Miercuri, 24 Aprilie, 2019 - 19:12

Pe parcursul zilei de sâmbătă au fost folosite 65 de rachete antigrindină, un număr egal cu jumătate din cele folosite în toate celelalte intervenţii din acest an. De la 15 mai şi până acum, UCCG a intervenit de 13 ori, împotriva a 37 de celule de furtună, folosindu-se 200 de rachete. UCCG dispune în judeţ de 5 puncte de lansare, care protejează 31.000 ha. Alte patru puncte de lansare ar urma să fie instalate în acest an în zona Huşi.

Miercuri, 24 Aprilie, 2019 - 18:56
Sursa majorării de capital provine din disponibilul aflat în conturile MADR

În ședința Guvernului din data de 24 aprilie 2019 a fost aprobată o Hotărâre prin care se  aprobă suma de 93.000.000 lei pentru majorarea capitalului social al Societății Naționale”Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” - S.A.

 

Măsura are în vedere asigurarea fondurilor necesare majorării capitalului social al societății naționale și vor fi utilizate în scopul aplicării strategiilor guvernamentale în următoarele domenii prioritare:

Marţi, 23 Aprilie, 2019 - 18:36

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că din 19 până în 27 aprilie 2019 este deschis Centrul de sacrificare a mieior, organizat într-un spațiu amenajat de Primăria Sectorului 4 în Piața Apărătorii Patriei, situată pe șoseaua Berceni, nr. 183 B, Bucureşti.

Marţi, 23 Aprilie, 2019 - 16:21
Au fost aplicate amenzi contravenționale de 63.500 lei și s-au dat 239 avertismente cu planuri de remediere

Inspectorii MADR iau toate măsurile care se impun în această perioadă pentru ca loturile de legume și fructe de proveniență autohtonă, expuse la vânzare, să îndeplinească cerințele standardelor de comercializare, referitoare la calitate, la încadrarea în nivelurile admisibile de reziduuri de pesticide și la etichetare.

 

Luni, 22 Aprilie, 2019 - 17:07

Un român consumă 267 de ouă pe an!

România produce 6 miliarde de ouă pe an!

Prețul unui ou la poarta fabricii este de 27 de bani!

32% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în baterii!

29% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în aer liber!

26% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în hale!

13% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în sistem ecologic!

Luni, 22 Aprilie, 2019 - 15:14

Referitor la apariția în spațiul public a unor informații cu privire la scumpirea cărnii de porc și a celei de pasăre, pentru corecta informare a opiniei publice, MADR face următoarele precizări:

  1. Prețul cărnii de pasăre și ouă:

În conformitate cu documentele emise de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, prețul cărnii de pasăre la poarta fermei a fost relativ constant pe toată perioada anului 2018 până în prezent, nefiind estimate creșteri nici pentru perioada următoare.

Vineri, 19 Aprilie, 2019 - 18:19
Ca-n bancul cu Radio Erevan: nu s-a luat, s-a dat!

Referitor la apariția în spațiul public a unor informații legate de preluarea de către MADR a unui teren de 30 de ha din Băneasa care aparține ASAS, pentru corecta informare a opiniei publice, MADR face următoarele precizări:

Marţi, 16 Aprilie, 2019 - 14:30
Adrian Chesnoiu: Se pot reautoriza cu păstrarea denumirii anterioare și a codului unic de înregistrare

La solicitarea conducerii Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, specialiștii Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) au transmis clarificări privind situația beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală constituiți ca persoană fizică autorizată (PFA) și ca întreprindere individuală (ÎI), care au intrat sub incidența Legii nr. 182/ 2016 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/ 2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.

Marţi, 16 Aprilie, 2019 - 10:37

În data de 15 aprilie 2019, la sediul MADR, a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentanții liceelor agricole pentru discuții aplicate privind Legea 57/2019. Reamintim că, în conformitate cu prevederile Programului de Guvernare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a elaborat proiectul de lege care reglementează activitatea liceelor agricole, în sensul stopării declinului acestora, asigurând corelarea programei școlare și a specializărilor cu noile realități din agricultură.

 

Luni, 15 Aprilie, 2019 - 15:55
În domeniile agriculturii și sanitar-veterinar

Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, împreună cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, au semnat luni, 15 aprilie 2019, un Memorandum de Înțelegere cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al Republicii Socialiste Vietnam. Scopul principal al acestuia este de a stabili cadrul general de cooperare în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, al sănătății animale și al siguranței alimentare.

 

Joi, 11 Aprilie, 2019 - 17:23
Aflat la a 25-a ediție

În data de 11 aprilie 2019, ministrul Petre Daea a deschis oficial cea de-a 25-a ediție a târgului Agraria, unul dintre cele mai apreciate târguri internaționale pentru agricultură, industrie alimentară și zootehnie și cel mai mare eveniment de profil din Transilvania, ce se desfășoară în perioada 11-14 aprilie 2019, în localitatea Jucu din juețul Cluj.                 

