Vineri, 6 Decembrie, 2019 - 16:16

Saracia educationala ramane un cerc vicios aproape imposibil de spart, o arata si rezultatele ultimelor teste PISA: doar 8,8% din copiii romani din mediile socio-economice precare reusesc sa depaseasca dezavantajul si sa performeze printre primii.

Miercuri, 4 Decembrie, 2019 - 19:42
Mai sărac chiar decât Iliescu. Dar și mai cinstit?

Premierul Ludovic Orban a oferit explicații halucinante despre cum a reușit să trăiască, așa cum spune în declarația de avere, cu doar 3.100 de lei lunar, alături de soția sa, care este casnică și nu are niciun venit.

Luni, 2 Decembrie, 2019 - 17:00

Grupul TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, lansează platforma de responsabilitate socială „Împreună Clădim România”, inițiativă prin care Grupul susține excelența, performanța și proiectele menite să creeze treptat o lume mai bună.

Joi, 28 Noiembrie, 2019 - 19:00

Speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană și, deși a crescut din 2000, rămâne cu aproape șase ani sub media UE, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, care vizează starea sănătății în Uniune.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Comisia Europeană, mortalitatea evitabilă ridicată și numărul mare de decese din cauze care pot fi tratate indică faptul că trebuie îmbunătățit modul de abordare a factorilor de risc și că ar trebui sporită eficacitatea serviciilor de asistență medicală.

Marţi, 26 Noiembrie, 2019 - 17:27

În ultimul deceniu, numărul elevilor români a scăzut cu aproape 349.000 de copii, consecință a scăderii natalității și emigrării masive, pe de o parte, și a cronicizării abandonului școlar pentru copiii vulnerabili, pe de altă parte. Astfel, la nivelul anului școlar 2017-2018, aproximativ 30.000 de elevi din învățământul primar și gimnazial au fost nevoiți să abandoneze școala, cel mai adesea din cauza sărăciei și a costurilor ascunse ale educației.

Marţi, 26 Noiembrie, 2019 - 14:41

Kaspersky și Salvați Copiii România, prin intermediul programului Ora de Net, colaborează pentru a crește nivelul educației copiilor și a profesorilor privind mediul digital. Programul din acest an include informarea unui număr de 500 de părinți și profesori din 15 școli din București.

Sâmbătă, 23 Noiembrie, 2019 - 18:21
21 – 24 noiembrie 2019

Între 21 și 24 noiembrie 2019, la Universitatea de Vest din Timișoara au loc lucrările Consorțiului „Universitaria”, din care fac parte cele mai importante cinci universități din România (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București).

 

Vineri, 22 Noiembrie, 2019 - 18:00

Global Leadership Conference a reunit săptămâna aceasta, la Berlin, participanți din 74 de țări care implementează programe moderne de educație antreprenorială și financiară.

Aseară, România a primit 3 premii:

•  Activator Award, pentru utilizarea cu succes a platformei globale LMS de către profesorii și elevii români;
•  Model Organization Award, pentru rezultatele și modelele de bune practici oferite de Junior Achievement în România;
•  Lifetime Achievement Award acordat Ștefaniei Popp, directorul organizației din România, pentru întreaga activitate.

Miercuri, 20 Noiembrie, 2019 - 20:00

Mihaela Tania Irimia, director general în cadrul Ministerului Educaţiei, a declarat miercuri că îşi doreşte să existe educaţie incluzivă în toate şcolile.

Marţi, 19 Noiembrie, 2019 - 18:19

Ziua internaţională de prevenire a abuzului asupra copiluluieste marcată în fiecare an la 19 noiembrie. Tema din acest an aleasă pentru marcarea acestei zile este: "Luaţi măsuri şi preveniţi abuzurile asupra copiilor".

Instituită în 2000, de către The Women's World Summit Foundation (WWSF), pentru a mobiliza guvernele şi comunităţile să ia măsuri pentru prevenirea abuzului asupra copiilor, Ziua internaţională de prevenire a abuzului asupra copilului a devenit un eveniment tot mai cunoscut în fiecare an, precizează site-ul www.apa.org.

Marţi, 19 Noiembrie, 2019 - 16:41

Deși principiul interesului superior al copiilor este bine definit juridic, situația copilului în România rămâne una critică, cu peste o treime dintre copii trăind sub pragul sărăciei, cu un clivaj cronic între urban și rural în ceea ce privește drepturile de bază – sănătate, educație, viață - și un abandon școlar care își pune amprenta asupra dezvoltării societății.

Vineri, 15 Noiembrie, 2019 - 18:42

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a anunţat vineri că a semnat un ordin privind debirocratizarea muncii cadrelor didactice.

"Vă informez că am semnat ordinul prin care vreau ca munca dumneavoastră să fie eficientă şi centrată pe elev! O comisie alcătuită din persoane din toate mediile educaţionale va "tăia hârtiile" care vă îngreunează munca!", a scris ea pe Facebook.

Ea sfătuieşte cadrele didactice să îi semnaleze problemele care consideră că le îngreunează munca.

