Sâmbătă, 23 Mai, 2020 - 11:08
Se pare că Vasilică era subinfluența alcoolului

Ambasadorul român la Beijing, Vasilică Constantinescu, ar fi provocat un accident grav în capitala chineză, după ce a condus mașina în stare de ebrietate și a intrat într-un autobuz. Deși fapta s-a produs acum cîteva săptămîni, Ministerul român de Externe nu a suflat nici pînă azi vreun cuvînt pe acest subiect.

Dezvăluirea a fost făcut de către Dan Tomozei, jurnalist român care activează în China.

Duminică, 26 Aprilie, 2020 - 20:27

Fostul negociator şef al României cu UE, Vasile Puşcaş, consideră că demersul ambasadorului României în Ungaria, Marius Lazurca, a fost în perfectă legalitate şi a apărat interesul statului român, reacţia ministrului de Externe al Ungariei fiind nepotrivită uzanţelor diplomatice. În același timp, Vasile Pușcaș spune că de mai mulţi ani, oficiali maghiari fac vizite în România „adresând cuvinte batjocoritoare la adresa istoriei şi culturii româneşti”, iar în cele mai multe cazuri nu primesc o replică de la autorități.

Joi, 2 Aprilie, 2020 - 23:18
Datoria unui diplomat este să nu să amestece în politica externă a țării gazdă

Ambasada Chinei în România publică un comunicat intitulat "Sfaturi pentru Ambasadorul SUA în România - să manifeste mai mult spirit umanitar". Comunicatul este o replică dură pentru ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, cel care acuza China că îşi face propagandă prin aşa-zise gesturi umanitare.

Miercuri, 25 Martie, 2020 - 16:45

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, miercuri, la telefon cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, context în care a fost obţinut acordul Guvernului de la Budapesta pentru deblocarea situaţiei lucrătorilor transfrontalieri care fac naveta zilnic de o parte şi de alta a frontierei româno-ungare.

Vineri, 20 Martie, 2020 - 17:45

Statele Unite ale Americii au suspendat vineri eliberarea vizelor obişnuite în toate ţările lumii pe fondul crizei sanitare provocate de COVID-19, a anunţat Departamentul de Stat, citat de France Presse.

"Toate întâlnirile pentru vizele obişnuite de vizită sau de imigrare sunt anulate" începând de vineri, anunţă Departamentul de Stat pe contul său de Twitter.

Joi, 19 Martie, 2020 - 14:42

Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri a fost facilitată repatrierea a 100 de cetățeni români (74 din Malta și 26 din Egipt) care au revenit în siguranță în țară, iar în cursul acestei dimineți alți 89 de cetățeni români au revenit cu bine din Spania, în urma demersurilor MAE și ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 16:00

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută încheierea procesului de ratificare a Protocolului de aderare a Republicii Macedonia de Nord la NATO, prin ratificarea acestuia de către Spania.

Astfel, arată MAE, este deschisă calea pentru finalizarea aderării Republicii Macedonia de Nord la Alianţa Nord-Atlantică. Conform procedurii, după depunerea instrumentului de ratificare, Republica Macedonia de Nord va deveni cel de-al 30-lea membru al NATO.

Marţi, 17 Martie, 2020 - 14:19

Ungaria va permite intrarea în România a cetățenilor români aflați pe teritoriul țării după închiderea granițelor, i-a transmis ministrul de Externe maghiar omologului său român Bogdan Aurescu, anunță MAE într-un comunicat de presă.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a purtat, marți, o discuție cu omologul ungar, Péter Szijjártó, pentru deblocarea tranzitului cetățenilor români de la granița dintre Austria și Ungaria.

Joi, 12 Martie, 2020 - 19:23

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se află în scop turistic sau tranzitează Regatul Spaniei, Republica Franceză şi Republica Federală Germania ca, în contextul evoluţiilor epidemiei cu COVID-19 la nivel european, să ia în considerare scurtarea şederii şi revenirea de urgenţă în România.

Luni, 2 Martie, 2020 - 19:08

A fost o vreme în care buletinele meteo și reacțiile oficiale ale ambasadelor europene la București se succedau aproape cu regularitate. Olanda, marele far al libertăților și statului de drept de la gurile Dunării pînă în portul Rotterdam, folosea știrile pentru a-i da Guvernului român peste degete și pentru a-l trimite la refacerea lecțiilor despre democrație.

