Duminică, 17 Februarie, 2019 - 12:28
În șase luni vor fi exportate circa 800.000 capete

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că, datorită eforturilor diplomatice și ale Guvernului României din ultima perioadă, a fost deschisă piața de export pentru ovine cu Republica Iran. Astfel, în ianuarie 2019 a fost agreat modelul de certificat de export între Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România (ANSVSA) și Organizația Veterinară a Iranului, fiind deblocate exporturile de carne de oaie și ovine în viu către Iran.  

Duminică, 17 Februarie, 2019 - 11:10
Și și-a continuat itinerariul duminical la Pitulicea, Buzău, la fermierul Sorin Pană

Într-o vreme în care spiritul protestatar se manifestă în variante pe care își pune amprenta lipsa de civilizație și în care politicienii încep să se ferească de riscantele „băi de mulțime”, Petre Daea, ministrul Agriculturii, își continuă nestingherit peregrinările de-a lungul și de-a latul țării. În această duminică a luat act de unele deficiențe de aprovizionare din cămara proprie și s-a îndreptat spre piața OBOR cu lista de cumpărături la îndemână.

Sâmbătă, 16 Februarie, 2019 - 14:12

Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă de Ministerul Agriculturii, a fost confirmată prezența virusul pestei porcine africane (PPA) la un cadavru de porc domestic din gospodăria unui localnic din comuna Oituz, județul Bacău.

Diagnosticul a fost stabilit de Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală.

Sâmbătă, 16 Februarie, 2019 - 13:51

La invitația COPA și COGECA, Claudiu Sorin Roșu Mareș, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat în data de 14 februarie 2019, la Praesidia, întâlnire ce reunește conducerea asociației, pentru un schimb de opinii privind obiectivele președinției române în domeniul agriculturii.

Cu această ocazie, s-au abordat aspecte legate de reforma PAC, planul proteic, comerțul cu produse alimentare, buget, pesta porcina africană etc.

Vineri, 15 Februarie, 2019 - 20:33
Evenimente de promovare a măsurilor din cadrul Programului Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală de Pescuit – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (DGP-AMPOPAM), anunță organizarea unei noi serii de evenimente de informare, în perioada 20.02-14.03.2019.

Vineri, 15 Februarie, 2019 - 20:27
Se vor asigura condiții pentru aplicarea irigațiilor pe o suprafață de circa 120.000 ha

 

În ședința Guvernului din 15 februarie 2019 a fost aprobată Ordonanța de urgență privind transmiterea obiectivului de investiții “Canal magistral Siret-Bărăgan” din administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională “Apele Române”, în administrarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.

 

Prin acest act normativ sunt prevăzute următoarele măsuri referitoare la obiectivul de investiții “Canalul magistral Siret-Bărăgan”:

 

Vineri, 15 Februarie, 2019 - 20:20
Se acționează la 47 de obiective cu lucrări în curs

Importante obiective de investiții sunt  realizate in avans față de termenele propuse de dare in funcțiune

Vineri, 15 Februarie, 2019 - 20:08
284 unități verificate și amenzi de 855.000 lei

Echipe  mixte formate din inspectori cu atribuții de control din cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor continuă seria controalelor inițiate în data de 21 ianuarie 2019, ce au ca scop verificarea conformității produselor de la patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante/ catering, fast-food-uri, în raport cu materiile prime utilizate și informațiile oferite consumatorilor.

Joi, 14 Februarie, 2019 - 19:45

În urma unei reclamaţii, Auchan recheamă articolul următor: „Pouce File de somon afumat” 100g, cod EAN : 5949084000153, produs în 10.01.2019, exp 23.02.2019, scrie într-un anunţ al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„În urmă analizelor efectuate s-a detectat Listeria monocitogenes. Persoanele care au achiziţionat aceste produse sunt invitate să nu le mai consume şi să se întoarcă cu ele la magazin, unde li se va rambursa integral suma”, au menţionat reprezentanţii Auchan pentru ANSVSA.

Miercuri, 13 Februarie, 2019 - 17:00

Comisiile parlamentare reunite de buget-finanțe au aprobat, marți, bugetul pentru 2019 alocat Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP), acesta fiind de 530.864 mii lei, cu 29,49% mai mult comparativ cu 2018, când suma a fost de 409.958 mii lei.

În cadrul lucrărilor, proiectul de buget a fost prezentat de ministrul Ioan Deneș, acesta fiind însoțit de secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu, și de directorul Direcției Economico-Financiare, Nicoleta Dima.

