Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 00:00

[]

Sâmbătă, 18 Ianuarie, 2020 - 19:42

Ministrul de Externe al Coreei de Nord, RI YONG HO, înlocuit din funcție Pentru moment, presa de la Phenian nu a prezentat motivele înlocuirii lui Ri, însă succesorul acestuia ar putea fi dezvăluit joia viitoare, când se va desfășura o întâlnire de început de an cu diplomații străini aflați la post în Coreea, potrivit presei chineze și sud coreene. Știrea înlocuirii lui Ri apare pe măsură ce agenția de știri de la Seul, Yonhap, a raportat că Ambasadorii Phenianului în China și la Națiunile Unite ar fi fost, de asemenea, chemați de la post.

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 11:54

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 21–23 ianuarie a.c., o vizită în Statul Israel, cu prilejul participării la cea de-a cincea ediție a Forumului liderilor internaționali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului și împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau – Remembering the Holocaust, Fighting Antisemitism (Ierusalim, 23 ianuarie 2020).

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 10:14

Aviația israeliană a efectuat o serie de bombardamente  în Gaza, în cursul zilei de joi. (știre în curs de completare)

Gaza, "o adevărată închisoare în aer liber"

Un grup de episcopi catolici din Europa și America de Nord întorși recent din vizita lor în Țara Sfântă, au semnat o declarație comună care evidențiază „criza umanitară profundă” din Gaza, despre care susțin că a devenit o adevărată „închisoare în aer liber”.

 

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 14:43

La numai o zi de la demiterea Cabinetului Medvedev, candidatura noului prim-ministru, Mikhail Mishustin, este înaintată spre aprobare în Parlament.

Noul candidat a avut deja întâlniri cu reprezentanții tuturor partidelor din Duma de Stat.

Toți au anunțat că îl susțin necondiționat.

Nota discordantă o fac doar comuniștii lui Gennady Zyuganov, care au declarat că se vor  abține. Liderul comuniștilor intenționează să propună din oamenii săi în componența noului executiv.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 12:37

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România va relua cooperarea deplină cu Republica Moldova când va constata că la nivel guvernamental vor avea loc acţiuni pentru continuarea parcursului european.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 11:40

Daniela Zaharia a fost numită în funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. Decizia semnată de premierul Ludovic Orban a fost publicată în Monitorul Oficial.

Comisia Naţională a României pentru UNESCO a fost înfiinţată în 1956. 

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 10:15

Vladimir Putin l-a propus premier pe Mihail Mișustin, șeful Fiscului rus, și a înaintat propunerea către Parlament. Duma de Stat va aproba propunerea joi. Propunerea vine în urma demisiei Guvernului Federației Ruse, condus de Dmitri Medvedev, după un discurs al președintelui Vladimir Putin în fața Parlamentului. 

Miercuri, 15 Ianuarie, 2020 - 16:04

Premierul rus Dmitri Medvedev a anunțat miercuri că guvernul pe care îl conduce demisionează pentru ca președintele Vladimir Putin să poată face modificările constituționale pe care le dorește.

Medvedev a făcut anunțul surpriză la televiziunea de stat, alături de Putin. Liderul de la Kremlin i-a mulțumit lui Medvedev, un aliat apropiat, pentru munca de până acum.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 09:32

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, participă în zilele de 14 şi 15 ianuarie, la Viena, la Forumul Europei Centrale şi de Est Euromoney şi pe 16 ianuarie la conferinţa UniCredit.

Subiectele aflate pe agenda conferinţei Euromoney sunt: perspectivele macroeconomice pentru Europa Centrală şi de Est pentru 2020 şi analiza economiei fiecărei ţări din regiune.

Marţi, 14 Ianuarie, 2020 - 09:12

În 12 ianuarie a trecut prin canalul Panama cel mai mortal submarin din lume, USS Triton ‐ clasa Los Angeles , 24 rachete nucleare ( fiecare rachetă este echivalentul a 10 bombe atomice gen Hiroshima) , total arsenal 8,2 megatone. Merge spre Golful Persic,  Iran.

