Luni, 14 Octombrie, 2019 - 15:38

Consiliul Uniunii Europene a confirmat numirea Laurei Codruţa Kövesi în funcția de procuror-șef european, urmând ca această numire să fie supusă spre aprobare Parlamentului European, se arată într-un comunicat dat publicității luni.

Kövesi este în prezent procuror în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din România. De-a lungul carierei sale în România a deținut diverse funcții de procuror.

Luni, 14 Octombrie, 2019 - 08:07

Partidul naționalist Dreptate şi Justiţie (PiS) este pe cale să își păstreze majoritatea în Polonia după alegerile parlamentare de duminică, câștigând 43,6% din voturi, a arătat un sondaj de ieșire de la urne, potrivit Associated Press.

Sondajul realizat de compania de cercetare Ipsos a acordat 27,4% din voturi coaliției centriste civice, care include partidul Platforma Civică condusă anterior de președintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk. care a guvernat Polonia în perioada 2007-2015.

Sâmbătă, 12 Octombrie, 2019 - 18:07
Primul are o soție la Comisia Europeană, iar a doua este soția lui Crin Antonescu

Europarlamentarii liberali Vasile Mureșan și Adina Vălean sunt luați în calcul pentru postul de comisar european din partea României, au declarat  surse din conducerea PNL, citându-l chiar pe europarlamentarul de la care emană mai toate stirile „pe surse”.

Sâmbătă, 12 Octombrie, 2019 - 15:10

În perioada 2014-2018, România a fost țara care a raportat cele mai multe fraude din Uniunea Europeană privind fondurile europene din agricultură și dezvoltare rurală și s-a clasat pe locul doi la valoarea fraudată, după Polonia, se arată în raportul OLAF privind lupta împotriva corupției pentru anul 2018.

Vineri, 11 Octombrie, 2019 - 17:20
Au fost însă continuate prin emiterea de avize motivate ( cea de-a doua etapa a fazei precontencioase) 3 cauze si declanșate 4 noi proceduri de încălcare a dreptului UE

Joi, 10 octombrie, a avut loc ciclul decizional al Comisiei Europene privind cazurile de încălcare a dreptului UE (proceduri de infringement). În cadrul respectivului pachet, în ceea ce privește România, Comisia a clasat 10 proceduri de infringement. De asemenea, au fost continuate prin emiterea de avize motivate ( cea de-a doua etapa a fazei precontencioase) 3 cauze si declanșate 4 noi proceduri de încălcare a dreptului UE.

De asemenea, nu a fost luată nicio decizie de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Miercuri, 9 Octombrie, 2019 - 18:21

Înainte de reuniunea Consiliului European din 17-18 octombrie, Comisia Europeană îi invită pe șefii de stat sau de guvern din UE să ofere îndrumare politică și să dea un nou impuls negocierilor pentru ca, înainte de sfârșitul anului, să se ajungă la un acord privind un buget al UE modern, echitabil și echilibrat pe termen lung pentru perioada 2021-2027.

09/10/2019

Miercuri, 9 Octombrie, 2019 - 18:10
„ Nu vrem să devenim țări de imigranți cu populații mixte; vrem să rămânem națiuni europene”

 Viktor Orban a publicat un manifest adresat „dirijorilor” de la Bruxelles, în numele popoarelor est europene:

Marţi, 8 Octombrie, 2019 - 20:14

Dan Nica a fost respins de Ursula von der Leyen, anunță Digi24. România este astfel nevoită să trimită o a treia propunere pentru portofoliul de comisar european.

Dan Nica a mai fost propus pentru portofoliul de comisar european odată cu Rovana Plumb, în prima rundă de nume trimise de România către Ursula von der Leyen, președintele desemnat al Comisiei Europene. Plumb a fost nominalizată de von der Leyen în detrimentul lui Dan Nica, însă a fost respinsă ulterior de Comisia juridică din Parlamentul European.

Luni, 7 Octombrie, 2019 - 17:37

Consiliul de Miniștri a adoptat astăzi, 7 octombrie, Directiva privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din Luxemburg.

07/10/2019

Joi, 3 Octombrie, 2019 - 09:29
Cu doar un milion de lei, de la un lider al Partidei Romilor!

Eugen Tomac, ales europarlamentar pe lista PMP, a contribuit la campania partidului cu 1.000.0000 de lei.  880.000 de lei din acești bani ar reprezenta împrumuturi pe care le-a luat de la două persoane fizice în nume propriu. 

Acesta a declarat că a recuperat între timp banii de la partid și a achitat împrumuturile. Întrebat dacă a plătit dobândă pentru bani, acesta a spus că ”sunt niște comisioane”.

