Vineri, 27 Martie, 2020 - 10:46

România va putea utiliza aproximativ 3,1 miliarde de euro pentru a lupta împotriva COVID-19, din cele 37 de miliarde de euro ce vor fi puse la dispoziţia statelor membre UE pentru a combate criza, a declarat preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

Joi, 26 Martie, 2020 - 15:07

România a primit acceptul Uniunii Europene de a achiziționa echipamente medicale, precum măști, costume de protecție pentru medici și ventilatoare, în limita a 10 milioane de euro, a declarat joi președintele Klaus Iohannis.

Iohannis a spus că România este primul stat membru UE care a primit acceptul Comisiei Europene de a începe procedurile de achiziție de materiale sanitare necesare pentru constituirea unei rezerve pe teritoriul țării noastre.

Joi, 26 Martie, 2020 - 12:25

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, lansează un nou infografic despre prețul alimentelor în România.

Conform Eurostat, față de anul 2015 România a înregistrat a doua cea mai mare creștere a prețului mâncării (+16%) din Uniunea European, după Ungaria (+20,7%).
Creșterea s-a înregistrat într-o măsură mai mică în ceea ce privește produsele zaharate, alcoolul și cafeaua. Peste media de mai sus (16%) s-au înregistrat creșteri în ceea ce privește prețul cartofilor (+79%), legumelor (+32%) și cărnii de porc (18,5%).

Joi, 26 Martie, 2020 - 09:56

Astăzi suntem izolați în mare parte la domiciliu, se circulă pe coridoare în Europa și s-au închis granițele în multe țări. IMM-urile sunt motorul economiei însă, în astfel de situații, acestea sunt primele care suferă din lipsă de consolidare a afacerii, structură de business,  alocare de bugete de criză, plan de avarie, comunicare internă cu angajații, sau externă - furnizori, clienți, practici neetice confundând bugetul companiei cu bugetul personal.

Joi, 26 Martie, 2020 - 08:12

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi o convorbire telefonică cu noul ministru al afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Miercuri, 25 Martie, 2020 - 18:18

Pandemia COVID-19 a forţat Parlamentul European să-şi amâne sesiunile plenare de patru zile cel puţin până în luna septembrie a acestui an, potrivit calendarului revizuit postat pe site-ul PE.

Co-legislativul european va organiza minisesiuni plenare cu o durată redusă pe 13-14 mai, 17-18 iunie şi 8-9 iulie. Toate aceste minisesiuni plenare se vor desfăşura la Bruxelles.

Un nou sistem va fi folosit pentru prima dată joi, 26 martie, pentru a permite participarea de la distanţă a eurodeputaţilor la sesiunea plenară, inclusiv votul prin e-mail.

Marţi, 24 Martie, 2020 - 10:00

Benjamin Franklin spunea că „cei care renunță la libertățile esențiale pentru o mică siguranță temporară nu merită nici libertatea și nici siguranța"....atenție mărită la experimentul social de tip orwelian cu care vă veți trezi dimineața. M-aș bucura daca v-ați pune, măcar, întrebări

In primul rand, nu e okay să se suspende anumite părți din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, gestul în sine e grav, plus că a fost făcut de către autoritățile de la București fara să se fi anunțat în mod transparent acest lucru. 

Marţi, 24 Martie, 2020 - 08:59

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, la reuniunea informală a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE, prin videoconferinţă

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, va participa marţi, 24 martie 2020, la reuniunea informală a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE, care se va desfăşura prin sistem video-conferinţă.

Sâmbătă, 21 Martie, 2020 - 07:09

Comisia Europeana va directiona catre Romania peste un miliard de euro pentru combaterea efectelor COVID-19, se arata intr-un document publicat pe pagina de Facebook a reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Sâmbătă, 21 Martie, 2020 - 07:05
Se va permite guvernelor sa pompeze oricati bani va fi nevoie in economie

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Layen, a anuntat ca la nivelul UE se vor relaxa regulile fiscale intr-o masura fara precedent. Asta, pentru a le permite guvernelor sa pompeze oricati bani va fi nevoie in economie, fara grija obligatiei de respeca tinta de deficit impusa la nivel comunitar, prin Pactul de Stabilitate.

Vineri seara, Ursula von der Layen a anuntat noi masuri pentru sustinerea statelor membre, in lupta cu pandemia.