Luni, 13 Ianuarie, 2020 - 23:12
„Există un canal de legătură special între liderii de vârf ai R.P.D.Coreene și Statelor Unite”

Republica Populară Democrată Coreeană a respins astăzi medierea Coreei de Sud în relațiile dintre Președintele Coreei de Nord, Kim Jong Un și omologul sau american, Donald Trump.

Un Consilier al Ministrului Afacerilor Externe al R. P. D. Coreeen, Kim Kye Gwan, descrie intervenția Coreei de Sud drept „îndrăzneață” în a face publice felicitările
pentru ziua de naștere a Sefului Statului coreean, Kim Jong Un primite din partea lui Trump.
 

Luni, 13 Ianuarie, 2020 - 13:47

România va prelua, joi, 16 ianuarie, comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG - 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), în cadrul unei ceremonii care va avea loc, de la ora 10,00, în Terminalul pasageri al Portului Constanţa.

Luni, 13 Ianuarie, 2020 - 13:09

"Sentimentele personale" ale lui Trump față de Kim Jong-un nu sunt suficiente pentru a reporni discuțiile cu Statele Unite, potrivit Coreei de Nord

Coreea de Nord nu va intra în negocieri cu Statele Unite decât dacă acesta din urmă face concesii reale, potrivit unui comunicat emis astăzi de Ministerul de Externe al țării, adăugând că Washingtonul a „înșelat partea coreeană” și că țara de la nord de paralela de 38 de grade a fost „prinsa într-un dialog” care s-a dovedit a fi o pierdere de timp.

Sâmbătă, 11 Ianuarie, 2020 - 15:02

Vizita Angelei Merkel la Moscova este departe de un actde curtoazie. Relațiile politice ale Germaniei și Rusiei se decongelează. Este o veste bună pentru toți europenii.

Ceva notabil s-a întâmplat săptămâna aceasta, care a zburat sub radarul media. În timp ce Iranul și Statele Unite se pare că se limitează la război, Vladimir Putin și Merkel au organizat în grabă o întâlnire personală.

Vineri, 10 Ianuarie, 2020 - 09:37

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa vineri, 10 ianuarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate/Vicepreşedinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, în contextul evoluţiilor recente din Orientul Mijlociu.

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 13:50

Prim-ministrul României Ludovic Orban a avut miercuri, 8 ianuarie 2020, în cea de-a doua zi a vizitei de lucru la Bruxelles, întrevederi cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor, precum și cu Adina Vălean, comisar european pentru transporturi.

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 10:56

Deficitul balanţei comerciale pe care l-a înregistrat România în primele 11 luni ale anului 2019 a fost de 15,511 miliarde de euro, în creştere cu 2,105 miliarde de euro raportat la cel consemnat în perioada similară din 2018, după ce importurile au urcat cu 4,1%, iar exporturile cu doar 1,7%, conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Prin urmare, exporturile FOB au însumat 64,178 miliarde de euro, iar importurile CIF au ajuns la 79,689 miliarde de euro.

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 10:26

Banca Mondială a revizuit în creştere la 3,9% estimările privind avansul economiei româneşti în 2019, cu 0,3 puncte procentuale mai mult faţă de prognoza din iunie 2019, informează raportul "Global Economic Prospects", publicat miercuri de Banca Mondială (BM).

BM prognozează ca România să înregistreze în 2020 o creştere a Produsului Intern Brut de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale peste previziunea precedentă.

Joi, 9 Ianuarie, 2020 - 09:25

Apărarea anti-rachetă a SUA nu a reușit să intercepteze nici macar o singură rachetă iraniană lansată împotriva bazelor sale pe teritoriul irakian.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 17:53

Farhana Haque Rahmna este o excelentà cunàscàtoare ale punctelor critice ale vietii comunitàtilor ce tràiesc pe planeta noastrà. Pe parcursul a peste trei decenii  a tràit, din pozitia de inalt functionar al organizatiilor ONU, experienta dificultàtilor zilnice ale populatiilor planetei. Timp de 25 de ani a lucrat in cadrul IFAD (International Fund for Agricultural Development), unde a detinut pozitii dimportante de coordonare a activitàtilor institutiei, pentru ca apoi sa lucreze in cadrul FAO asigurand legàturile cu mass-media si contribuind la definirea colaboràrii cu factorii de decizie nationali si internationali.  Inainte de a deveni inalt functionar ONU a exercitat profesia jurnalismului - in care s-a initiat in tara sa de origine, Bangladesh -  lucrand precum corespondent sau free-lancer expert in comunicare in tàri europene , in Africa (continent in care a petrecut opt ani) si Asia.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 13:25

