Miercuri, 27 Mai, 2020 - 13:35

Banca Națională a României a anunțat, miercuri, cursurile valutare rezultate pe baza cotațiilor societăților bancare autorizate.

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 12:18

În cadrul ședinței de Guvern de miercuri, 27 mai, a fost adoptată Hotărârea  de Guvern prin care proiectul de investiţii „Conductă de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației - Vișeu de Sus – Borșa” a fost declarat proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale. 

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 11:11

Europarlamentarul Dan Nica solicită organizarea unei dezbateri în plenul Parlamentului European, concretizată prin adoptarea unei rezoluţii comune privind obligativitatea respectării standardelor europene în vigoare pentru lucrătorii sezonieri români din Germania.

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 09:14

Aproximativ 4,6 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani erau angajate, în anul 2019, în sectorul utilităţilor publice din Uniunea Europeană (UE), adica 2,3% din totalul persoanelor angajate, iar Croaţia (4,8%), Bulgaria (3,8%) şi România (3,7%) sunt statele membre cu cea mai mare pondere a angajaţilor, a anuntat Eurostat, miercuri.

Eurostat arată că regiunile din UE cu cea mai ridicată pondere ridicată a angajaţilor din sectorul utilităţilor publice sunt: Macedonia de Vest, în Grecia (5,8%), Sud-Vest Oltenia, în România (5,6%), Nord-Vest, în Bulgaria (5,4%).

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 08:33
din punct de vedere al relaţiilor noastre şi al dezvoltării României

În continuarea comunicatului de presă privind declaraţiile susţinute de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu în cadrul conferinţei de presă comune cu ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei Peter SzijjartĂł (Bucureşti, 26 mai 2020), transmitem mai jos transcriptul declaraţiilor omologului ungar şi al sesiunii de întrebări şi răspunsuri.

Marţi, 26 Mai, 2020 - 13:39

Fiecare organizare socială cunoaște o evoluție care greu s-ar putea înscrie în linearitate. Doar formele ideale se prezintă fără sincope în derulare,motiv pentru care le privim doar ca design iniţial. Organizațiile regionale și/sau internaționale sunt adesea sub presiunea transformărilor pe care le înregistrează membrii lor,a caracteristicilor epocii,uneori chiar a idiosincraziei liderilor.

Marţi, 26 Mai, 2020 - 11:30

Aurul a avut o evoluție spectaculoasă în ultimul an și jumătate, prețul său crescând cu peste 45% față de minimul din august 2018. Incertitudinile politice și economice din ultima perioadă, cât și ratele reale negative ale dobânzilor titlurilor de stat, au creat un cadru perfect pentru creșterea prețului metalului prețios, explică analiștii Tradeville.

Vineri, 22 Mai, 2020 - 11:08

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi, 21 mai, Memorandumul între Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Educaţiei din Republica Populară Chineză privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor şi certificatelor din învăţământul superior.

Vineri, 22 Mai, 2020 - 09:12
în urma unei discuţii telefonice a ministrului Bogdan Aurescu cu omologul bulgar

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 21 mai 2020, o convorbire telefonică cu Ekaterina Zaharieva, viceprim-ministru şi ministru al afacerilor externe al Republicii Bulgaria. Şeful diplomaţiei române a abordat tema procedurii aplicate pentru tranzitarea teritoriului Bulgariei de către cetăţenii români şi a adresat rugămintea ca autorităţile bulgare să asigure fluidizarea traficului, prin reducerea timpului de aşteptare în punctele de control pentru trecerea frontierei.

Joi, 21 Mai, 2020 - 09:21

Pentru punerea în aplicare a soluţiilor de fluidizare a traficului la graniţa de vest, stabilite în cadrul întâlnirii care a avut loc în Ungaria, la Budapesta, în data de 19 mai a.c., între miniştrii de interne ai României şi Ungariei, Ion-Marcel VELA şi Sandor PINTER, şefii poliţiilor de frontieră din cele două state au purtat o serie de discuţii în cadrul cărora au stabilit detaliile tehnice în vederea implementării acestora la frontiera comună.

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 18:43
Un potop de recomandări ale Comisiei, greu de îndeplinit...

Comisia Europeană a recomandat României să ia măsuri, în 2020 şi 2021, pentru a urma politici fiscale în linie cu recomandările Consiliului din 3 aprilie, conform cărora România ar trebui să pună capăt situaţiei actuale de deficit excesiv până cel târziu în 2022, se arată în recomandările anuale către cele 27 de state membre, denumite Semestrul European, publicate miercuri de Executivul comunitar.

Marţi, 19 Mai, 2020 - 13:59

Banca Națională a României a anunțat, marti, cursurile valutare rezultate pe baza cotațiilor societăților bancare autorizate.

