Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 11:15

La toate bisericile din Patriarhia Română, în timpul Sfintei Liturghii şi la slujba Parastasului pentru eroi din data de joi, 4 iunie 2020, vor fi pomeniţi eroii, soldaţii, luptătorii, diplomaţii români şi toţi cei care au contribuit la realizarea României Mari la nivel naţional, între anii 1916-1918, şi recunoaşterea acesteia pe plan internaţional, în special prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920. 
Veşnica lor pomenire din neam în neam!

Marţi, 2 Iunie, 2020 - 08:07

Biserica Ortodoxă Română a continuat ampla sa acțiune caritabilă desfășurată în contextul pandemiei până în momentul ridicării „stării de urgență” și începutul „stării de alertă” (15 mai 2020), oferind ajutor concret și diversificat, la nivel de parohii și eparhii, persoanelor vârstnice și sărace, bolnave sau cu dizabilități, celor aflați temporar în izolare sau în carantină, precum și unor spitale confruntate cu lipsa unor echipamente medicale.

Marţi, 2 Iunie, 2020 - 08:05

50 de pachete cu dulciuri si produse de igiena au fost oferite in dar copiilor din localitățile ilfovene Nuci si Balta Neagra. Darurile au fost inmanate de catre copiii coordonatorului voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, Danut Pruna, cu ocazia zilei internaționale a copilului. Micutii voluntari, Ana și Ioachim, au un an jumatate si respectiv, 4 ani si jumatate. Prin gestul lor, ei au dorit sa dea un exemplu despre cat de important este sa fim aproape de semenii nostri.

Duminică, 31 Mai, 2020 - 08:00

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului ajutați de Jandarmeria Romana au oferit, sambata, pachete cu produse de strictă necesitate familiilor nevoiașe din urmatoarele localități: Ocolna si Castranova din judetul Dolj, Pinoasa, Calcesti, Vârț si Ratez din judetul Gorj si Schela Nouă si Fântâna Domneasca din județul Mehedinți. Au fost împărțite peste 150 de pachete cu alimente de bază și produse de igienă.

Duminică, 31 Mai, 2020 - 00:00

Avem mii de religii care ne fac să ne urâm unii pe alţii,  dar nu avem nici o credinţă care să ne unească.” (N. Grigorie Lăcriţa).

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 13:30

Nu ne ajunge toată aiureala stîrnită de epidemia COVID- 19! Nici înfruntarea politică orbească, nici seceta, nici criza economică! În noaptea de marți spre miercuri, arhiepiscopul Teodosie repetă Învierea. Asta ne mai trebuia. Două Învieri, două ceruri, două Vieți de Apoi și, mai departe, doi Ceușescu și, poate, doi- trei Klaus Iohannis.

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 13:47

Cu multă durere, dar și cu neclintită nădejde în Taina Învierii și a Împărăției celei veșnice, aducem la cunoștință clerului și credincioșilor din Moldova vestea plecării la Domnul a Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Venerabilul ierarh, binecuvântat de Dumnezeu să treacă de granița a 90 de ani de viață, lasă un gol imens în sufletele tuturor celor ce i-au cunoscut râvna, credința și dragostea de Biserică și de Neam.

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 08:00

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor a încetat din viaţă miercuri, în jurul orei 0,50, la Institutul "Matei Balş" din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord, anunţă Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.

Din cauza infectării cu noul coronavirus, ierarhul fusese transportat de la Suceava la Bucureşti cu un elicopter SMURD pe data de 20 aprilie. În urma complicaţiilor pulmonare apărute, părintele arhiepiscop în vârstă de 90 de ani a fost intubat.

Marţi, 19 Mai, 2020 - 13:47

Venind concret în sprijinul proiectului Alături la greu. Ajutăm Suceava, derulat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, încă de la începutul crizei sanitare provocată de pandemie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut iniţiativa donării sumei de 96.752 lei (20 000 euro) din Fondul "Filantropia" al Patriarhiei Române.

Luni, 18 Mai, 2020 - 14:50

În a doua zi a stării de alertă, voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului ajutați de jandarmi au oferit pachete cu produse de strictă necesitate pentru familiile nevoiașe din localitățile Luminița,  Meșteru, Cârjelari, Mircea Vodă și General Praporgescu, din județul Tulcea. Au fost împărțite alimente de bază, produse de igienă si alte accesorii atât de necesare în vremuri de pandemie. Ajutorul s-a îndreptat spre persoanele vulnerabile precum cele cu dizabilități, bătrânilor singuri, familiilor sărace cu multi copii și familiilor unde adulții și-au pierdut locul de muncă.

