Luni, 11 Februarie, 2019 - 14:43

Odată cu al doilea semestru al anului școlar MNAR lansează programul educativ „Învățăm... dintr-o privire!”, conceput special pentru a sprijini învățământul formal și activitățile din săptămâna „Școala altfel”.

După succesul înregistrat în perioada 6-9 februarie 2019 de programul Vacanța... ARTfel , dedicat copiilor între 7 și 12 ani, MNAR revine cu o ofertă educativă care se adresează profesorilor și elevilor din toate ciclurile.

Miercuri, 6 Februarie, 2019 - 19:34

Camera Deputatilor a votat, miercuri, un proiect referitor la "Programului pentru scoli al Romaniei pentru anul scolar 2018-2019", prin care sumele de la nivel judetean alocate achizitiei de fructe si legume proaspete pentru elevi vor fi repartizate la consiliile locale ale comunelor si oraselor.

În calitate de for decizional, Camera Deputatilor a votat cu 250 "pentru", 3 "impotriva" si 5 "abtineri" proiectul.

Luni, 14 Ianuarie, 2019 - 16:42

35% din respondenți consideră că schimbarea poate porni și de la instituțiile statului, 26% atribuie acest lucru persoanelor publice și artiștilor, 24% organizatiilor non-profit și numai 17% bisericii sau politicienilor, relevă un studiu realizat de Reveal Marketing Research pentru Ashoka România.

Joi, 20 Decembrie, 2018 - 15:14

Jocul 'Kids - o afacere de succes' lansat de Asociaţia pentru Promovarea Performanţei în Educaţie (APPE) în parteneriat cu Alpha Bank România şi dezvoltatorul Tara Interactive a fost omologat de Ministerul Educaţiei Naţionale, potrivit unui comunicat al băncii.

Miercuri, 19 Decembrie, 2018 - 15:00

Modelele de subiecte pentru titularizare 2019 - examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală - au fost publicate miercuri de Ministerul Educației. Examenul de titularizare va avea loc în 17 iulie 2019.

Luni, 17 Decembrie, 2018 - 17:26

551 de postere au fost înscrise în Concursul național de postere pentru elevi „Fii inspirat” organizat de către UNOPA în perioada noiembrie – decembrie 2018, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Luni, 17 Decembrie, 2018 - 17:06

Proiectul a fost dus la bun sfârșit de artiști stradali, care cred în educația prin artă. Fiecare școală a fost pictată, în funcție de profilul pe care îl are. Rezultatul i-a încântat pe elevi și profesori.

Pe un frig înțepător de decembrie, doi tineri talentați, cățărați pe o schelă, finisează portretul lui "Johann Wolfgang von Goethe" pe fațada liceului care îi poartă numele. Lucrarea impresionantă îi adună pe elevi, în fiecare pauză, în curtea școlii. Chiar și părinții au fost impresionați.

Luni, 10 Decembrie, 2018 - 16:24

Prima ediție a Concursului Național Minecraft pentru Educație (Edu Minecraft) a provocat 89 de echipe de elevi de gimnaziu și liceu din toată țara să conceapă structura exterioară și interioară a cetății Alba Carolina, din Alba Iulia.  Concurenții au pus în joc, la propriu competențele Minecraft, folosind Microsoft MakeCode și algoritmi de construcție repetitivă pentru a reconstitui virtual cetatea.

Marţi, 4 Decembrie, 2018 - 17:45

În România, abandonul școlar este îngrijorător, iar în lipsa experiențelor de învățare adecvate, copiii din zonele sărace  rămân captivi în mediul familial marcat de privațiuni, ostil dezvoltării lor. Copiii din zonele cele mai sărace încep școala fără noțiuni de bază, cum ar fi abilitatea de a identifica cifrele sau culorile. Acasă nu au cărți, iar părinții nu sunt conștienți nici măcar cât de important este să vorbească cu copiii lor, cu atât mai puțin să le citească.

Luni, 3 Decembrie, 2018 - 16:45

În perioada 27 – 29 noiembrie a.c., Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Serviciul Reducerea Cererii de Droguri, a organizat sesiunea naţională de intervizare-formare în domeniul drogurilor a specialiştilor Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.

Ţinând cont de faptul că domeniul prevenirii consumului de droguri în şcoală este într-o dinamică continuă, obiectivul general al sesiunii l-a reprezentat formarea specialiştilor în metode şi tehnici interactive de lucru în prevenirea consumului de droguri în mediul şcolar.