Marţi, 19 Mai, 2020 - 11:57

Proiectul "Sănătatea ta contează! Modernizarea spitalelor orăşeneşti din Zimnicea şi Svishtov" este finanţat prin Programului INTERREG V-A România-Bulgaria 2014-2020, Axa prioritară 5 "O regiune eficientă", Obiectivul Specific 5.1. "Creşterea capacităţii şi eficienţei instituţiilor publice în contextul cooperării transfrontaliere" şi a fost implementat de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) - Oraşul Zimnicea (România) şi Municipiul Svishtov (Bulgaria).

Luni, 18 Mai, 2020 - 13:46

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut luni, 18 mai a.c., o convorbire telefonică cu Preşedintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen.

Discuţia s-a axat, în principal, pe propunerile pe care Comisia Europeană urmează să le prezinte, până la sfârşitul acestei luni, cu privire la Planul de relansare economică a Uniunii Europene şi varianta revizuită a propunerii privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.

Luni, 18 Mai, 2020 - 13:42

Revin la uriașul scandal generat de cea mai respectată instituție din Germania, Curtea Constituțională, care se opune celei mai respectate instituții din UE, personificarea statului de drept și anume Curtea Europeană de Justiție. Natura acestui conflict istoric ține de viitorul sau decesul UE. Într-o relație directă cu bazele financiare ale Uniunii, cu federalizarea acesteia sau, ca alernativă, cu o creștere exponențială a forței statelor naționale în detrimentul comandamentelor comunitare. Statele din UE vor deveni mai independente decât sunt, ceea ce poate genera o implozie.

Vineri, 15 Mai, 2020 - 12:27

România a înregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, anunţă Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Cea mai semnificativă expansiune anuală din UE în perioada ianuarie - martie 2020 s-a înregistrat în România (2,7%), Lituania (2,5%) şi Bulgaria (2,4%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Franţa (minus 5,4%), Italia (minus 4,8%), Spania şi Slovacia (ambele cu minus 4,1%)

Vineri, 15 Mai, 2020 - 00:00

„Ori de câte ori mă văd purtând o mască în timp ce trec prin străzile pustii din Bruxelles sau pe coridoarele goale ale Comisiei Europene, nu pot să nu fiu cuprins de un sentiment de șoc. Mai ales că, oriunde te-ai duce și oriunde ai fi, acest sentiment de șoc este palpabil. Este palpabil în Piața San Marco din Veneția – acum părăsită de oameni în timp ce peștii se întorc în apele lagunei care sunt din nou limpezi. Este palpabil în Ierusalim, unde Biserica Sfântului Mormânt a fost închisă în Vinerea Mare pentru prima dată de la ciuma din 1349. Este palpabil în Statele Unite, unde șomajul a crescut cu 20 de milioane în patru săptămâni. În cele din urmă, este palpabil în Spania și Italia, unde nu mai puțin de 45.000 de oameni au murit până la sfârșitul lunii aprilie.

O criză de sănătate la început, COVID-19 s-a transformat curând într-o criză economică și socială fără precedent. Niciun economist nu și-ar fi putut imagina vreodată acest lucru: mai multe miliarde de oameni izolați în propriile case. Prin urmare, consecințele vor fi mult mai mult decât ceea ce am trăit în 2008.

Deși nu ajută la rezolvarea problemei, prima întrebare care se pune este dacă această pandemie era evitabilă sau dacă este similară cu celebra „lebădă neagră” la care se referă Nassim Taleb. El vede „lebăda neagră” ca având trei caracteristici: un sentiment de șoc, deoarece nimic din trecut nu făcea posibilă anticiparea evenimentului; o criză extrem de violentă pe care o provoacă; și, în sfârșit, eforturi pentru înțelegerea ei rațională. ..Citeste mai mult >

Joi, 14 Mai, 2020 - 18:00

Comisia Europeană a avertizat joi că va demara acţiuni în justiţie împotriva statelor membre care încalcă legislaţia UE, prin aceea că vor să îşi forţeze cetăţenii să accepte vouchere în locul returnării banilor pentru zborurile sau vacanţele anulate, transmite DPA.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 18:39

Comisia Europeană a propus, miercuri, redeschiderea frontierelor interne în spaţiul Uniunii Europene şi reluarea progresivă a activităţilor turistice, în contextul relaxării restricţiilor antiepidemice.

"Aceasta nu va fi o vară normală. Dar, dacă facem eforturi, nu vom petrece vara blocaţi în case şi vara nu va fi pierdută în totalitate pentru industria turismului", a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, conform cotidianului Le Figaro.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 15:00

Un proiect de rezoluție susținut de principalele grupuri din Parlamentul European avertizează Comisia Europeană că forul legislativ va respinge orice propunere privind cadrul financiar multianual care nu va include în negocieri și în procesul decizional privind planul de redresare și Parlamentul.

