Joi, 14 Ianuarie, 2021 - 17:03

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins sesizarea formulată de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) asupra Hotărârii Camerei Deputaților 71/2020 pentru alegerea președintelui acestui for.

Miercuri, 6 Ianuarie, 2021 - 18:00

Nouă persoane propuse pentru posturi de ambasadori ai României în străinătate vor fi audiate, miercuri, în comisiile parlamentare reunite pentru politică externă şi pentru comunităţile de români din afara ţării.

Audierea, care ar fi trebuit să aibă loc pe 18 noiembrie 2020, în legislatura anterioară, a fost amânată deoarece programul comisiilor nu a putut fi aprobat de Biroul permanent al Senatului, din lipsă de cvorum.

Marţi, 22 Decembrie, 2020 - 15:24

Senatorul USR PLUS Anca Dragu a fost aleasă, luni, în funcţia de preşedinte al Camerei superioare a Parlamentului. A obţinut 75 de voturi "pentru" şi 51 "împotrivă".

Social-democratul Lucian Romaşcanu, care a candidat şi el pentru această funcţie, a obţinut 51 de voturi "pentru" şi 75 de voturi "împotrivă".

La şedinţă au fost prezenţi 133 din cei 136 de senatori şi s-au înregistrat 7 voturi nule.

Joi, 17 Decembrie, 2020 - 16:55

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, joi, Hotărârea 60, prin care reglementează, printre altele, organizarea evenimentelor oficiale - sesiuni parlamentare, şedinţe, reuniuni de lucru pregătitoare, precum şi a ceremoniilor de comemorare a evenimentelor din Decembrie 1989.

Potrivit unei informări a Grupului pentru Comunicare Strategică (GCS), a fost actualizată, totodată, lista statelor şi zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Sâmbătă, 28 Noiembrie, 2020 - 12:40

De 30 de ani, compatrioții noștri își exersează spiritul critic asupra Parlamentului și asupra parlamentarilor. Tot românul patriot se grăbește să dea vina pe Parlament și pe parlamentari, deși, contractele bănoase sunt la Guvern și la agenții. Nu întîmplător, minerii au năvălit în Parlament, și, tot nu întîmplător, o minte luminată a țării noastre, poetul Ioan Alexandru, a pus o cruce care să apere instituția.

Joi, 26 Noiembrie, 2020 - 11:02

Deputatul PNL Adriana Săftoiu explică faptul că demisiile date în ultimele zile de mandat „sunt aproape inutile”, pentru că plenul Parlamentului ar trebui să le valideze. Ea menționează că nu e nevoie de nici o demisie ca să nu primesti pensia specială - „Nu o ceri, nu o primești”.

„Ca imagine poate să dea bine, dar în realitate nu e nevoie de nici o demisie ca să nu primesti pensia specială. Ca să o primesti trebuie să o ceri. Nu o ceri, nu o primesti. E un act de voință, nimeni nu te obligă să o primești.

Luni, 23 Noiembrie, 2020 - 23:38
Gestul lui Barna îl irită pe Orban

Liderul USR, Dan Barna, a anunţat că toţi senatorii şi deputaţii USR vor demisiona, în cursul zilei de marţi, pentru a nu beneficia de pensie specială.

Mâine dimineaţă, deputaţii şi senatorii USR îşi vor depune demisia din Parlament pentru a nu face parte dintre cei care vor primi pensie specială. Pensia specială este o sfidare la adresa oamenilor cinstiţi din această ţară. Să reprezinţi voinţa populară este o onoare, nu o corvoadă”, a scris, luni seară, pe Facebook, Dan Barna.

Luni, 23 Noiembrie, 2020 - 19:02

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat luni o notă transmisă de secretarul conducerii Camerei social-democratul Iulian Iancu, prin care este cerută reţinerea a 1% din indemnizaţia lunară brută pentru opt deputaţi din cauza unor absenţe de la lucrările parlamentare din lunile august şi septembrie pentru care nu a fost cerută motivarea. Pe lista se află mai mulţi deputaţi ai USR printre care şi liderul partidului Dan Barna.

Marţi, 17 Noiembrie, 2020 - 16:25

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, cu amendamente, OUG 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus.

