Luni, 17 Decembrie, 2018 - 00:00
Programul de protecție a căilor de comunicații prevede înființarea acestora pe 594,5 hectare, pe o lungime de 198,3 hectare

Primele perdele forestiere de protecție a căilor de comunicație au fost plantate, în această primăvară, de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, fiind împădurite 7,2 hectare pe autostrada A2, în dreptul localităților Dor Mărunt și Jegălia din județul Călărași, pe terenuri ale statului și administrate de Romsilva, pe o lungime de aproximativ 10 kilometri.

Duminică, 16 Decembrie, 2018 - 14:00

E-Distribuţie Banat a declarat stare de criză în vestul ţării, după ce aproape 200 de localităţi au rămas fără curent electric din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În total, 75 de echipe se află pe teren, pentru a remedia situaţia, însă pătrunderea în zonele cu avarii este dificilă.

Potrivit unui comunicat de presă de duminică al E-Distribuţie Banat a fost declarată ”stare de criză”, conform procedurilor interne aflate în vigoare, în vestul ţării.

Joi, 13 Decembrie, 2018 - 18:55

Declarații de presă susținute de Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea Consiliului European

Președintele României,  Klaus Iohannis, a susținut joi, 13 decembrie a.c., la Bruxelles (Regatul Belgiei), declarații de presă înaintea participării la reuniunea Consiliului European.

Jurnalist: Știm că aveți o întâlnire cu domnul Donald Tusk. Cu ce mesaj veți merge la întâlnire?

Joi, 13 Decembrie, 2018 - 17:35

INFORMAŢIE DE PRESĂ privind proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în ședința Guvernului României din 13 decembrie  2018

 

I.               ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ

1.    ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii

 

II.            HOTĂRÂRI

Luni, 10 Decembrie, 2018 - 16:45

Luni, 10 decembrie 2018 a avut loc evenimentul de lansare a Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, organizat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Strategia cuprinde o serie de recomandări care vor asigura implementarea Agendei 2030 în România.

Vineri, 7 Decembrie, 2018 - 15:42
Ministerul Culturii și Identității Naționale a restituit suma de 359.473 lei din totalul încasat

Guvernul României a adoptat în ședința de vineri, 7 decembrie a.c., o Ordonanţă de urgenţă privind prorogarea unor termene având în vedere faptul că, în prezent, procedura de restituire a donaţiilor pentru Cumițenia Pâmântului trebuie să fie finalizată până la data de 31 decembrie 2018, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 117/2017.

Marţi, 4 Decembrie, 2018 - 16:22

Fondurile pe 2018, pentru primele de casare, alocate persoanelor fizice în programul Rabla, s-au terminat potrivit unei informări recente a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Vezi:

Accesul la programul Rabla de la anul va fi limitat pentru că a aparut în program o condiție ca mașinile care tebuiesc duse la casare sa aibă (ITP)- inspecția tehnică periodică valabilă

Joi, 29 Noiembrie, 2018 - 23:34
„Mie nu poate PSD să-mi dea niciun ultimatum”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 29 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, urmată de o.sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Am asistat la prima ceremonie de promulgare a unei legi. De ce ați considerat că este necesar acest lucru? Credeți că o să avem o autostradă dacă există și legea?

Joi, 29 Noiembrie, 2018 - 17:09
Acesta va fi redat circuitului comercial

Un proiect adoptat de Parlament prevede schimbarea destinaţiei hotelului Triumf, din imobil cu destinaţie de sediu pentru instituţii publice în imobil destinat activităţii economice. Guvernul condus de Dacian Cioloş  decisese pe 28 iunie 2016, printr-o ordonanţă de urgenţă, transferul Hotelului Triumf din proprietarea privată în proprietatea publica a statului, în vederea utilizării lui ca sediu pentru una din instituţiile publice cu nevoi stringente de spaţiu sau condiţii necorespunzatoare pentru a-şi desfăşura activitatea în parametrii de normalitate.

Miercuri, 28 Noiembrie, 2018 - 18:55

În cadrul Comitetului Interministerial pentru Centenar, desfășurat miercuri, 28 noiembrie 2018, la Guvernul României, sub conducerea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, a fost supusă spre aprobare Lista manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și a Primului Război Mondial, depuse de persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, sesiunea a II-a.

Miercuri, 28 Noiembrie, 2018 - 18:00

Deputaţii au votat, miercuri, un proiect care prevede instituirea zilei de 25 septembrie ca "Ziua dăruirii".

Potrivit proiectului, în această zi pot fi organizate de către autorităţile publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea acestora, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice programe şi manifestări culturale, educative, artistice, de voluntariat, cu caracter social.

