Sâmbătă, 31 Octombrie, 2020 - 00:00

La Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Radu Mârza predă cursuri despre identităţi istorice în Europa Centrală, istoria medievală, premodernă şi modernă românească, istoria slavilor, istoria culturală a călătoritului şi turismului, istoria Bizanţului. Profesorul este, de asemenea, colecţionar şi preocupat de istoria cărţilor poştale.

Sâmbătă, 31 Octombrie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 19:10

Suntem în pandemie, dar mai apar și vești bune. Iată una dintre ele: chiar și în vreme de pandemie, apar reviste. Firește, trebuie să ai tenacitatea, rezistența, ardoarea de a crea pe care le dovedește de ani buni clujeanul Ovidiu Pecican. Aflăm că tocmai ce a lansat o nouă revistă („culturală independentă” scrie pe frontispiciu) care se cheamă ”Avalon”. AVALON e numele insulei arthuriene din mitologia celtică.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 19:00

Italianul Michele Uva a anunţat că a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al UEFA, el dorind să ia în calcul “alte oportunităţi”, relatează Football Italia.

“Am demisionat din funcţia de vicepreşedinte şi din cea de membru al Co mitetului Executiv. Le mulţumesc lui Ceferin, un lider adevărat, şi colegilor mei din Comitetul Executiv pentru aceşti ani minunaţi petrecuţi împreună”, a declarat Uva.

Michele Uva era vicepreşedinte al forului continental din septembrie 2017.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 18:19

Numărul unităților de învățământ în care elevii fac cursuri online a depășit 3.600, arată informațiile centralizate vineri de Ministerul Educației.

Potrivit unui comunicat de presă, astăzi, 30 octombrie, în conformitate cu datele transmise de inspectoratele școlare județene (inclusiv al municipiului București), se înregistrează următoarea situație:

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 16:45

Accesul gratuit pentru mai multe categorii de public, bilete cu valabilitate extinsă şi abonamente pentru evenimentele organizate de muzeu sau programe de educaţie muzeală şi masterclass se numără printre măsurile adoptate de Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) începând de la 1 noiembrie.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 15:51

Poliţistul Eugen Stan a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 20 de ani închisoare, el fiind acuzat de săvârşirea a 18 infracţiuni de agresiune sexuală, printre victime fiind şi minori.

Iniţial, el primise o condamnare de 19 ani închisoare în luna iulie la Judecătoria Sectorului 6, pedeapsă mărită cu un an de Curtea de Apel Bucureşti, în diferite locuri din Bucureşti.

Procurorii susţin că Eugen Stan urmărea victimele în drumul lor spre blocurile în care locuiau, infracţiunile fiind săvârşite sub constrângere în scara imobilelor sau în liftul acestora.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 14:42

În perioada 26-29 octombrie 2020,  jandarmii ieșeni au desfășurat activități pentru asigurarea ordinii publice și punerea în aplicare a măsurilor stabilite, pe linia  prevenirii răspândirii virusului SARS Cov2, alături de celelalte structuri M.A.I. – Poliție și Poliție de Frontieră, sub coordonarea Instituției Prefectului.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 13:50

Muzeul Naţional al Bucovinei vă invită în perioada 3 noiembrie 2020 - 3 februarie 2021, să vizitaţi expoziţia temporară MALACHITUL - PIATRA ŢARILOR.

Expoziţia oferă o fascinantă incursiune în lumea plină de mister a uneia dintre cele mai frumoase şi interesante pietre semipreţioase şi ornamentale - MALACHITUL.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 13:43

Unii dintre cei mai pricepuți hackeri sponsorizați de state și de grupări cunoscute ransomware apelează la un arsenal de noi instrumente open-source pentru a exploata în mod activ sistemele de email ale corporațiilor, iar prin intermediul șantajului online intimidează victimele pentru a plăti răscumpărări, conform raportului Cyber Threatscape din 2020 de la Accenture (NYSE: ACN).

