Vineri, 14 Decembrie, 2018 - 18:00

La nivelul județelor unde sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, peste 3500 de pompieri cu 3000 utilaje grele sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale vizate de vremea neprielnică.

Vineri, 14 Decembrie, 2018 - 14:16

Cei mai buni sportivi ai CS Dinamo au primit astăzi emblema de onoare a MAI pentru misiuni internaționale. Distincțiile au fost oferite de ministrul Carmen Dan, în cadrul unei ceremonii organizate la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Joi, 13 Decembrie, 2018 - 18:00

În prezența ministrului apărării naționale, Gabriel Leș,  joi, 13 decembrie, la Palatul Cercului Militar Național din București s-a desfășurat conferința „Hybrid Warfare in the Black Sea - Romania, Europe, and NATO Collective Responses”.

Joi, 13 Decembrie, 2018 - 15:34

Fiecare dintre dumneavoastră reprezentați o resursă foarte importantă pentru MAI și pentru România și îmi doresc să fiți unul dintre motoarele de promovare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”, le-a transmis ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, atașaților de afaceri interne români, acreditați în străinătate, prezenți la București pentru o sesiune de pregătire în contextul preluării președinției Consiliului UE.

Joi, 13 Decembrie, 2018 - 11:46

Ministerul Apărării Naţionale organizează vineri, 14 decembrie, între orele 10.00 și 14.00, la SANTA CLAUS KINGDOM de la ROMEXPO (Pavilion C1), evenimentul special „Crăciunul se petrece în marea familie a Armatei României”. 

Astfel, copiii militarilor decedați sau răniți în acțiuni militare se vor distra pe pista de karting și pe peretele de escaladă, la bungee dome, wipe out, jocuri gonflabile și fusball, piscina cu bile, vor participa la curse cu obstacole, vor juca air hockey, biliard și ping pong.

Miercuri, 12 Decembrie, 2018 - 19:23

Douăzeci de poliţişti români participă, de miercuri până pe 31 ianuarie 2019, la cea de-a 15-a misiune de patrulare la Paris, transmite IGPR. Ei vor acorda sprijin colegilor francezi şi vor participa alături de ei la activităţi de patrulare şi la misiuni de siguranţă publică.

"Scopul misiunii este acela de a acorda sprijin şi asistenţă directă autorităţilor de resort franceze, în asigurarea securităţii zonelor cu afluenţă turistică sezonieră, unde se pot săvârşi fapte de natură infracţională/antisocială", se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Miercuri, 12 Decembrie, 2018 - 18:00

Proiectul de lege instituie reguli clare și transparente referitoare la procedurile de legitimare, de control corporal, al bagajelor sau al vehiculului. Totodată, sunt clarificate condițiile în care o persoană poate fi condusă la sediul poliției și situațiile în care polițistul poate utiliza forța, respectiv sunt introduse garanții suplimentare pentru respectarea drepturilor cetățeanului.

Legea devine astfel mai predictibilă, fiind mai clar pentru cetățeni cum se desfășoară interacțiunea cu polițistul, ce drepturi și obligații revin fiecăruia.

Marţi, 11 Decembrie, 2018 - 16:00

Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne organizează miercuri, 12 decembrie 2018, începând cu ora 10.30, conferința de promovare a Instrumentului de autoevaluare instituțională CAF (Common Assessment Framework) din cadrul proiectului „Management performant și unitar la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru serviciile de urgență”, cod SIPOCA 52, cofinanţat de Uniunea Europeană, din Fondul Social European (FSE). 

Vineri, 7 Decembrie, 2018 - 19:39

În ședința de vineri, 7 decembrie a.c., Guvernul a adoptat Hotărârea privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea și modernizarea sediului Ministerului Afacerilor Interne din Piața Revoluției nr. 1A București.

În urma auditului energetic efectuat asupra imobilului, construit în anul 1940, a reieșit necesitatea renovării prin termoizolare și etanșare, ceea ce va conduce la reducerea consumului de energie și asigurarea unui confort sporit pentru personalul MAI.

Joi, 6 Decembrie, 2018 - 19:00

Polițiștii și militarii care îndeplinesc condițiile necesare pentru acordarea compensației lunare pentru chirie vor putea folosi această sumă de bani în vederea achitării ratei sau a unei fracțiuni din rată pentru achiziționarea unei locuințe cu credit ipotecar/imobiliar.