Atacul Iranului cu rachete asupra a două baze militare americane din Irak "ar putea duce la deteriorarea gravă a situaţiei de securitate din regiune", arată un mesaj de pe pagina de Twitter a Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

"Atacurile cu rachetă ale Iranului asupra bazelor militare americane din Irak nu contribuie sub nicio formă la dezamorsarea tensiunilor şi ar putea duce la deteriorarea gravă a situaţiei de securitate din regiune. România repetă apelul său ferm la reducerea tensiunii", este mesajul MAE postat pe platforma online.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 12:01

JTI România atrage atenția într-o scrisoare oficială adresată Ministerului Sănătății (MS) și Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), asupra informațiilor incorecte cu privire la țigaretele electronice, promovate de cele două autorități. JTI subliniază că toate reglementările Directivei 2014/40/UE, care prevede reguli stricte pentru introducerea și comercializarea țigaretelor electronice, au fost transpuse în legislația națională, semnalând totodată că adresele trimise de MS către Parlamentul și Guvernul României (VSC13343/5.12.2019 și VSC1143/9.12.2019) conțin informații eronate.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 08:53

Ministerul Afacerilor Externe informează că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis decizia privind prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională (USPII) în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic şi/sau derivat din vaccin, actualizând lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită astfel: Afganistan, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Myanmar, Malaysia şi Filipine.

Miercuri, 8 Ianuarie, 2020 - 08:30

Mai multe rachete directionate din Iran catre o bază americană din Irak in urma cu cateva momente
În noaptea dinspre 7 spre 8 ianuarie, o bază care adăpostea soldați americani din Irak a fost lovită de rachete, un atac pe care partea iraniană l-a revendicat imediat. Pentagonul a confirmat situatia de la fata locului, adăugând că peste 12 rachete balistice au vizat site-uri care adăposteau soldați ai SUA și soldați ai coaliției, nu doar baza Ain Al Assad.

Marţi, 7 Ianuarie, 2020 - 19:20

Dovezile publicate în mass-media confirmă faptul că cel puțin o mie de mercenari integrați în organizații teroriste din Siria se află acum în Libia, într-un transfer logistic și financiar susținut de Turcia cu aprobarea Statelor Unite.

Publicatii, cum ar fi Al Watan, agenția națională siriană de presa SANA și site-ul web Al Masdar, subliniază insistent că în ultima săptămână a lunii decembrie, aceste „transferuri” au fost efectuate pe patru zboruri din zonele ocupate de trupele turce din nordul provinciilor siriene Hasaka și Alep.

Marţi, 7 Ianuarie, 2020 - 19:06
Promovând conceptul românesc de „detensionare”

Klaus Iohannis, a susținut marți, 7 ianuarie a.c., la sediul Guvernului Landului Bavaria, declarații de presă comune cu Președintele grupului parlamentar CSU, domnul Alexander Dobrindt.

Jurnalist: Care sunt șansele pentru o politică de migrație comună?

Marţi, 7 Ianuarie, 2020 - 13:17

Actualul Preşedinte al Kazakhstanului este o personalitate distinsă, angajată, plină de energie pozitivă, convins că va continua cu succes ceea ce a fost bine clădit de 30 de ani încoace de la obţinerea independenţei ţării în decembrie 1991, de fostul Preşedinte şi lider al naţiunii kazahe- excelenţa sa domnul Nursultan Nazarbaiev, actual lider al naţiunii sale.

Luni, 6 Ianuarie, 2020 - 19:41

Iată o întrebare cardinală. La care eu, unul, în calitate de analist, mă simt obligat să dau răspuns. Chiar dacă autoritățile tac. Ei bine, ne aflăm în război. Într-un război de acum declarat. Și despre care cetățenii acestei țări nu au aflat mai nimic. Încă. Iată în ce hal este condusă România. Iată cât de transparentă este puterea. Și, în cele ce urmează, voi demonstra cum stăm.

Subscribe to Politica internationala