Marţi, 24 Martie, 2020 - 11:37

Sute de mii de “români din diaspora” ne-au invadat în aceste zile țara, întorcându-se “acasă”. Este una din știrile cel mai des prezente în jurnalele tuturor televiziunilor, pe buzele tuturor romanilor. În primul caz, îi urmează considerații moderat revoltate, făcute de invitații în platou. În al doilea – o avalanșa de înjurături si blesteme, la adresa acestor descreierați, transformați , în ticăloșia lor, în “vehicule ale morții” și  deveniți principalii vinovați a ceea ce va urma, cât de curând, în România. 

Joi, 12 Martie, 2020 - 17:10
Competiția se desfășoară până pe 22 mai și are ca scop încurajarea învățării noțiunilor financiar-bancare

Junior Achievement (JA) România organizează a treia ediție a competiției „Susțin educația financiară în comunitatea mea”, adresată tuturor liceelor din țară. Competiția se desfășoară până pe 22 mai și are ca scop încurajarea activităților de educație financiară în cadrul școlii.

Joi, 5 Martie, 2020 - 18:14

Ministerul Educației întreabă profesorii, părinții, dar și pe oricine dorește să-și dea cu părerea, care sunt discipline de studiu care ar trebui să nu se mai regăsească în planurile cadru începând din toamnă, astfel încât să fie puse în aplicare prevederile din modificarea legii educației, promulgată în noiembrie anul trecut de președintele Klaus Iohannis, prin care se taie orele petrecute de elevi la școală.

Miercuri, 4 Martie, 2020 - 15:41

Una din 20 de fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani a fost victima unui viol, se arată într-un raport Unicef transmis miercuri. Raportul evidențiază, în cazul fetelor, și tendințe negative îngrijorătoare în domeniul nutriției și al sănătății.

Marţi, 3 Martie, 2020 - 15:41

Peste o treime dintre copiii din România trăiesc în locuinţe fără toaletă în interior, media UE fiind de 2,6%, iar unul din cinci copii care nu dispune de dotările sanitare în gospodărie nu se spală pe mâini după ce foloseşte toaleta, conform Raportului de cercetare "Bunăstarea copilului din mediul rural", realizat în 2018 de Fundaţia World Vision România.

Luni, 2 Martie, 2020 - 08:57

Caravana Gaudeamus Radio România a păşit cu dreptul în noul sezon al târgurilor de carte la Craiova, unde s-a încheiat astăzi cea de a nouăsprezecea ediţie a celui mai îndrăgit eveniment de acest gen din ţara noastră, organizat în Cetatea Băniei. Oferta generoasă a ediţiei, prezentată de cei peste 50 de participanţi, un program dens şi variat de evenimente găzduite aproape non-stop de Foaierul Teatrului Naţional "Marin Sorescu" şi, nu în ultimul rând, notorietatea incontestabilă a evenimentului, au adus la Târgul Gaudeamus Radio România peste 10.000 de vizitatori.

Joi, 20 Februarie, 2020 - 14:18

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a inițiat o serie de demersuri, după ce în spațiul public au apărut înregistrări cu o operatoare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) din Zalău, care a avut un comportament jignitor la adresa unui femei care a apelat serviciul 112.

Marţi, 18 Februarie, 2020 - 15:00

Grădiniţa '101 Dalmaţieni' şi grădiniţa afiliată Şcolii Gimnaziale 'Avram Iancu' din Sectorul 4 au primit din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) amendă de câte 10.000 de lei şi notificare de părăsire a spaţiului în care funcţionează temporar, a anunţat, marţi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Marţi, 4 Februarie, 2020 - 10:15

Ei sunt Piumal și Amahinda, cei doi brutari care au fost goniți din localitatea Ditrău. Aceștia au fost foarte afectați când au aflat că sunt înjosiți din cauza culorii. Piumal chiar a plâns. Credem că este momentul să le arătăm că putem fi mai buni! Tocmai din acest motiv dorim să îi scoatem la lumină pe acești oameni, în speranța că le vom dovedi că suntem mai buni decât au lăsat alții impresia! Trăim într-o lume în care răutatea începe să ne domine. Haideți să fim adepții faptelor bune și să spunem NU rasismului și discriminării...!!!(Ciprian Dorel Pop)

Miercuri, 29 Ianuarie, 2020 - 17:00

Elevii de clasa a VIII-a și cei de clasa a XII-a vor susține simularea pentru examenele naționale în luna martie, înainte de vacanța de Paște, potrivit ordinului Ministerului Educației publicat marți în Monitorul Oficial. Cei de clasa a XI-a vor da, facultativ, simularea în luna mai, în cazul în care inspectoratele școlare decid organizarea simulării testelor. Ordinul nu spune nimic despre simularea de la clasa a VII-a, despre care Ministerul Educației a spus că va avea loc tot în luna mai.

