Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 13:11

Litografii ale unor opere semnate de Dali, Picasso, Magritte, Matisse, Chagall sau Modigliani, cu preţuri de pornire între 150 şi 1.000 de euro, deschid, joi, 30 ianuarie, de la ora 19,00, prima licitaţie de grafică europeană a anului, organizată de Artmark.

Potrivit unui comunicat de presă la licitaţie sunt scoase litografiile celebrelor lucrări ale modernismului semnate de Picasso "Femei din Avignon", "Femei din Alger", "Cleopatra" sau "Consolare", cu preţuri de pornire între 200 şi 500 de euro.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 13:00

Un intelectual care fuge de aglomeraţia vieţii de oraş şi o fată simplă, dintr-un sătuc uitat de lume, se întâlnesc într-o după-amiază în crâşma satului.

Între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste care dă peste cap atât propria lor viaţă, cât şi liniştea comunităţii în care se află. Ce se întâmplă în continuare şi cum va supravieţui legătura celor doi într-o lume din ce în ce mai ostilă, veţi afla vizionând spectacolul "Portughezul" de Zoltan Egressy, în traducerea Rekăi Csuros.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 12:53

Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" din Craiova găzduieşte joi, 23 ianuarie 2020, începând cu ora 11,00, în sala "Acad Dinu C. Giurescu, lansarea volumului "Homo Moldovanus Sovietic. Teorii şi practici de construcţie identitară în R(A)SSM (1924-1989)", autor Octavian Ţîcu.

Evenimentul va fi moderat de jurnalista Marga Bulugean şi se va bucura de participarea analistului politic Vlad Ţurcanu, respectiv specialistului în comunicare Viorel Iordăchescu.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 11:30

Regizorul Radu Jude este primul român care va fi prezent la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin cu trei producţii, informează un comunicat de presă.

Filmele "Tipografic majuscul" şi "Ieşirea trenurilor din gară", regizate de Radu Jude (cel de-al doilea în colaborare cu Adrian Cioflâncă, istoric de profesie, care debutează astfel ca regizor), vor avea premiera internaţională în secţiunea Forum a celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin, care se va desfăşura în perioada 20 februarie - 1 martie.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 08:53

Centrul Cultural "Lucian Blaga" Sebeş va găzdui joi, 23 ianuarie 2020, în sala "Gheorghe Maniu", începând cu ora 16:00, conferinţa "Datoria vieţii noastre". Generaţie şi implicare la elitele româneşti în perioada modernă, susţinută de academicianul Ioan Bolovan. Evenimentul va inaugura manifestările dedicate celor 161 de ani scurşi de la momentul dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza pe tronul Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei.

Marţi, 21 Ianuarie, 2020 - 00:00

Eric Carle este iubit în întreaga lume pentru originalitatea ilustraţiilor şi designul inovativ al cărţilor pentru copii pe care le-a creat. Cea mai cunoscută dintre cărţile sale, "Omida mâncăcioasă" (The Very Hungry Caterpillar), publicată în 1969, a câştigat inimile a milioane de copii din toate colţurile lumii, a fost tradusă în 45 de limbi şi s-a vândut în peste 25 de milioane de exemplare. Eric Carle a ilustrat peste 70 de cărţi şi multe dintre ele au devenit best-seller, ajungând la vânzări de peste 84 milioane de exemplare în toată lumea.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 20:48

Un început de an 2020 frământat de evenimente majore, cu aşteptări şi incertitudini, cu muncă, ambiţii şi aspiraţii găzduieşte joi 23 ianuarie ora 19:00, pe scena Teatrului Tudor Vianu din Giurgiu, piesa „Hăul Sfinţilor” în regia de excepţie a Antonellei Cornici, pe un text în premieră naţională  adaptat de Călin Ciobotari după ”The Well of the Saints” scrisă de dramaturgul şi poetul irlandez John Synge.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 13:43

Teatrul Naţional Târgu-Mureş anunţă o nouă reprezentaţie a celei mai noi premiere a Companiei "Liviu Rebreanu": spectacolul "Constantin" de Alexandru Popa, în regia lui Tudor Lucanu.