Joi, 14 Mai, 2020 - 10:32

„Poporul român are caracteristicile lui, ca orice popor, şi am vrut să le demonstrez celor care au puterea de a lua decizii că la noi, la români, credinţa şi biserica fac parte cumva din esenţa vieţii. Şi când spun asta mă refer la marea masă a poporului român. Fireşte că şi românii au gânditori atei, anticlericali, anticonfesionali, unii care se declară agnostici, alţii post-postmoderni. Într-o ţară liberă au loc toţi. Însă marea masă a acestui popor nu poate trăi în afara credinţei, iar la poporul acesta credinţa se manifestă prin biserică.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 13:20

Biserica Ortodoxă Română a continuat ampla sa acţiune caritabilă desfăşurată în contextul pandemiei şi al stării de urgenţă, care urmează să fie ridicată în ziua de 15 mai 2020, oferind ajutor concret şi diversificat, la nivel de parohii şi eparhii, persoanelor vârstnice şi sărace, bolnave sau cu dizabilităţi, celor aflaţi temporar în izolare sau în carantină.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 10:10

Sub sloganul „Discuții în cerc deschis”, platforma „Agora Mediu” monitorizează planurile și programele publice care pot avea efecte semnificative asupra mediului. De asemenea, încurajează participarea societății civile în dezbaterile publice pentru a reduce impactul acestor planuri asupra naturii. Proiectul a fost dezvoltat de către una din cele două echipe câștigătoare a hackathon-ului Climathon București 2019, organizat de Impact Hub București în parteneriat cu WWF-România. Echipa este formată din programatori, avocați și analiști de date.  

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 09:59

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului au vizitat, luni, cinci localitati din judetul Teleorman, unde au oferit ajutor material si financiar mai multor familii aflate in situatie de risc, batrani singuri, familii sarace cu multi copii si alte cazuri sociale, care au primit cu mare bucurie vizita filantropilor. Voluntarii au fost ajutati, de aceasta data, la distribuirea ajutoarelor, de catre reprezentanti de seama ai Jandarmeriei Romane. 

Luni, 11 Mai, 2020 - 09:08

Daniel Ionaşcu, mesaj nou către autorităţi pentru redeschiderea bisericilor şi cimitirelor

Sâmbătă, 9 Mai, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
Calendar ortodox: Sfantul Proroc Isaia
Calendar catolic: Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic
 

Joi, 30 Aprilie, 2020 - 16:00

Voluntarii Paraclisului Catedralei Nationale continua, in prima linie, sa sustina, cu consecventa, sprijinirea persoanelor aflate in izolare voluntara la domiciliu sau in situatii exceptionale, din toata tara. Voluntarii au acordat atentie sporita persoanelor vulnerabile din mediul rural, oferindu-le suport moral, dar si pachete cu alimente de baza si produse de igiena.

Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 08:00

"Caravana bucuriei" a poposit in comuna Uliesti, din judetul Dambovita, unde mai multe familii au primit produse alimentare de baza si de igiena personala din partea voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului. Ajutorul voluntarilor s-a indreptat, cu precadere, catre batranii singuri si familiile cu venituri materiale modeste, dar cu multi copii.

Marţi, 28 Aprilie, 2020 - 12:10

Papa Francisc a cerut, marţi, populaţiei să respecte regulile care vizează prevenirea unui al doilea val devastator de infectare cu noul coronavirus, în condiţiile în care tot mai multe ţări încep să relaxeze măsurile luate din cauza pandemiei de COVID-19, anuntă Reuters.

"În aceste zile în care începem să avem reglementări privind ieşirea din carantină, să ne rugăm lui Dumnezeu să ne dea harul prudenţei şi al respectării regulilor astfel încât pandemia să nu reapară", a spus liderul Bisericii Catolice.
 

Duminică, 26 Aprilie, 2020 - 13:54

În timpul Ramadanului, cea mai sfântă lună a islamului, credincioșii postesc de la răsărit până la apusul soarelui și dedică ore lungi rugăciunii și auto-reflecției. Este, de asemenea, o perioadă de petrecere alături de familie și prieteni în sărbătorile fastuoase de noapte, care se încheie cu Eid al-Fitr, „Festivalul ruperii postului”. În întreaga lume, cei 1,8 miliarde de musulmani care se pregătesc pentru Ramadan, un timp pentru a se reconecta spiritual și social, care este de așteptat să înceapă vineri în majoritatea locurilor.

Vineri, 24 Aprilie, 2020 - 11:05

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului. Tot astăzi, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula vă fi scoasă pe străzile din Cluj-Napoca și din Bistrița.

Icoana vă fi purtată într-o mașină, care va merge fără oprire în zona spitalelor și a principalelor biserici.

Vineri, 24 Aprilie, 2020 - 08:14

În după amiaza zilei de 23 aprilie 2020, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis o scrisoare de mulţumire adresată Sanctităţii Sale Papa Francisc pentru darul făcut de acesta Spitalului Judeţean "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava.

