Joi, 18 Octombrie, 2018 - 19:14

Ministrul Finanțelor din Franța, Bruno Le Maire, a declarat astăzi în contextu l unei conferințe de presă că și-a anulat participarea la un seminar de investiții ce urmează să se desfășoare la Riyadh săptămâna viitoare, spunând jurnalistilor prezenți ca  " în prezent, condițiile nu sunt prielnice desfășurării unei vizite".

Joi, 18 Octombrie, 2018 - 18:21
În timpul unei ședințe informale

Președintele Klaus Iohannis a îmbinat utilul cu plăcutul în cadrul vizitei sale în Italia, combinând întâlnirile cu oficiali din Peninsulă cu vizitele turistice. Klaus Iohannis a vizitat ieri situl arheologic Pompei, fiind însoțit de soția sa, Carmen Iohannis.

Joi, 18 Octombrie, 2018 - 12:44

În cadrul vizitei pe care o efectuează în Emiratele Arabe Unite, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut astăzi, 18 octombrie, o întrevedere cu Noura Khalifa Al Suwaidi, directorul  Uniunii generale a femeilor din Emiratele Arabe Unite, organizație de stat înființată în 1975, sub președinția Seica Fatima Bint Mubarak.

Joi, 18 Octombrie, 2018 - 09:35

Prim-ministrul român, Viorica Dăncilă, a avut miercuri, 17 octombrie 2018, o întrevedere cu Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, reprezentantul Emirului Abu Dhabi, Regiunea de Vest.

Doamna Prim-ministru Viorica Dăncilă a fost însoțită de Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe, de Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat și de Sorina Pintea, ministrul sănătății.

Joi, 18 Octombrie, 2018 - 09:29

Dispariția și, cel mai probabil, după cum arată ancheta, și asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, au perturbat ofensiva guvernului saudit în Statele Unite. Think-tancurile returnează banii saudiți. Contractorii din domeniul apărării sunt îngrijorați de încheierea tranzacțiilor cu acest stat devenit acum paria. Chiar și unii editorialiști, până acum foarte prietenoși cu sauditii, îl numesc pe prințul saudit Mohammad bin Salman "criminal".

Joi, 18 Octombrie, 2018 - 09:12

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a participat, la 17 octombrie 2018, la lucrările Comisiei I a celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, în cadrul segmentului dedicat dezbaterilor generale.

Joi, 18 Octombrie, 2018 - 08:56

Secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale şi juridice, Cristian Winzer, a prezidat miercuri, 17 octombrie 2018, o nouă reuniune interministerială privind problematica Brexit, la care au participat reprezentanţi la nivel de secretar de stat şi la nivel tehnic ai tuturor instituţiilor şi ministerelor de linie cu responsabilităţi în domeniile vizate.

Joi, 18 Octombrie, 2018 - 08:50

În cadrul vizitei de lucru efectuate de către prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, în Emiratele Arabe Unite, cele doua părți, română și emirateză, au agreat instituirea unui cadru mai strâns și mai activ de colaborare și coordonare la nivel guvernamental și astfel au convenit ridicarea nivelului relației bilaterale la nivel de parteneriat economic strategic. 

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 14:11

În contextul vizitei de lucru efectuate în Emiratele Arabe Unite, în perioada 16-19 octombrie 2018, prim-ministrul român, Viorica Dăncilă, a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor din Abu Dhabi - Wahat Al Karama, monument dedicat soldaţilor din Emiratele Arabe Unite şi cetăţenilor emiratezi care s-au jertfit pentru crezul naţiunii.

De asemenea, prim-ministrul României a vizitat Moscheea Şeic Zayed din Abu Dhabi, cel mai mare lăcaş de cult din Emiratele Arabe Unite, care poate găzdui mai mult de 41.000 de credincioşi.

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 12:41

Ce îi lipseşte politicii româneşti faţă de Ungaria ca să devină şi mai ineficientă? În ultima vreme, din ce în ce mai puţine lucruri. Iar după lipsa de reacţie la ultima vizită a lui Vladimir Putin la Budapesta din 28 august 2017, aproape nimic.

Nu e vorba despre vizita în sine a preşedintelui rus sau diverse evenimente politice izolate, ci despre faptul că această vizită (a şaptea întâlnire din 2010 încoace!), plus alte evoluţii, indică două lucruri fundamentale.

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 12:01
Cu prilejul sarbătoririi a 140 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre România si Rusia

Miercuri au fost dezvelite, la Ambasada Federatiei Ruse, busturile lui Titulescu si Litvinov, cei care, in 1934, au restabilit relatiile diplomatice intre cele două tari. Manifestarea a avut loc in contextul sarbătoririi a 140 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre România si Rusia. Bustul lui Titulescu, realizat de sculptorul Doru Drăgusin, a fost donat de Fundatia Europeană Titulescu, condusă de Adrian Năstase.

