Vineri, 13 Decembrie, 2019 - 12:07
Propunerile Finlandei sunt inacceptabile

Declarațiil ale președintelui înaintea participării la reuniunea Consiliului European: .

Vineri, 13 Decembrie, 2019 - 10:08
România la 30 de ani de la Revoluție, de la comunism la Uniunea Europeană

Pe 12 ianuarie 1990, jurnalistul scoțian Rupert Wolfe Murray a ajuns pentru prima dată în România. A găsit atunci o țară care își pornea drumul spre democrație, cu o populație dornică de schimbare. A observat nașterea unei tinere democrații și a dorit să ajute la vindecarea rănilor lăsate de regimul comunist, axându-se pe munca de voluntariat în orfelinatele sistemului.

Joi, 12 Decembrie, 2019 - 18:36
„Nu voi agrea sub nicio formă această propunere finlandeză”

Înaintea participării la reuniunea Consiliului European,Klaus Iohannis a răspuns la întrebările jurnaliștilor:

Jurnalist: Cum vă veți poziționa în discuțiile pe tema draftului de Cadru financiar multianual .. de Președinția finlandeză. Știm că acolo sunt niște scăderi la fondurile de politica de coeziune și agricolă care ne-ar putea afecta pe noi, cei din est

Miercuri, 11 Decembrie, 2019 - 18:03

Comisia Europeană a prezentat astăzi Pactul ecologic european – o foaie de parcurs menită să asigure durabilitatea economiei UE, prin transformarea provocărilor legate de climă și de mediu în oportunități în toate domeniile de politică și prin garantarea unei tranziții care să fie echitabilă pentru toți și favorabilă incluziunii tuturor.

11/12/2019

Duminică, 1 Decembrie, 2019 - 12:31
Debutul - pe 1 decembrie

Noua Comisie Europeana condusa de Ursula von der Leyen isi preia prerogativele pe 1 decembrie, cu un program care se anunta foarte incarcat si cu multe propuneri concrete pentru primele 100 de zile.
In lipsa unui comisar desemnat al Marii Britanii, noua Comisie Europeana va fi formata din 27 de comisari, cu tot cu presedinta Ursula von der Leyen, si va avea opt vicepresedinti, inclusiv Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, functie care va fi detinuta de spaniolul Josep Borrell.

Vineri, 29 Noiembrie, 2019 - 10:04

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, a primit, miercuri, vizita ambasadorului Japoniei la București, E.S. Hitoshi Noda. A fost prima întrevedere cu un reprezentant diplomatic al unui guvern la București de la preluarea mandatului de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Joi, 28 Noiembrie, 2019 - 14:50

Comisia Europeană a publicat rapoartele care descriu profilul sistemelor de sănătate din 30 de țări. Profilurile de țară în ceea ce privește sănătatea sunt publicate împreună cu un raport însoțitor care indică câteva dintre tendințele majore manifestate în transformarea sistemelor noastre de sănătate și trage principalele concluzii din profiluri.

Profilul de țară al României în privința sănătății

Miercuri, 27 Noiembrie, 2019 - 18:30

Membrii Parlamentului European au votat miercuri în favoarea noii Comisii Europene formate de președintele ales Ursula von der Layen, care urmează să preia funcția de la 1 decembrie, se arată într-un comunicat al Legislativului UE.

Potrivit comunicatului, 461 de membrii ai Parlamentului European au votat pentru noua Comisie,  157 de votat împotrivă, iar  89 s-au abținut.

Noua Comisie Europeană va prelua atribuțiile la data de 1 decembrie.

Miercuri, 27 Noiembrie, 2019 - 08:28

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis, marţi, 26 noiembrie 2019, un mesaj de condoleanţe ministrului francez pentru Europa şi afaceri externe, Jean-Yves Le Drian, în urma tragicului accident în care treisprezece militari francezi au decedat în Mali.

În mesajul său, ministrul român de externe şi-a exprimat solidaritatea cu partea franceză şi a transmis condoleanţe familiilor militarilor decedaţi.

Duminică, 24 Noiembrie, 2019 - 10:02
„Am dat jos guvernul socialist ca să nu aibe ei majoritatea comisarilor în Comisie!”

