Joi, 17 Octombrie, 2019 - 06:55

Academia Română a inițiat o serie de dezbateri pe teme actuale, cu impact major asupra omului și societății contemporane. Prima dintre aceste dezbateri științifice a avut în centrul atenției tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC) și inteligența artificială (IA), punând accent pe efectul acestora asupra societății în ansamblul ei, cât și pe rolul roboticii în dezvoltarea societății românești.

Academia Română consideră că utilizarea noilor tehnologii digitale are efecte imediate în numeroase domenii și prin Grupul de Reflecție privind impactul evoluției TIC și IA asupra omului şi societăţii a propus mai multe direcții de acțiune, pe care le supune analizei factorilor decidenți, în vederea stabilirii unor măsuri coroborate în domeniile educație, sănătate, cercetare, dezvoltare, inovare, economie, administrație publică, pentru armonizarea accesului populației la noile locuri de muncă specifice economiei digitale.

Academia Română a lansat în acest sens un manifest pentru adaptarea societății românești la era digitală, document care abordează impactul revoluției tehnologice și măsurile care ar trebui implementate în România.

Recomandările privind direcțiile de acțiune vizează elaborarea unui program coerent, la nivel național, care să includă aspectele specifice noii revoluții industriale și asigurarea mijloacelor pentru crearea structurilor de implementare în învățământ, în cercetarea instituțională și academică, cât și în viața publică. De asemenea, în document sunt menționate și eventualele costuri ale inacțiunii sau ale acțiunii întârziate.

Grupul de reflecție privind impactul evoluției TIC și IA asupra omului şi societăţii a fost înființat în cadrul Academiei Române în anul 2019, la inițiativa acad. Ioan Dumitrache, și este alcătuit din membri ai Academiei Române, specialiști în știința și tehnologia informației, tehnologia microsistemelor, inteligența artificială, economie, sociologie, filosofie, medicină, învățământ, precum și experți din mediul public și privat.

 

Redăm în continuare textul integral al Manifestului.

 

 

 

 

Miercuri, 16 Octombrie, 2019 - 15:36

Modelul educațional de inspirație daneză, care pune accentul pe dezvoltarea abilităților copilului încă de la vârstă fragedă, va fi implementat în toate creşele din Sectorul 2 al Capitalei, începând din acest an, potrivit unui proiect aprobat recent de Consiliul Local Sector 2. Astfel, pe lângă pregătirea corespunzătoare a personalului din creşe, va fi schimbat şi interiorul unităţilor de învăţământ, iar activităţile dedicate celor mici vor fi adaptate noilor cerinţe pe modelul danez. 

Luni, 7 Octombrie, 2019 - 16:18

84 de elevi și 22 de profesori din Alba, Botoșani, Iași, Ilfov și Mureș își vor îmbogăți experiența profesională mergând în stagii de practică și schimb de experiență la cel mai mare și mai modern liceu agricol din Danemarca, Green Academy Aarhus.

În acest an școlar, 84 de elevi și 22 de profesori din 5 licee agricole vor merge în Danemarca pentru stagii de practică în agricultură și schimb de experiență în predarea agriculturii și în managementul fermei didactice. Gazda este cel mai mare și cel mai modern liceu agricol din Danemarca, Green Academy Aarhus.

Vineri, 4 Octombrie, 2019 - 14:15

Pentru a marca Ziua Mondială a Educației, Asociaţia ROI a lansat, la începutul lunii octombrie 2019, Harta Şcolilor Zburd, o inițiativă prin care sunt descoperite și puse în valoare şcolile care deschid drumul schimbării în sistemul de învăţământ din România.

