Vineri, 13 Decembrie, 2019 - 11:00

Sondajele la ieşirea de la urne indică 368 de locuri pentru conservatori şi 191 pentru laburişti. Britanicii aşteaptă ca aceste alegeri să clarifice soarta Brexitului.

Cel mai probabil, Partidul Conservator obţine o majoritate solidă, iar ieşirea din Uniunea Europeană devine o certitudine. Dacă nu va avea o majoritate confortabilă, blocajul legat de Brexit se va menţine.

Laburiştii vor să organizeze un al doilea referendum pe tema Brexit. Un rol important revine liberal democraţilor, care vor direct renunţarea la Brexit, fără altă consultare populară.

Joi, 12 Decembrie, 2019 - 10:41
Marea Britanie vrea să instituie controale vamale imediat după ieşirea din Uniunea Europeană

Secțiile de votare s-au deschis joi dimineața în Regatul Unit pentru alegerile generale anticipate, cruciale pentru ieșirea acestei țări din Uniunea Europeană (UE), promisă de premierul aflat la sfârșit de mandat Boris Johnson, informează AFP.

Liderul conservatorilor speră să obțină o majoritate netă pentru a pune în aplicare acordul asupra Brexit negociat cu Bruxellesul.

Adversarul său laburist Jeremy Corbyn promite să organizeze, în caz de victorie, un nou referendum asupra Brexit.

Luni, 9 Decembrie, 2019 - 16:54

Republica Araba Siriana și Republica Populară Democrată Coreeană
(RPDC) si-au declarat astăzi la Damasc, in cadrul discuțiilor
reuniunii comisiei mixte dintre cele doua tari, disponibilitatea lor
de a lucra pentru consolidarea cooperării economice.

Modalitățile de a stimula colaborarea bilaterală și de a semna noi
acorduri au constituit temele centrale ale sus numitei comisii,
potrivit declaratiilor Ministrului sirian al Finantelor, Mamoun
Hamdan (foto).

Luni, 9 Decembrie, 2019 - 10:20

Reformele s-au materializat prin 100 DE PAŞI CONCREŢI, care au dus la crearea în Kazahstan a UNUI STAT MODERN, astfel:

  1. Formarea unui aparat de stat modern este conceptul care are cel puţin 15 idei , precum:.

         1. Modernizarea procedurilor de admitere în servciul pubic, înceapând cu posturile de bază.

         2.  Selectarea candidaţilor pentru poziţiile de bază şi avansarea în carieră pe bază pe competenţă.

Joi, 5 Decembrie, 2019 - 16:45
Azerbaijan’s Constitutional Court confirms compliance of parliament’s dissolution with Constitution

Baku, 4 decembrie, AZERTAC

Curtea Constituțională din Azerbaidjan a organizat o ședință plenară pentru a examina cererea președintelui privind respectarea dizolvării parlamentului cu Constituția țării. Luni, cel mai înalt organ legislativ din Azerbaidjan, Milli Majlis, a adoptat un apel către președinte privind dizolvarea parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.

Joi, 5 Decembrie, 2019 - 09:17
Pe Iohannis l-a tratat ca pe mâna lui dreaptă, fiind cel mai bun platnic de la buget

”Am spus că vreau să-i iau pe cei cu două procente la prânz. Le spun afectuos ”cei cu două procente”, dar vreau să-i iau la prânz așa că fac eu cinste”, a spus Donald Trump la prânzul la care au participat, pe lângă ”cei două procente”, printre care s-a aflat și Klaus Iohannis,  și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Miercuri, 4 Decembrie, 2019 - 09:03
Conversație la care a asistat și doamna Iohannis...

Presedintele Klaus Iohannis a discutat cu presedintele Donald Trump, la receptia de la Palatul Buckingham in cinstea liderilor veniti la summit-ul NATO. Cei doi sefi de stat au fost insotiti si de sotiile lor.

Marti, presedintele Iohannis va lua parte la receptiile oferite de catre regina Elisabeta a II-a si de premierul Marii Britanii, Boris Johnson, in onoarea sefilor de stat si de guvern care vin la reuniunea NATO.

Luni, 2 Decembrie, 2019 - 12:36

O viaţă în slujba naţiunii sale.  De-a lungul carierei mele de scriitor, jurnalist şi director de publicație, am mai analizat viaţa şi activitatea unor conducători de stat, fie că au fost Împăraţi sau Regi, Preşedinţi, Cancelari ori Sultani, dintre care unii au devenit şi Dictatori, din simpla dorinţă de a descoperi modele de oameni care şi-au asumat conducerile unor naţiuni mici, mari sau foarte mari, care au adoptat diverse modele de societăţi şi care au performat sau nu.

Vineri, 29 Noiembrie, 2019 - 13:14

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit vineri, 29 noiembrie 2019, în vizită de rămas-bun, la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea deosebită a părţii române şi a sa personală pentru întreaga activitate a ambasadorului Klemm pe parcursul mandatului acestuia la Bucureşti şi pentru implicarea personală substanţială şi foarte eficientă în dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral.