 

Joi, 11 Aprilie, 2019 - 15:22
Pentru sacrificarea mieilor

Ministrul Agriculturii a participat, joi, alături de ambasadorul Israelului, David Saranga, la deschiderea celei de-a 25-a ediții a târgului Agraria din comuna Jucu, județul Cluj.

Joi, 11 Aprilie, 2019 - 13:49

 Întâmplarea a făcut să am acces la un jurnal în care Petre Daea a consemnat câteva dintre momentele pe care le consideră importante din actualul său mandat de ministru al Agriculturii. Fragmentul pe care îl reproduc prefațează un eveniment care a avut loc la începutul acestei săptămâni.

File din jurnalul lui Petre Daea
”În 5 ianuarie 2017, cu specialiștii MADR, profesori universitari, președinți ai organizațiilor de legumicultori, am început să lucrăm la Programul de Tomate, după ce ajunsesem la o concluzie tehnică despre cum se poate realiza și pentru a-l pregăti în vederea lansării pe circuitul de avizare. Am încheiat o minută a întâlnirii, pe care am introdus-o apoi în dosarul de lucru al actului normativ.
Dup ce au părăsit ministerul, participanții la discuții mi-au dat telefon să îmi spună  că nu va merge, justificând în fel și chip condițiile tehnice legate de biologia culturii. A doua zi mi le-au transmis și în scris, cu motivațiile tehnice, sub semnătură și ștampilă. ..

Marţi, 9 Aprilie, 2019 - 16:59
Alocuțiune susținută de președintele ANPA la inaugurarea Bursei de Pește de la Tulcea

La festivitatea inaugurării Bursei de Pește de la Tulcea, directorul Agenției Naționale de Pescuit șu Acvacultură, Nicolae Dimulescu, a susținut o alocuțiune:

„Stimati invitați,

Suntem la deschiderea oficială a unui obiectiv de investiţii in sectorul pescăresc, al cărui scop principal este să consolideze infrastructura de colectare şi distribuire a peştelui pescuit sau produs in fermele de acvacultură din Delta Dunării.

El trebuie să aducă transparenţă, trasabilitate şi bunăstare.

Marţi, 9 Aprilie, 2019 - 16:47

 

În data de 8 aprilie 2019 s-a desfășurat la Bruxelles reuniunea Comitetului Special pentru Agricultură, la care au participat reprezentanții celor 28 state membre, ai Comisiei Europene si ai Secretariatului General al Consiliului.

 

Luni, 8 Aprilie, 2019 - 20:49
Iar ministrul Petre Daea a primit câteva sarcini noi

Un desant guvernamental compus din premierul Dăncilă și miniștrii Daea, Dan și Cuc a descins cu elicopterul  la Tulcea, la noul sediu al Bursei de Pește din cadrul Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură.  Panglica a fost tăiată de premierul Viorica Dăncilă, de ministrul Agiculturii, Petre Daea şi de Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.

Sâmbătă, 6 Aprilie, 2019 - 20:32
Petre Daea: ”Îmi doresc ca România să fie parte a schimbării și să figureze pe harta bioeconomiei, grație proiectelor de cercetare și inovare

Ministrul Petre Daea a deschis în data de 5 aprilie lucrările Conferinței la nivel înalt privind cercetarea agricolă – bază de dezvoltare a agriculturii europene, zonelor rurale și a bioeconomiei, organizată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la Palatul Parlamentului, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Alături de ministrul Daea, s-a aflat, pentru deschiderea evenimentului, ministrul Cercetării și Inovării, Nicolae Hurduc. 

 

Vineri, 5 Aprilie, 2019 - 14:16

Delegația condusă de ministrul apelor și pădurilor și-a continuat vizita de lucru, vineri, cu județul Maramureș.

Alături de directorul general al RNP Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, de președintele C.J. Maramureș, Gabriel Valer Zetea și de prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, la acțiunea de plantare au mai participat, ca voluntari, elevi ai liceului Teoretic „Ioan Buteanu”, angajați ai ABA Someș Tisa, jandarmi, primarii din Șomcuta Mare și Mireșul Mare și localnici.

Joi, 4 Aprilie, 2019 - 22:03

Pe șoseaua care duce dinspre Giurgiu spre Comana, între Frasinu și Băneasa, se făcuse joi pe la prânz o coadă de mașini parcate de o parte și de alta a șoselei pe vreun kilometru. Undeva, la mijloc, o mulțime pestriță gravita în jurul unor mese improvizate pe care se aflau băuturi răcoritoare și ...șampanie! Pe ambele părți, șiruri lungi de folii negre de plastic acopereau o cultură misterioasă pe lângă care roiau operatori și fotoreporteri. Asistența părea să fie în așteptarea unui eveniment care întârzia să se producă.