Marţi, 27 Noiembrie, 2018 - 19:33

MOL România și Fundația Pentru Comunitate au lansat cea de-a patra ediție a programului de responsabilitate socială Permis pentru viitor. Prin acest program, MOL România și Fundația Pentru Comunitate acoperă costurile generate de obținerea permisului de conducere pentru tineri din medii defavorizate; Data limită pentru înscriere este 25 ianuarie 2019, iar fondurile alocate în cadrul acestei ediții sunt de 75.000 de lei;

Marţi, 27 Noiembrie, 2018 - 19:16

1.600 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani care nu sunt la școală, nu urmează o formă de pregătire și nici nu muncesc (NEET) vor participa la proiect în perioada 2018-2021;

Marţi, 27 Noiembrie, 2018 - 18:34

Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților în parteneriat cu Asociația HoltIS și UNICEF în România au organizat marți, 27 noiembrie, dezbaterea “Școală, familie, comunitate – paradigma succesului educațional”, axată pe importanța colaborării dintre școală, familie și comunitate și pe felul în care educația parentală poate susține participarea și reușita școlară a tuturor copiilor.

Marţi, 27 Noiembrie, 2018 - 14:17
Doar 6% dintre copiii vulnerabili din orașele mari au acces la servicii gratuite de sprijin educațional

România pierde pe drumul spre școală, în fiecare an, aproape 30.000 de copii înainte de a termina gimnaziul, copii care nu se mai regăsesc ulterior, decât în număr infim, în programe speciale de reincluziune educațională. Astfel, copiii care provin din familii aflate în sărăcie relativă (sub 60% din mediana veniturilor, odată ce abandonează școala, sunt abandonați de întreg sistemul social, pentru că reintegrarea lor presupune o rețea funcțională de servicii publice și programe focusate pe beneficiar, pe care România nu o are.

Vineri, 23 Noiembrie, 2018 - 15:00

Academicianul Marius Andruh, reputat profesor și cercetător al Universității din București, va susține luni, 26 noiembrie, conferința „Spectacolul chimiei” la Teatrul Apollo 111. Evenimentul inaugurează seria conferințelor Știința pe înțelesul tuturor, serie organizată de Universitatea din București și dedicată publicului larg.

Duminică, 11 Noiembrie, 2018 - 11:17
Programe încărcate și școli fără dotări necesare desfășurării unui învățământ modern

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a realizat un sondaj de opinie on-line, privind starea sistemului de învățământ. Concluziile acestui sondaj arată următoarele: unitățile de învățământ au nevoie de dotări, iar programele școlare trebuie schimbate, întrucât nu sunt corelate cu cerințele de pe piața muncii și nici cu nevoile sociale. Temele elevilor constituie un factor de stres pentru aceștia, iar mulți consideră că ar trebui înlocuite cu activități practice.   

Miercuri, 31 Octombrie, 2018 - 15:35

Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit Viitorul (ACTIV) lansează proiectul-pilot al campaniei educaționale “Fii tu! Fii Original!“, care își propune să informeze și să educe tânăra generație în vederea schimbării atitudinii cu privire la produsele de contrabandă și contrafăcute. Acesta este primul pas dintr-o campanie națională ce se va derula în liceele din București și din țară, până la sfârșitul anului 2019.

Marţi, 9 Octombrie, 2018 - 15:00

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), continuă, şi în acest an şcolar, implementarea cu succes, la nivel naţional, a proiectului „Necenzurat”, proiect de prevenire a consumului de droguri în şcoli, destinat adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 si 14 ani, cunoscut ca proiectul EU-DAP ,,UNPLUGGED”.

Luni, 8 Octombrie, 2018 - 09:30

În zilele noastre, a fi educat din punct de vedere financiar este la fel de important ca a avea grijă de sănătate.

            Trăim într-o lume în care totul este într-o continuă și rapidă schimbare: tentațiile ne strigă din toate direcțiile, campaniile promoționale sunt omniprezente, cardurile de credit ne ademenesc, cumpărăturile sunt la un click distantă, dorința copilului de a avea ultimul model de “ceva” se face mereu auzită.

            Ce putem face? Cum ne putem pregăti copiii?

Joi, 4 Octombrie, 2018 - 15:45

Pe 10 octombrie, de la 18:30, la Hotel Internațional, tații și viitorii tați sunt așteptați la o nouă ediție Modern Dad’s Challenges, pentru a povesti despre Cum asigurăm copilului un stil de viață sănătos?