Au votat "pentru" 220 de deputaţi, proiectul fiind adoptat în unanimitate.

Luni, 16 Noiembrie, 2020 - 15:16

Deputatul PSD Florin Iordache a informat Biroul permanent al Camerei Deputaţilor că a depus jurământul pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

Potrivit unei notificări depuse la Biroul permanent al Camerei, Iordache informează conducerea forului că începând cu data de 9 noiembrie a depus jurământul în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

Marţi, 10 Noiembrie, 2020 - 21:04

În plină campanie electorală, PSD modifică propunerile luate de către Guvern privind epidemia de coronavirus. Astfel, PSD a reușit să adopte în Parlament un amendament potrivit căruia piețele care se află în spații închise pot să-și desfășoare activitatea pe durata stării de alertă. Guvernul a decis închiderea piețelor prin hotărârea de guvern adoptată la sfârșitul săpătânii trecute.

Marţi, 10 Noiembrie, 2020 - 16:10

Camera Deputaţilor a respins, marţi, cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la respingerea OUG 91/2019 de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Marţi, 10 Noiembrie, 2020 - 15:10

Deputaţii au aprobat, marţi, cu majoritate de voturi, proiectul de lege pentru exonerarea clienţilor băncilor de economisire-creditare în domeniul locativ de la rambursarea unor sume reprezentând prima de stat şi accesorii.

Marţi, 10 Noiembrie, 2020 - 14:51

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi ordonanța care acordă zile libere pentru părinţi în cazul în care se limitează sau suspendă activităţile didactice. De asemenea, de zilele libere vor putea beneficia și părinții ai căror copii suferă de o boală cronică, chiar dacă nu sunt suspendate cursurile.

Prevederile se aplică părinţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

Marţi, 10 Noiembrie, 2020 - 12:26
Legea merge la promulgare la Iohannis care are experiență în acest domeniu

Parlamentul a votat, in unanimitate, modificarea legii adoptiei in Romania. Una din modificarile propuse de parlamentari este ca un copil sa fie declarat adoptabil doar de parinti, fara a mai fi nevoie de acordul rudelor de pana la gradul patru. Această prevedere a fost introdusă tocmai pentru a bloca adopțiile și a nu-i lăsa pe angajații sistemului fără obiectul muncii și al beneficiilor ilicite.

Marţi, 3 Noiembrie, 2020 - 15:24

Senatorul PSD Marian Pavel şi-a anunţat, marţi, demisia din Senat, iar Şerban Nicolae a afirmat că nu mai face parte din grupul senatorilor PSD.

Marian Pavel, care a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa, a precizat că demisia sa din Senat intră in vigoare începând cu data de 28 octombrie.

Preşedintele de şedinţă, social-democratul Robert Cazanciuc, şi-a exprimat regretul că Marian Pavel pleacă din Senat.

Luni, 2 Noiembrie, 2020 - 17:42

Plenul Senatului se va reuni marţi, de la ora 14,00, pentru a schimba doi secretari din partea PSD în Biroul permanent, a decis, luni, Comitetul liderilor grupurilor parlamentare.

Ultimele şedinţe ale Biroul permanent al Senatului nu s-au putut ţine din lipsă de cvorum.

Pavel Marian a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa, iar Ion Ganea a lipsit de la şedinţele Biroului permanent, iar PSD l-a exclus din partid.

Senatorii vor fi prezenţi fizic, pentru alegerile din Biroul permanent.

Luni, 2 Noiembrie, 2020 - 14:15

Mai multe organizaţii neguvernamentale solicită Biroului Electoral Central pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie să desfăşoare şedinţele public, cu accesul observatorilor, şi să le transmită online, ţinând cont de normele de protecţie sanitară şi de respectarea reglementărilor privind protecţia datelor personale.

Joi, 29 Octombrie, 2020 - 16:29
Ion Ganea va fi dat afară din partid pentru că a coalizat cu liberalii și useriștii

 Marcel Ciolacu a declarat că legea prin care Legislativul decide data alegerilor parlamentare şi nu Guvernul va fi trecută, până la urmă, prin Parlament săptămâna viitoare şi pe urmă rămâne de văzut dacă preşedintele Klaus Iohannis o va promulga.