Luni, 26 Noiembrie, 2018 - 22:01
„Eu sunt într-un termen foarte rezonabil de răspuns. Curtea Constituțională practic nu are ce să spună aici”

Declarații de presă susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții comunității românești din Franța:

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună seara! Bine ați venit aici, la această sărbătoare, la ambasada noastră din Paris. Abia aștept să deschidem mâine, împreună cu Președintele Macron, Sezonul româno-francez, un sezon cultural pentru care s-a lucrat mult și bine.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Luni, 26 Noiembrie, 2018 - 14:53

Guvernul a decis ca și femeile pot lucra pana la 65 de ani, la fel ca bărbații, iar această modificare se va aplica de la 1 Decembrie.

Inițial, Curtea Constituţională a României a hotărât ca această modificare să aibă loc și că femeile care vor că continue activitatea, după ce au împlinit vârsta de 63 de ani, o pot face.

Legea prevede că angajatorul nu mai are dreptul să întrerupă contractul de muncă al unei angajate, chiar dacă a împlinit vârsta standard de pensionare, adică de 63 de ani.

Duminică, 25 Noiembrie, 2018 - 12:15

Pe biroul de lucru al președintelui Klaus Iohannis se odihnește o nouă propunere de ambasador al României în Israel. Semnată de premierul Viroica Dăncilă. Persoana diplomatului este agreată de cele mai înalte autorități ale statului Israel. Atâta doar că domnul Iohannis se mai gândește. Și-a luat o vacanță. După care va semna. Sau nu va semna. Cum a procedat în cazul unei alte desemnări, prin luna martie a acestui an. Situație în care nici măcar nu a dat vreun răspuns. Cu da sau nu.

Sâmbătă, 24 Noiembrie, 2018 - 18:28
Pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de şantier

Angajaţii ISU Bucureşti - Ilfov au dat, vineri, constructorului Catedralei Mântuirii Neamului o amendă contravenţională în valoare de 10.000 de lei pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de şantier pentru acest obiectiv, anunţă instituţia printrun comunicat de presă.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov precizează, sâmbătă, că organizatorul sfinţirii de duminică a Catedralei Mântuirii Neamului este Patriarhia Română, care a invitat publicul să participe la slujba de sfinţire a Catedralei.

Vineri, 23 Noiembrie, 2018 - 11:30

Programul Rabla pentru electrocasnice a primit avizul favorabil.

Ordinul ministrului mediului nr. 1172/2018 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic a fost publicat, ieri – 21 noiembrie 2018 în Monitorul Oficial.

Pentru a-şi schimba maşina de spălat, frigiderul şi aparatul de aer condiţionat, românii vor trebuie să se înscrie într-o aplicaţie, iar după aprobare vor avea 60 de zile pentru a-şi utiliza voucherele.

Marţi, 20 Noiembrie, 2018 - 13:42
Ministerele cu cele mai mari bugete sunt lăsate fără titulari

Formula de validare a guvernul prin acceptarea unei soluții „slabe” la care a recurs președintele, vizează o lovitură în plexul intereselor electorale. Lăsarea Transporturilor și Dezvoltării fără titulari are drept scop blocarea fondurilor acestora - cele mai consistente și cu cei mai numeroși beneficiari - într-un moment important: acela al satisfacerii nevoilor clientelei politice din teritoriu. Și în condițiile în care „represiunea” disidențelor din partid implică niște costuri concrete.

Marţi, 20 Noiembrie, 2018 - 13:23
...fără Olguța Vasilescu și Ilan Laufer!

Președintel Iohannis nu renunță la „contrele” sale împotriva Guvernului. După parerea sa, această remaniere e o soluție slabă - adevărata soluție ar fi fost înlocuirea completă a unui guvern „care a creat multe probleme României”.Este, până la urmă, de acord cu remanierea, dar condiționat:

- „Ne aflăm în fața unei provocări grele. Este nevoie de miniștri care să performeze!

- Mai avem foarte puțin timp!”

Luni, 19 Noiembrie, 2018 - 15:00
Revine și Laufer în Cabinet

În ședința CEx s-a votat remanierea, iar propunerile premierului Viorica Dăncilă sunt următoarele:

Lia Olguța Vasilescu- la Ministerul Transporturilor, în locul lui Lucian Șova.

Marius Budăi - la Ministerul Muncii, în locul Liei Olguței Vasilescu

Gabriel Leș - la Ministerul Apărării, în locul lui Mihai Fifor, care a demisionat

Niculae Bădălău- Ministerul Economiei, în locul lui Dănuț Andrușcă

Alexandru Petrescu- la Ministerul Comunicațiilor, în locul lui Bogdan Cojocaru

Daniel Breaz - la Ministerul Culturii, în locul lui George Ivașcu

Vineri, 16 Noiembrie, 2018 - 16:06

 Klaus Iohannis, a semnat vineri, 16 noiembrie, decretul pentru numirea  Ecaterinei Andronescu în funcția de ministru al Educației Naționale.