Numele meu este Orban. Dar pentru a elimina orice confuzie, numele meu este Ludovic Orban. Sunt prim-ministrul Romaniei si trebuie sa fiti siguri ca, dupa alegerile prezidentiale, Romania va ramane o puternica parte a familiei europene, cu presedintele Iohannis, cu coalitia guvernamentala, care nu este sustinuta doar de PNL, ci si de celelalte partide PPE din Romania, UDMR si Partidul Miscarea Populara.

Vineri, 22 Noiembrie, 2019 - 13:15

România a alocat doar 14% din Produsul Intern Brut pentru protecţia socială în anul 2017, acesta fiind cel mai mic procent înregistrat de o ţară membră UE şi totodată la jumătate faţă de media de 27,9% din PIB înregistrată la nivelul Uniunii, arată datele publicate vineri de Eurostat.

Comparativ, în 2017 procentul din PIB alocat pentru protecţia socială a fost de peste 30% în Franţa (34%), Danemarca (32%) şi Finlanda (31%).

Vineri, 22 Noiembrie, 2019 - 12:56

Delegația Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) a participat vineri, 22 noiembrie, la cea de-a 61-a reuniune a Comitetului Director al Consiliului de Afaceri al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (CA OCEMN) sub egida Președinției în exercițiu a Greciei. În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020, România va prelua conducerea rotativă a OCEMN, iar, în acest context, CCIR va prelua președinția Consiliului de Afaceri al OCEMN.
 

Vineri, 22 Noiembrie, 2019 - 09:36

Excelenţa Voastră Nunţiu Apostolic, decan al Corpului Diplomatic,
Excelenţele Voastre,

Împreună cu Principele Radu aş dori să vă urez bun venit în această seară plină de căldură la palatul care, în diferite forme arhitecturale, a fost centrul politicii şi al vieţii româneşti de-a lungul a mai bine de un secol din existenţa modernă a naţiunii noastre.

Am reluat şirul întâlnirilor diplomatice care au rădăcini adânci în timp şi sunt încântată să văd pe atât de mulţi dintre voi în această seară.

Vineri, 22 Noiembrie, 2019 - 08:38

Update: Votul pentru cel de-al doilea tur al alegerilor pentru desemnarea Preşedintelui României a început în străinătate, vineri, 22 noiembrie, la Auckland, în Noua Zeelandă, la ora 01.00, ora României (ora 12.00 ora locală), la secţia de votare nr. 17, cea mai îndepărtată secţie de votare organizată în afara graniţelor României.

Joi, 21 Noiembrie, 2019 - 17:45

Europarlamentarul liberal Vasile  (Siegfried) Mureșan a fost ales, joi, vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), la congresul partidului care a avut loc la Zagreb.

Joi, 21 Noiembrie, 2019 - 13:55

Ambasada României în Regatul Suediei şi ICR Stockholm, în parteneriat cu Parlamentul Suediei şi alţi colaboratori, organizează, la Stockholm, conferinţa intitulată "30 de ani de la căderea Cortinei de Fier: Modelând împreună viitorul Europei".

Evenimentul va avea loc la 27 noiembrie a.c. în contextul aniversării a 30 de ani de la prăbuşirea regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est şi va fi găzduit într-o locaţie simbolică şi istorică, respectiv cea de a Doua Cameră de Dezbateri a Parlamentului Suediei.

Miercuri, 20 Noiembrie, 2019 - 13:59

Locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel PETRESCU, va participa în perioada 20-21 noiembrie 2019, la Bruxelles, la reuniunea Comitetului Militar al Uniunii Europene, în formatul şefilor apărării (EUMC CHODs).

Luni, 18 Noiembrie, 2019 - 18:33

Emilia Gane a fost numită luni în funcția de agent guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, potrivit unei decizii a premierului Ludovic Orban, publicată în Monitorul Oficial.

Tot luni, Radu Canțăr a fost eliberat din funcția de agent guvernamental pentru CJUE, la cerere.

Agentul guvernamental la CJUE are rangul de subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

Emilia Gane a fost șefa serviciului de reprezentare de peste 10 ani.