Vineri, 20 Martie, 2020 - 13:00

În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi temporar în străinătate şi care au fost afectaţi de măsurile întreprinse de statele europene pentru gestionarea şi prevenirea epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri a fost facilitată repatrierea a 101 cetăţeni români din Portugalia, ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe şi ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Vineri, 20 Martie, 2020 - 10:00

Radio România Cultural sporește semnificativ difuzarea artiștilor români a căror activitate este puternic afectată de epidemia de coronavirus. Începând de astăzi, postul nostru va promova și difuza cu prioritate creații muzicale interpretate de artiștii români, oferind astfel publicului șansa de a se întâlni cu interpreții preferați, în contextul anulării tuturor evenimentelor culturale. Întregul format muzical al postului se va axa preponderent pe muzica sau interpretarea românească.

Joi, 19 Martie, 2020 - 15:24

Negociatorul șef al UE pe tema Brexit Michel Barnier a anunțat, joi pe Twitter, că rezultatul testul pentru COVID-19 a fost pozitiv.

„Vreau să vă informez că testul meu pentru COVID-19 a ieșit pozitiv. Sunt bine și într-o dispoziție bună. Urmez instrucțiunile necesare, la fel și echipa mea”, a scris Michel Barnier, joi, pe Twitter.

„Pentru toți cei deja afectați și celor care se află acum în izolare, vom depăși acest moment împreună”, a adăugat oficialul european.

Joi, 19 Martie, 2020 - 11:48

În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi temporar în străinătate şi care au fost afectaţi de măsurile întreprinse de statele europene pentru gestionarea şi prevenirea epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri a
fost facilitată repatrierea a 100 de cetăţeni români (74 din Malta şi 26 din Egipt) care au revenit în siguranţă în ţară, iar în cursul acestei dimineţi alţi 89 de

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 13:27

Cu privire la blocajul reapărut la graniţa dintre Austria şi Ungaria, în cursul acestei dimineţi, generat de faptul că nu toţi cetăţenii români aflaţi la frontiera menţionată au reuşit să intre în Ungaria spre România în cursul acestei nopţi, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire cu omologul său ungar, Peter Szijjarta, în vederea identificării unei noi soluţii pentru asigurarea tranzitului şi facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români.

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 11:38

"URGENT - azi decizia Guvernului pentru suspendarea temporară a exportului de alimente (aşa cum au făcut, chiar dacă cu întârziere, la exportul de medicamente) / criza alimentară este cea mai gravă! URGENT", a scris miercuri Ponta pe Facebook.

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 11:07

În aceste zile, Uniunea Europeană are de trecut un test major. Testul solidarității. Rațiunea de a exista a acestei mari asocieri între statele continentului. Dacă nu va fi demonstrată existența solidarității între diversele categorii de state, atunci vom avea de tras o singură concluzie. Uniunea Europeană s-a înființat și există ca instrument aflat exclusiv în slujba și în beneficiul câtorva state din nucleul dur, în frunte cu Germania.

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 08:40

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat marţi, 17 martie a.c., la o videoconferinţă cu membrii Consiliului European privind măsurile legate de combaterea efectelor epidemiei COVID-19 şi a formulării unui răspuns coordonat al Uniunii Europene în faţa acestei crize.

Membrii Consiliului European au agreat orientările Comisiei Europene pentru o acţiune coordonată la frontierele externe ale Uniunii, precum şi Comunicarea Comisiei Europene cu privire la restricţionarea temporară a călătoriilor neesenţiale în Uniunea Europeană.

Marţi, 17 Martie, 2020 - 13:28

Evoluţia epidemiei cu COVID-19 la nivel global reprezintă o provocare fără precedent pentru toate statele afectate. De la începutul acestei crize, Ministerul Afacerilor Externe a acţionat atât în sensul contribuţiei la eforturile comune de limitare a răspândirii acestei epidemii, cât şi în sensul protejării cetăţenilor români din străinătate.

Marţi, 17 Martie, 2020 - 13:18

Costul total al forţei de muncă în România a înregistrat cea mare creştere din rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), în trimestrul patru din 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, a anunţat Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Costul orar al forţei de muncă a crescut în perioada octombrie-decembrie 2019 cu 2,7% în Uniunea Europeană şi cu 2,4% în zona euro, comparativ cu trimestrul patru din 2018. 

