Joi, 25 Aprilie, 2019 - 08:35

Secretarul de stat Dan Neculăescu a participat miercuri, 24 aprilie 2019, la Chişinău, la Conferinţa aniversară "10 years of EasternPartnership - Stronger Toghether", organizată de Ambasada României în Republica Moldova, în cooperare cu Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE) şi Delegaţia UE la Chişinău. 

Marţi, 23 Aprilie, 2019 - 20:00

Prima întâlnire Kim Jong Un - Vladimir Putin va avea loc până la sfârşitul acestei luni. Informaţia a fost confirmată de televiziunea de stat nord-coreeană şi de purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Cel mai probabil, summit-ul va avea loc în oraşul Vladivostok din estul Rusiei. Această primă întâlnire Kim-Putin are loc într-un moment crucial pentru Coreea de Nord, mai ales după eşecul celei de-a doua întâlniri Kim-Trump, din februarie, de la Hanoi.

Marţi, 23 Aprilie, 2019 - 18:25

Regina Elisabeta a Marii Britanii a confirmat că preşedintele american Donald Trump a acceptat invitaţia sa de a o vizita la Palatul Buckingham, în perioada 3-5 iunie.

Vizita va avea loc la aproape un an de la ultima sa vizită oficială în Marea Britanie. Atunci el şi prima doamnă Melania s-au întâlnit cu regina la Castelul Windsor, petrecând în jur de 45 de minute împreună, cu 15 mai mult decât era programat.

Trump a descris-o ulterior pe regină ca fiind „o femeie extraordinară” care „nu a făcut niciodată o greşeală”.

Marţi, 23 Aprilie, 2019 - 13:57

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut marţi, 23 aprilie a.c., o întrevedere cu Zhang Qingli, vicepreşedintele Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez, cu ocazia vizitei oficiale în România.

Preşedintele Senatului a exprimat satisfacţia pentru relaţiile excelente dintre România şi Republica Populară Chineză, evocând în acest sens calitatea dialogului politic la nivel înalt din ultimii ani.

Luni, 22 Aprilie, 2019 - 12:20

Kazakhstan a propus, în anul 2012, ca “Drumul mătăsii” să intre în patrimonial UNESCO, de atunci a evoluat foarte mult până în zilele noastre. Termenul de drum al mătăsii este folosit pentru a descrie o vastă reţea de comunicaţii terestre şi maritime, şi mai nou feroviare, care să conecteze Orientul Îndepărtat, respectiv China, Asia Centrală, India, Persia şi Turcia până în zona Mării Mediterane.

Duminică, 21 Aprilie, 2019 - 08:02

După protestul-maraton al Vestelor galbene din Franţa (a început pe 17 noiembrie 2018) a venit marele, teribilul incendiu de la Notre-Dame de Paris. Cum a fost posibil ? A fost un accident, cum s-au precipitat să anunţe autorităţile ? A fost o mână criminală, cum insinuează la tot pasul Internetul şi reţelele sociale din Franţa şi de pretutindeni ? Lemnul de stejar al şarpantei, pietrificat după 850 de ani, nu putea arde singur de la o scânteie aşa cum s-a vazut pe toate televiziunile. Dar nu există probe, iar ancheta e încă la început. Avem însă coincidenţe peste coincidenţe.

Vineri, 19 Aprilie, 2019 - 15:12

În ajunul turului doi al alegerilor prezidențiale din Ucraina, Rusia introduce noi sancțiuni împotriva Kievului.

Astfel, rusii interzic exporturile către Ucraina de țiței, derivate din petrol, combustibili fosili și cărbune. Aceste produse vor putea fi vândute ucrainienilor doar cu permise speciale.

Joi, 18 Aprilie, 2019 - 13:59

Președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Cristian Dumitrescu, a avut joi, 18 aprilie 2019, o întrevedere cu E.S. Hitoshi Noda, ambasadorul Japoniei la București.
Senatorul Cristian Dumitrescu a adresat felicitări noului ambasador japonez cu ocazia numirii în funcție și l-a asigurat de toată deschiderea sa pentru o colaborare cât mai bună pe perioada mandatului, în vederea aprofundării relațiilor bilaterale româno-nipone.

Joi, 18 Aprilie, 2019 - 13:41
adjunct al asistentului pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA

Viceprim-ministrul Ana Birchall a avut, joi, 18 aprilie 2019, o întrevedere cu Matthew Boyse, adjunct al asistentului pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA.

Miercuri, 17 Aprilie, 2019 - 19:42

Premierul francez Edouard Philippe a anunțat miercuri lansarea unui "concurs internațional de arhitectură pentru reconstrucția săgeții" Notre-Dame, distrusă în incendiul care a devastat catedrala luni seara, scrie AFP.