Vineri, 15 Noiembrie, 2019 - 18:00

Timp de 40 de zile, până pe 24 decembrie, pe lângă restricţiile alimentare, credincioşii se pregătesc şi spiritual pentru marea sărbătoare a naşterii Mântuitorului.

Cele 40 de zile amintesc de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când a așteptat de la Dumnezeu cele 10 porunci. Prin post, creștinii se pregătesc să primească și ei Cuvântul lui Dumnezeu.

În Postul Crăciunului, miercurea și vinerea, credincioșii postesc până la ora 3-4 după amiaza, când mănâncă hrană uscată sau legume fierte și nu se ating de untdelemn sau vin.

Vineri, 15 Noiembrie, 2019 - 15:00

În contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului – 20 noiembrie, UNICEF în România lansează o invitație cadrelor didactice și elevilor din România de a se alătura inițiativei globale „Cea mai mare lecție din lume”, organizând, în perioada 20-22 noiembrie, o oră de educație despre drepturile copilului.

Marţi, 12 Noiembrie, 2019 - 17:51

România ocupă locul 45 din 149 de țări, fiind depășită de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene în studiul Indicele de Progres Social 2019, privind calitatea vieții și bunăstarea socială, realizat de organizația nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte.

Marţi, 12 Noiembrie, 2019 - 16:52

Arctic, brandul care face parte din viețile românilor de aproape 50 de ani, anunță lansarea campaniei ♥️ Arctic printr-un parteneriat cu MagiCAMP, asociația care vine în ajutorul copiilor cu diagnostic oncologic din România. Noua campanie vine în continuarea platformei Arctic cunoaște familiile de români din interior și are în centru patru valori fundamentale ce definesc brandul Arctic: dragostea, familia, prietenia și spiritul.

Luni, 11 Noiembrie, 2019 - 14:05

Pentru al treilea an consecutiv, Lidl, în parteneriat cu UNICEF în România, susține copiii din comunitățile vulnerabile să aibă acces la educație incluzivă de calitate. Programul se adresează elevilor din comunități vulnerabile, pentru ca, pe termen lung, aceștia să poată avea acces la oportunități de dezvoltare și la locuri de muncă. Astfel, în perioada 11 noiembrie – 15 decembrie 2019, pentru fiecare jucărie achiziționată de clienți din magazinele sale, Lidl donează 1 leu către UNICEF.

Luni, 11 Noiembrie, 2019 - 12:50

Vineri, 15 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio și 4 soliști invitați: ANTONIS ANISSEGOS  – pian, NICOLAS SIMION  – saxofon, bas clarinet și flaut, SORIN ROMANESCU – chitară și electronice și IULIAN NICOLAU – baterie propun publicului bucureștean un frumos repertoriu reunit sub titlul JAZZ MEETS CLASSIC.

Luni, 11 Noiembrie, 2019 - 12:35

Fundația Globalworth susține excelența academică printr-un parteneriat cu Liceul Internațional IOANID și acordă 10 burse de excelență unor elevi cu rezultate deosebite, cu scopul de a le oferi o experiență educațională la standarde înalte și de a pregăti generațiile tinere pentru provocările viitorului.

Luni, 11 Noiembrie, 2019 - 10:16

Aproximativ 95.000 de copii din România au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate, iar aproximativ 17.500 dintre aceștia au ambii părinți plecați, potrivit situației prezentate de ANPDCA.

Luni, 11 Noiembrie, 2019 - 08:00

Când ne trezim dimineața, ne dăm jos din pat, ne ducem la oglindă și începem rutina. În unele momente, avem gânduri vagi despre ce urmează să facem în următoarele ore, alteori ne plănuim la secundă evenimentele importante din ziua sau săptămâna respectivă, și căutăm să ne îndeplinim toate țintele propuse.

Vineri, 8 Noiembrie, 2019 - 19:00

​Noul ministru al Educației, Monica Anisie, a anunțat vineri, în cadrul unei videoconferințe cu inspectorii, că activitatea fiecărui inspectorat școlar județean și a Caselor Corpului Didactic va fi supusă unei evaluări.

De asemenea, la nivelul Ministerului Educației, va fi înființată o comisie care va lansa în în consultare publică un proiect de debirocratizare a activității didactice.

Marţi, 5 Noiembrie, 2019 - 15:25

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie a înregistrat, în primul semestru din 2019, un număr de 7.689 de cazuri de abuz, neglijare şi exploatare a copilului, din care 3.246 în mediul urban şi 4.443 în rural.

Comparativ cu perioada similară din 2018, numărul cazurilor a scăzut cu 126 (1,62%).

Conform statisticilor ANPDCA, cele mai multe cazuri au fost de neglijare - 5.381, din care 3.215 în mediul rural. În primele şase luni, au fost închise 3.561 cazuri, iar în 79 de situaţii s-a iniţiat urmărirea penală a celor responsabili.