Vineri, 29 Noiembrie, 2019 - 10:04

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, a primit, miercuri, vizita ambasadorului Japoniei la București, E.S. Hitoshi Noda. A fost prima întrevedere cu un reprezentant diplomatic al unui guvern la București de la preluarea mandatului de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Marţi, 26 Noiembrie, 2019 - 07:46

Baku, 5 noiembrie, AZERTAC. Cu planuri ambițioase de a deveni una dintre cele mai importante destinații de călătorie din lume, Azerbaidjanul implementează proiecte în afara bătăilor pentru a atrage mai mulți vizitatori în fiecare an. A fost semnat un decret prezidențial al Republicii Azerbaidjan privind facilitarea procedurii administrative de obținere a unei intrări unice e-Visa, valabilă timp de 30 de zile pe durata a 90 de zile. Inițial, numărul de țări eligibile a fost determinat la 81, care ajunge până la 94 din n

Sâmbătă, 23 Noiembrie, 2019 - 18:53

Unirea României cu Republica Moldova este cu siguranță un argument foarte cald pe ambele maluri ale Prutului, iar această Unire, din vis, ar fi avut ocazia să devină realitate în anii 90.

Președintele, de unul singur, nu are atribuțiile să facă Unirea dar totuși are cel mai important cuvânt de spus când vine vorba despre ea, iar în acest articol vom analiza raportul cu Unirea a principalilor candidați pentru locul de la Cotroceni și în mod special a candidaților care au ajuns în turul doi, Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

Sâmbătă, 23 Noiembrie, 2019 - 17:13
De către Primakov, care ulterior i-a devenit aliat

Vladimir Putin și-ar fi putut distruge cariera cu câteva luni înainte de a deveni președinte rus, susține un fost oficial al Kremlinului. El spune că un prim-ministru influent a făcut două încercări de a-l concedia pe Putin din funcția sa de top la Serviciul Federal de Securitate.

Putin a fost responsabil de FSB între septembrie 1998 și mai 1999. Progresul său profesional în carieră l-a văzut apoi devenind primul viceprim-ministru, apoi premier și, în sfârșit, președinte îngrijitor al Rusiei la 31 decembrie 1999 - după demisia surpriză a lui Boris Elțin.

Vineri, 22 Noiembrie, 2019 - 13:15

România a alocat doar 14% din Produsul Intern Brut pentru protecţia socială în anul 2017, acesta fiind cel mai mic procent înregistrat de o ţară membră UE şi totodată la jumătate faţă de media de 27,9% din PIB înregistrată la nivelul Uniunii, arată datele publicate vineri de Eurostat.

Comparativ, în 2017 procentul din PIB alocat pentru protecţia socială a fost de peste 30% în Franţa (34%), Danemarca (32%) şi Finlanda (31%).

Vineri, 22 Noiembrie, 2019 - 12:56

Delegația Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) a participat vineri, 22 noiembrie, la cea de-a 61-a reuniune a Comitetului Director al Consiliului de Afaceri al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (CA OCEMN) sub egida Președinției în exercițiu a Greciei. În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020, România va prelua conducerea rotativă a OCEMN, iar, în acest context, CCIR va prelua președinția Consiliului de Afaceri al OCEMN.
 

Vineri, 22 Noiembrie, 2019 - 09:36

Excelenţa Voastră Nunţiu Apostolic, decan al Corpului Diplomatic,
Excelenţele Voastre,

Împreună cu Principele Radu aş dori să vă urez bun venit în această seară plină de căldură la palatul care, în diferite forme arhitecturale, a fost centrul politicii şi al vieţii româneşti de-a lungul a mai bine de un secol din existenţa modernă a naţiunii noastre.

Am reluat şirul întâlnirilor diplomatice care au rădăcini adânci în timp şi sunt încântată să văd pe atât de mulţi dintre voi în această seară.

Vineri, 22 Noiembrie, 2019 - 08:38

Update: Votul pentru cel de-al doilea tur al alegerilor pentru desemnarea Preşedintelui României a început în străinătate, vineri, 22 noiembrie, la Auckland, în Noua Zeelandă, la ora 01.00, ora României (ora 12.00 ora locală), la secţia de votare nr. 17, cea mai îndepărtată secţie de votare organizată în afara graniţelor României.

Joi, 21 Noiembrie, 2019 - 13:42

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, salută votul din Senatul american pentru confirmarea lui Adrian Zuckerman în funcţia de ambasador al SUA în România.

"Mă bucur că Statele Unite trimit în ţara noastră un ambasador puternic ataşat de România şi de români, arătând astfel deschidere pentru continuarea consolidării relaţiilor bilaterale. Am încredere că venirea noului ambasador al SUA la Bucureşti va marca începutul unei noi etape, şi mai bune, a Parteneriatului strategic pe care îl avem cu aliaţii noştri americani", a scris Dăncilă, joi, pe Facebook.

Joi, 21 Noiembrie, 2019 - 11:15

Adrian Zuckerman a fost confirmat miercuri de Senatul american în funcţia de ambasador în România. Au fost 65 de voturi în favoarea lui Zuckerman și 30 împotrivă.