Obiectivul este de a "dota Notre-Dame cu o nouă săgeată adaptată tehnicilor și mizelor epocii noastre", a anunțat el, la finalul unui consiliul de miniștri consacrat exclusiv reconstrucției catedralei.

Miercuri, 17 Aprilie, 2019 - 15:03

La 17 aprilie 2019, în marja plenului Parlamentului European de la Strasbourg, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, reprezentantul Preşedinţiei române la Consiliul UE, a avut o întâlnire politică informală cu preşedinta Comisiei pentru afaceri constituţionale/AFCO, Danuta Hubner (PPE, PL) şi raportorul PE, Ramon Jauregui Atondo (S&D, ES), pentru a discuta stadiul şi perspectivele de avansare a dosarului privind dreptul de anchetă al PE. La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai viitoarei Preşedinţii finlandeze a Consiliului UE.

Miercuri, 17 Aprilie, 2019 - 13:11
Cu 0,02% din această sumă făceam toalete în toate școlile...

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 17 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, o alocuţiune în cadrul conferinţei internaţionale "Întărirea Flancului Estic al NATO: Provocări şi strategii pentru coerenţa măsurilor din regiunea Mării Baltice şi a celor din regiunea Mării Negre".

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

"Domnule ministru,

Mr. Deputy Assistant Secretary Boyse,

Mr. President Doran,

Doamnelor şi domnilor parlamentari,

General Hodges,

Excelenţe,

Doamnelor şi domnilor,

Marţi, 16 Aprilie, 2019 - 14:59

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut marţi, 16 aprilie 2019, o întrevedere bilaterală cu Secretarul Executiv al UNECE (Comisia Economică ONU pentru Europa), Olga Algayerova, în contextul vizitei pe care aceasta o efectuează la Bucureşti pentru a participa la Conferinţa Internaţională cu tema "Agenda 2030: Parteneriate pentru Dezvoltare Durabilă", eveniment organizat în programul PRES RO.

Vineri, 12 Aprilie, 2019 - 14:02

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a participat astăzi, 12 aprilie 2019, la inaugurarea Forumului Economic și Comercial, care se desfășoară la Dubrovnik, în marja Summit-ului Șefilor de Guvern ai formatului cooperării 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză.

Au participat la Forum, alături de prim-ministrul Viorica Dăncilă, viceprim-ministrul Viorel Ștefan, coordonatorul Comitetului interministerial pentru proiectele de cooperare economică cu R.P. Chineză și ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea.

Joi, 11 Aprilie, 2019 - 08:31

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat miercuri, 10 aprilie a.c., la Bruxelles (Regatul Belgiei), la reuniunea extraordinară a Consiliului European (Art. 50) pe tema retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE).

Discuţiile au vizat solicitarea adresată de Prim-ministrul britanic, doamna Theresa May, cu privire la acordarea unei prelungiri până la data 30 iunie a.c.

Miercuri, 10 Aprilie, 2019 - 10:05

Președintele Senatului României,Călin Popescu-Tăriceanu, s-a întâlnit marți, 9 aprilie a.c., la Washington, cu Mike Pence, vicepreședinte SUA și președinte ex-officio al Senatului SUA și cu gen.lt.(r) Keith Kellogg, consilierul pentru securitate națională al vicepreședintelui SUA. 

Miercuri, 10 Aprilie, 2019 - 09:18

Compania aeriană iraniană "Mahan Air" a început să zboare între Teheran și Capitala Venezuelei, Caracas, după cum anunțat pe 9 aprilie un purtător de cuvânt al Organizației Aviației Civile din Iran.

 

 

În aceeași zi, a avut loc și primul zbor efectuat cu o aeronava Airbus cvadrimotor A 340 - 600 înregistrata "WH5134", care a decolat de pe Aeroportul Internațional Imam Jomeini (IKA) din Teheran și a aterizat pe aeroportul internațional Simon Bolivar (CCS) după 15 ore și 12 minute, finalizând zborul fără escala de 7.315 mile.

 

 

Luni, 8 Aprilie, 2019 - 19:37

Candidatul la preşedinţia Ucrainei, actorul de comedie Vladimir Zelenski, a declarat luni că va avea în 19 aprilie dezbaterea finală cu Petro Poroşenko, actual preşedinte şi contracandidatul său pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, informează agenţia de presă EFE.

"În 19 aprilie voi avea o dezbatere cu Poroşenko pe Stadionul Olimpic din Kiev, cu condiţia să-i pot pune orice fel de întrebări", a declarat Zelenski într-o înregistare video postată pe Telegram.

Vineri, 5 Aprilie, 2019 - 11:30

Premierul britanic Theresa May i-a trimis, vineri, o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, prin care îi cere o amânare a retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană până pe 30 iunie, informează Reuters.

