Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 16:18

Administrația Națională de Meteorologie avertizează că, din cauza topirii zăpezii, ca urmare a temperaturilor crescute din zilele următoare, există riscul declanșării de avalanșe în Munții Fagăraș și Bucegi.

Potrivit ANM, temperaturile scăzute și ninsorile din ultimele trei zile au dus la formarea unui strat de zăpadă.

Marţi, 2 Iunie, 2020 - 10:38

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, marti diminata, o informare meteoro de furtuni valabila pentru toata tara.

Aceasta a intrat in vigoare marti la ora 10:00 si expira miercuri la ora 08:00.

In intervalul mentionat, in sudul, sud-estul si centrul tarii, precum si in zona de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferica. Aceasta se va manifesta prin averse, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, grindina si vijelii.

Luni, 1 Iunie, 2020 - 19:09

Lemnul a fascinat dintotdeauna. Pînă să descopere fierul, oamenii și-au împlinit nevoile doar cu lemnul. Lemnul este, cu siguranță, sub orice formă, viu. Lemnul înțelege atunci cînd îl ții în mînă, cînd îl simți și-l mîngîi, cînd îi vorbești.

Lemnul este întotdeauna cald, niciodată nu îngheață și niciodată nu-ți lipește agresiv mîna de el, așa cum o face fierul.

Lemnul se lasă modelat cu ușurință de mîini pricepute, din ce în ce mai puține, de unelte, ce par și acum primitive.

Duminică, 31 Mai, 2020 - 12:49

 

Meteorologii au emis o avertizare de vreme rea valabila in toata tara, de duminica, de la ora 10.00, pana miercuri, la ora 23.00.

In acest interval vom avea parte de perioade de instabilitate atmosferica, in special dupa-amiaza si seara, cand vor cadea cantitati de apa insemnate si vor fi intensificari temporare ale vantului, descarcari electrice, grindina si vijelii.

Vineri, 29 Mai, 2020 - 19:00

Administrația Națională de Meteorologie anunţă, în prognoza meteo valabilă între 1 și 29 iunie, că săptămâna viitoare vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit, dar din 8 iunie vine vara adevărată, cu temperaturi normale pentru această perioadă.

Luni, 25 Mai, 2020 - 19:00

Compania românească Green WEEE, care se ocupă cu tratarea și reciclarea DEEE-urilor (deșeuri de echipamente electrice și electronice), a pus în funcțiune în luna mai prima linie de reciclare TV-uri și echipamente ce conțin ecrane plate - LCD, plasmă și LED, din Europa Centrala și de Est. Reciclarea ecranelor plate presupune extragerea sustanțelor periculoase, precum mercurul, și reintroducerea materialelor metalice și plastice în circuitul economic ca materii prime secundare. 

Luni, 25 Mai, 2020 - 18:17

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) a aprobat realizarea Planului Urbanistic General la Roșia Montană pentru înscrierea în patrimoniul UNESCO, anunță oficialii ministerului, luni.

Vineri, 22 Mai, 2020 - 16:19

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în Pădurea Schitu Duca din judeţul Iaşi, că pădurile seculare ale României vor intra sub protecţia legii şi că doreşte să dubleze suprafaţa pădurilor virgine şi cvasivirgine din ţară.

Joi, 21 Mai, 2020 - 16:38

Prevenirea înaintea controlului cu Mărioara Artemis Gătej, Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu: Ne propunem să inițiem un act normativ care să reglementeze  deșeurile provenite din activitățile de construcții și demolări

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 18:43

Garda de Mediu a Municipiului Bucureşti are în total 12 comisari disponibili pentru controale pe teren, adică o echipă de două persoane alocată fiecărui sector al Capitalei, a declarat, marţi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, la o dezbatere despre calitatea aerului.

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 14:17

Hidrologii au emis miercuri o avertizare cod portocaliu de inundaţii, valabilă pentru 7 județe. Până vineri dimineață, sunt posibile depăşiri ale cotelor de apărare pe râuri din Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Vâlcea și Argeş. Râuri din alte zone sunt sub alertă cod galben.