Miercuri, 2 Octombrie, 2019 - 09:12

Ministrul belgian de externe Didier Reynders a fost vizat marţi de noi acuzaţii de corupţie, la câteva zile după ce un procuror a renunţat la o anchetă privind acuzaţii de spălare de bani care i se aduceau de către acelaşi bărbat, relatează Reuters.

Noua plângere în justiţie, înaintată în această săptămână de fostul agent de informaţii Nicolas Ullens, ar putea pune în dificultate candidatura lui Reynders pentru postul de comisar european pentru justiţie.

Marţi, 1 Octombrie, 2019 - 18:16
Nica se retrăsese în favoarea Rovanei Plumb

Viorica Dăncilă a discutat telefonic cu Ursula von der Leyen pentru a o informa de propunerea social-democraților de comisar european, Dan Nica. Potrivit unor surse social-democrate, șefa desemnată a Comisiei Europene i-ar fi solicitat și o variantă de rezervă. PSD a votat o variantă de rezervă pentru funcția de comisar european în persoana Gabrielei Ciot în prezent secretar de stat în MAE.

Marţi, 1 Octombrie, 2019 - 16:48

​​​​​​​Bifarea unei căsuţe în prealabil nu este o modalitate suficientă prin care utilizatorul unui site internet îşi dă consimţământul pentru plasarea şi consultarea de cookie-uri pe echipamentul său, a decis marţi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), indică un comunicat al acestei instituţii.

CJUE subliniază că acest consimţământ trebuie să fie specific, astfel încât faptul că un utilizator activează butonul de participare la jocul promoţional nu este suficient pentru a considera că el şi-a dat în mod valabil consimţământul la plasarea cookie-urilor.

Marţi, 1 Octombrie, 2019 - 08:33
Fără consultarea lui Iohannis

Comitetul Executiv al PSD se reunește, marți, de la ora 16.00. Ședința are loc după ce Rovana Plumb a fost respinsă de Comisia JURI a PE pentru funcția de comisar european, iar premierul a anunțat că va face o nouă propunere în acest sens. Întâlnirea social-democraților de marți va avea loc la sediul PSD din Kiseleff.

Luni, 30 Septembrie, 2019 - 16:48

 Rovana Plumb, propunerea României pentru funcția de comisar european, a acuzat luni faptul ca in comisia juridica a Parlamentului European (JURI) s-a dorit exclusiv blocarea candidaturii sale, prin interventii ale lui Klaus Iohannis, Siegfried Muresan si Dacian Ciolos:

Luni, 30 Septembrie, 2019 - 10:51
Unul pentru România și Ungaria și altul pentru Franța și Belgia

Candidații României și Ungariei au întâmpinat probleme în primirea avizului de la Comisia JURI din Parlamentul European, procedura de desemnare pentru cei doi fiind, în acest moment, suspendată. Deși candidații Franței, Belgiei și Poloniei aveau probleme mult mai grave, ei au trecut fără emoții de votul europarlamentarilor din Comisia JURI.

Luni, 30 Septembrie, 2019 - 08:06

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European are, luni, o ședință extraordinară pentru a lua o decizie în ceea ce privește conflict de interese, în cazul Rovanei Plumb. Forul legislativ a dat vot de respingere pentru aceasta în poziția de comisar european pe transporturi.

Comisia  va evalua conflictul de interese real sau potențial și al candidatului Ungariei pentru funcția de comisar european, Laszlo Trocsanyi. Ședința Comisiei urmează să aibă loc, luni, în intervalul orar 11.30 - 12.30, ora României,

Duminică, 29 Septembrie, 2019 - 20:48

Cum se va ieși din conflictul legat de desemnarea Rovanei Plumb pentru alegerea pe postul de comisar european? În mod logic, PSD-ul va pierde. Este al nu știu cîtelea război bruxellez, purtat împotriva unor forțe în mare parte românești, dar și europene. E vorba de forțe mobilizate împotriva unui partid care are probleme de comunicare și de relaționare internațională încă de la mineriade.

Duminică, 29 Septembrie, 2019 - 11:18

Eurodeputații români din Grupul S&D al Parlamentului European au transmis că o susțin cu fermitate pe Rovana Plumb, candidatul desemnat al României pentru funcția de comisar european pentru transporturi.

Sâmbătă, 28 Septembrie, 2019 - 08:27

Rovana Plumb a raspuns in scris la intrebarile Parlamentului European, inaintea audierii in Comisia JURI, ca vrea sa contribuie la dezvoltarea unui sistem de transport optimizat la nivelul UE. Ea a precizat ca va respecta Codul de Conduita si prevederile legate de conflictul de interese.