Miercuri, 13 Februarie, 2019 - 09:40

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 12.02.2019, a demarat plata pentru fermierii selectaţi la controlul prin teledetectie - Campania anului de cerere 2018, pentru care s-au finalizat toate activităţile procedurale. 

Astfel, în sistemul informatic al Agenţiei au fost introduse rezultatele finale ale unui număr de 51.123 fermieri din eşantionul de 51.537 fermieri selectaţi pentru acest tip de control.

Marţi, 12 Februarie, 2019 - 13:07
Acord provizoriu cu privire la disponibilitatea și independența studiilor științifice

Cetățenii europeni se vor bucura în curând de un acces mai ușor la informații științifice referitoare la chestiunea fundamentală a siguranței alimentare și a sănătății umane.

Președinția Consiliului și reprezentanții Parlamentului European au ajuns astăzi la un acord provizoriu asupra unui nou regulament privind transparența și durabilitatea modelului UE de evaluare a riscurilor în cadrul lanțului alimentar. Acordul provizoriu nu a fost confirmat încă oficial nici de Consiliu, nici de Parlamentul European.

Marţi, 12 Februarie, 2019 - 10:26
Mai bun decât cel chinezesc, importat masiv în ultimii ani

Susţinerea producţiei de usturoi şi a efectivelor de bubaline, dar şi subvenţionarea motorinei pentru sectorul piscicol sunt noile programe ce vor fi finanţate din bugetul Ministerului Agriculturii în 2019, potrivit informaţiilor prezentate luni de ministrul de resort, Petre Daea, în comisiile reunite de specialitate din Parlament.

Duminică, 10 Februarie, 2019 - 20:04

După o pauză forțată de două săptămâni, determinată de deplasările la Berlin (Săptămâna Verde) și Bruxelles (președinția Consiliului European), ministrul Agriculturii, Petre Daea, și-a reluat peregrinările de weekend pe câmpiile țării, pentru a inspecta starea culturilor. A poposit în mai multe zone agricole din sudul țării unde a avut parte de constatări îmbucurătoare:

Sâmbătă, 9 Februarie, 2019 - 15:30
Printr-o schemă de ajutor de minimis care salvează de la distrugere mii de tone de materie primă pentru termoizolații

În ședința de Guvern de vineri a fost adoptată o hotărâre care modifică și completează HG nr. 500/2017 privind aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”, respectiv continuarea programului.

Prin noul act normativ se reglementează continuarea în 2019 a Programului ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”, precum și condițiile aferente acestuia.

Vineri, 8 Februarie, 2019 - 13:37

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 298 localităţi din 19 de judeţe, cu un număr de 1.127 de focare (dintre care 18 în exploataţii comerciale). În alte 3 judeţe există doar cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 365.172 de porci afectaţi de boală şi există 916 cazuri la mistreţi

Vineri, 8 Februarie, 2019 - 11:38
Sancțiuni contravenționale în valoare de 661.219 lei

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au reluat activitățile de control desfășurate în anul 2018, pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancționarea și diminuarea fraudelor în domeniu.

Miercuri, 6 Februarie, 2019 - 18:13
 Workshop-ul „Managementul durabil al resurselor de apă și agricultură”

 Workshop-ul „Managementul durabil al resurselor de apă și agricultură”, organizat de Președinția României la Consiliul UE împreună cu Comisia Europeană, a adus în prim plan importanța unei abordări intersectoriale în domeniul managementului apei și al agriculturii

Miercuri, 6 Februarie, 2019 - 18:00

Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură informează că se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și  alte viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie  –  09 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 26 aprilie – 09 iunie inclusiv, cu excepțiile prevăzute în legislație.

Miercuri, 6 Februarie, 2019 - 17:51
Daniel Botănoiu: „Apa potabilă este cel mai important ”aliment”, iată de ce trebuie să avem un respect profund față de aceasta”

Marți, 5 februarie 2019, Daniel BOTĂNIOIU, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat la workshop-ul “Water and Agriculture - Investment Needs”, eveniment organizat de către Comisia Europeană și Ministerul Apelor și Pădurilor. Manifestarea a ajuns la cea de-a doua ediție   dintr-o serie de trei workshop-uri regionale organizate la nivelul Uniunii Europene, în perioada 2018-2019 de către Grupul de Coordonare al Comisiei Europene privind “Apa și Agricultura”.