Potrivit hidrologilor, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare începând de miercuri după-amiază până vineri dimineață.

Marţi, 19 Mai, 2020 - 17:00

E-Distribuţie Muntenia a redus pe cât posibil numărul întreruperilor programate pentru buna administrare și funcționare a rețelei de distribuție a energiei electrice, pentru a minimiza disconfortul clienților. Lucrările au fost reduse la cele care sunt necesare pentru a asigura capacitatea rețelei de a funcționa și a alimenta clienții cu energie electrică în bune condiții, conform prevederilor din Decretul președintelui României nr. 195/16.03.2020, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 212/16.03.2020.

Luni, 18 Mai, 2020 - 15:18

Meteorologii au emis o informare meteo de instabilitate atmosferică, valabilă în toată țara până joi. Se anunță ploi torențiale, vânt și grindină.

Începând de luni, de la ora 22.00, până joi, la ora 09.00, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată, îndeosebi în regiunile sud-vestice, sudice și centrale, precum și în zonele de munte.

Instabilitatea se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial.

Vor fi descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, pe arii restrânse, vijelii și căderi de grindină.

Duminică, 17 Mai, 2020 - 00:00

Zonele albastre (blue zones) sunt niște areale
în lume unde s-a constatat că populația locală
are o longevitate ieșită din comun. Oamenii
care trăiesc în aceste zone nu împărtășesc gene sau
alte elemente comune care să justifice apropierea
dintre duratele neobișnuite ale vieților lor, însă au
ceva în comun: modul de viață, în principal și mediul
înconjurător, în secundar.
Trăsăturile definitorii ale ocupanților acestor zone
includ: grădinărit, dieta bazată pe multe fructe și
legume, o atitudine optimistă, implicare socială

Sâmbătă, 16 Mai, 2020 - 08:46

Temperaturi ridicate în weekend, cu 29 grade în Capitală, dar si cu averse si furtuni.

Pentru sambata meteorologii anunta soare in anumite zone, dar si furtuni in altele. Vor fi maxime de 24 de grade in Moldova si Transilvania, 20 in Maramures, 22 in Crisana, 26 in Dobrogea, 30 in Muntenia si Oltenia si 25 in Banat.

In Capitala, maximele ajung la 29 de grade.

În alte orase din tara:

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 17:06

Un nor de praf saharian va ajunge deasupra României, joi și vineri. Depunerile de praf în România vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil în jumătatea de nord.

Conform ANM, în perioada 14 - 15 mai, circulația aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către Europa central – estică și de sud-est, inclusiv deasupra României.

Concentrația particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra acestor regiuni va fi în general redusă.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 16:24

Atenționarea de cod galben de vânt puternic intră în vigoare joi, la ora 6.00 și este valabilă până joi, la ora 23.00. Sub avertizare se vor afla 29 de județe.

În sudul Banatului, nordul Crişanei, în Maramureş şi Transilvania, precum şi în nord-estul Munteniei şi nordul Dobrogei, local şi temporar vor fi intensificãri ale vântului cu viteze ce vor depãşi în general 55...65 km/h.

Luni, 11 Mai, 2020 - 18:43

O masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană va afecta, începând de luni seara, România. Depunerile de praf vor putea fi observate în noaptea de luni spre marți și în prima parte a zilei de marți.

Potrivit Administraţiei Nationale de Meteorologie, începând din seara zilei de luni, circulația aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sudul, centrul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României.

Luni, 11 Mai, 2020 - 14:18

Administrația Națională de Meteorologie a emis două coduri galbene de intensificări ale vântului și instabilitate atmosferică, valabile marți, de la ora 09.00 la ora 23.00, în aproape toată țara.