În acest sens, joi, 6 decembrie 2018, s-a publicat în Monitorul Oficial actul normativ prin care se modifică  Legea 360/2002 privind statutul polițistului, Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare și Legea 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști.

Miercuri, 5 Decembrie, 2018 - 19:19
Și va furniza expertiză pentru 10 grupuri de lucru aflate în responsabilitatea altor ministere și va participa la alte 3 grupuri de lucru la nivelul Agențiilor europene

Miercuri, 5 decembrie a.c.,  la Bruxelles, Prim-ministrul Viorica Dăncilă, împreună cu întregul Cabinet, a participat la Reuniunea comună a Guvernului României și a Colegiului Comisarilor Uniunii Europene, în vederea prezentării priorităților Președinției României la Consiliul UE.

Miercuri, 5 Decembrie, 2018 - 18:18

In data de 06 decembrie a.c., ora 13.00, are loc inaugurarea sediului Secției de Jandarmi Hârlău, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași. Manifestarea se va desfășura în prezența oficialităților locale, care au sprijinit și susținut proiectul de modernizare al sediului Secției de Jandarmi Hârlău.

În cadrul subunităţii activează structuri de ordine publică și de pază, care desfășoară activităţi caracteristice Jandarmeriei, din care enumerăm:

Marţi, 4 Decembrie, 2018 - 13:51

Ministrul Apărării, Gabriel Beniamin Leş, a declarat, marţi, că ”este foarte posibil” ca la următoarea şedinţă CSAT, de pe 11 decembrie, să prezinte o informare referitoare la incidentul dintre Rusia şi Ucraina din Marea Azov.

Luni, 3 Decembrie, 2018 - 17:00

Luni, 3 Decembrie a.c., la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad a avut loc un ceremonial militar  de prezentare a noului Drapel de Luptă al unității. La fel ca acum  aproape un sfert de secol , garda port drapel l-a purtat cu mândrie prin fața formației și a fost prezentat întregului personal de colonel Burlan Claudiu Daniel, Inspector șef al IJJ Arad.

Sâmbătă, 1 Decembrie, 2018 - 11:40

Parada militara din anul centenar s-a transformat într-o veritabilă vitrină cu achiziții de tehnică militară, făcute de România din bugetul de 2% alocat Apărării și executat la presiunile președintelui Trump. Nu a mai rămas nici un exemplar din tehnica de proveniență sovietică, nici măcar MIG-urile aflate în funcțiune, iar mare parte din tehnica prezentată este în curs de fabricație sau de livrare de la companiile americane sau de la colaboratorii lor europeni. N-au lipsit - în premieră - celebrele baterii de rachete Patriot.

Vineri, 30 Noiembrie, 2018 - 15:51

Începând cu 1 decembrie 2018 se înființează Comandamentul Apărării Cibernetice, structură subordonată Statului Major al Apărării, comanda fiind asigurată de general de brigadă Costică Postolache.

Joi, 29 Noiembrie, 2018 - 16:00

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecție și Pază și Administrația Națională a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice și circa 50 de aeronave, între care și aproximativ 500 de militari din mai multe ţări aliate sau partenere, vor participa sâmbătă, 1 Decembrie, începând cu ora 10.00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

Joi, 29 Noiembrie, 2018 - 14:15

Peste 5.000 de pompieri vor fi zilnic la datorie in perioada minivacanței de 1 Decembrie, pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivel național.

 

PREVENTIV

Marţi, 27 Noiembrie, 2018 - 19:45

Marți, 27 noiembrie, ora 17.00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o declarație de presă susținută de purtătorul de cuvânt, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, având ca temă măsurile MAI pentru gestionarea efectelor produse de vremea nefavorabilă.

Redăm, mai jos, declarația:

Marţi, 27 Noiembrie, 2018 - 09:33

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a efectuat, în dimineața zilei de marți,  27 noiembrie, o misiune umanitară pe ruta Otopeni - Satu Mare - Otopeni, pentru transportul, în regim de urgență, a unui copil în vârstă de  3 ani și 11 luni, care a suferit arsuri în urma unui accident casnic.

Misiunea s-a efectuat ca urmare a aprobării ministrului apărării naționale, Gabriel Leș, la solicitarea secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Luni, 26 Noiembrie, 2018 - 19:00

Centrul pentru Jocuri de Război şi Experimetări Doctrinare din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” va găzdui, în perioada 26-29 noiembrie 2018, exerciţiul de instruire prin simulare, „SEESIM 18” (South-Eastern Europe Simulation 2018), din cadrul iniţiativei regionale Procesul Reuniunilor Miniştrilor Aparării din Europa de Sud-Est (South Eastern Europe Defence Ministerial).