 

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 13:39

Pandemia la Feminin: Irina-Margareta Nistor aduce filme şi invitaţi speciali

Începutul lunii noiembrie aduce filme şi invitaţi la Ateneul Naţional din Iaşi, prin Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film "Ecranul şi Divanul". Ediţia a doua a festivalului se desfăşoară în condiţii speciale, sub genericul Pandemia la feminin.

Invitatul special al ediţiei este Andrea Sabbadini, directorul European Psycholoanalytic Film Festival (Londra, Marea Britanie).

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 13:38

Banca Națională a României a anunțat, vineri, cursurile valutare rezultate pe baza cotațiilor societăților bancare autorizate.

 

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 13:38

Compania CBRE, lider pe piața de consultanță imobiliară, a asistat în București compania de afaceri publice Public Affairs Solutions (fostă McGuireWoods) în relocarea spațiilor de birouri în clădirea ONE Tower, dezvoltată de One United Properties în zona Floreasca. Tranzacția de închiriere a demarat în pandemie, chiar în perioada stării de urgență și transmite un semnal pozitiv pentru sectorul de birouri și oportunitățile disponibile în prezent.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 13:37

De la 1 noiembrie 2020, Muzeul Național de Artă al României anunță noutăți așteptate de publicul larg, printre care se numără acces gratuit pentru mai multe categorii de public, bilete cu valabilitate extinsă și abonamente pentru evenimentele organizate de muzeu sau programe de educație muzeală și Masterclass.

 

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 13:30

Premiul Goncourt – Alegerea României a fost câştigat de Miguel Bonnefoy pentru romanul Héritage. Anunţul a fost făcut de doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Franţei în România, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Institutul Francez din București la Biblioteca Națională a României. Președinte de onoare al acestei ediții din partea Franței a fost Santiago H. Amigorena, laureatul Premiului Goncourt – Alegerea României 2019 şi președinta de onoare din partea României a fost scriitoarea Ioana Pârvulescu.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 13:25

Până astăzi, 30 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 235.586 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
167.897 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.546 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 13:21

Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită sâmbătă, 31 octombrie 2020, la orele 17:00, la o nouă Ediție Online a programului socio-cultural „Lipatti Special” în cadrul Festivalului Mozartissimo.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 13:18

Daniel Ionașcu, președintele executiv al Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), denunță „excesele de comportament și de limbaj” ale lui Cristian Tudor Popescu și denunță prigoana la adresa credinței.

Liderul PPU (social-liberal) îi îndeamnă pe români să își apere sufletul românesc și să lupte împotriva abuzului, fără frică, respectând istoria națională în care Biserica a avut un rol fundamental.

Redăm, mai jos, mesajul integral transmis de Daniel Ionașcu:

„Până aici! Românii nu sunt vite!

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 13:11

O echipă de cercetători ai Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), coordonată de prof. univ. dr. Daniel David, a analizat legătura dintre variabilele psihoculturale şi mobilitatea comunitară în perioada stării de urgenţă.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 13:10

Fregata "Regina Maria" face o escală de trei zile, pentru refacerea capacităţii de luptă, în portul Aksaz din sudul Turciei, în perioada 30 octombrie - 2 noiembrie. Nava militară românească are la bord un elicopter Puma Naval şi un detaşament de Forţe pentru Operaţii Speciale (FOS) şi desfăşoară misiuni de monitorizare a traficului maritim şi de descurajare a activităţilor ilegale pe flancul sudic al NATO, fiind integrată în gruparea navală permanentă NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), până la data de 23 noiembrie.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 13:01
Spovedania lui Rizea

Anca Alexandrescu: Vreau sa citesc cateva nume de pe lista pe care mi-ai dat-o: primar Rares Mănescu, Dragoș Grigoriu, domnul Nicolae Dumitru, domnul Dorin Cocoș, domnul Răzvan Petrovici, domnul Radu Budeanu, domnul Puiu Popoviciu, domnul Nicolae Bănicioiu, Vlad Stoica, Sebastian Ghiță, George Maior, Tinu Șebeșanu, Andrei Hrebenciuc, domnul Mihai David, Dinu Pescariu. Lista continuă, e lungă, peste 100.

