Luni, 25 Ianuarie, 2021 - 00:37

Neapărat preluăm precizarea autoarei, care deschide volumul:

„Cartea pune laolaltă Eseuri și divagări publicate în ultima vreme în

Duminică, 24 Ianuarie, 2021 - 18:24

Lucas Praxedes, Guilherme Noe, Ranule şi Marcus Molinari, jucători ai echipei de fotbal braziliene Palmas FR, precum și preşedintele clubului, Lucas Meira, au murit, duminică, într-un accident de avion. În urma tragediei, a decedat şi pilotul aparatului de zbor de mici dimensiuni.

Accidentul a avut loc la un aeroport privat din Luzimangues. Avionul s-a prăbuşit la câteva momente după decolare.

Duminică, 24 Ianuarie, 2021 - 17:49

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid (CNCAV) a anunțat că luni va sosi în România a șasea tranșă de vaccin Pfizer BioNTech. Este vorba de 92.430 de doze.

Potrivit CNCAV, cele 92.430 doze de vaccin vor ajunge în țară pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.

Duminică, 24 Ianuarie, 2021 - 16:54

Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, a transmis un mesaj emoționant după moartea bunicii sale.

„De 20 de ani încoace am trăit cu o teamă. Teama să o pierd pe mamaie - bunica mea din satul în care am crescut.

Nu mai știu exact când, dar cândva aproape de momentul când știam că voi pleca din sat la facultate, mi-am dat seama cât de importantă este pentru mine, că este bolnavă și cât mi-e de frică să o pierd.

Duminică, 24 Ianuarie, 2021 - 16:30

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, cel mai mare producator de medicamente din România, susține că CNAS percepe taxa clawback pentru Favipiravir, un medicament adus în țară la preț de producție, fără a obține profit.

”Tocmai am aflat ca CNAS ne va percepe taxa claback pentru cele circa trei milioane de tablete de Favipiravir aduse in tara la pret de productie, fara nici un fel de profit, ceea ce inseamna ca vom avea o pierdere de 20% pe medicamentele aduse pentru lupta impotriva Covid.

Duminică, 24 Ianuarie, 2021 - 16:23

Peste 13.500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, alături de reprezentanți ai altor instituții au continuat ieri, 23 ianuarie, misiunile pe linia respectării măsurilor de protecție sanitară, acțiuni care au presupus verificarea a aproape 4.600 de operatori economici și peste 78.000 de persoane, se arată într-un comunicat al Direcției de Informare și Relații Publice, din Cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Duminică, 24 Ianuarie, 2021 - 16:09

Un accident rutier s-a petrecut în urmă cu puțin timp în București, pe șoseaua Gheorghe I. Sisești. Sunt implicate două mașini și sunt cinci victime, trei adulți și doi copii.

Doi dintre cei trei adulți sunt inconștienți și încarcerați.

Pompierii acționează cu o descarcerare, trei echipaje SMURD și o mașină a Serviciului de Ambulanță București.

Cei doi copii sunt conștienți.

Duminică, 24 Ianuarie, 2021 - 14:08

Având în vedere efectele pandemiei cauzate de virusul COVID-19, tot mai mulți angajatori au fost nevoiți să adopte măsuri de flexibilizare a raporturilor de muncă care să sprijine astfel distanțarea socială. Printre măsurile recomandate de către Ministerul Muncii și Protecției sociale se numără modificarea temporară a locului de muncă la domiciliul salariatului sau desfășurarea activității în regim de telemuncă. Așadar, o bună parte dintre angajatori au ales să convină cu angajații ca aceștia să muncească de acasă.

Duminică, 24 Ianuarie, 2021 - 14:01

Până astăzi, 24 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 711.010 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 653.125 de pacienți au fost declarați vindecați, informează Grupul de Comunicare Strategică.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.816 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Duminică, 24 Ianuarie, 2021 - 12:04

Nadav Eyal este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din Israel, câștigător al premiului Sokolov (echivalentul premiului Pulitzer în Israel). Este licen­țiat al Facultății de Drept din cadrul Universității Ebraice din Ierusalim și a obținut o diplomă de masterat în politici globale la London School of Economics. Cores­pondent de știri internaționale al postului israelian de televiziune Reshet 13, publică și articole de opinie în „Yediot Aharont“, cel mai difuzat ziar din Israel.

Duminică, 24 Ianuarie, 2021 - 12:00
Catedrale, moschei, muzee, reprezentanţe auto au fost transformate în centre de vaccinare

Peste 5,5 milioane de oameni au fost vaccinaţi împotriva Covid-19 în Anglia, în perioada 8 decembrie şi 22 ianuarie, potrivit datelor National Health System citate de BBC.

Din total, 5,08 milioane de oameni au primit prima doză de vaccin, iar 440.300, şi pe a doua. Anglia are o populaţie de peste 55 de milioane de locuitori.

Având în vedere că a fost intensificată campania de vaccinare în întregul Regat, spaţiile pentru această procedură sunt dintre cele mai diverse. Catedrale, moschei, muzee şi reprezentanţe auto au fost transformate în centre de vaccinare.

Duminică, 24 Ianuarie, 2021 - 10:00
Cât a investit în vaccin

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a anunțat pe Twitter că s-a vaccinat anti-Covid. Miliardarul a publicat și o fotografie în care este surprins momentul în care primește prima doză a vaccintului.

„Unul dintre beneficiile de a avea 65 de ani este că sunt eligibil pentru vaccinul COVID-19. Am primit prima doză săptămâna aceasta și mă simt minunat”, este textul care însoțește fotografia publicată pe contul de Twitter al lui Bill Gates.

Duminică, 24 Ianuarie, 2021 - 09:00

Cercetătorii austrieci au reuşit, după aproape un an de pandemie, să realizeze prima fotografie 3D a SARS-CoV-2. Până acum au fost publicate doar reprezentări grafice ale virusului, potrivit Deutsche Welle.

Datorită unui studiu recent al companiei Nanographic, o filială a Universităţii Tehnice din Viena, poate fi văzută prima imagine 3D a coronavirusului realizată după mostre îngheţate, scrie La Vanguardia.

Până în prezent, toate imaginile agentului patogen care au fost distribuite erau animaţii pe computer, bazate pe estimări tehnice.

Duminică, 24 Ianuarie, 2021 - 08:00
Circulă Informații false, cu scopul de a scădea încrederea populației în vaccinare

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) susține că informațiile care circulă online, potrivit cărora virusul SARS-CoV-2 nu ar fi fost încă izolat în laborator, sunt false și au scopul de a scădea încrederea populației în vaccinare.

Duminică, 24 Ianuarie, 2021 - 07:00

Este prea devreme pentru a trage vreo concluzie dacă noul coronavirus SARS-CoV-2 îşi are originea în China, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care efectuează o misiune în această ţară, notează AFP.

Sâmbătă, 23 Ianuarie, 2021 - 18:01

În perioada 15 ianuarie 2021, orele 15:00 - 23 ianuarie, orele 09:00, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au programat 829.349 persoane din etapa a II-a de vaccinare (340.885 adulți peste 65 ani, 184.916 persoane cu afecțiuni cronice și 303.548 angajați din domenii esențiale).

Din punct de vedere al modalității de accesare a platformei, programarea persoanelor din etapa II s-a realizat astfel:

- individual direct în platformă - 323.779 de persoane

- prin intermediul medicilor – 150.290 de persoane

Sâmbătă, 23 Ianuarie, 2021 - 14:36
O femeie de 73 de ani, cu multiple boli cronice, a murit după un stop cardio-respirator în ziua în care a făcut vaccinul

O femeie de 73 de ani din Bacău, care suferea de mai multe boli cronice, a murit sâmbătă, la câteva ore după ce a fost vaccinată, intrând în stop respirator, transmite Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Din informațiile autorităților, ar fi vorba despre ”o suprapunere de evenimente fără legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente”.

Sâmbătă, 23 Ianuarie, 2021 - 09:06

Autorităţile din Marea Britanie le-ar putea oferi cetăţenilor englezi 500 de lire dacă au fost depistaţi pozitiv cu coronavirus, într-o revizuire generală a schemei de susţinere pe timpul perioadei de autoizolare, informează The Guardian.

Propunerea vine după ce un sondaj realizat de guvern a scos la iveală că doar 17% dintre persoanele cu simptome efectuează testul de COVID-19, temându-se că un rezultat pozitiv le-ar putea tăia semnificativ din venituri.

Sâmbătă, 23 Ianuarie, 2021 - 08:04

   SUNTEM ȘI NOI FRUNTAȘI LA CEVA : LA MAME DE 13-15 ANI

   Când îți naște o minoră,
   Este-o problemă majoră;
   UNICEF zice de noi,
   Că suntem pe locul doi.

   POLITICIENI ZONALI

   Politrucii brașoveni
   Au scuze față de-olteni;
   Ei nu vând ca Sucă, snoave,
   Șică vinde doar...brașoave.

   PUȚIN TIMP PENTRU FURAT

   Scurt mandatul, mic e anul;
   Un an până-mpart ciolanul,
   Un an petreceri pe-afară;
   Când să te ocupi de țară?

   A FOST ȘI ZIUA CULTURII NAȚIONALE

Sâmbătă, 23 Ianuarie, 2021 - 00:53

Pentru prima oară prezentăm în acestă rubrică o colecție, din mai multe motive: întâi, e o noutate, o colecție abia apărută care merită să fie semnalată cât mai repede; în al doilea rând, e vorba numai de literatură română, nouă, și cu atât mai mult trebuie promovată în vremuri de criză, când cartea nu prea mai pare să fie la mare căutare.

Vineri, 22 Ianuarie, 2021 - 19:00

În timp ce multe orașe din țară înregistrează tot mai puține cazuri de infectare cu SARS COV 2, Timișoara și Cluj Napoca rămân la polul opus. Autoritățile pun totul pe seama petrecerilor de sărbători, dar și pe numărul mare de teste. Deocamdată nu se iau calcul restricții suplimentare, însă specialiștii sunt rezervați cu privire la revenirea elevilor în bănci.

Cu 245 de persoane confirmate cu SARS Cov 2 în ultimele 24 de ore, județul Timiș ajunge pe locul întâi în țară la incidența cazurilor de infectare.

Vineri, 22 Ianuarie, 2021 - 18:38

Muzeul Municipiului București oferă acces gratuit duminică, 24 ianuarie 2021, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. Astfel, intrarea va fi liberă duminică pe parcursul întregii zile la toate muzeele și casele memoriale din structura MMB deschise în acest moment: Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul George Severeanu, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei, Muzeul Victor Babeș, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici și Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Vineri, 22 Ianuarie, 2021 - 18:00

Încă două cazuri cu tulpină SARS-CoV-2 în varianta B.1.1.7 descrisă în Marea Britanie, cu transmisibilitate crescută, au fost secvențiate la INBI „Matei Balș”.

Ambele cazuri sunt din București. Nici una dintre cele două persoane nu a călătorit în afara țării.

Pacienții sunt în stare generală bună, se află izolați la domiciliu și sunt  supravegheați de medicul de familie conform metodologiei în vigoare.

În prezent, și alte teste de secvențializare sunt în prelucrare în cadrul laboratorului INBI „Matei Balș”, cu rezultate în curs.

Vineri, 22 Ianuarie, 2021 - 17:24

​Ministerul Sănătății a recomandat Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) amânarea deciziilor de relaxare, având în vedere apariția noii tulpini de coronavirus în Capitală.

Vineri, 22 Ianuarie, 2021 - 15:45

După ce în urmă cu zece zile a fost închisă complet din cauza unor infiltraţii în plafon, acum, echipa din Turcia care trebuia să facă verificările, a intrat în izolare, pentru că unul dintre specialişti a fost confirmat cu noul coronavirus. Asta înseamnă că încă două săptămâni, unitatea mobilă de terapie intensivă din Botoşani va rămâne închisă.

Unitatea mobilă de terapie intensvia din curtea Spitalului Județean de Urgență Botoșani a fost închisă în urmă cu aproape două săptămâni.

Vineri, 22 Ianuarie, 2021 - 15:24

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat că în perioada următoare ”suntem cu dozele aproape pe fix”, iar prima jumătate a lunii februarie va fi ”complicată”.

„Din 18 ianuarie, numărul persoanelor noi vaccinate a fost de peste 30.000 zilnic. Azi am avut peste 35.000. Am început și rapelul pentru cei din etapa inițială. Asta ne duce la peste 39.000 de doze făcute azi. După ce s-au distribuit pe următoarele trei zile, mai avem 130.000 de doze ce vor fi distribuite zilele viitoare cu tranșele ce vor mai veni.

Vineri, 22 Ianuarie, 2021 - 15:05

Vineri, 22 ianuarie, purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă, la sediul MAI.

Regăsiți, mai jos, textul declarației:

„Permiteți-mi să vă prezint activitățile desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne în ultimele șapte zile în contextul pandemiei de COVID-19.

Vineri, 22 Ianuarie, 2021 - 14:43

Numărul de elevi din clasele de început de ciclu în învăţământul liceal cu frecvenţă - zi se va reduce, a decis ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Numărul elevilor în clasă se va reduce de la 28 la 24 pentru filiera tehnologică şi învăţământul profesional, inclusiv dual, precum şi pentru filiera vocaţională - profil sportiv, teologic, pedagogic şi învăţământul liceal de artă, de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică, se arată într-un comunicat de presă.

Vineri, 22 Ianuarie, 2021 - 14:09

Centrul de Cultură "Augustin Bena" Alba organizează, duminică, 24 ianuarie 2021, o serie de evenimente culturale dedicate Unirii Principatelor Române, moment istoric de la care se împlinesc 162 de ani.

Evenimentele se vor desfăşura on-line, fără public, cu respectarea celor mai stricte măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2.

Vineri, 22 Ianuarie, 2021 - 13:58

La data de 21.01.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Sălaj au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi efectuarea de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive.

În cauză s-a reţinut faptul că, inculpaţii au desfăşurat activităţi de comercializare de droguri de risc şi substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive către consumatori de pe raza judeţului Cluj.

Subscribe to Societate