Dăncilă s-a întâlnit cu Erdogan și s-au pus de acord să continue și să amplifice colaborarea dintre cele două țări. N-au pomenit nimic despre drepturile omului... 
Viorica Dăncilă a evocat recordul de 5,1 miliarde de euro al schimburilor comerciale bilaterale, declarând că vrea mai mult.

 

9. Udrea și Bica - la „Beciul Domnesc” din Costa Rica

 Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de poliția din Costa Rica și încarcerate. Asta nu înseamnă că vor fi și extrădate..
Interpolul a întrerupt partida de ceai a cuplului Udrea-Bica, punându-le binecunoscutele cătușe și ducându-le în arestul în care vor domicilia în următoarele două luni. Unul mai rău decât Beciul Domnesc din Rahova.

 

10. La 12 trecute... fix Daea a dat startul plății subvențiilor pentru un milion de fermieri

 Pe 16 octombrie la ora zero și un minut, din studioul România Actualități ministrul Petre Daea a declanșat procesul de execuție a plății subvențiilor pentru fermieri. A intrat în direct în dialog cu agricultorii răspunzând întrebărilor lor. Peste un milion de fermieri vor primi etapizat banii necesari pentru următoarea campanie agricolă.

Vezi şi Top 10 din celelalte luni din 2018:

   

Ian. Feb. Mar. Apr. Mai Iun. Iul. Aug. Sep.      

 

Format: