Vineri, 23 August, 2019 - 19:42

Vicepremierul Mihai Fifor a avut vineri o nouă videoconferinţă cu prefecţii pentru a avansa procesul de pregătire a unităților de învățământ pentru începerea anului școlar.

''Am reanalizat situația la nivelul fiecărui județ, precum și stadiul de implementare a acțiunilor imediate. Vorbim atât de garantarea apei potabile, a utilităților, cât și de măsuri de siguranță în școli. Continuăm procesul până la implementarea integrală a planului de acțiuni menit să asigure debutul anului școlar în condiții optime'', a scris Mihai Fifor pe pagina sa de Facebook.

Vineri, 23 August, 2019 - 11:00

Hope and Homes for Children, Consiliul Județean Neamț și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț inaugurează marți, 27 august, de la ora 12:00, casa de tip familial „Felix”, dezvoltată de Fundație și Holcim România în cadrul procesului de închidere a Centrului de Plasament Elena Doamna” din Piatra Neamț.

Vineri, 23 August, 2019 - 09:37
Se reunesc cadre didactice din România și din jurul granițelor țării

Peste 120 de cadre didactice din România și comunitățile istorice românești din jurul granițelor se reunesc la Iași pentru a discuta despre unitatea lingvistică și istoria comună a românilor de pretutindeni. Evenimentul care se va derula în perioada 31 august-1 septembrie sub genericul „Congresul Profesorilor de Istorie și Limba Română” și în contextul Zilei Limbii Române este organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012, în colaborare cu Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și Institutul Frații Golescu pentru relația cu românii din afara granițelor .

Miercuri, 7 August, 2019 - 17:40

Copii, părinţi şi bunici se vor putea bucura gratuit, vineri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Grădinilor Zoologice şi a Parcurilor, de un program atractiv în parcul zoologic din Timişoara, organizat de primărie pentru a marca importanţa conservării biodiversităţii.

Viceprimarul Dan Diaconu a declarat, miercuri, că evenimentul subliniază componenta educaţională pe care o reprezintă vizitarea unei grădini zoologice, pe lângă petrecerea plăcută a timpului liber.

Joi, 1 August, 2019 - 15:10

Ministrul Educaţiei a trimis Corpul de Control în toate şcolile din ţară pentru a verifica erorile din documente, dar şi grupurile defavorizate de elevi aflaţi în risc de abandon şcolar şi situaţia celor promovaţi, corigenţi, repetenţi sau cu situaţia neîncheiată.

Joi, 25 Iulie, 2019 - 17:38

Ministrul Educației Naționale a anunțat că dascălii care au luat sub nota 5 la proba scrisă de la examenul de titularizare nu vor mai avea dreptul să predea.

"În metodologie scrie că cei care n-au promovat, sau au promovat cu note sub 5, nu intră în învățământ. Scrie în metodologie!", a declarat Ecaterina Andronescu.

Aproximativ 8.000 de persoane se află în situația de a nu mai primi ore ca suplinitori din cauza notei de la titularizare.

Ministrul Educației vrea să implementeze sistemul de selecție a profesorilor din universități în învățământul preuniversitar.

Marţi, 23 Iulie, 2019 - 18:18

Universitatea din București se delimitează public de declarațiile profesorului Vasile Răducă, pe care le consideră inacceptabile.

Universitatea din București își respectă misiunea de a promova și de a susține valori și principii care să consolideze o societate democratică modernă, în care respectarea și cultivarea demnității umane și a valorilor umaniste, precum și a rolului științei în evoluția umanității reprezintă piloni fundamentali.

Luni, 22 Iulie, 2019 - 13:45

În perioada 26 iulie 2019 - 4 august 2019, caravana #EUandME ajunge în toate regiunile istorice din România. Echipele Reprezentanței Comisiei Europene și Spațiului Public European se vor afla în mijlocul tinerilor pentru a discuta despre oportunitățile oferite de Uniunea Europeană, dar și despre valorile care definesc Europa.

Anul acesta, #EUandME vine în România cu două provocări: Caravana și participarea la UNTOLD 2019.  

Luni, 22 Iulie, 2019 - 12:41

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a derulat proiectul Cursuri de perfecționare a cadrelor didactice care predau limba română, sau în limba română, în Republica Moldova, în special în UTA Găgăuzia, la Pașcani,  în perioada 13-18 iulie 2019. Proiectul s-a desfășurat cu susținerea Protopopiatul din Pașcani.

Vineri, 19 Iulie, 2019 - 19:00

​Ministerul Educației, condus de Ecaterina Andronescu, riscă pierderea fondurilor UE nerambursabile alocate pentru platforma națională de internet wireless în școli. Contractul, în valoare de 165 milioane de lei, tocmai a fost atribuit prin licitație, dar fiind implementat prin fonduri UE este condiționat de implementarea altor două platforme naționale asumate de Ministerul EducațieI.

Vineri, 19 Iulie, 2019 - 14:30

În perioada 22 iulie – 4 august 2019, Universitatea din București organizează a 59-a ediție a Cursurilor de vară de limba română, de cultură și civilizație românească. Această școală de vară reprezintă cea mai veche inițiativă a unei universități românești de a promova limba și cultura română în lume.

La ediția din acest an vor participa 30 de cursanți din 14 țări: Statele Unite ale Americii, Canada, Brazilia, Coreea, Turcia, Rusia, Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Polonia, Bulgaria, Croația și Italia.

Vineri, 12 Iulie, 2019 - 14:32

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a explicat că în această vară, prin intermediul programului PROEDUS, mii de elevi merituoși din Capitală vor merge în tabere la mare, la munte sau în Grecia.

"Peste 1500 de elevi bucuresteni merituosi isi petrec in aceste zile vacanta in taberele organizate de Primaria Capitalei, prin Proedus, la Costinesti, Neptun, Predeal sau in Grecia. Mai mult de 3000 de copii au participat deja la taberele organizate de Primaria Capitalei.

Joi, 11 Iulie, 2019 - 18:34

Salvaţi Copiii România anunţă deschiderea taberelor de vară pentru copiii rămaşi singuri acasă, părinţii acestora fiind plecaţi la muncă în afară, informează un comunicat al organizaţiei.

Luni, 8 Iulie, 2019 - 11:24
Rata de părăsire timpurie a școlii este de peste trei ori mai mare în rândul copiilor romi

Salvați Copiii deschide ușa grădiniței estivale pentru 600 de copii din medii sociale vulnerabile. Datele furnizate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale arată că procentul copiilor cu vârsta între 3-5 ani înscriși în învățământul preșcolar a fost de 81,9%, pentru anul școlar 2017-2018, cu o diferență de peste 10 puncte procentuale între mediul rural și urban , dar îngrijorătoare este discrepanța dintre rata oficială de înscriere și procentul copiilor care participă efectiv la acest nivel esențial al educației - doar 59,8% pentru anul 2017, conform datelor EU-SILC. 

Marţi, 18 Iunie, 2019 - 08:55
S-au înscris 154.956 absolvenți ai clasei a VIII-a

Evaluarea Naţională din acest an începe, marţi, de la ora 9.00, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. S-au înscris 154.956 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, conform situaţiei centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Primele rezultate vor fi afişate în 25 iunie.

Examenul începe marţi, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Joi, 20 iunie, se desfăşoară proba la Matematică, iar vineri, 21 iunie, este programată proba la Limba şi literatura maternă.

Vineri, 14 Iunie, 2019 - 18:18

Lituania a devenit prima ţară europeană care interzice fabricarea și vânzarea șampaniei pentru copii.

Mai mult, sunt interzise jucăriile sau produsele care le-ar putea sugera celor mici consumul de alcool.

Legea menită să îi țină departe pe copii de orice tentație i-a împărțit pe lituanieni în două tabere.

Parlamentarii care au votat-o spun că e necesară pentru educația tinerei generații. Cei care o critică, afirmă că familia și școala sunt cele responsabile de formarea comportamentului copiilor.

Vineri, 14 Iunie, 2019 - 17:56

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Biroul din România a organizat ieri, 13 iunie 2019, la Brașov, sesiunea de informare cu tema “Accesul străinilor la piața muncii în România”, împreună cu Serviciul pentru Imigrări Brasov si Asociația Română pentru Promovarea Calității și a Practicilor de Succes Brașov care gestionează Centrul Regional de Integrare pentru Străini de la Brașov.

În cadrul sesiunii de informare s-a urmărit:

Vineri, 14 Iunie, 2019 - 14:39

În perioada 13 – 14 iunie a.c., formatorii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) au susţinut sesiunea de formare de bază în domeniul drogurilor și modalități de substituție cu metadonă, destinată specialiștilor din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Obiectivul acestui demers formativ l-a reprezentat îmbunătăţirea cunoştinţelor specialiştilor ANP în domeniul drogurilor, în vederea acordării serviciilor de menţinere a abstinenţei cu metadonă pentru persoanele private de libertate din penitenciare.

Joi, 6 Iunie, 2019 - 18:00

763 de români în vârstă de 18 ani au fost selectați să primească un permis de călătorie DiscoverEU. Ei vor avea posibilitatea de a călători maximum 30 de zile între 1 august 2019 și 31 ianuarie 2020. Aproximativ 20 000 de tineri din toată Europa au fost selectați în această rundă a programului.

Joi, 6 Iunie, 2019 - 15:19

„Caravana cu Potențial” – un proiect de responsabilitate socială al companiei Tetra Pak, care îmbină realitatea virtuală cu educația ecologică într-o experiență unică de învățare interactivă.

Marţi, 4 Iunie, 2019 - 16:38

În școlile din România, zeci de mii de elevi trăiesc zilnic situații de bullying, fiind excluși din grupul de colegi, umiliți în public, amenințați, bătuți în mod repetat de către colegii lor.

Joi, 30 Mai, 2019 - 16:10

Ministerul Afacerilor Interne a  organizat cea de-a XI-a ediție a Zilei Porților Deschise pentru Copii, în contextul sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului.

Toate structurile ministerului s-au mobilizat și i-au așteptat pe cei mici cu surprize și diferite momente interactive pentru a-i familiariza cu activitatea lor de zi cu zi.

Miercuri, 29 Mai, 2019 - 14:18

Marti, 29 mai, poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 6 au primit vizita a 60 de copii de la Școala Gimnazială nr. 168. Acțiunea face parte din programul școlar “Şcoala Altfel”.

Activităţile din cadrul Programului “Şcoala Altfel” le oferă școlarilor și preșcolarilor oportunitatea de a cunoaşte lucruri noi şi de a-şi dezvolta abilităţile şi competenţele pentru viitor. Pe lângă cursurile teoretice şi opţionale de la şcoală, aceștia se pot bucura şi de lucrurile practice care îi pasionează.

Marţi, 28 Mai, 2019 - 18:42
Dr. Alaa Murabit, în Top 30 personalități globale sub vârsta de 30 de ani, vine la București într-o dezbatere despre etică și leadership

Universitatea din București, prin Centrul pentru Studii de Dezvoltare și Cooperare Internațională (IDC) al Facultății de Științe Politice, organizează joi, 30 mai 2019, o nouă ediție din cadrul prestigioasei serii de prelegeri Kapuscinski Development Lectures (KDL, www.kapuscinskilectures.eu).

Vineri, 24 Mai, 2019 - 18:11

Liceenii din București sunt provocați la o competiție-fulger, desfășurată pe Instagram. În pregătirea Săptămânii europene a dezvoltării durabile (30 mai – 5 iunie), Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul aparatului de lucru al Guvernului României și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și-au unit forțele pentru a convinge tinerii să descopere ce înseamnă dezvoltarea durabilă și să-și imagineze cum pot contribui la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Vineri, 24 Mai, 2019 - 17:51

Ca urmare a solicitării adresate Agenției Naționale Antidrog (ANA) de către Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, la data de 23 mai a.c., Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul Naţional de Formare şi Documentare în domeniul Drogurilor, în colaborare cu Serviciul Reducerea Cererii de Droguri, a organizat sesiunea de informare în domeniul drogurilor.

La această activitate au participat aproximativ 120 studenți și cadre didactice universitare.

Vineri, 24 Mai, 2019 - 15:38

Inspectoratul Şcolar Bucureşti a publicat lista grădiniţelor de stat care vor avea program în vacanţa de vară. Informaţia este utilă pentru părinţii care lucrează şi vor să îşi lase copiii sub supravegherea educatoarelor în zilele de vacanţă. În total 20 de grădiniţe vor fi deschise în Capitală.

Iată care sunt grădiniţele deschise vara aceasta, după data de 1 iulie şi 31 august:

Sectorul 1

Joi, 23 Mai, 2019 - 18:11

În perioada 27 mai – 2 iunie 2019, la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), unde se vor  desfășura o serie de evenimente adresate preadolescenților și profesioniștilor din domeniul educației culturale: ateliere de tip performance și o masă rotundă pe tema educație sentimentală pentru copii între 9 și 13 ani.

Miercuri, 22 Mai, 2019 - 16:45

Peste 4.100 elevi, adică 10% din totalul celor care s-au înscris la disciplina opțională de Educație Financiară, au participat la cea de-a VI-a ediție a Olimpiadei Micilor Bancheri, concurs ce vizează evaluarea nivelului cunoștințelor copiilor la această materie.

Vineri, 10 Mai, 2019 - 18:00

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că vrea ca elevii care vor intra în clasa a VIII-a în 2021 să susțină aceeași evaluare națională la fel ca acum, și nu la mai multe probe, așa cum prevede legea educației. Declarația a fost făcută la o dezbatere despre educație a părinților care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Unul dintre părinții prezenți la dezbatere a întrebat-o pe Ecaterina Andronescu ce va face cu prevederea legală prin care, în 2021, elevii la clasa a VIII-a ar trebui să dea evaluarea națională transdisciplinară. 

Subscribe to Educație