Prin urmare, Adrian Zuckerman poate să-și preia acum postul de la București, după ce președintele Donald Trump îi va semna scrisorile de acreditare. 

Adrian Zuckerman este avocat. El s-a născut în România și a emigrat în Statele Unite, cu familia, la vârsta de 10 ani. Este membru al baroului din New York din 1984 și a fost propus pentru funcția de ambasador de președintele Donald Trump.
 

Miercuri, 20 Noiembrie, 2019 - 13:59

Locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel PETRESCU, va participa în perioada 20-21 noiembrie 2019, la Bruxelles, la reuniunea Comitetului Militar al Uniunii Europene, în formatul şefilor apărării (EUMC CHODs).

Miercuri, 20 Noiembrie, 2019 - 08:59
Unde Vasile Mureșan (zis Sigfried) candidează la o funcție de vicepreședinte

Președintele Klaus Iohannis va participa, miercuri și joi, la Congresul PPE organizat la Zagreb, în Croația, unde vor fi aleși președintele, vicepreședinții și secretarul general al formațiunii. Printre candidații la funcția de vicepreședinte al PPE este și europarlamentarul PNL Vasile (Siegfried) Mureșan. Cu acest prilej speră să primească semne de încurajare pentru turul 2 al prezidențialelor,care să mobilizeze diaspora.

Luni, 18 Noiembrie, 2019 - 18:45

Poliţia a transmis luni că a arestat 28 de persoane implicate în violenţele care au izbucnit duminică seară după o manifestaţie uriaşă pentru marcarea a 46 de ani de la revolta studenţească împotriva juntei militare în 1973, relatează AFP.

"În anumite cazuri, grupuri de persoane au încercat să desfăşoare acţiuni ilegale şi au atacat forţele de poliţie", se arată într-un comunicat al poliţiei publicat în noaptea de duminică spre luni.

Luni, 18 Noiembrie, 2019 - 14:42

Şeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Eugen Caras, a fost înlocuit, conform Decretului preşedintelui Igor Dodon apărut luni în Monitorul Oficial de la Chişinău, informează agenția Moldpres.

Noul ambasador al Republicii Moldova la UE va fi Daniela Morari, fost viceministru şi secretar de stat în Ministerul de Externe. Ea a fost numită săptămâna trecută în acest post, iar decizia a fost susţinută luni în cadrul şedinţei noului guvern.

Sâmbătă, 16 Noiembrie, 2019 - 18:10

Fostul Sef al Statului bolivian refugiat in Mexic, Evo Morales, este de parere ca cei ramasi in urma loviturii de stat masacreaza poporul.

Evo Morales a denunțat într-o interventie in direct pentru canalul de televiziune C5N că, în „patru zile de dictatură sunt deja 15 morți”. "Crima mea a fost ca sunt indigen și ca am schimbat Bolivia", a mai spus Evo.

Sâmbătă, 16 Noiembrie, 2019 - 08:04

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), a anunțat Virgil Popescu, ministrul Economiei pe contul său de Facebook.
 

Pe funcții de conducere, vicepreședinte, respectiv președinte, a fost numit în 2010 și 2014 un alt român: fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu. Bogdan Chirițoiu nu este obligat să renunțe la funcția de președinte al Consiliului Concurenței.

 

Vineri, 15 Noiembrie, 2019 - 08:29

Precizări de presă

Cu privire la informaţiile apărute în mass-media referitoare la o eventuală repatriere de către Turcia a unui cetăţean român, presupus membru al grupării jihadiste Stat Islamic, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Joi, 14 Noiembrie, 2019 - 17:00

Guvernul propus de Ion Chicu, desemnat aseară premier al Republicii Moldova de către președintele Igor Dodon, a primit vot de încredere în Parlamentul de la Chișinău. Noul cabinet de miniștri a fost votat cu 62 de voturi ale deputaților PSRM și PD, cu un vot peste numărul necesar învestirii. Noul guvern a depus jurământul în fața președintelui Igor Dodon.

Miercuri, 13 Noiembrie, 2019 - 11:15

Misiunea econimică din Japonia, organizată de  Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în perioada 10-17 noiembrie 2019, a continuat cu o vizită a oficialilor CCIR, alături de cei ai ambasadei României în Japonia, la sediul Japan Extrenal Trade Organization (JETRO), precum și la cel al EU - Japan Industrial Cooperation.
 

Miercuri, 13 Noiembrie, 2019 - 08:18

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat Autorităţii Electorale Permanente necesarul materialelor de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale

Marţi, 12 Noiembrie, 2019 - 17:10

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis de Parlament, cu votul a 63 de deputaţi. Pentru demiterea Guvernului au votat deputaţii socialişti dar şi cei din fracţiunea PDM, conform TVR Moldova.

Moţiunea de cenzură contra Guvernului a fost depusă la 8 noiembrie de către fracţiunea parlamentară a PSRM.

În 6 noiembrie, în cadrul unei emisiuni TV, Igor Dodon declara că sunt două scenarii - ori cade Guvernul în următoarele 72 de ore, ori nu.

Subscribe to Politica internationala