Duminică, 23 Februarie, 2020 - 17:58
Mă întreb dacă ambasadorul României își permite, cu atâta lipsă de profesionalism, să adreseze comentarii cu privire la guvernul SUA

Fostul ministru PSD al Finanțelor, Eugen Teodorovici, i-a reproșat ambasadorului SUA în România, Adrian Zuckerman, că se informează din „surse aservite PNL” și că s-a referit la „sintagma dublei contabilități de la finanțe”, o acuzație care i-a fost adusă lui Teodorovici de către liberali.

„Fake News 5: "Mulți miniștri ai guvernului au muncit extrem de mult pentru a inversa haosul pe care l-au moștenit în noiembrie 2019"

Vineri, 21 Februarie, 2020 - 10:57
Cum vede noul ambasador american politica de la București

Ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, a rostit  un discurs, la Forumul CEO al Camerei Americane de Comert din Romania, prin care el transmite mai mult sau mai puțin direct liniile directoare ale politicii americane față de România,dând dovadă de o remarcabilă echidistanță fade forțele politice legal constituite. Unii s-ar putea să îl regrete pe Klemm...

Principalele idei expuse de reprezentantul Casei Albe:

Jos Comunismul

”Capacitatea oligarhilor cu legaturi politice si a baronilor de a controla interesele de afaceri si de a limita competitia pe piata libera trebuie sa ia sfarsit. Comunismul a distrus toate tarile care au avut ghinionul de a fi subjugate acestui rau. Comunismul nu face nimic pentru a ajuta saracii si persoanele defavorizate, ci este benefic doar catorva elite din clasa conducatoare. Comunismul creeaza si sustine un sistem endemic al coruptiei. Acum, revolutia care a inceput in urma cu 30 de ani trebuie incheiata cu succes”.

PSD – ”ciuma roșie”

”M-am intalnit cu multi ministri ai guvernului. Cu totii au muncit extrem de mult pentru a inversa haosul pe care l-au mostenit in noiembrie 2019. Doar un exemplu, ministrul finantelor a constatat ca guvernul anterior pastra doua contabilitati paralele si nu platise cele mai multe facturi pentru servicii prestate de aproape un an. Alti ministri au gasit conditii similare, proiecte nefinalizate si ministerele golite de oamenii cinstiti care lucreaza din greu si care sunt esentiali pentru a conduce guvernul in mod corespunzator. Presedintele Iohannis, premierul Orban si ministrii sai s-au angajat sa reconstruiasca un bun guvern, sa refaca modificarile legislative care au slabit statul de drept, sa puna in aplicare o legislatie noua pentru a reduce coruptia astfel incat sa protejeze toti romanii”.

Statul să renunțe la ultimele bunuri în posesie

”Privatizarea este necesara. Un mediu de afaceri cu adevarat liber va crea bogatie si prosperitate pentru toata lumea. Firmele controlate de guvern nu doar ca favorizeaza practici de business ineficiente, impiedica piata libera si competitia, dar, mai important, pastreaza coruptia vie”.

Vineri, 14 Februarie, 2020 - 15:10

Ministrul de Externe al Republicii Bolivariene Venezuela, Jorge Arreaza, a emis joi o scrisoare semnată de președintele Nicolás Maduro în fața Curții Penale Internaționale (CPI), în care solicită oficial inițierea unei investigații privind infracțiunile împotriva umanităţii care derivă din măsurile coercitive unilaterale ilegale impuse de guvernul Statelor Unite împotriva poporului și a statului venezuelean în ansamblu.

Vineri, 14 Februarie, 2020 - 09:50

Întîi a fost scandalul din Ucraina. Cine vrea detalii le găsește pe net. În privința dirijării parchetului de la Kiev și tipului de anticorupție aplicat, situația din țara vecină seamănă cu cea din România. În plin război dintre republicani și democrați, a picat și declarația ambiguă a lui Rudy Giuliani. Iată principalul pasaj care mi-a atras atenția:

„Avem multe dezvăluiri. Încă n-am ajuns la România. Stați să vedeți când ajungem la România”. (Rudy Giuliani)

Miercuri, 12 Februarie, 2020 - 20:00

Duminică 16 februarie 2020, de la ora 11.00, la Sala Atelier a TNB, invitatul Conferintelor Teatrului National va fi E.S. Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii la București. Excelenta Sa va susține conferința cu tema 'România în care m-am întors' în limba română.