Marţi, 5 Februarie, 2019 - 15:15
Analiza dosarelor pe agricultură și dezvoltare rurală aflate în lucru sub președinția română a Consiliului UE

În după-amiaza zilei de 4 februarie 2019, ministrul Petre DAEA a convocat la sediul MADR cea de-a treia videoconferință cu președinții și vicepreședinții grupurilor de lucru de la Bruxelles, cu experți din cadrul Unității pentru Pregătirea Consiliului Președinției UE, precum și cu directori generali din structurile implicate în procesul de exercitare a Președinției Consiliului UE, alături de experți din aceste structuri.

Marţi, 5 Februarie, 2019 - 12:43

În actuala conjunctură prin care trece agricultura noastră din zonele rurale, calul este încă în actualitate din raţiuni economice practice, ca o sursă importantă de energie neconvenţională pentru tracţiune. pentru lucrările agricole ce se efectuează în gospodării individuale, în construcţii, în exploatarea lemnului din păduri, precum şi în zonele de agrement şi pentru sport.

Marţi, 5 Februarie, 2019 - 11:02
Pentru o nouă abordare a cazuisticii ultimei perioade

La solicitarea ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, adresată comisarului european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară Vytenis Andriukaitis, în perioada 11-13 februarie a.c., va sosi la București o echipă de experți ai Comisiei Europene.

Aceștia, împreună cu specialiștii din cadrul MADR si cu experți de la ANSVSA, vor analiza o nouă abordare a cazuisticii Pestei Porcine Africane din ultima perioadă, ministrul Petre DAEA apreciind în mod deosebit răspunsul prompt venit din partea Comisiei Europene.

Luni, 4 Februarie, 2019 - 18:23

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală din cadrul Autorității de Management pentru PNDR, a organizat în data de 4 februarie 2019, la București, Conferința Națională cu tema „Satul românesc are viitor”, pentru prezentarea și dezbaterea unor subiecte privind implementarea Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Ministrul Petre Daea a susținut o alocuțiune în debutul manifestării.

Luni, 4 Februarie, 2019 - 17:37

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a vorbit despre ”Viitorul agriculturii românești în context european”, în cadrul Conferinței Naționale PNDR 2014-2020, ocazie cu care a abordat aspecte despre viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) 2021-2027, realizând, în același timp, și un bilanț al implementării PNDR, până la acest moment.

Sâmbătă, 2 Februarie, 2019 - 13:18
Situație gravă în Timiș: Complexul Smithfield pe punctul de a fi închis

Directia Sanitar-Veterinara (DSV) Covasna a anuntat, vineri seara, aparitia virusului pestei porcine africane in judet.

Potrivit conducerii institutiei, virusul a fost confirmat la doua cadavre de porci depistate intr-o groapa de gunoi de la marginea municipiului Sfantu Gheorghe.

Din investigatiile preliminare a rezultat ca animalele au fost crescute intr-o gospodarie din municipiu timp de aproape un an, fiind furajate preponderent cu resturi alimentare provenite inclusiv din tomberoane si platforme de gunoi.

Vineri, 1 Februarie, 2019 - 22:36

Prima Conferință națională a nou înființatului CLUB al FERMIERILOR a prilejuit reunirea, la ROMEXPO, a peste 800 de reprezentanți ai acestei categorii active care proiectează România pe harta performanțelor europene ale ultimilor ani.

Vineri, 1 Februarie, 2019 - 17:06

Agenția pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă faptul că primirea cererilor de finanțare pentru componenta „Crearea de noi unități de procesare a produselor agricole” s-a încheiat, conform anunțului inițial, în data de 31 ianuarie 2019, ora 16.00, deși dintr-o regretabilă eroare a sistemului informatic, pe pagina web AFIR au apărut ca fiind prelungite ambele componente, atât crearea, cât și modernizarea unităților de procesare.

Vineri, 1 Februarie, 2019 - 17:00

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale prezintă versiunea actualizată a CPAC – Catalogul Produselor Alimentare Certificate, aplicație mobilă care permite identificarea și localizarea în timp real a produselor alimentare românești certificate. Astfel, utilizatorii vor putea verifica autenticitatea produselor și vor putea consulta detaliile referitoare la producător și la rețetele utilizate, cu ajutorul funcției de scanare a codurilor QR aplicate pe etichetele produselor omologate.

 

Vineri, 1 Februarie, 2019 - 16:56
”Viitorul agriculturii românești în context european”.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală din cadrul Autorității de Management pentru PNDR, organizează în data de 4 februarie 2019, la București, Conferința Națională cu tema „Satul românesc are viitor”, pentru prezentarea și dezbaterea unor subiecte privind implementarea eficientă a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. 

 

Subscribe to Agricultura