Joi, 17 Octombrie, 2019 - 15:38

Romsilva susține că pădurarul împușcat mortal în Maramureș încerca să împiedice tăierea ilegală de copaci. De la începutul acestui an au fost 16 cazuri de pădurari agresați, iar în ultimii cinci ani aproape 170. Potrivit unui comunicat transmis joi de Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva, pădurarul era angajat de 7 ani la Direcța Silvică Maramureș.

Joi, 17 Octombrie, 2019 - 12:00

Miercuri, 16 octombrie 2019, a avut loc la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prezentarea bilanţului activităţii ministrului Agriculturii, Petre DAEA. La conferinţa de prezentare a bilanţului MADR, a participat şi directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian CHESNOIU, alături de personalul de conducere din cadrul Ministerului şi de reprezentanţii instituţiilor subordonate.

Joi, 17 Octombrie, 2019 - 10:44
cu impact pozitiv asupra climei

Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) a anunțat astăzi crearea unui fond de 500.000 USD pentru a susține inițiativa Corteva Agriscience pentru un impact pozitiv asupra climei (Corteva Agriscience Climate Positive Challenge), un program menit să accelereze trecerea spre o agricultură care să influențeze pozitiv clima. Acest sistem de finanțare nerambursabilă va fi lansat anul viitor și va răsplăti eforturile pentru compensarea emisiilor de carbon și protejarea mediului, susținând, în același timp fermele și fermierii.

Miercuri, 16 Octombrie, 2019 - 12:00

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 16 octombrie 2019, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul ”Telemea de Sibiu” (IGP).

Telemeaua de Sibiu este o brânză semi-tare, produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatică cu cheag. Aceasta se comercializează proaspătă sau maturată, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile.

Marţi, 15 Octombrie, 2019 - 17:38

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale este singura instituţie publică din România promovată de compania Microsoft ca exemplu de succes în utilizarea Inteligenţei Artificiale (AI).

Luni, 14 Octombrie, 2019 - 18:10

Ministrul interimar al Agriculturii, Petre Daea, a participa luni la inaugurarea magazinului Casei de Comerţ Agroalimentar "Unirea" din Bucureşti, acesta fiind cel de-al doilea din lanţul de 60 de magazine propuse a fi deschise în acest sistem. Ministrul a parcurs traseul care leagă sediul ministerului de noua locație, ca un „simplu cetățean”, pe jos, însoțit de colaboratori și de trecători care au ținut să-i adreseze felicitări și mesaje de îmbărbătare.

Duminică, 13 Octombrie, 2019 - 11:00
Și în partid este "o atmosferă de îngrijoare, pentru că ştim la ce proiecte am dat drumul

Miinistrul Agriculturii, Petre Daea şi-a exprimat îngrijoarea în privinţa celor care îi vor urma la minister. "Sunt îngrijorat că aceste proiecte nu se vor duce la îndeplinire", a declarat Daea vineri într-o intervenţie telefonică la Digi24.

Duminică, 13 Octombrie, 2019 - 08:00
Pădurarul Nicolae Ilie s-a confruntat cu 47 de colegi

48 de pădurari au concurat pentru titlul de ,,Cel mai bun pădurar” - etapa națională a concursului profesional găzduit în perioada 9 – 10 octombrie a.c. de colegii noștri de la Direcția Silvică Argeș, la Vidraru, într-un peisaj spectaculos și pe o vreme de toamnă generoasă cu participanții la eveniment.

La festivitatea de deschidere a competiției „Cel mai bun pădurar”, cea mai importantă formă de perfecţionare a pregătirii profesionale permanente a pădurarilor din unităţile şi subunităţile regiei, a fost prezent și ministrul apelor și pădurilor, Ioan DENEȘ.

Joi, 10 Octombrie, 2019 - 11:27

Ministerul Agriculturii vrea să dea fermierilor 284,97 milioane lei (60 milioane euro), în 2020, drept ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate.

"Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de maximum 284,97 milioane lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de maximum 60 milioane euro, şi se asigură (...) din bugetul repartizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale", arată un proiect de Hotărâre publicat pe site-ul ministerului.

Joi, 10 Octombrie, 2019 - 11:10

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a deschis în data de 9 octombrie 2019 lucrările ”Forumului agricultorilor – bilanț și perspective”, eveniment desfășurat la Romexpo, în contextul Zilei Naționale a Produsului Agroalimentar Românesc. Manifestarea a avut loc în prezența premierului Viorica Dăncilă și a mai multor membri ai Cabinetului, precum și a numeroase oficialități, reunind membri ai corpului diplomatic din cadrul ambasadelor, reprezentanți ai băncilor comerciale, instituții de învățământ, autorități din domeniul cercetării, reprezentanți ai mass-media.