Joi, 3 Octombrie, 2019 - 12:19

Transmiterea în direct pe internet pe model "live streaming" a unor videoclipuri de abuz sexual comise de adulţi asupra copiilor reprezintă ultima tendinţă din actele de abuz sexual asupra minorilor, a declarat ofiţerul de Poliţie Flavius Dorin Nistor, din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Miercuri, 2 Octombrie, 2019 - 16:00

Speranța de angajare a tinerilor a crescut în primele nouă luni ale anului cu 15% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Candidații aflați la început de drum în carieră au putut aplica la peste 5.000 de joburi tip entry level (0-2 ani experiență), disponibile în mare parte în București, Timișoara, Cluj, Iași, Timișoara, Constanța și Brașov.

Cele mai multe oferte de joburi entry level au fost în domenii precum BPO (Business Process Outsourcing) - 13%, IT - 9,6%, vânzări - 8%, financiar și contabilitate - 6%, administrativ și logistică - 4,71% sau resurse umane - 3,5%.

Vineri, 27 Septembrie, 2019 - 13:37

Luni, 30 septembrie 2019, Centrul de Recreere şi Dezvoltare Personală “Conacul Golescu-Grant” din Sectorul 6 îşi deschide porţile pentru copiii şi tinerii care vor beneficia, timp de un an, de cursuri gratuite de educaţie nonformală.
    Concepute pentru a sprijini tinerele generaţii pe drumul formării personalităţii şi descoperirii propriilor talente, cursurile sunt susţinute financiar de administraţia locală a sectorului, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 09:38

Explicaţiile psihologului Laura Maria Cojocaru

Primul impuls, atunci când ne gândim la prosperitate, este să considerăm că vorbim despre partea financiară. Este un punct de vedere, însă nu complet argumentat. Prosperitatea în sine se referă la a trăi bine, cu împlinire, mulțumire și liniște interioară pe toate cele 3 mari planuri ale existenței: sănătate, relații, bani.

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 08:38

Municipiul Turda (județul Cluj) a lansat un proiect educațional unic în România, menit atât să combată fenomenul abandonului școlar, cât și să îi conștientizeze pe cetățeni asupra importanței educației. Parte a acestui proiect este și conceptul care se bazează pe ideea unui “atelier de școală mobilă”.

Joi, 19 Septembrie, 2019 - 16:42

Conform unui studiu recent, aproximativ 58% dintre părinții din România cred că programul încărcat al copiilor are un efect asupra sănătății lor, cauzând dureri de cap

Marţi, 10 Septembrie, 2019 - 09:02
în a doua ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului, lansată de INACO

 

Joi, 5 Septembrie, 2019 - 18:19

"Se apropie inceputul de an scolar! Am verificat daca totul este pregatit pentru a-i primi pe cei mici, la gradinitele care apartin de PMB. Chiar daca scolile si gradinitele din Capitala sunt administrate de primariile de sector, are si Primaria Capitalei 12 crese si gradinite sociale, pentru copiii proveniti din familii cu venituri reduse, gestionate de DGASMB.

Miercuri, 4 Septembrie, 2019 - 16:16

 

În gradinița Căsuța Copilăriei din Buftea sunt așteptați 280 de copii, iar lucrările sunt pe ultima sută de metri. Se montează aparate de aer conditionat peste tot, se schimbă parchetul, se repară grupurile sanitare.

Grădinița Nr. 3 din Bragadiru este utilată și mobilată ultramodern. Cadrele
didactice, toate titulare, își așteaptă cu brațele deschise cei peste 180 de copii.
De anul acesta grădinița va funcționa cu 6 grupe față de 4, câte au fost până acum.

Marţi, 3 Septembrie, 2019 - 12:58

Lotul olimpic al României a obţinut patru medalii (una de aur şi trei de argint) la cea de-a XIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe ale Pământului care s-a desfăşurat in Coreea de Sud în perioada 26 august-3 septembrie.

Constantin-Petrişor Ciauşescu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Gib Mihăescu" din Drăgăşanidin jud. Vâlcea, a fost medaliat cu aur.

Marţi, 3 Septembrie, 2019 - 08:39

Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat din cadrul sesiunii de toamnă vor fi publicate, marţi, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Acestea vor fi afisate în centrele de examen şi online, pe site-ul bacalaureat.edu.ro. 