Moțiunea, care este dezbătută miercuri în Parlamentul European și are toate șansele să fie aprobată vineri, este semnată de:

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 11:11
de Dimitrios Goranitis, Partener servicii de risc şi reglementare, Deloitte România. Acest material reprezintă opinia autorului, și nu poziția Deloitte România

În ultimele trei decenii, România s-a bucurat de o creștere fără precedent. Din 1987, PIB-ul țării a crescut impresionant, cu 200 de miliarde de USD. Principalii parteneri comerciali ai țării includ țări precum Germania, Italia și Franța, iar principalele bunuri exportate sunt autovehiculele și componentele auto, sârma izolantă. Țara deține o cotă de piață semnificativă și în lanțul internațional de aprovizionare cu produse alimentare, prin exportul de cereale (grâu, porumb) și carne de porc.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 09:15

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a participat marţi, 12 mai, la reuniunea informală, desfăşurată în sistem videoconferinţă, a Consiliului Afaceri Externe în format al miniştrilor apărării din statele membre ale UE.

Videoconferinţa a fost prezidată de către Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borell Fontelles, fiind invitaţi să participe Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi Subsecretarul General al ONU pentru operaţii de menţinere a păcii, Jean-Pierre Lacroix.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 09:03

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis marţi, 12 mai 2020, seminarul online organizat, de la Washington, de către Banca Mondială cu tema "Creşterea nivelului mărilor: implicaţii juridice şi provocări pentru statele costiere şi insulare".

Luni, 11 Mai, 2020 - 12:57

În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi în străinătate cu titlu temporar şi care au fost afectaţi de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul nopţii trecute a fost facilitată revenirea în ţară a 85 de cetăţeni români care se aflau pe teritoriul Regatului Arabiei Saudite, ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe, ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi ale

Luni, 11 Mai, 2020 - 10:36

Un veritabil și extrem de dur război comercial a fost declanșat la începutul acestei luni de către Germania împotriva politicilor Uniunii Europene. Într-o problemă de fond. Este vorba de întreaga strategie vizând programul de urgență contra efectelor economice ale pandemiei. Un program care înseamnă 2.600 de miliarde de euro, care urmează să fie strânși prin emiterea de euro-obligațiuni. Iar Curtea Constituțională a Germaniei, printr-o decizie luată recent, a dat de pământ cu Banca Centrală Europeană, dar și cu Banca Națională a propriului stat. O decizie cu implicații majore.

Luni, 11 Mai, 2020 - 08:12

În ultimele 24 de ore, prin punctele de frontieră au trecut aproximativ 21.600 persoane, cetăţeni români şi străini şi peste 13.800 mijloace de transport. Pe sensul de intrare au fost aproximativ 10.300 persoane cu 6.700 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 11.300 persoane cu 7.100 mijloace de transport.

Vineri, 8 Mai, 2020 - 11:50

Agricultura europeană, greu încercată de criza provocată de pandemia de Coronavirus, ar putea capota în faţa valului de produse agro-alimentare de import, din ţări terţe. Vulnerabili în faţa acestei situaţii sunt atât fermierii europeni, cât şi restul cetăţenilor, care riscă să ajungă să consume mâncare 'de mâna a doua', provenită din state din afara Uniunii, care nu respectă standardele europene de siguranţă alimentară.

Vineri, 8 Mai, 2020 - 08:03

Declaraţia comună a miniştrilor afacerilor externe din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Statele Unite ale Americii cu ocazia aniversării a 75 ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Cu prilejul aniversării a 75 ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în anul 2020, aducem un tribut victimelor şi tuturor soldaţilor care au luptat pentru înfrângerea regimului nazist şi pentru a pune capăt Holocaustului.

Joi, 7 Mai, 2020 - 20:11
Comisia Europeană: COVID-19 va arunca Europa în cea mai grea recesiune din anii 1930

Într-o sumbră prognoză economică de primăvară, lansată astăzi, Comisia Europeană a prezis că cea mai mare parte a continentului va cădea în cea mai grea criză economică și financiară din anii 1930, ca urmare a pandemiei COVID-19 .

Joi, 7 Mai, 2020 - 13:34

STUDIU World Vision Peste 91% dintre copii şi adolcenţi se simt stresaţi sau trec prin experienţe tulburătoare din cauza pandemiei de COVID-19

* 75% dintre copii şi adolescenţi consideră că este dificil din punct de vedere emoţional să facă faţă restricţiilor de distanţare fizică şi socială.

* 71% dintre ei spun că s-au simţit izolaţi şi singuri din cauza închiderii şcolilor.

* În ciuda acestor temeri, copiii îşi doresc să contribuie la lupta împotriva răspândirii COVID-19.

Subscribe to Uniunea Europeana