Donaţia, constând în cinci ventilatoare pulmonare, 200 de combinezoane, 900 de măşti FFP2 şi 5000 de măşti sanitare, a fost oferită în contextul în care sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe este una foarte importantă pentru Papa Francisc, care a primit la botez şi numele de Jorge (Gheorghe).

Joi, 23 Aprilie, 2020 - 11:49

Papa Francisc s-a rugat joi dimineaţă în capela reşedinţei sale din Casa Sfânta Marta pentru familiile care se confruntă cu probleme cauzate de pandemia coronavirusului şi a criticat speculanţi care profită de aceste vremuri tulburi

Joi, 23 Aprilie, 2020 - 11:37

Situaţia statistică referitoare la numărul românilor care îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia sărbătorii Sf. Gheorghe, în data de 23 aprilie, se prezintă astfel:

Prenume masculine - Nr persoane

George - 156.550

Georgel - 12.750

Georgică/Georgica - 5.459

Gheo - 2

Gheorge - 48

Gheorghe - 465.209

Gheorghiţă/Gheorghita - 22.142

Ghiorghe - 4.151

Ghiorghi - 1.301

Ghiorghiţă/Ghiorghita - 1.727

Ghiţă/Ghita - 4.482

Gicuţă/Gicuta - 78

Gică/Gica - 5.216

Gigel - 6.146

Marţi, 21 Aprilie, 2020 - 09:20
Hristos a înviat!

În aceste zile luminate de bucuria Învierii lui Hristos, dar şi de bucuria regăsirii creştinilor ortodocşi în comuniune şi solidaritate prin sprijinirea concretă a oamenilor afectaţi sever de pandemia actuală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le mulţumeşte ierarhilor, preoţilor, diaconilor şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române care au răspuns îndemnului de a ajuta pe cei aflaţi în dificultate.

Luni, 20 Aprilie, 2020 - 11:32

Creștinii ortodocși au sărbătorit Paștele în această duminică cu milioane de credincioși aflați sub închidere acasă, în timp ce clericii lor au predicat predici înaintea vălurilor goale.

Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, care în mod normal este plină de mii de închinători în timpul vacanței - localnici și pelerini de pe tot globul - a fost aproape pustie în acest sfârșit de săptămână din cauza măsurilor stricte anti-COVID-19 ale Israelului.

Liderii bisericii și-au îndemnat congregații să rămână acasă pentru a evita răspândirea coronavirusului mortal.

Duminică, 19 Aprilie, 2020 - 09:00

Când citeşti o carte scrisă de un evreu, te aştepţi ca (aproape) orice abordare să fie (1) sub influenţa religiei iudaice, care are pretenţia că este religia „poporului ales al lui Dumnezeu” și (2) cu elogii la adresa realizărilor poporului evreu.

Citind cele trei cărţile scrise de „evreul pur sânge” Yuval Noah Harari[2] rămâi şocat de modul de abordare cu totul și cu totul diferit al religiei, în general și al celei iudaice, în special.

Vineri, 17 Aprilie, 2020 - 12:23

În contexul stării de urgenţă şi a prevederilor acestora pentru protejarea sănătăţii noastre şi a celor dragi nouă, a luat naştere în Braşov o iniţiativă de transmisie live a Slujbei de Înviere din cadrul a 9 parohii din municipiu. Iniţiativa susţine mesajul #StămAcasă şi îşi propune să aducă bucuria Slujbei de Înviere în casele enoriaşilor ortodocşi.

Joi, 16 Aprilie, 2020 - 12:51

PASTORALĂ PAŞTI 2020

† IRINEU

PRIN HARUL LUI DUMNEZEU

ARHIEPISCOP AL ALBA IULIEI

Cinstitului nostru cler, cinului monahal şi binecredincioşilor
creştini din Eparhia noastră, har şi pace de la Dumnezeu, iar de la noi părintească binecuvântare!

Iubiţi fii duhovniceşti,

Hristos a înviat!

Joi, 16 Aprilie, 2020 - 10:15
Pastorala de Paşti a Patriarhului Daniel: Iubirea a biruit moartea

În mesajul pastoral prilejuit de Sărbătoarea Sfintelor Paști, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel evidenţiază Taina Învierii Mântuitorului Iisus Hristos şi spune despre credinţa în Înviere că „ne ajută să nu ne pierdem nădejdea în faţa greutăților vieţii, ci să cerem mai stăruitor ajutorul lui Hristos Cel răstignit şi înviat, Care, tainic, dar real, cunoaşte viaţa noastră cu toate încercările”.

Patriarhul Daniel face referire la situaţia actuală generată de pandemie şi îndeamnă la rugăciune.

Subscribe to Religie