Vineri, 15 Noiembrie, 2019 - 08:29

Precizări de presă

Cu privire la informaţiile apărute în mass-media referitoare la o eventuală repatriere de către Turcia a unui cetăţean român, presupus membru al grupării jihadiste Stat Islamic, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Miercuri, 13 Noiembrie, 2019 - 17:33

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a modificat denumirea controversată a portofoliului comisarului însărcinat cu migraţia din ''protejarea modului de viaţă european'' în ''promovarea modului de viaţă european'', a anunţat miercuri purtătorul său de cuvânt, transmite AFP.

Denumirea portofoliului a suscitat o polemică intensă după anunţarea noii Comisii Europene.

Miercuri, 13 Noiembrie, 2019 - 11:38

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus retragerea observaţiilor transmise către Curtea Europeană a Drepturilor Omului de către fostul Agent guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, în cauza Dragnea împotriva României şi în cauzele având obiect similar cu respectiva cauză.

Miercuri, 13 Noiembrie, 2019 - 11:15

Misiunea econimică din Japonia, organizată de  Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în perioada 10-17 noiembrie 2019, a continuat cu o vizită a oficialilor CCIR, alături de cei ai ambasadei României în Japonia, la sediul Japan Extrenal Trade Organization (JETRO), precum și la cel al EU - Japan Industrial Cooperation.
 

Miercuri, 13 Noiembrie, 2019 - 08:18

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat Autorităţii Electorale Permanente necesarul materialelor de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale

Marţi, 12 Noiembrie, 2019 - 18:34

Adina Vălean, propusă pentru funcția de comisar european, a fost audiată în comisiile reunite pentru Afaceri Europene ale Parlamentului României. Ea a afirmat că își va folosi experiența în sprijinul României. La audiere este prezent și premierul Ludovic Orban.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a dat undă verde candidaturilor comisarilor desemnaţi de Franţa, România şi Ungaria, după ce a analizat marţi, într-o reuniune extraordinară, ''conflictele de interes potenţiale sau reale'' ale acestora.

Vineri, 8 Noiembrie, 2019 - 14:24

Audierile noilor comisari desemnaţi de Ungaria, România şi Franţa vor avea loc în data de 14 noiembrie, au decis liderii Parlamentului European reuniţi în Conferinţa Preşedinţilor, a anunţat Directorul general pentru comunicare şi purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch.

Vineri, 8 Noiembrie, 2019 - 10:21

Votul la alegerile pentru desemnarea Preşedintelui României a început în străinătate, vineri, 8 noiembrie, la Auckland, în Noua Zeelandă, la ora 01.00, ora României (ora 12.00 ora locală), la secţia de votare nr. 17, cea mai îndepărtată secţie de votare organizată în afara graniţelor României.

Următoarele secţii de votare au fost deschise în Australia, Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Filipine, Republica Indonezia, Vietnam, Regatul Thailandei, Malaysia, Singapore, Kazahstan, Sri Lanka, India, Pakistan, Turkmenistan.

Miercuri, 6 Noiembrie, 2019 - 11:41

Liderul grupului Socialiștilor din Parlamentul European, al doilea ca număr de mandate, a avertizat-o pe Ursula von der Leyen că grupul va vota împotriva Comisiei Europene dacă nominalizarea României pentru postul de comisar european nu va fi femeie, transmite Politico.

Reamintim că numele cele mai vehiculate ca posibile propuneri din partea României sunt Siegfried Mureșan și Adina Vălean. De altfel, Ursula von der Leyen a promis Parlamentului European că va forma o Comisie cu un număr egal de femei și bărbați.
 

Miercuri, 6 Noiembrie, 2019 - 08:26

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut astăzi, 5 noiembrie 2019, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu.

Marţi, 5 Noiembrie, 2019 - 17:00

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a afirmat, la final de mandat, că echipa alături de care a lucrat la pregătirea şi coordonarea preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene a fost ca o "familie extinsă", care a convins că "indiferent de percepţii, România este profund ataşată proiectului european".

Luni, 4 Noiembrie, 2019 - 13:03

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat luni că votarea se poate prelungi în străinătate la alegerile prezidenţiale în toate cele trei zile în care cetăţenii îşi pot exercita dreptul de vot.

Subscribe to Uniunea Europeana