Joi, 4 Aprilie, 2019 - 21:09
Conferința la nivel înalt privind cercetarea agricolă – bază de dezvoltare a agriculturii europene, zonelor rurale și a bioeconomiei

În data de de 5 aprilie 2019, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va organiza la Palatul Parlamentului conferința la nivel înalt privind cercetarea agricolă, inovarea și bioeconomia, intitulată Conferința la nivel înalt privind cercetarea agricolă – bază de dezvoltare a agriculturii europene, zonelor rurale și a bioeconomiei”, care va avea loc în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

 

Joi, 4 Aprilie, 2019 - 21:02
Au fost verificate 185 piețe agroalimentare, 82 depozite en-gros de legume și fructe, 2920 operatori economici

Inspectorii MADR și ai Direcțiilor Agricole Județene verifică, la nivel național, modul în care sunt respectate prevederile Legii nr.145/2004 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol.

Joi, 4 Aprilie, 2019 - 20:48

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, l-a primit în data de 3 aprilie 2019 la sediul instituției pe E.S. David Saranga, Ambasadorul Statului Israel. Din delegația israeliană a făcut parteatașatul economic al Misiunii Statului Israel, Bareket Knafo, iar principala temă de discuție a fost identificarea de oportunități de cooperare între România şi Israel, îndeosebi în domeniul irigațiilor.

Joi, 4 Aprilie, 2019 - 13:08

TAGRO - tractorul agricol românesc, conceput și realizat integral de IRUM Reghin, a fost omologat de Registrul Auto Român. Această omologare certifică înalta calitate a tractorului agricol, care respectă toate standardele europene.

Miercuri, 3 Aprilie, 2019 - 20:19
Din acest an va finanța investiții în 150 licee tehnologice asigurând corelarea programei școlare și a specializărilor cu noile realități din agricultură

Începând cu anul școlar 2019-2020, MADR împreună cu Ministerul Educației Naționale urmează să selecteze dintr-un număr de peste 150 de licee tehnologice care au clase de agricultură, licee tehnologice care au în prezent profil preponderent agricol. Măsura va fi luată ca urmare a apariției Legii nr. 57/2019.

Miercuri, 3 Aprilie, 2019 - 20:12

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că, în această perioadă, s-a întrunit la sediul ISTIS din București, Comisia de înregistrare a soiurilor de plante agricole și horticole, în conformitate cu legislația în vigoare.

Comisia a fost formată din reprezentanți din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) și profesori universitari din cadrul USAMV București.

Miercuri, 3 Aprilie, 2019 - 20:06
Petre Daea l-a informat despre particularitățile epidemiei pe reputatul profesor spaniol Jose Manuel Sanchez-Vizcaino

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit miercuri, 3 aprilie 2019, la sediul MADR o delegație de experți în domeniul pestei porcine africane, condusă de Dr. Jose Manuel Sanchez-Vizcaino, profesor de sănătate animală la Universitatea din Madrid și expert al Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală pe problema pestei porcine africane. Din delegația invitată, au mai făcut parte inginerul Iani Chihaia de la Asociația Națională a Fabricanților de Nutrețuri Combinate din România, Megan C.

Miercuri, 3 Aprilie, 2019 - 11:15

Aproximativ 100 de experți din domeniul cercetării, profesional si instituțional  s-au reunit la București, pe 2 aprilie 2019, pentru a face schimb de idei în cadrul pregătirii priorităților dosarului agricol al următorului program european de cercetare și inovație « Horizon Europe ».

Întâlnirea a avut loc la inițiativa Institutului Francez pentru Cercetare Agronomică (INRA), a Universităților de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Cluj, Iași și Timișoara, și a Ambasadei Franței în România. 

Marţi, 2 Aprilie, 2019 - 20:36
Fermierii se pot înscrie în programul de susținere a producției de usturoi până la 15 mai

Până la data de 1 aprilie 2019 au fost înscriși în programul de susținere a producției de usturoi un număr de 136 producători agricoli de la nivelul întregii țări, din 299 de fermieri doritori să beneficieze de ajutorul de minimis. Județele cu cei mai mulți solicitanți înscriși în Program sunt: Teleorman, Satu Mare, Botoșani, Buzău, Mureș, Timiș, Constanța și Bihor.

Marţi, 2 Aprilie, 2019 - 20:28

Aflat în al treilea an de implementare, Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii prezintă un interes din ce în ce mai crescut pentru producătorii agricoli.

Marţi, 2 Aprilie, 2019 - 14:06
Plafonarea obligatorie a fost eliminată și s-a aprobat o convergență progresivă

Agro-breaking News de la Bruxelles: astăzi, 02 aprilie 2019, România și-a impus punctul de vedere în cadrul comisiei AGRI din Parlamentul European cu ocazia votului privind viitoarea Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene. Acest vot consfințește plafonarea voluntară a subvențiilor pentru agricultură, o soluție care apără atât interesele marilor fermieri, cât și pe cele ale fermierilor mici și mijlocii. În acest fel, se va lăsa la latitudinea statelor membre modul de acțiune în această privință.

Subscribe to Agricultura