Joi, 27 Iunie, 2019 - 08:39

Miercuri, 26 iunie, a avut loc, la Bucureşti, întâlnirea de lucru la nivel de experţi între reprezentanţii părţii române şi cei ai părţii ungare pentru analizarea aspectelor de interes comun în domeniul mormintelor şi operelor comemorative de război.

Delegaţia ungară a fost salutată de către Nicolae Nasta, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, care a evidenţiat importanţa dialogului bilateral în domeniul comemorării morţilor de război şi cel al îngrijirii mormintelor şi monumentelor dedicate acestora.

Joi, 27 Iunie, 2019 - 08:33

În contextul activităţilor derulate de România în calitate de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, la 25 iunie 2019, a avut loc, la Viena, dezbaterea pe tema "Uniunea Europeană şi Asia Centrală: noi oportunităţi pentru un parteneriat mai puternic", organizat de Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţiile Internaţionale cu sediul la Viena, împreună cu Delegaţia Uniunii Europene pe lângă Organizaţiile Internaţionale de la Viena. 

Joi, 27 Iunie, 2019 - 08:21

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră nu sunt semnalate evenimente rutiere care să impună restricţii de circulaţie pe reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi.

Rămân în continuare afectate de ploile din ultima perioadă 2 tronsoane de drumuri naţionale:

- DN 15, între localităţile Hangu şi Chiriţeni, judeţul Neamţ, unde traficul se desfăşoară pe un singur fir, alternativ, cu restricţie de tonaj de maxim 13 tone;

Joi, 27 Iunie, 2019 - 08:12

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a susţinut, miercuri, 26 iunie 2019, o intervenţie în cadrul reuniunii informale a Adunării Generale a ONU pe tema "Combaterea Antisemitismului şi a altor forme de rasism şi ură: Provocările învăţării toleranţei şi respectului în era digitală".

Joi, 27 Iunie, 2019 - 02:00

Scriitorului rus (sovietic) Boris Pasternak i-a fost acordat premiul Nobel pentru literatură în 1958, pentru romanul „Doctor Jivago”, care nu fusese publicat în Uniunea Sovietică, ci în Occident, unde fusese trimis pe ascuns, tipărit în Italia, tradus imediat în multe limbi și cunoscând o răspândire uluitoare. Dar fusese interzis în Uniunea Sovietică pentru că, chipurile, denigra sistemul. A urmat un scandal uriaș după acordarea premiului, iar doi ani mai târziu Pasternak a murit.

Joi, 27 Iunie, 2019 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 19:42

Ministerul Afacerilor Externe informează că, miercuri şi joi, un cetăţean român împreună cu un cetăţean yemenit, membru de familie al acestuia, au fost evacuaţi, în siguranţă, din Yemen, pe traseul Aden - Cairo - Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al MAE persoanele implicate în procesul de repatriere au beneficiat de sprijin în Yemen prin intermediul Consulatului Onorific al Republicii Yemen la Bucureşti, ele fiind ulterior asistate de o echipă consulară mobilă a Ambasadei României în Egipt, pentru efectuarea formalităţilor în Cairo, în vederea continuării repatrierii.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 19:00

Preşedintele Klaus Iohannis salută includerea a trei universităţi româneşti în lista reţelelor academice care beneficiază de primul val de finanţări din cadrul iniţiativei "Universităţi europene".

"Universitatea din Bucureşti, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti şi Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti sunt instituţiile care, alături de partenerii lor europeni, vor deveni un vârf de lance al integrării europene în domeniul învăţământului superior", se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 18:42

Plenul reunit al Parlamentului a validat-o, miercuri, pe Renate Weber în funcţia de Avocat al Poporului.

Renate Weber, propusă de PSD - ALDE, a obţinut 208 voturi pentru şi 134 împotrivă.

Contracandidaţii săi au fost respinşi. Astfel, Peter Eckstein-Kovacs - susţinut de Opoziţie (PNL, USR şi UDMR) - a obţinut 109 voturi pentru şi 233 împotrivă, iar Cătălin Voinea Mic - propus de PMP - a întrunit 16 voturi pentru şi 326 împotrivă.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 17:10

Societatea Academică din România (SAR), în parteneriat cu Centrul pentru Resurse Civice (CRC), organizează prima ediție a Conferinței naționale “Școli curate”, care va avea loc vineri, 28 iunie, începând cu orele 11:00, la sediul Băncii Naționale a României.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 16:00

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis joi că o companie aeriană poate invoca "circumstanţe excepţionale" ca motiv de a refuza despăgubirea pasagerilor, dacă o scurgere de carburant pe pista aeroportului provoacă o întârziere mare, transmite DPA.