"Comploturi, intrigi, strategii de manipulare, negocieri, duplicitate, trădări, promisiuni. Acestea au fost dintotdeauna instrumentele utilizate de politicieni pentru a se menţine la putere. Dar ce se întâmplă atunci când acestea nu mai pot fi folosite? Cât de mult este cineva dispus să plătească pentru viaţa sa sau pentru viaţa copiilor săi? Dar dacă nici o avere din lumea noastră nu este de-ajuns?

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 13:25

Recent întors la Sibiu din Statele Unite ale Americii, unde a participat la ediţia 2020 a celui mai important congres de artele spectacolului din lume, organizat de International Society for the Performing Arts (ISPA), Constantin Chiriac îl are invitat la Sibiu, în cadrul primei conferinţe speciale FITS şi TNRS din acest an, vineri, 24 ianuarie 2020, pe arhitectul Ştefan Dorin Adam. Conferinţa va avea ca temă spaţiile comunităţilor, dialogul punând accentul pe creativitate, în definirea acestor spaţii.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 12:41

Concert simfonic extraordinar joi, 23 ianuarie, dedicat Zilei Principatelor Unite Române. Programul este compus din Poemul "Glasurile Putnei" pentru cor bărbătesc şi orchestră cu coarde, de Viorel Munteanu, Variaţiuni Rapsodice pe tema "Lie, Ciocârlie" pentru pian şi orchestră, de Guy Bacons, "Moment Muzical" pentru pian şi orchestră, de Nicolae Kirculescu, "6 Dansuri Populare Româneşti" pentru nai şi orchestră de coarde - Suită de piese româneşti din secolul XIX pentru nai şi orchestră de coarde, de Bela Bartok şi Suita "Pintea Viteazul", de Liviu Glodeanu.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 12:27

Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical "Ludovic Spiess" din cadrul Operei Naţionale Bucureşti prezintă duminică, 26 ianuarie 2020, începând cu ora 11:00 spectacolul "Flautul fermecat" de W.A.Mozart.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 09:40

Muzicianul Dan Andrei Aldea a murit, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, cantautorul Nicu Alifantis.

"Ne-a părăsit marele muzician Dan Andrei Aldea! Drum lin către stele, Om Bun!", a scris, duminică, Nicu Alifantis.

Născut la 9 martie 1950, la Bucureşti, Dan Andrei Aldea a fost solist, compozitor şi poliinstrumentist, cântând la chitară, vioară, claviaturi, blockflöte, muzicuţă, chitară bas.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 00:00

Mihail Tamba este un nou venit în literatură. Absolvent al Seminarului de la Mânăstirea Neamţu, a continuat să studieze Teologia Ortodoxă pentru încă doi ani, la Facultatea „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, întrerupe cursurile în 2016, când se mută la Bucureşti, unde studiază Psihologia şi Istoria Artelor. Începe să colaboreze cu diverse reviste de modă, în care semnează, periodic, articole de specialitate. În acelaşi timp, lucrează ca stilist vestimentar.

Luni, 20 Ianuarie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Duminică, 19 Ianuarie, 2020 - 00:00

Editura Integral continuă cu proiectul său inedit și interesant, colecția China Intregral, în care apar titluri importante despre cultura, economia și civilizația chineză. Editura Integral are ca parteneri în acest demers Foreign Languages Teaching and Research Publishing Co. Ltd din China și Institutul Confucius din cadrul Universității din București.

Duminică, 19 Ianuarie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Sâmbătă, 18 Ianuarie, 2020 - 16:58
O manifestare cu surprize la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţ

La Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia „Ziua Culturii Naționale” a fost celebratà conform programului anuntat, printr-o evocare a figurii a doi important poeți – Mihai Eminescu și Grigore Vieru si pritr-o dezbatere privind insemnàtatea operei critice si narative a lucrării lui George Călinescu, punct de reper fiind romanul „Enigma Otiliei”. Evenimentul a avut loc miercuri, 15 ianuarie, la ora 17:30, în Sala de Conferințe a Institutului (Palazzo Correr, Cannaregio 2241, Venezia).

 

Sâmbătă, 18 Ianuarie, 2020 - 16:35

Discipolul/ Servants, în regia lui Ivan Ostrochovský, va avea premiera mondială în competiția Encounters, dedicată vocilor și viziunilor noi, la cea de-a 70 ediție a Festivalului de la Berlin (20 februarie - 1 martie).