Cristian Rizea și Anca Alexandrescu: Ovidiu Tender, Ovidiu Semenescu, Ilie Năstase, Adrian Năstase și Dan Andronic a fost.

AA: Iata acesti oameni au venit la botezul fiului tau. De ce au vrut sa stea la masa cu tine daca acum vin si spun ca nu e adevarat ce spui, ca sunt inventii, ca esti omul nu stiu cui? Atunci iti cautau prietenia, botezul a fost in 2013, da?

CR: 2 noiembrie, 2013, restaurantul Hotelului Ramada.

AA: Erai un personaj important al high life-ului bucurestean atat economic cat si politic de vreme ce toti s-au inghesuit sa fie la petrecerea ta?

CR: Nu l-ai nominalizat pe domnul Ion Tiriac, cel mai bogat roman. Domnul Ilie Nastase, oamenii din fotbal Borcea, Dumitru Dragomir.

AA: De ce veneau la tine, daca tu nu aveai nimic si nu reprezentai nimic, niciun fel de importanta cum zic acum?

CR: Romanii care ne privesc sunt mult mai inteligenti, ii las pe ei sa raspunda la aceasta intrebare. Ei stiu raspunsul la aceasta intrebare. Nu vreau eu sa-l dau pentru ca nu vreau sa fiu considerat lipsit de modestie, avand un anumit interes. Cand vor vedea personalitatile. Cred eu ca a venit jumatate din produsul intern brut al Romaniei. Firma Straco, domnul Horpos, multi, multi. Insa, ce nu stiu romanii, ca ai vorbit de botezul meu, lucru pe care il devoalez cu subiect si predicat... La botezul meu, in spatele acestei petreceri, s-a parafat o mare afacere, dragi romani. Afacerea de 290 de milioane de euro. Da, da, ati auzit bine. Afacere girata, intermediata de Dragos Dobrescu si Sebastian Ghita, afacere facuta si parafata la Ministerul Transporturilor. Doamna Ramona Mănescu a venit la acea petrecere a mea cu sotul Rareș Mănescu. Si Dragoș Dobrescu e și nașul copiilor familiei Mănescu. La acea petrecere eu nu-l mai invitasem pe actionarul principal al firmei Straco, domnul Adi Horpos care a fost la Barcelona. A platit Tony Blair. Eu nu-l mai invitasem, de ce? Am povestit in episodul cu Vlad Stoica. In 2012, cand Ponta a ajuns la Palatul Victoria , domnul Horpos a venit la mine in baza prieteniei pe care o aveam, deja Tony Blair, Ponta, Barcelona, Banicioiu. Eu l-am adus in preajma celor doi. Ne-am intalnit la el acasa, mi-a explicat afacerea, era vorba despre un consortiu din care facea parte firma Straco, pentru a pune mana pe aceasta lucrare cu bani europeni pentru refacerea unei cai ferate, restructurare, o lucrare, va dati seama.

El mi-a spus „ajuta-ma sa obtin acel contract, du-ma la Ponta!”. I-am aranjat intalnirea, l-am chemat pe Vlad Stoica. In primele zile, cand Victor Ponta era instalat la Palatul Victoria, dupa motiunea de cenzura prin care a cazut guvernul Ungureanu. Ne-am intalnit la terasa French Bakery, pe o terasa pe strada Paris. Vlad Stoica a venit pe jos, eu , Banicioiu si cu Horpos eram acolo.

Am stat acolo, i-am aratat, i-am explicat lui Vlad. Vlad Stoica era seful cancelariei premierului, cel care a fost numit acum 5 zile la ANCOM, cu toate ca am devoalat afacerea asta din care si-a tras milioane de euro. El mi-a zis ”gata, Cristi, o rezolvam”. Ministrul Tansporturilor era Ovidiu Silaghi. Eu aveam o relatie apropiata cu acest Horpos. Ca sa vedeti legatura cu botezul, de ce nu l-am invitat. Eram in 2012. Ne-am dus, am discutat in continuare, am tinut legatura. Horpos spusese ”bai Cristi, merg cu tine ca m-a luat Hrebenciuc cu niste generali vechi din sistem. Mi-au propus sa ma duca la Ponta, dar mi-au cerut comision mai mare si eu stiu ca tu si Banicioiu o rezolvam mai bine”. Ies eu mai bine ca trebuie sa impart la multa lume.