Sentinţa se referă la o reclamaţie făcută de un pasager al Ryanair după o întârziere de patru ore a unei curse aeriene din Italia în Belgia; compania a refuzat să acorde despăgubirile de 250 de euro cerute.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 15:46

Preşedintele srilankez, Maithripala Sirisena, a anunţat miercuri că a semnat sentinţele la moarte pentru patru deţinuţi condamnaţi pentru trafic de droguri, decizie ce pune capăt unui moratoriu de 42 de ani, transmite EFE.

"Am semnat pedeapsa cu moartea pentru patru condamnaţi. Va fi pusă în executare imediat, deja am decis şi data", a spus Sirisena, în cadrul unei întâlniri cu presa.

"Cei patru sunt condamnaţi în legătură cu drogurile", a adăugat el.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 15:16

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) anunţă că Parlamentul a votat, miercuri, Legea privind statutul poliţiştilor de penitenciare, prin care se înlătură lacune de reglementare sau interpretări contradictorii ale prevederilor legale referitoare la selecţia personalului, cariera profesională sau drepturile lucrătorilor din penitenciare.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 14:24

O mie de copii sunt abandonați, anual, în spitalele din România. Unii dintre ei sunt nevoiţi să lupte singuri cu boli grave încă din primele zile de viață, din cauză că mamele refuză să îi mai ia acasă. Sunt prea bolnavi. Prima asociație din țară pentru copiii abandonați în spitale va porni într-o caravană pentru monitorizarea gravidelor cu risc pentru ca bebelușii să aibă o șansă la viață. Au comentat subiectul la emisiunea "Ca'n viață" Adelina Toncean - președinta asociației BLONDIE și psihologul Keren Rosner.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 14:08

Festivalul de film "Lumi comuniste pe ecran: Dincolo de alb şi negru" intră în a treia zi. Astăzi, miercuri 26 iunie, de la ora 20.00, vom proiecta două filme ale renumitului regizor Abderrahmane Sissako. Înainte de primul film, profesoara Kristin Roth-Ey va prezenta în engleză aceste filme şi cariera regizolului. Filmele prezintă poveşti fascinante legate de perioada în care acest artist a studiat în Moscova la Institutul Unional de Film (VGIK, 1983-1989). Sissako este poate cel mai cunoscut regizor african al momentului.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 14:05

Miercuri, 26 iunie a.c., la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dealul Spirii" Bucureşti-Ilfov s-a desfăşurat evenimentul prilejuit de Conferinţa de Închidere Oficială a Proiectului "MULTI RISC-MODUL I", cod SMIS 104677.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 13:55

Depozitarul Central informează investitorii că, în perioada 27.06.2019 – 31.12.2019, distribuie dividende pentru acţionarii CONPET S.A. (simbol COTE). Emitentul va distribui acţionarilor dividendele aferente anului 2018, utilizând serviciul naţional lansat de către Depozitarul Central. Valoarea dividendului brut pe acţiune este de 7,46782718 lei.

Acţionarii care beneficiază de dividende sunt cei înregistraţi în registrul acţionarilor emitentului, la data de 11.06.2019.

Plata dividendelor către acţionarii emitentului se efectuează începând cu data de 27.06.2019.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 13:48

Analfabetismul funcțional este o problemă care afectează 42% dintre elevii români, care deși sunt capabili să citească un text la prima vedere, au mari dificultăți în a-l înțelege sau a efectua operații matematice simple. Aceasta statistică plasează România pe locul I în rândul țărilor din Uniunea Europeană cu cel mai mare grad de analfabetism funcțional, o problemă care va afecta în timp structura socială și economică a țării. 