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 20:17

Familia jurnalistului saudit Jamal Khasohggi a cerut "înființarea unei comisii internaționale independente și imparțiale" pentru a efectua o investigație asupra dispariției sale la consulatul saudit de la Istanbul, potrivit mai multor canale de televiziune din SUA.

 

Copiii lui Jamal Khashoogi au emis o declarație privind dispariția tatălui lor, un critic proeminent al Riyadhului, după ce a intrat în consulatul saudit acum două săptămâni.

 

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 14:44

Ministerul Afacerilor Externe informează că începând de luni, 15 octombrie 2018, Consulatul General al României la Miami din Statele Unite ale Americii a fost deschis cetăţenilor români, solicitanţi de servicii consulare. Astfel, în prezent, România are operaţionalizate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii cinci reprezentanţe diplomatice şi consulare care oferă servicii, asistenţă şi protecţie consulară.

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 14:28
A decorat-o pe fiica președintelui Matarella!

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat următoarele decrete de decorare, cu ocazia vizitei de stat în Italia:

Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia excepţională avută la dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi prietenie româno-italiene, Preşedintele României a conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce doamnei Laura Mattarella şi domnului Ugo Zampetti, secretar general al Preşedinţiei Republicii.

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 14:14

Organizaţia 'Salvaţi Copiii' le-a solicitat marţi ţărilor membre ale Uniunii Europene să pună capăt expulzării copiilor afgani către ţara de origine, unde ei riscă să cadă victime atacurilor.

Organizaţia a analizat cazurile a 57 de copii afgani retrimişi din Europa în Afganistan şi a ajuns la concluzia că aproape trei sferturi dintre ei 'nu se simt în siguranţă în timpul repatrierii'.

Mulţi alţi copii au afirmat că sunt victime ale discriminării şi insecurităţii ori sunt cuprinşi de anxietate.

Luni, 15 Octombrie, 2018 - 20:25

În cadrul vizitei oficiale pe care o desfășoară  astăzi, 15 octombrie, la Ankara, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere cu Rifat Hisarciklioğlu, președintele Uniunii camerelor de comerț, industrie și burselor din Turcia. 

Sâmbătă, 13 Octombrie, 2018 - 19:16

Dispariția subită a jurnalistului saudit, Jamal Khashoggi, care nu a mai fost fost văzut de când a intrat în localul Consulatul General al Arabiei Saudite de la Istanbul, pe 2 octombrie, a ajuns pe primele pagini ale ziarelor din mai multe țări occidentale.

Sâmbătă, 6 Octombrie, 2018 - 20:42

Mai multe surse de presă din Rusia și Coreea de Sud sugerează că există indicii potrivit cărora, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, este pe cale să viziteze Rusia.

 

Trei avioane ale companiei nationale a Coreei de Nord, Air Koryo, sunt programate să plece de la Phenian către Vladivostok duminică, programul de zbor nefăcînd parte din operațiunile regulate de pasageri dintre cele două țări.

 

Situl web al Aeroportului Internațional Vladivostok declară că sunt de așteptat trei avioane de la Phenian,  la ora 9 dimineața, ora 11:10 și ora 17:00 duminică aceasta.

Vineri, 5 Octombrie, 2018 - 14:45

Membrii Parlamentului ceh au votat joi împotriva susţinerii declanşării Articolului 7 din tratatul privind Uniunea Europeană împotriva Ungariei, după ce Parlamentul European a aprobat la 12 septembrie declanşarea procedurii de sancţionare a Budapestei.

Parlamentul ceh a votat împotriva activării articolului 7 din tratatul UE împotriva Ungariei

Votul, care a avut loc în cadrul unei dezbatei privind cadrul financiar multinaţional al Uniunii Europene, fost iniţiat de deputatul Jan Skopecek, membru al Partidului Civic Democratic.

Vineri, 5 Octombrie, 2018 - 12:35
Brett Kavanaugh: Singing, chanting and rage on Capitol Hill as vote nears

Activists hold a protest and rally in opposition to US Supreme Court nominee Brett Kavanaugh and in support for Christine Blasey Ford, the university professor who has accused Kavanaugh of sexual assault in 1982, near Times Square in New York City, US, October 4, 2018.

WASHINGTON: It started almost plaintively. “Why aren’t you brave enough to talk to us?” a protester demanded of Sen. Orrin G. Hatch, R-Utah, as he waited for an elevator in a Senate office building Thursday.