Președintele avea posibilitatea legală de a respinge propunerea Ecaterinei Andronescu. Dealtfel, acum 3 zile declarase că ar putea fi nevoie de numirea unui nou interimar la Educație până să dea un răspuns la propunerea  PSD.

Joi, 15 Noiembrie, 2018 - 23:09

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în ședința Guvernului României din 15 noiembrie 2018

I.      PROIECTE DE LEGI

  1. PROIECT DE LEGE pentru aprobarea Codului aerian al României

 

Joi, 15 Noiembrie, 2018 - 16:24

 Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a vândut direct populației, în primele zece luni ale anului, un volum de peste 1,3 milioane de metri cubi lemn pentru foc, cu 30% mai mult decât volumul total oferit pe parcursul anului trecut.

Astfel, până la finalul lunii octombrie, Romsilva a vândut direct populației 1.365.888 de metri cubi lemn pentru foc, la un preț mediu de 170 de lei pe metru cub, fără taxa pe valoare adăugată.

Miercuri, 14 Noiembrie, 2018 - 12:30
Și-a potrivit și ceasul la o secundă înainte de 12

La ceremonia de învestire a ministrului delegat George Ciamba, Iohannis a dat înapoi, afirmând că „încă” este posibilă o pregătire rezonabilă pentru preşedinţia Consiliului UE.

"Vă doresc mult succes în acest sens. Este o secundă înainte de ora 12.00 ca să mergem pentru o pregătire rezonabilă pentru preşedinţia Consiliului UE şi cred că încă se poate", le-a spus preşedintele Klaus Iohannis Vioricăi Dăncilă şi celorlalţi membri ai Guvernului prezenţi la Cotroceni.

Luni, 12 Noiembrie, 2018 - 19:48

Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule.

Luni, 12 Noiembrie, 2018 - 18:53
Acum câteva săptămâni am spus că vom face față rezonabil...

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut luni, 12 noiembrie a.c., o alocuțiunea în cadrul Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

„Mulțumesc pentru invitație, în primul rând! Aveți perfectă dreptate, este prima dată pentru un Președinte, dar pentru persoana mea chiar nu este prima dată când particip în această rundă a Asociației. Ba chiar, dacă îmi amintesc eu bine, ultima la care am participat am ținut-o chiar eu la Sibiu. Probabil unii dintre dumneavoastră au fost acolo.

Duminică, 11 Noiembrie, 2018 - 18:38

O șmecherie de-acum clasică: dacă vrei sa ai o lege care ar putea să-ți provoace necazuri, o „uiți” și ea se va adopta tacit.

Legea prin care se vor aloca anual fonduri de 860.000 de euro Casei Regale a trecut de Camera Deputaților, fiind adoptată tacit, fără să fie votată și dezbătută.

Legea a fost adoptată prin procedură tacită și a ajuns la Senat care este cameră decizională

Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că a fost depășit termenul constituțional pentru dezbaterea și votul pe marginea actului normativ.

Sâmbătă, 10 Noiembrie, 2018 - 15:13
S-a simțit jignit de niște discuții „principiale” din ședința de guvern

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, şi-a depus demisia.

Demisia ministrului pentru Afaceri Europene a fost confirmată de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. „Din câte înţeleg, s-a produs această demisie. Ieri în cadrul şedinţei de Guvern am stat de vorbă cu domul Negrescu, au fost discuţii principiale despre modul în care suntem pregătiţi pentru preşedinţia Consiliului UE”, a declarat Rovana Plumb.

Vineri, 9 Noiembrie, 2018 - 16:17

Primul ministru a anunțat vineri, în debutul ședinței de guvern, continuarea programului "Masă caldă", într-o formulă îmbunătățită, pentru copii din ciclul primar.

"Printr-o ordonanță de urgență, majorăm cu 40% valoarea pachetului alimentar zilnic de care beneficiază fiecare copil, de la 7 lei la 10 lei", a spus Viorica Dăncilă. 

Declarații ale premierului Viorica Dăncilă:

Marţi, 6 Noiembrie, 2018 - 20:39
Ministrul Transporturilor face parte din delegația oficială condusă de premierul Dăncilă

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, aflat în vizită oficială în Qatar cu delegația condusă de premierul României, s-a întâlnit marți, 6 noiembrie a.c., la Doha cu Jasim bin Saif Al Sulaiti, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor din statul Qatar.

Cei doi oficiali au discutat despre Memorandumul de Înțelegere privind colaborarea dintre Compania de Management Portuar “MWANI QATAR” și Compania Națională “Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța SA.

Marţi, 6 Noiembrie, 2018 - 15:41

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un amendament la OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, potrivit căruia se suspendă permisul de conducere la acumularea a 45 de puncte, şi nu la 15, cum prevede legislaţia în vigoare.

Subscribe to Administrație centrală