Sâmbătă, 18 Ianuarie, 2020 - 00:00

„În tot ceea ce întreprind la un moment dat, mă implic cu pasiune și cu drag – sunt devotată. Nu mi-e frică să-mi recunosc greșelile, nici pe departe nu sunt perfecțiunea întruchipată. Mă încearcă timiditatea și am o oarecare te­mere la început de orice. Mă redresez însă de fiecare dată. Sunt fericită mai ales când găsesc susținere și șovăielile mele dispar atunci mai repede. Poate felul acesta de a mă manifesta să fie și din cauza faptului că sunt, zodiacal, o Balanță. Sunt sinceră, orice reacție aș primi în schimb.

Sâmbătă, 18 Ianuarie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
 

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 12:43

Teatrul Evreiesc de Stat comemorează 79 de ani de la Pogromul de la Bucureşti din 21-23 ianuarie 1941. Desfăşurat pe fondul Rebeliunii Legionare - conflictul deschis dintre generalul Ion Antonescu şi Mişcarea Legionară - acest episod reprezintă unul dintre momentele de apogeu al practicilor antisemite. Tragicul eveniment a fost alcătuit dintr-o serie de acte violente şi crime împotriva evreilor din Capitală.

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 11:19

Documentarul istoric de succes "Maria-Inima României", în varianta integrală a regizorului (1h 20 min) vine la Sibiu în cadrul unei proiecţii speciale realizate în data de 23 ianuarie, joi, ora 20.00, în sala mare a Centrului Cultural "Ion Besoiu".

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 11:08

Galeria Estopia Bucureşti invită publicul joi, 23 ianuarie, de la ora 18,00, la vernisajul expoziţiei Blurred Is the New ID. Aniversăm 1 an de la deschiderea galeriei într-o eveniment care aduce în atenţie neofigurativul contemporan, în viziunea a 8 artişti: Lucian Brumă, Otilia Cadar & Liviu Coman, Marius Fodor, Ada Muntean, Alexandru Nicoară, Sergiu Laslo şi Szabo Andras.

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 00:00

Un roman SF surprinzător, cu idei provocatoare, ca un fel de zonă crepusculară a științei, cum s-a  comentat. Arwen Elys Dayton este o autoare americană de science fiction și fantasy. A publicat șapte cărți, e mai cunoscută pentru „Resurrection” și trilogia „Seerker”. Cartea pe care o semnalăm astăzi a apărut în 2018 și a fost considerată unul dintre cele mai bune romane SF ale anului.

Vineri, 17 Ianuarie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 13:37

Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, a primit cu prilejul Zilei Culturii Naționale Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler Categoria H – „Cercetarea științifică” în semn de apreciere pentru „contribuția deosebită avută la cunoașterea, conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național, pentru excelență în organizarea de manifestări muzeale de importanță națională”. 

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 13:09

Joi, 23 ianuarie (19.00), publicul bucureștean va avea ocazia să asculte cea mai mare orgă din sud-estul Europei (7600 de tuburi): orga Sălii Radio, construită în Cehia, în 1960.  ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO va interpreta Concertul în re minor pentru orgă şi orchestră de HÄNDEL, sub bagheta dirijorului JÓZSEF HORVÁTH și în interpretarea solistică a lui DAN RACOVEANU - orgă.     

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 09:25

Mircea Cărtărescu, Germina Nagâţ, Cristian Mureşan, Manfred Spitzer, dr. Alexandra Martin, dr.Yuvraj Kalra, Mihai Netea şi Horia-Roman Patapievici sunt invitaţi pe scena Ateneului la o nouă serie de conferinţe şi dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate, organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica "George Enescu", Editura Humanitas şi Asociaţia ARCCA.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 00:00

În urmă cu aproape un an și jumătate, îndemnam orice iubitor al literaturii să se aplece asupra unei cărămizi de înțelepciune, să citească pe îndelete, să revină, pentru că, pe lângă deliciile momentului, va reveni în mod cert la literatură. Era vorba de un tom enorm (peste 1000 de pagini) semnat de timișoreanul Mircea Mihăieș, „Ulysses, 732. Romanul romanului”, apărut la Editura Polirom. Ne aflam în fața unui roman al romanului. Ce făcea Mircea Mihăieș era ieșit din comun, chiar unic.

Joi, 16 Ianuarie, 2020 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Subscribe to Cultura