Luni, 27 Ianuarie, 2020 - 19:19

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat luni că salariile profesorilor vor fi majorate anul acesta.

Ministrul Educaţiei a avut o întâlnire cu parlamentarii PNL.

Joi, 23 Ianuarie, 2020 - 12:11
Programe de educație și accelerare în domeniul sănătății pentru anul 2020

 Programele EIT Health de educație și accelerare au înregistrat în 2019 un număr record de participanți din Europa Centrală, de Est și de Sud. Peste 1.500 de talente și peste 50 de startup-uri din aceste regiuni care progresează în materie de inovație au primit instruire, mentorat sau finanțare pentru dezvoltarea ulterioară.

Miercuri, 22 Ianuarie, 2020 - 15:26

Domeniul cercetării din România are de azi un conducător, deşi Ministerul a fost comasat cu Educaţia, odată cu preluarea guvernării de către PNL.

Dragoş Ciuparu, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a fost instalat în funcţie în prezenţa premierului Ludovic Orban.

El a mai condus cercetarea românească în perioada 2010 - 2012, este doctor în inginerie chimică, absolvent al Universitatea Denis Diderot din Paris, fost cercetător ştiinţific la Universitatea Yale, iar în ultima perioadă - profesor la Universitatea de Petrol si Gaze din Ploieşti.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 14:21

Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit, doar pe baza carnetului de elev, anunță Ministerul Educației. 

Totul s-a hotărât la o întâlnire, ce a avut loc la Ministerul Educației, între reprezentanții  Consiliului Național al Elevilor și ai Asociației Elevilor din Constanța și miniștrii Educației,  ai Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, dar și un secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pe tema asigurării transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 14:22

859 de școli mai au încă toaleta în curte, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie. Deși au fost alocați bani pentru construcția toaletelor în toate cele 859 de școli, au cheltuit din banii respectivi și au finalizat lucrările numai 126 de școli, a arătat ministrul.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 20:00

Noul Board al Copiilor din România, Avocatul Poporului și Avocatul Copilului s-au întâlnit marți într-o primă consultare în care au discutat despre prioritățile copiilor și rolul Avocatului Copilului în anii următori, pentru ca drepturile copiilor români să fie promovate și respectate.

Cu această ocazie, Reprezentanța UNICEF în România și Avocatul Poporului au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru perioada 2020-2022.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 17:27

Consiliul Național al Elevilor insistă ca școala să înceapă la 1 septembrie, și nu la 14 septembrie, așa cum propune Ministerul Educației într-un proiect de ordin privind structura anului școlar 2020-2021. Elevii arată că decizia lor a fost luată în urmă cu doi ani în cadrul Adunării generale a Consiliului Național al Elevilor de la Râmnicu Vâlcea și susținută și anul acesta în cadrul adunării de la Craiova.

Elevii aduc argumente pentru care începerea școlii la mijlocul lunii septembrie ar conduce spre dezechilibru din punct de vedere educațional.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 16:10

​Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiior de Părinți din Învățământul Preuniversitar condamnă, printr-un comunicat comun trimis către presă, modul în care s-a desfășurat ședința Consiliului pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar (CNFIP) din 14 ianuarie, în cadrul căruia reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării și reprezentanți ai inspectoratelor școlare județene au legitimitat subfinanțarea învățământului preuniversitar.

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 19:44
Rezoluție pentru 2020: să citim mai mult!

Din 2017, de la repoziționarea Editurii NICULESCU pe piața de carte din România, editura și-a extins constant portofoliul de titluri destinate educării informale a copiilor. Conștientă de importanța educației copilului în cadrul familiei, Editura NICULESCU a creat colecția KIDS care reprezintă un excelent suport informativ pentru părinți și copii.  

Vineri, 27 Decembrie, 2019 - 19:00

Profesorii universitari protestează faţă de decizia Guvernului de a nu mai permite cumulul pensiei cu salariul pentru plata cu ora. 

Executivul permite o excepţie în cazul profesorilor din ciclul preuniversitar, dar nu şi în instituţiile de învăţământ superior. Sindicaliştii atrag atenţia asupra faptului că această decizie ar putea avea efecte grave. 