Joi, 4 Octombrie, 2018 - 07:13

Mesaj primit de la un român rezident în Canada:

Miercuri, 12 Septembrie, 2018 - 16:39
Sediul Asociației, strada Făinari nr. 45A, sector 2

Acest nou proiect inițiat de către Asociația “Ține de Noi” are drept obiectiv crearea unei comunități a specialiștilor în politici publice din domeniul educațional, experți independenți care să contribuie la eventuale viitoare strategii de dezvoltare și reformă a sistemului de învățământ din România. În consecință, această primă sesiune de training se adresează în principiu celor care doresc să își dezvolte o carieră în educație și tuturor celor care iși doresc să își însușească elementele fundamentale ale construirii unei politici publice.

Luni, 30 Iulie, 2018 - 16:49

Pe 30 iulie sărbătorim Ziua Internațională a prieteniei. Această zi a fost adoptată oficial de ONU în 2011, iar scopul acestei inițiative a fost de a transmite mesajul prieteniei între țări, popoare, culturi, indivizi și de pace generală în lume.

Ziua internaţională a prieteniei se bazează pe recunoaşterea relevanţei şi importanţa prieteniei ca un sentiment nobil şi valoros în viaţa fiinţelor umane din întreaga lume. Este ziua în care, indiferent de etnie sau de sex, se leagă conexiuni și empatii.

Sâmbătă, 28 Iulie, 2018 - 11:00
Judeţul cu rata de promovare cea mai mare este Argeş (88,8%)

MEN a transmis un comunicat către presă potrivit căruia  procentul final de promovare la examenul naţional de definitivare în învăţământ (sesiunea 2018), după soluţionarea contestaţiilor, este de 79,59%, în creştere cu aproape 4 procente comparativ cu rezultatele iniţiale - 75,75%. 
Au depus contestaţii 1.175 de candidaţi. Dintre aceştia, 284 au obţinut medii peste 8 în urma soluţionării acestora şi, implicit, statutul de promovat. La proba scrisă 169 de candidaţi au obţinut nota 10, arată sursa citată.

Marţi, 24 Iulie, 2018 - 16:36

Ministerul Educației Naționale, Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Română a Băncilor au încheiat un Acord de colaborare pentru realizarea de activități comune în domeniul educației financiare și elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară (SNEF).

Joi, 19 Iulie, 2018 - 13:00

Câți oameni din jurul nostru își încep ziua făcând lucruri mai puțin importante, nesemnificative sau chiar inutile? Câți se trezesc la finalul zilei că exact ce era mai important nu au rezolvat și, fie dau din colț în colț, fie stau până noaptea târziu să rezolve, fie pur și simplu amână pentru mâine, că poate poimâine nu mai e nevoie?

Există mai multe principii foarte utile pentru fiecare dintre noi, care pot fi aplicate atât în Yoga, în viaţa personală, cât şi în afaceri. Unul dintre el poartă numele de principiul Pareto.

Miercuri, 18 Iulie, 2018 - 14:43

Universitatea din București, în parteneriat cu Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH) și cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), organizează, sub egida Comunității Educație pentru Științe, prima ediție a Școlii de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele.

Destinate atât elevilor de liceu, cât și cadrelor didactice care predau discipline STEM în învățământul secundar gimnazial și liceal, cursurile se vor desfășura în perioada 27 august – 3 septembrie 2018 și vor fi organizate în două secțiuni.

Duminică, 8 Iulie, 2018 - 10:52

Duminică la Cluj-Napoca, are loc ceremonia oficială de deschidere a celei de a 59-a ediţii a Olimpiadei Internaţionale de Matematică.
Evenimentul, care se desfăşoară în perioada 3 - 14 iulie, reprezintă cea mai veche şi mai prestigioasă competiţie din domeniul ştiinţelor adresată elevilor de liceu, prima ediţie având loc în România în anul 1959.  

Vineri, 6 Iulie, 2018 - 19:43

Ministerul Educaţiei Naţionale a precizat că proiectul ,,Strategia pentru Educaţie Parentală” a fost retras şi că instituţia nu-şi asumă actuala formă a documentului, după reacţiile violente provocate.

Vineri, 6 Iulie, 2018 - 12:42
Poziția Academiei Române față de proiectul de Strategie națională de educație parentală

​​Academia Română publică o poziție de o virulență fără precedent, față de proiectul de Strategie națională de educație parentală. “Proiectul Ministerului Educaţiei Naţionale, de legiferare a unui sistem de educaţie parentală fără nici un specific românesc, cu implicaţii enunţate explicit împotriva familiei tradiţionale, ca nucleu al vieţii sociale, culturale, morale şi creştine, milenare a românilor, presupune o educaţie uniformă a copiilor, fără diferenţe de sex, de particularităţi antropologice şi psihologice, de mediu comunitar (rural, urban), etnic”, susține Academia.

Subscribe to Educație