Tot marţi, liceenii nemulţumiţi de notele obţinute pot depune contestaţii. Rezultatele finale vor fi afişate sâmbătă, 7 septembri

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să obtina cel putin media 6 la probele sustinute si nu mai putin de 5 la fiecare dintre ele. 

Luni, 2 Septembrie, 2019 - 14:44

Un business de peste 40 de milioane de euro Pe fondul degradării tot mai accentuate a învățământului de stat, de la starea precară a școlilor și a materialelor didactice la calitatea tot mai slabă a profesorilor și criza accentuată de personal, tot mai mulți români își trimit copiii la școlile și grădinițele private. Dovadă că afacerile din învățământul preuniversitar privat din România au crescut de aproape 3 ori în ultimii 9 ani, având șanse să atingă nivelul de 200 de milioane de lei în 2019, arată o analiză Frames.

Vineri, 23 August, 2019 - 19:42

Vicepremierul Mihai Fifor a avut vineri o nouă videoconferinţă cu prefecţii pentru a avansa procesul de pregătire a unităților de învățământ pentru începerea anului școlar.

''Am reanalizat situația la nivelul fiecărui județ, precum și stadiul de implementare a acțiunilor imediate. Vorbim atât de garantarea apei potabile, a utilităților, cât și de măsuri de siguranță în școli. Continuăm procesul până la implementarea integrală a planului de acțiuni menit să asigure debutul anului școlar în condiții optime'', a scris Mihai Fifor pe pagina sa de Facebook.

Vineri, 23 August, 2019 - 11:00

Hope and Homes for Children, Consiliul Județean Neamț și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț inaugurează marți, 27 august, de la ora 12:00, casa de tip familial „Felix”, dezvoltată de Fundație și Holcim România în cadrul procesului de închidere a Centrului de Plasament Elena Doamna” din Piatra Neamț.

Vineri, 23 August, 2019 - 09:37
Se reunesc cadre didactice din România și din jurul granițelor țării

Peste 120 de cadre didactice din România și comunitățile istorice românești din jurul granițelor se reunesc la Iași pentru a discuta despre unitatea lingvistică și istoria comună a românilor de pretutindeni. Evenimentul care se va derula în perioada 31 august-1 septembrie sub genericul „Congresul Profesorilor de Istorie și Limba Română” și în contextul Zilei Limbii Române este organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012, în colaborare cu Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și Institutul Frații Golescu pentru relația cu românii din afara granițelor .

Miercuri, 7 August, 2019 - 17:40

Copii, părinţi şi bunici se vor putea bucura gratuit, vineri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Grădinilor Zoologice şi a Parcurilor, de un program atractiv în parcul zoologic din Timişoara, organizat de primărie pentru a marca importanţa conservării biodiversităţii.

Viceprimarul Dan Diaconu a declarat, miercuri, că evenimentul subliniază componenta educaţională pe care o reprezintă vizitarea unei grădini zoologice, pe lângă petrecerea plăcută a timpului liber.

Joi, 1 August, 2019 - 15:10

Ministrul Educaţiei a trimis Corpul de Control în toate şcolile din ţară pentru a verifica erorile din documente, dar şi grupurile defavorizate de elevi aflaţi în risc de abandon şcolar şi situaţia celor promovaţi, corigenţi, repetenţi sau cu situaţia neîncheiată.

Joi, 25 Iulie, 2019 - 17:38

Ministrul Educației Naționale a anunțat că dascălii care au luat sub nota 5 la proba scrisă de la examenul de titularizare nu vor mai avea dreptul să predea.

"În metodologie scrie că cei care n-au promovat, sau au promovat cu note sub 5, nu intră în învățământ. Scrie în metodologie!", a declarat Ecaterina Andronescu.

Aproximativ 8.000 de persoane se află în situația de a nu mai primi ore ca suplinitori din cauza notei de la titularizare.