Marţi, 17 Martie, 2020 - 08:26
în contextul situaţiei generate de virusul SARS-CoV-2

Comunicat de presă privind publicarea de către Comisia Europeană a unor linii directoare referitoare la gestionarea frontierelor şi libera circulaţie a bunurilor în contextul situaţiei generate de virusul SARS-CoV-2

Luni, 16 Martie, 2020 - 19:39

Comisia Europeană a propus luni restricţionarea călătorilor „neesenţiale” spre Uniunea Europeană pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, în contextul în care Europa a devenit noul epicentru al pandemiei cu noul coronavirus.

„Cu cât vor exista mai puţine călătorii, cu atât mai bine vom putea limita răspândirea virusului”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare video pe Twitter, apoi într-o conferinţă de presă la Bruxelles după o videoconferinţă cu liderii G7.

Luni, 16 Martie, 2020 - 17:33

Comisia Europeană a prezentat luni un set de orientări adresate statelor membre cu privire la măsurile de gestionare a frontierelor în materie de sănătate, în contextul situației de urgență privind pandemia de COVID-19.

Scopul noilor decizii este de a proteja sănătatea cetățenilor, de a asigura tratamentul adecvat al persoanelor care trebuie să călătorească și de a menține disponibilitatea bunurilor și serviciilor esențiale.

Luni, 16 Martie, 2020 - 13:59

Peste 1 milion de angajați din economia românească riscă să intre în șomaj sau să fie disponibilizați, iar zeci de mii de firme și PFA-uri să se închidă care urmare a ,,coronacrizei’’ care afectează deja semnificativ România. În numai câteva zile, sute de firme, în special din zona serviciilor către populație, organizării de evenimente și din HORECA și-au suspendat activitatea, fapt care va genera consecințe economice semnificative pe lanțurile de business, arată o analiză realizată de analiștii de la Frames.

Duminică, 15 Martie, 2020 - 18:42
Mișcarea liberă în spațiul Schengen nu mai este o realitate în Europa

Autoritățile germane au decis închiderea frontierelor țării cu Franța, Austria și Elveția. Acestea vor fi închise începând de luni. Conform presei germane, navetiștii ar avea în continuare voie să călătorească. Autoritățile germane vor menține trecerea deschisă pentru navetiști, precum și pentru livrarea mărfurilor.

Sistemul Schengen fără frontieră de liberă circulație între țările UE nu există în prezent în multe locuri din cauza răspândirii coronavirusului.

Joi, 12 Martie, 2020 - 13:39
pentru a preîntâmpina o investigație din partea Consiliului Concurenței

Opinie de Florentina Munteanu, Partener, și Andrea Grigoraș, Managing Associate, Reff & Asociații, societatea de avocați membră a rețelei Deloitte Legal

 

Joi, 12 Martie, 2020 - 10:20

Bankwatch România a solicitat Comisiei Europene (CE) să analizeze ajutoarele de stat acordate Complexului Energetic Oltenia (CEO) de către Guvernul României pentru exproprierile în vedea extinderilor mai multor cariere și plata certificatelor de emisii de CO2. 

Joi, 12 Martie, 2020 - 09:08

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri suspendarea pentru 30 de zile a intrării în SUA a persoanelor care au călătorit recent în Europa, cu excepţia cetăţenilor americani. Este o măsură care vizează limitarea răspândirii epidemiei cauzate de noul coronavirus.

Miercuri, 11 Martie, 2020 - 11:46

Prima reuniune a Grupului de Lucru Interinstituţional pentru evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României, generat de efectele epidemiei Covid-19 - (GLI-ECOROM), va avea loc astăzi, începând cu ora 16,00, la Palatul Victoria.

Miercuri, 11 Martie, 2020 - 09:42
Ursula von der Leyen anunță alocări de 25 mld euro

Comisia Europeava va sustine economia tarilor afectate de epidemia provocata de noul coronavirus, prin crearea unui fond special ca raspuns la epidemie, a anuntat, marti presedintele CE, Ursula von der Leyen.

"Vom folosi toate instrumentele de care dispunem pentru ca economia noastra sa reziste la aceasta furtuna", a declarat Ursula von der Leyen, la incheierea unei reuniuni extraordinare prin videoconferinta cu cei 27 de lideri europeni.

"Ne vom asigura ca ajutoarele de stat se pot adresa companiilor care au cel mai mult nevoie", a spus ea.

Subscribe to Uniunea Europeana