Vineri, 1 Noiembrie, 2019 - 20:00

Elevii din județul Ilfov au, începând din această săptămână, primul laborator SmartLab. Laboratorul se află pe platforma de la Măgurele și este dotat cu tehnologie de ultimă generaţie: 9 laptopuri şi 3 desktopuri cu softuri de design grafic incluse, o tablă interactivă, 15 perechi de ochelari VR, 2 roboţi educaţionali multifuncţionali, 2 scannere 3D, 5 imprimante 3D monocrome şi una multicoloră.

Vineri, 1 Noiembrie, 2019 - 14:42

Un copil de 9 ani dintr-un centru de plasament din Capitală a murit. Băiatul avea probleme grave de sănătate, de câțiva ani.

Aseară a făcut o criză și nu a mai putut fi resuscitat, spun reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului din sectorul 5.

Angajații centrului au sunat la 112. Trupul neînsuflețit al minorului a fost dus la Institutul de Medicină Legală, unde legiștii vor stabili cauza decesului, după ce vor efectua autopsia.

Duminică, 20 Octombrie, 2019 - 00:00
De Dumitru Bujdoiu

Un nou set de catrene - vesele și triste - purtând semnătura unui maestru al genului: Dumitru Bujdoiu.

 

  DUPĂ FILOLOGIE

    Ce- a făcut școala din mine ?
    Acum recunosc direct :
    Dacă nu pot să scriu bine,
    Măcar știu să scriu corect.

    IMPRUDENȚĂ

    - Cin’ te- a căsăpit, vecine,
    Parcă vii de la... Rovine ?
    - Ce știi tu ? O jagardea
    M- a prins la... nevastă- mea !

    UNUI CARICATURIST

Joi, 17 Octombrie, 2019 - 06:55

Academia Română a inițiat o serie de dezbateri pe teme actuale, cu impact major asupra omului și societății contemporane. Prima dintre aceste dezbateri științifice a avut în centrul atenției tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC) și inteligența artificială (IA), punând accent pe efectul acestora asupra societății în ansamblul ei, cât și pe rolul roboticii în dezvoltarea societății românești.

Academia Română consideră că utilizarea noilor tehnologii digitale are efecte imediate în numeroase domenii și prin Grupul de Reflecție privind impactul evoluției TIC și IA asupra omului şi societăţii a propus mai multe direcții de acțiune, pe care le supune analizei factorilor decidenți, în vederea stabilirii unor măsuri coroborate în domeniile educație, sănătate, cercetare, dezvoltare, inovare, economie, administrație publică, pentru armonizarea accesului populației la noile locuri de muncă specifice economiei digitale.

Academia Română a lansat în acest sens un manifest pentru adaptarea societății românești la era digitală, document care abordează impactul revoluției tehnologice și măsurile care ar trebui implementate în România.

Recomandările privind direcțiile de acțiune vizează elaborarea unui program coerent, la nivel național, care să includă aspectele specifice noii revoluții industriale și asigurarea mijloacelor pentru crearea structurilor de implementare în învățământ, în cercetarea instituțională și academică, cât și în viața publică. De asemenea, în document sunt menționate și eventualele costuri ale inacțiunii sau ale acțiunii întârziate.

Grupul de reflecție privind impactul evoluției TIC și IA asupra omului şi societăţii a fost înființat în cadrul Academiei Române în anul 2019, la inițiativa acad. Ioan Dumitrache, și este alcătuit din membri ai Academiei Române, specialiști în știința și tehnologia informației, tehnologia microsistemelor, inteligența artificială, economie, sociologie, filosofie, medicină, învățământ, precum și experți din mediul public și privat.

 

Redăm în continuare textul integral al Manifestului.

 

 

 

 

Miercuri, 16 Octombrie, 2019 - 15:36

Modelul educațional de inspirație daneză, care pune accentul pe dezvoltarea abilităților copilului încă de la vârstă fragedă, va fi implementat în toate creşele din Sectorul 2 al Capitalei, începând din acest an, potrivit unui proiect aprobat recent de Consiliul Local Sector 2. Astfel, pe lângă pregătirea corespunzătoare a personalului din creşe, va fi schimbat şi interiorul unităţilor de învăţământ, iar activităţile dedicate celor mici vor fi adaptate noilor cerinţe pe modelul danez. 

Luni, 7 Octombrie, 2019 - 16:18

84 de elevi și 22 de profesori din Alba, Botoșani, Iași, Ilfov și Mureș își vor îmbogăți experiența profesională mergând în stagii de practică și schimb de experiență la cel mai mare și mai modern liceu agricol din Danemarca, Green Academy Aarhus.

În acest an școlar, 84 de elevi și 22 de profesori din 5 licee agricole vor merge în Danemarca pentru stagii de practică în agricultură și schimb de experiență în predarea agriculturii și în managementul fermei didactice. Gazda este cel mai mare și cel mai modern liceu agricol din Danemarca, Green Academy Aarhus.

Vineri, 4 Octombrie, 2019 - 14:15

Pentru a marca Ziua Mondială a Educației, Asociaţia ROI a lansat, la începutul lunii octombrie 2019, Harta Şcolilor Zburd, o inițiativă prin care sunt descoperite și puse în valoare şcolile care deschid drumul schimbării în sistemul de învăţământ din România.

Subscribe to Educație