Luni, 10 Februarie, 2020 - 19:40
„Măsuri menite să asfixieze poporul venezuelean”

Republica Bolivariană Venezuela respinge energic noul atac al Guvernului Statelor Unite şi a maşinăriei lor imperiale împotriva poporului venezuelean, a instituţiilor sale democratice şi firmelor sale de stat, mai exact, măsura ilegala şi arbitrară dictată de Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite astăzi, împotriva liniei noastre aeriene naţionale Conviasa. Această inacceptabilă şi grosolană agresiune pretinde să lovească o companie venezueleană care prestează un serviciu public atât pentru poporul venezuelean, cât şi pentru alte popoare ale lumii.

 

Duminică, 9 Februarie, 2020 - 17:12

Belgia l-a convocat vineri pe ambasadorul Israelului la Bruxelles, Emmanuel Nahshon, după ce diplomatul a scris tweet-uri critice împotriva Belgiei, care a invitat un ONG care lucrează cu copiii palestinieni din zonele de război să vorbească în fața Consiliului de Securitate al ONU.
„L-am convocat pe ambasadorul israelian în această dimineață pentru a ne exprima nemulțumirea față de tweet-ul său, ne-am exprimat opoziția clară față de formă și conținut”, se arată într-un comunicat al Ministerului belgian de Externe.

Miercuri, 5 Februarie, 2020 - 17:58

În ziua de 5 februarie 2020, la Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa Arthur MATTLI, noul ambasador al Elveției în România.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat bucuria de a-l întâlni oficial pe Domnul Arthur MATTLI și i-a mulțumit acestuia pentru vizitarea Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, vizită pe care Domnia Sa a întreprins-o în ziua de 15 ianuarie 2020.

Marţi, 4 Februarie, 2020 - 17:38

Printre prevederile ordonanței de urgență privind alegerile parlamentare se numără creșterea numărului de parlamentari pentru diaspora, potrivit ministrului de Interne, Marcel Vela. Totodată, actul normativ prevede extinderea zilelor de votare pe trei zile, similar cu alegerile prezidențiale.

Miercuri, 22 Ianuarie, 2020 - 18:07
Fost adjunct al ministrului Apărării

 Adjunctul Ministrului Apărării de la Phenian,  Kim Jong Gwan, care a supravegheat importante proiecte de construcții din țară, sub conducerea lui Kim Jong Un, a fost promovat, de această dată, într-un post civil, anume cel de Ministru al Afacerilor Externe.

 

În ultimii ani, acesta a supravegheat proiecte de amploare, cum ar fi construirea unei stațiuni maritime, în apropierea orașul de coastă din estul țării, Wonsan și stațiunea balneară Yangdok.

 

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 17:07

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză privind continuarea grevei la SNCF (Compania Naţională de Căi Ferate) şi RATP (Regia Autonomă a Transporturilor Pariziene).

Un comunicat MAE arată că sindicatele au făcut apel la o nouă zi de mobilizare, fiind prevăzute manifestaţii şi acţiuni de protest. Sunt posibile, în continuare, perturbări în transporturile publice urbane, interurbane, regionale şi internaţionale (Eurostar, Thalis şi Lyria).

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 19:15

Acum e oficial. O recunosc toate statele. Este război. Dar nu război mondial, așa cum se afirmă din ce în ce mai mult în mediul electronic. Este un război regional. Încă. Dar care implică un număr destul de mare de state. Și care are tendința de a se mondializa. Până una alta însă, asistăm la o întrecere incredibilă de gafe. Lansate de ambele părți. Să fie oare greșeli intenționate?

Duminică, 5 Ianuarie, 2020 - 15:31

Neoficial, între Statele Unite și Iran s-a declanșat un război. Acest război, după toate probabilitățile, nu se va purta nici pe teritoriul Statelor Unite și nici pe teritoriul Iranului. Ci în altă parte. Pentru moment, în Irak și în Kenya. Și cine știe unde va mai fi el transferat? E important însă să ne punem întrebarea unde este prinsă România în acest război. Și ce are de făcut.