”Biroul Executiv al F.N.S. ALMA MATER ȋşi exprimă profunda nemulţumire faţă de decizia Guvernului de a interzice cumulul pensiei cu veniturile obţinute prin plata cu ora ȋn sistemul de ȋnvăţământ superior românesc de stat.

Marţi, 24 Decembrie, 2019 - 19:00

Ministrul Educației a transmis tuturor școlilor o circulară, prin care solicită „respectarea strictă” a legii în ceea ce privește colectarea fondului clasei și al școlii, dar și prezența elevilor în consiliile de administrație ale instituțiilor de învățământ.

Luni, 23 Decembrie, 2019 - 10:16

Executivul a adoptat în ședința de pe data de 20 decembrie prorogarea unor termene și condiții privind desfășurarea unor examene (Evaluarea Națională și Bacalaureat) și a admiterii la liceu. Prin această decizie, Guvernul a corelat modalitatea de evaluare, pe discipline, cu modalitatea de predare-învățare, conform planului-cadru în baza căruia elevii au studiat în clasele V-VIII.

Miercuri, 18 Decembrie, 2019 - 15:05

Cei mai buni elevi din Ilfov și profesorii lor vor fi premiați la Gala Excelenței în Educație, joi, 19 decembrie, începând cu ora 13.00 la Centrul Cultural „Ion Manu” din Otopeni, strada 23 August, nr. 8.

60 de copii din școlile și liceele ilfovene au obținut locuri pe podium la olimpiadele și concursurile naționale de matematică, geografie, fizică, chimie, pictură sau port popular.

Elevii vor primi diplome, dulciuri și bani – între 500 și 1 000 de lei, iar profesorii lor sume între 1000 și 1500 de lei.

Luni, 9 Decembrie, 2019 - 15:11

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a intervenit în cazul polițistului craiovean arestat pentru pornografie infantilă și acte sexuale cu un minor, solicitând instituțiilor abilitate să intervină și să identifice problemele, pentru a preîntâmpina apariția unor situații similare. Situația trebuie tratată cu maximă seriozitate, având în vedere că nu este primul incident de acest gen.
 

Vineri, 6 Decembrie, 2019 - 16:16

Saracia educationala ramane un cerc vicios aproape imposibil de spart, o arata si rezultatele ultimelor teste PISA: doar 8,8% din copiii romani din mediile socio-economice precare reusesc sa depaseasca dezavantajul si sa performeze printre primii.

Miercuri, 4 Decembrie, 2019 - 19:42
Mai sărac chiar decât Iliescu. Dar și mai cinstit?

Premierul Ludovic Orban a oferit explicații halucinante despre cum a reușit să trăiască, așa cum spune în declarația de avere, cu doar 3.100 de lei lunar, alături de soția sa, care este casnică și nu are niciun venit.

Luni, 2 Decembrie, 2019 - 17:00

Grupul TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, lansează platforma de responsabilitate socială „Împreună Clădim România”, inițiativă prin care Grupul susține excelența, performanța și proiectele menite să creeze treptat o lume mai bună.

Joi, 28 Noiembrie, 2019 - 19:00

Speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană și, deși a crescut din 2000, rămâne cu aproape șase ani sub media UE, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, care vizează starea sănătății în Uniune.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Comisia Europeană, mortalitatea evitabilă ridicată și numărul mare de decese din cauze care pot fi tratate indică faptul că trebuie îmbunătățit modul de abordare a factorilor de risc și că ar trebui sporită eficacitatea serviciilor de asistență medicală.

Marţi, 26 Noiembrie, 2019 - 17:27

În ultimul deceniu, numărul elevilor români a scăzut cu aproape 349.000 de copii, consecință a scăderii natalității și emigrării masive, pe de o parte, și a cronicizării abandonului școlar pentru copiii vulnerabili, pe de altă parte. Astfel, la nivelul anului școlar 2017-2018, aproximativ 30.000 de elevi din învățământul primar și gimnazial au fost nevoiți să abandoneze școala, cel mai adesea din cauza sărăciei și a costurilor ascunse ale educației.

Marţi, 26 Noiembrie, 2019 - 14:41

Kaspersky și Salvați Copiii România, prin intermediul programului Ora de Net, colaborează pentru a crește nivelul educației copiilor și a profesorilor privind mediul digital. Programul din acest an include informarea unui număr de 500 de părinți și profesori din 15 școli din București.

Subscribe to Educație