AA: Deci se negocia spaga in oras?

CR: Hrebenciuc ii impusese sa intre, era un consortiu cu FCC (Fomento de Construcciones y Contratas, n.n.), o firma spaniola. Toate firmele astea mari, toti au in spate, nu au venit intamplator in Bucuresti sa faca afaceri. I-au omorat pe romani, i-au mai tinut viata pe astia care au mai acceptat compromisuri si sa intre in asocieri cu ei, gen Straco, iar in rest au omorat firmele romanesti. Ca sa ia ei bani europeni, va dati seama 300 de milioane nu sunt de la bugetul statului. Sunt bani europeni. Si mi-a explicat de ce merge cu mine si nu cu Hrebenciuc. Aia cereau si banii inainte.

Am discutat zilele urmatoare, si ce imi spune prietenul meu Horpos: ne intalnim. In toamna au fost alegeri si a urmat un nou govern USL. Mi-a zis ”ce fac Cristi, ca s-a schimbat acum, a venit Fenechiu, i-am dat lui Silaghi, ne-am vazut , mi-a zis sa vin la Malaga”.

AA: Daduse spaga si problema nu i se rezolvase si isi facea probleme?

CR: Exact, dupa ce Vlad Stoica ii luase un avans… Sebastian Ghita era acolo dupa ce a pus Ponta piciorul in Palatul Victoria. Ghita era nelipsit, venea cu borseta lui neagra, il vedeti in toate pozele. El era acolo cu borseta ca sa controleze tot. Deja baietii astia il tapasera de bani pe Horpos, era saracul, ”imi cer astia”.

Silaghi era speriat si l-a sunat pe asta sa vina tocmai la Malaga, la Marbella, intr-o statiune de lux si baietii astia s-au intalnit, i-a dat banii si asta m-a chemat la el in Cotroceni unde are vila. Si vine Fenechiu - uns cu toate alifiile, stie regula jocului, comisionul, i-a luat pe baietii astia ca se faceau tot fel de contestatii. Li se atribuise, dar erau contestatari. A intrat in combinatie si avocatul Boștină. Unde e vorba de bani intră și el. Relu Fenechiu a venit, stia regula jocului, era profesionist. Boștină era și el in tot si in toate. Avocatul infractorilor e Doru Bostina. Mai era bagat si Dragos Nedelcu cu Bostina.

Trebuie să iei un avocat langa tine, avocatii astia fac un contract de asistenta juridica, de consultanta, si trimis cel mai bun la asa ceva, iar aici Doru Bostina era si el bagat. Baietii astia de pe locul 2, 3 faceau contestatii. Dureaza. Nu poti sa iei avansuri, nu poti sa te apuci de lucrare .Se faceau presiuni, ba austriecii, ba era o alta firma. Le-am scris pe toate in volumul doi. Fenechiu i-a luat pe toti si i-a tapat de bani. Relu Fenechiu e baron, dar stie regula jocului. Moisescu era si el la mijloc. E colegul lor de partid, protectorul lor. Am facut deal-ul – ”domnule, iti dam 4 milioane”. A cerut omul,  problema e ca a cerut spaga inainte, asta e problema la Relu Fenechiu ca sa le aprobe. Ministerul era dat in judecata. Nu era simplu asa. Spun tot - lucrarea, data de atribuire si Relu Fenechiu a luat banii. Asta cu Straco era disperat, luase finantari. Atunci a fost si momentul in care mi-a spus si cu clubul, se blocase financiar, nu mai avea suflu, o ditamai compania de asfaltari, Ghita ii lua banii, il mintea, ”hai ca iti dam maine, a vorbit Victor, e totul stabilit, cu Relu, e totul stabilit. Era guvernul USL. Pe partea aia Dobrescu, ”hai ca am rezolvat cu Crin”. Era totul stabilit.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 12:57