Vineri, 23 Noiembrie, 2018 - 19:23

Luni, 26 noiembrie, va avea loc ceremonia de inaugurare a Cimitirului eroilor români de la Apșeronsk, ținutul Krasnodar, Federația Rusă, cea de-a doua necropolă de război de pe teritoriul acestui stat dedicată militarilor români care au căzut în luptă în sângeroasele bătălii de pe Frontul de Est, din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Joi, 22 Noiembrie, 2018 - 15:52

În contextul Ședinței Comune a Guvernelor din Republica Moldova și România, ministrul Carmen Dan l-a asigurat pe omologul din țara vecină, Alexandru Jizdan, de continuarea sprijinului pe care Ministerul Afacerilor Interne îl acordă în procesul de reformă instituțională.

De asemenea, șefii polițiilor de frontieră din cele două state au semnat joi, 22 noiembrie a.c., un document de cooperare bilaterală, cu impact asupra conlucrării la graniță. După intrarea în vigoare a acestuia, cele două părți vor putea implementa mecanismul patrulării în comun pe întreg segmentul frontierei.

Joi, 22 Noiembrie, 2018 - 08:57

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a avut miercuri, 21 noiembrie, la sediul M.Ap.N., o întâlnire cu președintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso, și cu o delegație de experți tehnici ai Agenției Spațiale Europene (ESA).

Miercuri, 21 Noiembrie, 2018 - 16:33

Miercuri dimineață sud coreeanul Kim Jong Yang a fost ales președinte al Interpol, pentru un mandat de doi ani.

Favorit fusese un general rus, dar mai multe țări membre au declarat în ultima clipa, înaintea votului, că alegerea lui ar putea transforma interpolul într-o unealtă a Kremlinului.

Postul a devenit vacant înainte de vreme, după dispariția misterioasă a fostului președinte Interpol, un chinez, despre care există temeri că ar fi murit.

Autoritățile chineze au spus doar că este cercetat pentru fapte de corupție.

Marţi, 20 Noiembrie, 2018 - 17:17

În continuarea demersurilor pentru pregătirea președinției Consiliului Uniunii Europene, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a efectuat o vizită oficială în Grecia.

Cu această ocazie, ministrul de interne român a avut întâlniri cu ministrul grec
pentru politica migrației, Dimitris Vitsas și cu ministrul pentru protecția
cetățenilor, Olga Gerovasili.

Discuțiile cu oficialii greci au privit prioritățile președinției României în cadrul
Consiliului Justiție și Afaceri Interne, cu accent pe migrație și securitate
internă.

Luni, 19 Noiembrie, 2018 - 17:17

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” organizează, în zilele de 20 și 21 noiembrie, la Palatul Cercului Militar Național din București, o serie de activități dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri.

Astfel, marți, 20 noiembrie, începând cu ora 8.30, la Sala Bizantină, va avea loc Conferința anuală a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militar ”Cantacuzino”. Programul conferinței se poate accesa pe pagina de internet a institutului la adresa: https://cantacuzino.mapn.ro

Duminică, 18 Noiembrie, 2018 - 19:05
Transferul a doi pacienți în Belgia

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, efectuează duminică, 18 noiembrie, o misiune umanitară de urgenţă pe ruta Târgu Mureș – Bruxelles, Belgia, pentru transferul a doi pacienți.

Pacienții prezentând arsuri pe aproximativ 70-80 % din suprafața corpului vor fi asistați pe timpul zborului de către o echipă medicală SMURD din București și vor fi transportați la Spitalul Militar “Reine Astrid” din Bruxelles, Belgia.

Vineri, 16 Noiembrie, 2018 - 14:33

Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" în colaborare cu Consulatul German, Instituţia Prefectului, autorităţile publice locale şi Mitropolia Ardealului organizează, luni, 19 noiembrie, la ora 10:00, la Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava, o ceremonie de depuneri de coroane şi jerbe de flori pentru cinstirea memoriei eroilor români şi străini căzuţi la datorie pe teritoriul României.

Vineri, 16 Noiembrie, 2018 - 11:24

Secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului din Ministerul Apărării Naţionale, Nicolae Nasta, a participat la Conferința pe probleme de securitate și managementul crizelor „ATHENA 18”, ce s-a desfășurat, în perioada 13-15 noiembrie, la Atena.

Subscribe to Aparare