Miercuri, 3 Aprilie, 2019 - 19:39

Germanii cu dublă cetăţenie care luptă în străinătate alături de grupări teroriste, cum ar fi ISIS, îşi vor pierde cetăţenia, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvernul german, informează Reuters.

Măsura, care necesită aprobarea Parlamentului, nu se va aplica minorilor, nu va produce efecte retroactiv şi nu se va aplica germanilor care au doar cetăţenie germană, pentru a evita ca aceştia să devină apatrizi.

Miercuri, 3 Aprilie, 2019 - 17:36

Guvernul ucrainean a interzis companiei de stat Naftogaz să majoreze preţul gazelor naturale pentru consumatori, a declarat miercuri premierul Volodimir Groisman, o măsură care va fi apreciată de alegători, dar îi va nemulţumi pe creditorii internaţionali ai Ucrainei, transmite Reuters.

Miercuri, 3 Aprilie, 2019 - 12:14
La cyberdéfense. Politique de l’espace numérique

Florent Parmentier, doctor în științe politice, este profesor și manager de program la Master of Public Affairs la Institutul de Studii Politice din Paris.

Marţi, 2 Aprilie, 2019 - 19:58

Diferenţa între ce rezultă în urma noului indice de referinţă calculat pe baza tranzacţiilor interbancare este sub ceea ce este astăzi ROBOR, a dat asigurari, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Marţi, 2 Aprilie, 2019 - 17:33

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a susţinut marţi, 2 aprilie 2019, un discurs în încheierea lucrărilor Conferinţei interparlamentare privind viitorul Uniunii Europene, organizată de Comisia specială comună pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Preşedinţiei României la Consiliul UE, parte a evenimentelor incluse în cadrul dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei.

Marţi, 2 Aprilie, 2019 - 14:50

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer Daniel BREAZ, a participat astăzi, 2 aprilie, la Conferința „Dezvoltarea sustenabilă a industriei cinematografice din România", desfășurată la Palatul Parlamentului.

Luni, 1 Aprilie, 2019 - 15:22

Guvernul venezuelean a anunţat duminică reducerea duratei zilei de lucru şi suspendarea cursurilor în şcoli din cauza numeroaselor pene de curent în întreaga ţară, relatează AFP.

Ziua de lucru în companiile private şi în administraţii se va încheia la orele 14:00, a declarat ministrul Comunicaţiilor, Jorge Rodriguez pentru televiziunea publică. El a justificat această decizie prin necesitatea "de a asigura continuitatea serviciului de distribuire a curentului electric". 

Luni, 1 Aprilie, 2019 - 10:18

Actorul Volodimir Zelenski şi preşedintele în exerciţiu al Ucrainei, Petro Poroşenko, se menţin pe primele două poziţii la alegerile prezidenţiale de duminică, după numărarea a puţin peste 50% din voturi, transmite luni AFP. 

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), Zelenski a obţinut 30,2%, în timp ce Poroşenko, cu 16,7% din voturi, este cu peste 13 procente în spatele rivalului său. 

Voturile primite de popularul actor au confirmat prognozele, sondajele de opinie indicându-l de la finalul lui ianuarie pe prima poziţie, notează agenţia EFE. 

Luni, 1 Aprilie, 2019 - 10:00

Turcia aşteaptă cu nerăbdare, luni, rezultatele alegerilor municipale la Istanbul, unde o înfrângere ar fi devastatoare pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a suferit deja, la Ankara, o înfrângere fără precedent în 16 ani de putere, potrivit unor rezultate parţiale, relatează AFP.

Bătălia se dă la câteva mii de voturi între principalii candidaţi, care au revendicat fiecare victoria la sfârşitul acestui scrutin local, duminică, un scrutin cu valoare de plebiscit pentru Erdogan, aflat în plină furtună economică.

Vineri, 29 Martie, 2019 - 19:55

Camera Comunelor A RESPINS, din nou, acordul pentru Brexit, pe care l-a respins deja în două rânduri, în contextul opoziţiei adepţilor unei linii dure a susţinătorilor Brexitului şi deputaţilor din cadrul micului partid nord-irlandez DUP.

știre în curs de actualizare

Vineri, 29 Martie, 2019 - 09:02

Fundaţia Română pentru Democraţie cu sprijinul Guvernului României, în colaborare cu Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, Senatul României şi Ministerul Afacerilor Externe organizează Conferinţa internaţională 30 de ani de la prăbuşirea comunismului în Europa de Est. Rolul diplomaţiei culturale în dezamorsarea conflictelor îngheţate, la Bucureşti, în zilele de 1-2 aprilie.

Subscribe to Politica internationala