Miercuri, 9 Octombrie, 2019 - 15:38

Graniţa ţării este înconjurată la ora actuală de patru rânduri de tractoare, dacă vorbim de saltul făcut din 1989 şi până în prezent în ceea ce priveşte dotarea agriculturii României cu maşini şi tractoare agricole, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la Forumul Fermierilor.

Miercuri, 9 Octombrie, 2019 - 14:32
Premierul Dăncilă a participat și a susținut un discurs mobiliztor

În prezența a 10.000 de fermieri delegați din toate județele si din toate ramurile agriculturii, în această dimineață s-au deschis, la Romexpo, lucrările Forumului Agricultorilor organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu prilejul Zilei Nationale a Produselor Agroalimentare Românești.

Miercuri, 9 Octombrie, 2019 - 14:06

Fermierii care au depus cereri unice de plată vor primi în avans, începând de miercuri, 16 octombrie, 70% subvenţiile pe suprafaţă şi până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, a anunţat, marţi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Miercuri, 9 Octombrie, 2019 - 07:35
Cîteva mii de fermieri vor primi diplome de excelență cu semnătura originală a ministrului Daea

În contextul Zilei Naționale a Produsului Agroalimentar Românesc, în parteneriat cu Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea și Confederația Sindicală MERIDIAN, miercuri, 9 octombrie, se desfășoară la ROMEXPO o dezbatere a fermierilor români, în cadrul căreia vor fi prezentate rezultatele obținute în agricultură, în perioada 2017 – 2019. Intitulată ”Forumul agricultorilor – bilanț și perspective”, dezbaterea va reuni fermieri din toate domeniile – producție vegetală, cultură mare, zootehnie, industrie alimentară. Aceștia vor fi prem

Marţi, 8 Octombrie, 2019 - 15:36
Între 9 și 11 octombrie

În perioada 9-11 octombrie, la sediul MADR va avea loc evenimentul ZILELE PORȚILOR DESCHISE. 
Vizitatorii vor beneficia de tururi ghidate și vor putea admira expoziția permanentă de vinuri de la etajul I, harta produselor agroalimentare românești cu evidențierea locului de proveniență a produselor autohtone, panourile fotografice unde sunt afișați toți miniștrii agriculturii începând cu anul 1859 până în zilele noastre, precum și o secțiune dedicată secretarilor de stat care s-au aflat la conducerea MADR din anul 1971 și până în prezent.

Marţi, 8 Octombrie, 2019 - 10:50
În prima zi s-au vândut produse în valoare de 6000 lei!

Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, înființată de Ministerul Agriculturii în cadrul programului de guvernare, și-a făcut debutul prin deschiderea, luni, a primului magazin din rețeaua care se află în pregătire: o „brânzărie” la Sibiu, prin care 8 (deocamdată) producători din zonă își desfac preparatele tradiționale. La deschiderea brânzăriei a participat ministrul agriculturii Petre Daea, care a subliniat rolul pe care îl va juca Casa de Comerț pentru crearea unei legături directe, fără intermediarii tradiționali, între fermieri și consumatori.

Luni, 7 Octombrie, 2019 - 18:07
Marți 8 octombrie, la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" (A.S.A.S.), Aula Mare

Marti, 8 octombrie, ministrul Petre Daea va participa la dezbaterea SCHIMBĂRILE CLIMATICE ȘI IMPACTUL ÎN ECONOMIE.
Evenimentul se va desfasura intre 9.30 – 13.30, la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" (A.S.A.S.), Aula Mare.

Luni, 7 Octombrie, 2019 - 15:32
9 - 10 octombrie, la ROMEXPO

Ministerul Agriculturii organizează, cu prilejul  Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești, o suită de evenimente care marchează progresele și perspectivele acestei importante ramuri a economiei naționale.

Cu ocazia Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești, ce se sărbătorește în fiecare an în data de 10 octombrie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează în perioada 9-11 octombrie 2019 evenimentul ”Zilele Porților Deschise”.

Duminică, 6 Octombrie, 2019 - 18:36
RNP Romsilva reclamă cuvenitele reparații din partea autorilor unui reportaj care denaturează realitatea

Precizări în urma inserării declarațiilor directorului general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva într-un reportaj Recorder referitor la Ocolul Silvic Moldovița

 În urma apariției în spațiul public a unui reportaj Recorder, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva face următoarele precizări.