Relația dintre lectură și analfabetismul funcțional    

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 13:40

Mesajul ministrului apărării naţionale, Gabriel Leş, cu prilejul Zilei Drapelului Naţional

Se împlinesc, astăzi, 171 de ani de la declararea oficială a tricolorului românesc ca drapel naţional, prilej cu care, în calitate de cetăţean al României şi de ministru al apărării naţionale, îmi exprim deplinul respect faţă de culorile-simbol ale poporului român şi întreaga recunoştinţă faţă de toţi cei care, cu eroism, curaj şi iubire de patrie, şi-au sacrificat viaţa luptând sub faldurile drapelelor de luptă ale armatei române.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 13:31

Ediția 2019 a studiului pan-european "L'Observatoire Cetelem" dezvăluie percepția europenilor despre consumul local și dorința de a consuma mai responsabil. Conform studiului, se remarcă o nouă tendință globală, care promovează produsele fabricate la nivel local sau regional. Produsele locale sunt, fără îndoială, din ce în ce mai apreciate, fiind preferate de 89% dintre europeni. În plus, 90% dintre români spun că preferă să consume local, încurajând astfel economia de piață (asemenea austriecilor – 93%, germanilor – 92% și italienilor – 92%).  

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 13:27

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a decizie de neconstituţionalitate a CCR. 
Legea a fost adoptată cu 197 de voturi „pentru” şi 70 de abţineri.

Legea prevede o creştere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 şi încheind cu 1 septembrie 2021.

Astfel, valorile punctului de pensie sunt următoarele:

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 13:21

Alfa Software, unul dintre furnizorii de sisteme informatice de business cu cea mai dinamică ascensiune pe piața din Transilvania, anunță afaceri cu o creștere anuală susținută, anul 2018 însemnând o majorare a vânzărilor cu peste 50%, ajungând la o cifră de afaceri de 8,5 milioane lei și un profit net de 2,8 milioane lei.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 13:15

Curtea Constituţională a respins sesizarea PNL şi USR pe proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 12:52

SUCCINT BILANȚ AL MANDATULUI DE AVOCAT AL POPORULUI, AL SUBSEMNATULUI VICTOR CIORBEA
MAI 2014-MAI 2019

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 12:46

Cultura gastronomică de pe Drumul Mătăsii pe drumul Transhumanţei aduce astăzi la Muzeul ASTRA un atelier culinar cu un meniu bogat în elemente din îndepărtata China, în paralel cu bucate tradiţionale din Mărginimea Sibiului.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 12:44

Depozitarul Central a înregistrat în sistemul de compensare-decontare şi registru RoClear, în vederea desfăşurării de operaţiuni de decontare transfrontalieră, instrumentele financiare cu următoarele caracteristici:

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 12:43

Începând cu data de 27 iunie 2019, persoanele interesate să-şi monteze panouri fotovoltaice nu mai sunt nevoite să cheltuie bani şi să piardă timp pentru obţinerea autorizaţiei de construire întrucât prin modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii s-a eliminat obligativitatea deţinerii unei astfel de autorizaţii. 

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 12:38

Fundația Globalworth, organizația non-profit prin care Globalworth, liderul pieței de clădiri de birouri din România și Polonia și-a propus consolidarea proiectelor de CSR ale grupului, o numește în funcția de Director Executiv pe Georgiana Iliescu.  

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 12:36

În data de 29 iunie 1994, România semna la Sofia, alături de alte țări dunărene și de Comisia Europeană, Convenția pentru Protecția Fluviului Dunărea. Zece ani mai târziu, în anul 2004, Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea decide să celebreze, la 29 iunie, ,,Ziua Dunării”.

De mii de ani Europa este străbătută de cel mai cunoscut fluviu al său care a inspirat nenumăraţi poeţi, compozitori și pictori deopotrivă ce s-au lăsat fermecați de valurile ei albastre.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 12:23
Expoziţie în premieră naţională, la Muzeul Național al Banatului din Timişoara

Conferința de pace de la Passarowitz, desfășurată în urmă cu 300 de ani, s-a finalizat prin încheierea unui tratat care marchează începutul dezvoltării moderne a Banatului. În acest context, Muzeul Național al Banatului (MnaB) – cu sprijinul Forumului Cultural Austriac Bucureşti – aduce la Timișoara, în premieră națională, o expoziție dedicată acestui moment excepţional, realizată de Muzeul Universal Joanneum din Graz (Austria). Conferința de pace de la Passarowitz a contribuit în mod decisiv la punerea bazelor moderne ale diplomației în această parte a Europei.

Subscribe to Societate