Ministrul Educației vrea să implementeze sistemul de selecție a profesorilor din universități în învățământul preuniversitar.

Marţi, 23 Iulie, 2019 - 18:18

Universitatea din București se delimitează public de declarațiile profesorului Vasile Răducă, pe care le consideră inacceptabile.

Universitatea din București își respectă misiunea de a promova și de a susține valori și principii care să consolideze o societate democratică modernă, în care respectarea și cultivarea demnității umane și a valorilor umaniste, precum și a rolului științei în evoluția umanității reprezintă piloni fundamentali.

Luni, 22 Iulie, 2019 - 13:45

În perioada 26 iulie 2019 - 4 august 2019, caravana #EUandME ajunge în toate regiunile istorice din România. Echipele Reprezentanței Comisiei Europene și Spațiului Public European se vor afla în mijlocul tinerilor pentru a discuta despre oportunitățile oferite de Uniunea Europeană, dar și despre valorile care definesc Europa.

Anul acesta, #EUandME vine în România cu două provocări: Caravana și participarea la UNTOLD 2019.  

Luni, 22 Iulie, 2019 - 12:41

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a derulat proiectul Cursuri de perfecționare a cadrelor didactice care predau limba română, sau în limba română, în Republica Moldova, în special în UTA Găgăuzia, la Pașcani,  în perioada 13-18 iulie 2019. Proiectul s-a desfășurat cu susținerea Protopopiatul din Pașcani.

Vineri, 19 Iulie, 2019 - 19:00

​Ministerul Educației, condus de Ecaterina Andronescu, riscă pierderea fondurilor UE nerambursabile alocate pentru platforma națională de internet wireless în școli. Contractul, în valoare de 165 milioane de lei, tocmai a fost atribuit prin licitație, dar fiind implementat prin fonduri UE este condiționat de implementarea altor două platforme naționale asumate de Ministerul EducațieI.

Vineri, 19 Iulie, 2019 - 14:30

În perioada 22 iulie – 4 august 2019, Universitatea din București organizează a 59-a ediție a Cursurilor de vară de limba română, de cultură și civilizație românească. Această școală de vară reprezintă cea mai veche inițiativă a unei universități românești de a promova limba și cultura română în lume.

La ediția din acest an vor participa 30 de cursanți din 14 țări: Statele Unite ale Americii, Canada, Brazilia, Coreea, Turcia, Rusia, Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Polonia, Bulgaria, Croația și Italia.

Vineri, 12 Iulie, 2019 - 14:32

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a explicat că în această vară, prin intermediul programului PROEDUS, mii de elevi merituoși din Capitală vor merge în tabere la mare, la munte sau în Grecia.

"Peste 1500 de elevi bucuresteni merituosi isi petrec in aceste zile vacanta in taberele organizate de Primaria Capitalei, prin Proedus, la Costinesti, Neptun, Predeal sau in Grecia. Mai mult de 3000 de copii au participat deja la taberele organizate de Primaria Capitalei.

Joi, 11 Iulie, 2019 - 18:34

Salvaţi Copiii România anunţă deschiderea taberelor de vară pentru copiii rămaşi singuri acasă, părinţii acestora fiind plecaţi la muncă în afară, informează un comunicat al organizaţiei.

Luni, 8 Iulie, 2019 - 11:24
Rata de părăsire timpurie a școlii este de peste trei ori mai mare în rândul copiilor romi

Salvați Copiii deschide ușa grădiniței estivale pentru 600 de copii din medii sociale vulnerabile. Datele furnizate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale arată că procentul copiilor cu vârsta între 3-5 ani înscriși în învățământul preșcolar a fost de 81,9%, pentru anul școlar 2017-2018, cu o diferență de peste 10 puncte procentuale între mediul rural și urban , dar îngrijorătoare este discrepanța dintre rata oficială de înscriere și procentul copiilor care participă efectiv la acest nivel esențial al educației - doar 59,8% pentru anul 2017, conform datelor EU-SILC. 

Subscribe to Educație