Marţi, 31 Decembrie, 2019 - 16:33
Mesajul de Anul Nou al noului ambasador american

Mesajul de Anul Nou, de la ambasadorul SUA, în România. Adrian Zuckerman: Americanii sunt aici, vor rămâne aici şi, împreună cu poporul român, vor realiza lucruri extraordinare în 2020”, mai spune el.”Prieteni, după două săptămâni petrecute în această ţară frumoasă, mă bucură şi admir din plin ceea ce au realizat românii. Sunt încrezător că 2020 va aduce succese şi mai mari pentru România şi parteneriatul nostru strategic.

Vineri, 20 Decembrie, 2019 - 16:52

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, într-o discuție informală cu presa care a avut loc la Palatul Cotroceni, că îl va schimba pe George Maior din funcția de ambasador al României în SUA. Șeful statului a precizat că va începe o analiză la începutul lui 2020 în acest sens.

"O să-l schimbăm (pe George Maior - n.r.). La începutul lui 2020 vom face o evaluare", a afirmat Klaus Iohannis.

Acesta a precizat că nu a fost luată o decizie în ceea ce privește înlocuitorul lui George Maior.

Joi, 19 Decembrie, 2019 - 21:40
Noul ambasador nu este preocupat de justiție, ca cel vechi, ci de identificarea de soluții de diminuare a fenomenului emigrației, a corupției și a abandonului școlar.

În ziua de 19 decembrie 2019, la Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa, Domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.

 Domnul ambasador a subliniat faptul că se bucură foarte mult de onoarea de a-și desfăşura misiunea diplomatică în România, țara în care s-a născut și a exprimat dorința cultivării unor relații strânse cu Patriarhia Română, apreciind rolul social-filantropic și cultural al Bisericii Ortodoxe în societatea românească.

Marţi, 17 Decembrie, 2019 - 15:10

Radu Ioanid ar putea să fie viitorul ambasador al României în Israel. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că intenţionează să îl promoveze în această funcţie.

"Această chestiune a fost în atenția mea tot timpul. Intenționez să îl promovez pe dl. Radu Ioanid, care va intra în procedurile diplomatice poate în această săptămână, iar de la sfârșitul anului să avem ambasador în Israel", a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Radu Ioanid este director al "International Archival Programs Division" din cadrul Muzeului Holocaustului din Washington.

Marţi, 17 Decembrie, 2019 - 14:35

Pe 14 decembrie 2019, Adrian Zuckerman a preluat îndatoririle de Ambasador al Statelor Unite în România. Ambasadorul Adrian Zuckerman este un avocat renumit în New York şi, înainte de numire, era partener în domeniul dreptului imobiliar la firma internaţională de avocatură Seyfarth Shaw LLP. El a îndrumat cu succes importanţi clienţi persoane fizice şi juridice prin numeroase tranzacţii şi litigii sofisticate şi complexe.

Sâmbătă, 14 Decembrie, 2019 - 08:46

Sâmbătă, la ora 15.00, ministrul Bogdan Aurescu îl primeşte pe noul ambasador al SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman. Acesta îşi va prezenta copiile scrisorilor de acreditare.

În 21 noiembrie, avocatul Adrian Zuckerman a primit votul Senatului american pentru postul de ambasador al SUA la Bucureşti.

Zuckerman este un avocat admis în Baroul din New York în 1984 şi este partener în cadrul firmei internaţionale de avocatură Seyfarth Shaw LLP.

Sâmbătă, 14 Decembrie, 2019 - 00:00
„Romania is our main trading partner in South-Eastern Europe”

Ambasadorul la salutat cu acest prilej noua strategie a UE pentru Asia Centrală, adoptată în cursul președinției României a Consiliului European

Sala Ballroom a hotelului Marriott a fost neîncăpătoare pentru numărul mare de prieteni și colaboratori pe care ambasadorul Nnrbakh Rustemov a dorit să îi aibă alături la recepția oferită cu prilejul celei de a 28-a aniversări a Zilei Independenței Republicii Kazahstan.

Subscribe to Diplomație