Hatch, shielded by aides, waggled his fingers dismissively at her.

Marţi, 2 Octombrie, 2018 - 12:33

Şefa guvernului de la Londra, Theresa May, a anunţat marţi noi reglementări în materie de imigraţie în Regatul Unit, care vor intra în vigoare după Brexit şi vor da întâietate lucrătorilor calificaţi eliminând libera circulaţie a cetăţenilor europeni, transmite AFP. 

"Când vom părăsi Uniunea Europeană, vom institui un sistem de imigraţie care pune capăt, o dată pentru totdeauna, liberei circulaţii" a cetăţenilor europeni în Regatul Unit, a declarat May într-un comunicat în care precizează că acesta va fi un sistem "bazat pe competenţele lucrătorilor, şi nu pe originea lor". 

Luni, 1 Octombrie, 2018 - 19:39

Joi 27 septembrie, cu putin inainte de orele 21.00, purtàtorii de cuvant ai partidelor ce guverneazà Italia de la inceputul lunii iunie a.c. (Movimento 5 Stelle + Liga) au lansat stirea mult asteptatà. “S-a ajuns la acordul sperat”.  Cateva sute de persoane, “militanti” ai M5S s-au adunat imediat in Piazza Colonna pentru a-si manifesta  satisfactia pentru o “victorie” ale càrei contururi vor fi mai clare in urmàtoarele zile.   Multimea din acea piatà spera ca o autoritate politicà reprezentand M5S in Guvern sà confirme “buna stire”, eventual sà o anunte oficial de la balcon.

Duminică, 30 Septembrie, 2018 - 14:19

Ministrul de Externe al Republicii Populare Democrate Coreene (R.P.D.C.), Ri Yong-ho, a asigurat, în cadrul intervenției sale în plen, cu ocazia celei de-a 73-a sesiuni ordinare a ONU, desfășurată în aceste zile la New York, că „o pace durabila se creează într-adevăr în peninsula coreeană”.

Vineri, 28 Septembrie, 2018 - 08:36

În data de 27 septembrie 2018, în cadrul Zilei Maritime Mondiale IMO 2018 s-a desfăşurat la Londra, la sediul Organizaţiei Maritime Internaţionale, cea de-a 4-a Întâlnire a Ambasadorilor Maritimi IMO.

Joi, 27 Septembrie, 2018 - 12:19

Departamentul de Stat administrează anual programul de imigrare “Diversity Visa” mandatat de Congresul S.U.A.  Secţiunea 203(c) a Legii de Imigrare şi Naționalitate (INA) stabileşte o clasă de imigranți cunoscută ca “diversity immigrants” din ţările cu rate mici de imigrare în Statele Unite de-a lungul istoriei.  Pentru anul fiscal 2020, vor fi disponibile 50.000 de vize DV (“diversity visas”).  Nu se percepe nicio taxă de înregistrare în programul DV.

Joi, 27 Septembrie, 2018 - 07:39
„România nu crede în crearea unei Europe a Apărării fără o puternică relație transatlantică”

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, s-a întâlnit la Pentagon, miercuri 26 septembrie, cu secretarul apărării al SUA, James Mattis. Această vizită oficială  a avut ca obiectiv continuarea dialogului excelent al ministrului român cu omologul său american, demarat în urmă cu un an de zile, cu prilejul primei vizite la Washington, și intensificat la Bruxelles, în contextul diverselor întâlniri în marja reuniunilor miniștrilor apărării din statele membre NATO.

Miercuri, 26 Septembrie, 2018 - 22:01
...la votul pentru un mandat de membru nepermanent al Consiliului de Securitate

Intervenția națională a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută - în cea mai bună limbă engleză vorbită de un președinte român -în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite

„Honourable President of the General Assembly,

Mr. Secretary General,

Excellencies,

Ladies and gentlemen,

 

Miercuri, 26 Septembrie, 2018 - 19:11

Situaţie tensionată în Ministerul de Externe: fiul vitreg al ministrului Teodor Meleşcanu, numit în luna iunie consul la Strasbourg,  a fost întors marţi din drum, în contextul în care pe numele ministrului a fost depusă o plângere penală pentru abuz în serviciu şi conflict de interese.

Miercuri, 26 Septembrie, 2018 - 19:00

Şeful statului francez, Emmanuel Macron, cu pledoaria sa în favoarea multilateralismului, şi preşedintele iranian Hassan Rouhani, care a acuzat SUA că vor ''instituţii internaţionale ineficiente'', s-au erijat marţi în contraponderi la ''patriotismul'' promovat de preşedintele american Donald Trump, fapt ce a iritat Washingtonul, transmite EFE.

Subscribe to Politica internationala