Sâmbătă, 5 Octombrie, 2019 - 15:50
Pentru 30.000 sortimente

Monitorul preţurilor la alimente va fi lansat pe 15 octombrie, iar consumatorii vor putea compara preţurile pentru 30.000 de sortimente în lanţurile de magazine existente în România, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu

Vineri, 4 Octombrie, 2019 - 16:21

Cârnaţii de Pleşcoi au devenit al şaselea produs românesc recunoscut şi protejat în Uniunea Europeană, alături de magiunul de prune Topoloveni, salamul de Sibiu şi novacul afumat din Țara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată și telemeaua de Ibăneşti.

Cârnaţii de Pleşcoi au primit, din partea Comisiei Europene, aprobarea de înscriere în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

Miercuri, 2 Octombrie, 2019 - 18:50
Impactul financiar este de 15.606.000 lei

În Ședința Guvernului din data de 2 octombrie 2019 a fost aprobată o Hotărâre care modifică HG nr.1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

 

Prin prezentul act normativ se completează lista beneficiarilor schemei de ajutor de stat ce vizează institutele/stațiunile de cercetare-dezvoltare, eliminându-se astfel situațiile discriminatorii privitoare la  institutele care au ca obiect de activitate testarea și înregistrarea soiurilor la accesarea schemei de ajutor, începând cu anul 2020.

 

Miercuri, 2 Octombrie, 2019 - 18:47
Din 16 octombrie 2019 - plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal și zootehnic

În ședința Guvernului din data de 2 octombrie 2019 a fost aprobată Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2019 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri și a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine.

Miercuri, 2 Octombrie, 2019 - 08:52
Fundația Renașterea a marcat Ziua Luptei impotriva cancerului la san.

Anul acesta, Palatul Ministerului Agriculturii  a îmbrăcat culoarea roz

In fiecare an pe 1 octombrie se ilumineaza in roz cladiri reprezentative din peste 70 de tari, pentru a marca Ziua Luptei impotriva cancerului la san. Anul acesta Fundatia Renasterea a ales sa iluminize Palatul Ministerului Agriculturii si Domeniilor, asa cum se numea initial si care a adapostit ministerul inca din 1895 si pana in prezent. Petre Daea a fost gazda evenimentului. Sorina Pintea, ministrul Sanatatii a fost prezenta..

Marţi, 1 Octombrie, 2019 - 17:49

Cu ocazia Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești, ce se sărbătorește în fiecare an în data de 10 octombrie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează în perioada 9-11 octombrie 2019 ”Zilele Porților Deschise”.

 

Luni, 30 Septembrie, 2019 - 22:28

Invitat la emisiunea „România 9” de la TVR, ministrul Agriculturii a folosit această oportunitate pentru a pune în evidență realizările obținute de agricultura românească în ultimii trei ani, cei mai productivi dintre ultimii 30. Ani în care România a obținut recolte-record, plasându-se în fruntea producătorilor europeni la două culturi importante - porumb și floarea soarelui.

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 11:33

Cele două companii vor colabora în Europa pentru dezvoltarea de produse biologice pe baza unor tehnologii brevetate de Pro Farm, menite să crească randamentul recoltelor.

Miercuri, 25 Septembrie, 2019 - 13:53
Botănoiu: România dorește să întărească pe acest segment al agriculturii și al producției agroalimentare relațiile cu partenerii din China

Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a primit marți, 24 septembrie 2019, o delegație a Administrației Generale a Vămilor din Republica Populară Chineză, condusă de domnul Wang Lingjun, vice-ministru.

Miercuri, 25 Septembrie, 2019 - 13:44

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea de Management a Programului Național de Dezvoltare Rurală reamintește celor interesați perioadele de depunere a proiectelor pentru următoarele submăsuri din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, astfel:

 

Marţi, 24 Septembrie, 2019 - 17:00

Din fotoliul călduț de la Bruxelles pe care l-a dobândit prin mila USR-ului, care l-a luat „la ocazie” ( el și ai lui fiind cam în...PLUS)  la europarlamentare și prin recunoștința guvernului francez pe care l-a servit întotdeauna cu devotament, Dacian (mai degrabă Julien) Cioloș moare de grija fermierilor din țară care ar urma să fie aduși cu otuzbirul la o manifestare menită să îl omagieze pe Petre Daea.

Subscribe to Agricultura