Rovana Plumb a fost intrebata de catre Parlamentul European despre competentele generale, si despre cum ar administra portofoliul transporturi in cooperare cu PE.

Vineri, 27 Septembrie, 2019 - 13:27

Viorica Dăncilă a avut întrevederi, în SUA, cu Ronald Lauder, preşedintele World Jewish Committee, Arthur Schneier, rabinul şef al New York-ului şi cu Malcolm Hoenlein, vicepreşedinte al Congresului American Evreiesc, în care le-a transmis că Guvernul va continua combaterea antisemitismului.
„În cadrul convorbirilor, premierul a evidenţiat importanţa Parteneriatului Strategic cu Statele Unite şi a reafirmat angajamentul României pentru combaterea antisemitismului, a xenofobiei şi a oricăror alte forme de manifestare a intoleranţei”, a transmis Guvernul, într-un comunicat de presă.

Vineri, 27 Septembrie, 2019 - 13:22

Banca Națională a României a anunțat, vineri, cursurile valutare rezultate pe baza cotațiilor societăților bancare autorizate. 

Vineri, 27 Septembrie, 2019 - 13:12

Preţul gazelor din România va continua să fie mai mare decât cel de pe pieţele europene şi în primul trimestru al acestui an, a atenţionat Aura Săbădău, expert în domeniul gazelor în cadrul publicaţiei de profil ICIS Londra, în cadrul unei conferinţe de profil.

Vineri, 27 Septembrie, 2019 - 13:00

Autoritatea de Supraveghere Financiară salută decizia agenției de rating FTSE - Russell referitor la promovarea Bursei de Valori București (BVB) la statutul de piață emergentă.

Calificativul este o recunoaștere a progreselor înregistrate pe mai multe paliere calitative și cantitative. Este vorba despre îmbunătățirea mecanismelor de tranzacționare și post-tranzacționare, transparența sporită în ceea ce privește reglementările aplicabile pieței de capital, creșterea guvernanței emitenților și evoluția pozitivă a lichidității pieței.

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 16:25

Candidatura lui Laszlo Trocsanyi, candidat la postul de comisar european pentru Vecinătate şi extindere, a fost respinsă joi de Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European, au declarat surse europarlamentare de la Bruxelles. Împotriva candidaturii lui Trocsanyi au fost 11 voturi, în favoarea sa nouă, iar doi eurodeputaţi din JURI s-au abţinut de la vot.

JURI a decis miercuri să îi invite a doua zi pe Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, comisarii europeni desemnaţi din partea României, respectiv a Ungariei, la o audiere extraordinară.

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 14:45

Comisia Europeană a publicat joi, 26 septembrie, Monitorul educaţiei şi formării pe 2019, care analizează modul în care evoluează educaţia şi formarea în UE şi în statele sale membre. Monitorul pe 2019 indică progrese suplimentare în direcţia atingerii unor ţinte importante ale UE în materie de educaţie şi formare, subliniind, în acelaşi timp, necesitatea de a se acorda un sprijin mai puternic pentru cadrele didactice şi de a se spori atractivitatea profesiei de dascăl.

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 13:49

Viorica Dăncilă a anunţat că a participat la întâlnirea Conducerii Internaţionalei Socialiste la New York, unde a reafirmat dorinţa PSD de a consolida cooperarea politică. 

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 13:37

Banca Națională a României a anunțat, joi, cursurile valutare rezultate pe baza cotațiilor societăților bancare autorizate. 
 

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 13:23

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a declarat că PSD are mai multe variante pentru înlocuirea Rovanei Plumb în funcţia de comisar european.
"N-am citit ştirea, lăsaţi-mă să mă informez. Ştiam că e încă în comisie, nu la votul în Parlament. Vedeţi că sunt nişte etape, sunt nişte comisii. (...) Ştiţi la fel de bine ca şi mine că Partidul Social Democrat are, nu o variantă, ci 10 variante pentru comisar", a declarat Marcel Ciolacu, joi, la Parlament.

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 12:50
Pentru neclarități din declarația de avere. a imprumutat o sumă pe care apoi a împrumutat-o pentru campania europarlamentară a PSD

Candidatura Rovanei Plumb nu a trecut de Comisia pentru Afaceri Judiciare JURE a Parlamentului European, ceea ce inseamna ca este, practic, blocata, cu 15 voturi impotriva candidaturii si doar sase pentru.
Reamintim ca premierul roman a fost atentionat chiar de presedintele ales al Comisiei Europene sa nu o nominalizeze pe Rovana Plumb, dar Viorica Dancila și-a mentinut propunerea controversata.
Audierea extraordinara a avut loc la ora 11:00 (ora locala).

Subscribe to Uniunea Europeana