Marţi, 27 Octombrie, 2020 - 17:07

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul care prevede că Ministerul Tineretului şi Sportului acordă sportivilor de performanţă tichete valorice lunare de 150 de lei, utilizabile doar pe teritoriul României şi valabile un an.

Marţi, 20 Octombrie, 2020 - 18:37
L-a bătut la vot pe „liberalul” Zegrean

Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ.

Au fost 185 de voturi „pentru” şi 42 de voturi „împotrivă” la Florin Iordache. Ionuţ Duli Mazâlu, propus de USR a avut două voturi „pentru” şi 226 de voturi contra, iar Augustin Zegrean, propus de PNL a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „contra”.

Votul a fost secret, cu buletine.

Marţi, 13 Octombrie, 2020 - 18:50

11 angajați ai Camerei Deputaților au fost depistați cu noul Coronavirus. Precizarea vine de la Direcția de comunicare a instituției, care anunță că toate persoanele infectate au fost izolate.

Marţi, 13 Octombrie, 2020 - 18:36

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege prin care torționarii regimului comunist nu mai primesc pensii militare. Este vorba despre cei care au făcut parte din aparatul represiv al regimului comunist, care au săvârşit infracţiuni contra umanităţii şi au fost condamnaţi printr-o sentinţă definitivă.

Marţi, 13 Octombrie, 2020 - 18:11

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede acordarea unui pachet minimal de servicii sociale fiecărui copil şi familiei acestuia, pachet care include servicii de bază şi de informare în domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei sociale.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii asistenţei sociale nr.292/2011, în sensul reformării sistemului de protecţie socială la nivel naţional.

Marţi, 29 Septembrie, 2020 - 14:18

​Curtea Constituțională a decis că parlamentul poate stabili data alegerilor parlamentare, respingând contestația președintelui Klaus Iohannis pe această temă, au declarat surse oficiale.

Preşedintele Klaus Iohannis şi Guvernul au depus o sesizare asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016. Pe 17 august, şeful statului a sesizat CCR, solicitând să constate că acest act normativ este neconstituţional în ansamblul său.

Marţi, 22 Septembrie, 2020 - 15:00
Proiectul de lege a fost adoptat cu 242 de voturi "pentru", 147 "impotriva", 11 abtineri si un parlamentar nu si-a exprimat votul

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri bugetare a fost adoptat cu 242 de voturi "pentru", 147 "impotriva", 11 abtineri si un parlamentar nu si-a exprimat votul, a anuntat Marcel Ciolacu presedintele Camerei Deputatilor.

Luni, 21 Septembrie, 2020 - 18:43

Cadrele didactice și personalul auxialiar din învățământ vor primi stimulente financiare pe toată perioada stării de alertă și de urgență pentru implicarea și expunerea în față riscului răspândirii coronavirusului COVID-19, potrivit unui proiect aprobat de Senat.

Miercuri, 16 Septembrie, 2020 - 17:47

Comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat miercuri raport de adoptare cu amendamente rectificării bugetare, cu 20 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă".

Cel mai important amendament aprobat de comisii a fost cel care abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%.

Luni, 14 Septembrie, 2020 - 18:00

Camera Deputaților a adoptat luni proiectul de lege privind modificarea şi completarea unor legi în materie electorală

care a trecut săptămâna trecută în regim de urgență și de Senat. Deputații propun ca la alegerile parlamentare alegătorii din străinătate să aibă la dispoziție două zile de vot, anume 5 și 6 decembrie. Amendamentul a fost propus de PNL și USR și adoptat de deputați. Proiectul de lege modificat merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Marţi, 1 Septembrie, 2020 - 16:21

Marti începe Sesiunea ordinară de toamnă a Parlamentului. Senatorii și deputații sunt convocați în ședințe de plen separate, ca să-și aleagă conducerile pentru ultima sesiune din legislatura 2016-2020.

La sfârșitul acestui an ar urma să aibă loc alegeri generale pentru un nou Parlament. Data nu este stabilită.

Președintele Klaus Iohannis a atacat la CCR legea prin care Legislativul stabileşte data alegerilor parlamentare, şi nu Guvernul.

Parlamentul României este format din 465 de aleși. În ultima lună, parlamentarii au lucrat în sesiune extraordinară.

Subscribe to Parlament