Vineri, 8 Mai, 2020 - 10:40
„Mâna lungă” a lui Daea produce efecte din Opoziție

08 mai 2020, București. Comisiile reunite pentru mediu și echilibru ecologic și cea pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților au adoptat, pe 5 mai 2020, modificările proiectului de lege care prevede eliminarea cormoranului mare din categoria păsărilor interzise vânătorii și includerea acestuia pe lista celor care pot fi vânate în anumite perioade ale anului. Societatea Ornitologică Română atrage atenția asupra efectelor distructive pe care le poate produce această modificare legislativă.

Miercuri, 6 Mai, 2020 - 18:17

Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs lângă regiunea Kepulauan Babar din Indonezia, a anunţat miercuri Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), relatează Reuters.

Cutremurul a fost înregistrat la o adâncime de 117 kilometri, a precizat EMSC. 

Miercuri, 6 Mai, 2020 - 14:22

Meteorologii au emis, miercuri, noi alerte de vremea rea, valabile până joi seara aproape în toată țara. La munte, în 13 județe, va intra în vigoare o alertă cod portocaliu care anunță vânt cu rafale de 140 km / h.

Pentru intervalul miercuri ora 13:30 – joi ora 21:00, ANM a emis o informare generală, în care anunță în cea mai mare parte a țării intensificări ale vântului, cu viteze la rafală în general de peste 45...55 km/h. La munte rafalele vor depăși 60...70 km/h și se vor semnala precipitații mixte.

Marţi, 5 Mai, 2020 - 17:39

E-Distribuţie Muntenia a redus pe cât posibil numărul întreruperilor programate pentru buna administrare și funcționare a rețelei de distribuție a energiei electrice, pentru a minimiza disconfortul clienților. Lucrările au fost reduse la cele care sunt necesare pentru a asigura capacitatea rețelei de a funcționa și a alimenta clienții cu energie electrică în bune condiții, conform prevederilor din Decretul președintelui României nr. 195/16.03.2020, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 212/16.03.2020.

Luni, 4 Mai, 2020 - 16:00

Regimul termic va fi oscilant, iar precipitaţiile vor fi prezente în mai multe intervale, pe parcursul următoarelor două săptămâni, relevă prognoza de specialitate valabilă în intervalul 4 - 17 mai, publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Luni, 4 Mai, 2020 - 14:16

Vremea se menține rece și în următoarea perioadă, iar ninsorile vor continuă.

Ninsoare ca în plină iarnă la munte. În Făgăraș la 2000 de metri altitudine s-a așternut noaptea trecută un strat de zăpadă de 15 centimentri.

Vântul nu bate foarte tare, însă temperatura a scăzut sub zero grade. Vremea se menține rece și în următoarea perioadă, iar ninsorile vor continuă.

Transfăgărășanul rămâne închis circulației auto.

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 20:00

România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiţie pentru poluarea cu PM 10 din Municipiul Bucureşti, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 17:39

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod galben de averse, vijelii şi descărcări electrice, valabilă în 12 judeţe din Moldova, Dobrogea şi Muntenia pe parcursul acestei zile, începând cu ora 13:00.

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 16:41

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat joi o nouă listă cu peste 5.000 de dosare acceptate în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională. De la demararea analizei dosarelor, au fost aprobate în total 10.450 persoane fizice, pentru fiecare proiect în parte acordându-se o finanțare în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, până la cel mult 20.000 lei.

Marţi, 28 Aprilie, 2020 - 19:24

Liviu Dragnea, Florin Iordache şi alţi 11 deputaţi PSD au iniţiat un proiect de lege, intitulat pompos “pentru gestionarea durabilă a pădurilor”. Cu modificări nesemnificative proiectul a fost votat pe 23 aprilie, în unanimitate, de Camera Deputaţilor, devenind lege.

Luni, 27 Aprilie, 2020 - 19:46

​Temperaturile vor fi peste cele normale în întreaga țară, cu excepţia zilelor de 2, 3 și 4 mai, când valorile termice maxime vor scădea până la 17 grade, potrivit prognozei ANM pentru intervalul 27 aprilie - 10 mai.

BANAT

Subscribe to Habitat (mediu)