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţiile prin care OMV Petrom SA externalizează unele operaţiuni şi servicii generale de suprafaţă conexe activităţilor de extracţie şi producţie a ţiţeiului şi gazelor naturale, împreună cu activele şi angajaţii deservenţi, către consorţiul Dietscon O&M S.R.L. (lider), Dietsmann S.R.L., Dietsmann Safety and Environment Services S.R.L. şi Confind S.R.L. (consorţiul Dietscon) şi către asocierea Bonatti SpA, Sucursala Bucureşti (lider) şi Bonatti RO PARMA S.R.L.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 12:56

Universitatea Politehnica Timişoara, prin Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră (CCOC), a organizat, în 28 - 29 octombrie 2020, cea de-a XVII-a ediţie a celui mai important târg de carieră din vestul ţării - Zilele Carierei, manifestare dedicată studenţilor şi absolvenţilor interesaţi de oportunităţile oferite de companii (stagii de practică, internship-uri, locuri de muncă part-time sau full-time). În aceeaşi măsură, acţiunea a avut ca scop întărirea parteneriatelor între mediul economic şi Universitatea Politehnica Timişoara.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 12:55

Depozitarul Central va distribui dividende pentru Fondul Închis de Investiţii BET FI Index Invest administrat de SAI Broker S.A.

Depozitarul Central informează investitorii că, în perioada 02.11.2020 - 01.11.2023, distribuie dividende pentru deţinătorii Fondul Închis de Investiţii BET FI Index Invest administrat de SAI Broker S.A. (simbol BTF). Emitentul va distribui deţinătorilor de unităţi de fond dividendele aferente anului 2019 - TRANŞA III, utilizând serviciul naţional lansat de către Depozitarul Central. Valoarea dividendului brut pe unitate de fond este de 5,00 lei.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 12:53

Medicii fără frontiere au dat vina pe abandonarea morților a 27.000 de persoane în vârstă în casele de îngrijire medicală în timpul stării de alarmă, potrivit unui raport publicat recent.

Pandemia de coronavirus a ajutat la mascarea adevăratelor cauze ale acestor decese.

Întrucât numărul oficial de morți atribuit coronavirusului este de aproximativ 29.000, mortalitatea în exces în Spania este redusă la cifre nesemnificative care, desigur, nu justifică deloc impunerea stării de alarmă și a isteriei declanșate.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 12:49

Actorii Teatrului "Gong" din Sibiu îşi dau întâlnire cu tinerii, în online, pentru o serie de trei spectacole lectură în premieră naţională.

Seria de traduceri de noi piese pentru copii şi adolescenţi realizate de Ciprian Marinescu începe în acest an cu textele "De parcă aş fi hârtie" de Daniela Droscher, "4YourEyesOnly" de Esther Rolz şi "8 taţi" de Tina Muller. Acestea vor fi prezentate online, gratuit, astfel:

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 12:43

Militarii din subordinea Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu" au desfăşurat, în perioada 26-30 octombrie, pe braţul Sfântu Gheorghe, Exerciţiul naval "Danube Protector 20.11.II", conform planificării activităţilor din acest an de instrucţie.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 12:36

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în calitate de autoritate finanţatoare, a acordat fonduri nerambursabile pentru implementarea Proiectului "EU DECID. NU DEPIND!", selectat în cadrul Programului de interes naţional în domeniul prevenirii şi asistenţei medicale, psihologice şi sociale a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015-2018, cu aplicabilitate până în 2020.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 12:28

Politica fiscală în România a fost stimulativă în 2020 şi va rămâne stimulativă în 2021, în cea mai mare parte a anului, a declarat vineri ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 12:27

Poliţiştii de frontieră giurgiuveni au descoperit într-o autoutilitară încărcată cu ceapă, ascunsă prin metoda capac, cantitatea de 1.700 kg de tutun vrac, în valoare de aproximativ 100.000 lei, echivalentul în pachete de ţigări a acestei cantităţi de tutun fiind de peste 85.000 de pachete.

Subscribe to Societate