Joi, 21 Ianuarie, 2021 - 00:46

Am mai prezentat la această rubrică romane semnate de Sarah Lark, o nemțoaică născută la Bochum în 1958 – numele este unul dintre pseudonimele folosite de Christiane Gohl (alte pseudonime – Ricarda Jordan, Elisabeth Rotenberg). A fost ghid de turism, profesor de gimnaziu, scriitor de reclame, trăiește în Spania. A scris mult, pentru copii (e iubitoare de cai) și adulți. Pe când lucra ca ghid, a descoperit Noua Zeelandă, pe care o descrie uimitor în romanele sale.

Miercuri, 20 Ianuarie, 2021 - 17:18

Mauthausen este numele unuia dintre cele mai înfiorătoare lagăre ale sistemului de exterminare nazist. Punând faţă în faţă două perspective diferite şi elemente noi de arhivă, documentarul austriac „Mauthausen – două vieţi” (2020) de Simon Wieland reconstituie viaţa de zi cu zi din această imensă închisoare destinată „duşmanilor politici ai Reichului ce nu mai puteau fi reeducaţi”.

Miercuri, 20 Ianuarie, 2021 - 00:44

Eric Lichtblau este un jurnalist american laureat cu două premii Pulitzer – autor al best-sellerurilor „Naziștii de lângă noi” și „Bush’s Law: The Remaking of American Justice”. A fost reporter pentru New York Times timp de 15 ani.

Marţi, 19 Ianuarie, 2021 - 13:46

Casa Artelor „Dinu Lipatti” deschide în acest an Programul „Lipatti Special” dedicat persoanelor cu nevoi speciale și însoțitorilor acestora realizând, în Premieră, Evenimente culturale cu Traducere în limbaj mimico-gestual transmise în direct din Salonul de muzică al Casei Lipatti, pe pagina noastră de Facebook

          Prima întâlnire Online este sâmbătă - 23 ianuarie – de la orele 19:00, la cea de-a XIII-a Ediție a Programului „Lipatti Special”, de Ziua Unirii Principatelor Române.

Marţi, 19 Ianuarie, 2021 - 00:41

În primăvara lui 1918 a apărut în Italia o serie de cărți pentru copii intitulată „Berry Bees”, semnată de Carolina Capria și Maria Martucci, cunoscut și sub numele Cat Le Blanc. Seria cuprinde șase titluri care au fost deja traduse în numerose limbi. Cartea de față este prima dintre cele șase.

Luni, 18 Ianuarie, 2021 - 19:00

Dirijorul Ion Marin a primit distincţia de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor al Republicii Franceze, anunţă Biroul de presă al Corului Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", citând Ministerul Culturii din Franţa.

Luni, 18 Ianuarie, 2021 - 18:38

Teatrul Excelsior a anunţat luni că lansează un serial pentru copii, în cadrul stagiunii online care continuă cu mai multe premiere.

„Vrăjitorul Ştie-Tot” va fi lansat pe 24 ianuarie, iar în stagiune vor fi prezentate noi sezoane din serialul de comedie „Dicţionar Teatral Urban” şi din show-ul „IMPROVChallenge”.

Ele vor putea fi urmărite pe paginile de Facebook şi Instagram şi pe canalul de YouTube ale teatrului.

Luni, 18 Ianuarie, 2021 - 16:00

Istoricul şi criticul de artă Ruxandra Garofeanu, care s-a aflat în slujba artelor plastice româneşti timp de peste cinci decenii, a murit în noaptea de 17 spre 18 ianuarie 2021, a anunţat Art Safari Bucharest, într-o postare pe reţeaua Facebook.

Luni, 18 Ianuarie, 2021 - 12:45

Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, marchează Ziua Culturii Naţionale şi celebrează artişti români de talie europeană prin seria "Maeştrii artei româneşti" - 10 filme care ilustrează povestea de viaţă şi parcursul artistic al acestora.

Luni, 18 Ianuarie, 2021 - 12:33

Lansăm un nou serial dedicat celor mai mici spectatori, dar și noi sezoane din serialul de comedie Dicționar Teatral Urban și din show-ul IMPROVChallenge. Urmăriți-ne pe paginile de Facebook și Instagram și asigurați-vă că ați dat subscribe pe canalul de Youtube pentru a rămâne conectați la programul săptămânal!

Luni, 18 Ianuarie, 2021 - 00:35

Două romane într-o singură carte. Îl citești pe primul, până la pagina 153. Întorci cartea, a doua copertă, alt roman, 110 pagini. Pot fi citite în orice ordine, deși cea naturală ar fi aceasta: întâi „Înălțarea la Ortopedie”, apoi „Musafir pe viață”. O carte în care, recunoaște autoarea, „bibliografia e la fel de importantă ca biografia”.

Duminică, 17 Ianuarie, 2021 - 11:00

Adrian Năstase, fost prim-ministru al României, a recomandat o lectură pentru a înţelege lumea în care trăim. 

Duminică, 17 Ianuarie, 2021 - 00:06

Cum să nu deschizi o carte care e prezentată drept „thrillerul care a prezis o lume în izolare”?

De ceva timp au început să apară fel și fel de cărți despre pandemie – eseuri, reportaje, povestiri și romane. Cartea pe care o semnalăm astăzi se deosebește de toate. Peter May este un jurnalist britanic, scenarist și romancier. În cuvântul-înainte al traducerii pe care o semnalăm, Peter May spune cum a scris această carte, în urmă cu… 15 ani!, după apariția unei pandemii cu virusul aviar.

Sâmbătă, 16 Ianuarie, 2021 - 00:04

Jay Shetty, cunoscut multora deja, este un britanic de origine indiană, educat la Londra, care a petrecut mai mulți ani în India, trăind laolaltă cu călugării, meditând zilnic și închinându-și viața ajutorării altora. După trei ani, unul dintre profesorii săi i-a spus că ar avea mai mult impact asupra lumii dacă ar părăsi calea călugăriei pentru a împărtăși altora din experiența dobândită. Întors în Marea Britanie, a devenit coach pentru buna stare și treptat unul dintre cei mai populari lideri de gândire din lume.

Vineri, 15 Ianuarie, 2021 - 15:39

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, subliniază, într-un mesaj de Ziua Culturii Naţionale, că este momentul, "mai mult ca oricând", să fie susţinute şi să se investească în educaţia şi cultura românească.

Vineri, 15 Ianuarie, 2021 - 13:28

În urma ceremoniei desfăşurate la Palatul Cotroceni în ziua de 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, mai multe personalităţi ale vieţii culturale au participat la festivitatea prin care Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit o serie de ordine şi medalii.

Vineri, 15 Ianuarie, 2021 - 00:01

„Îmi revin subit şi mă uit încă o dată la ea. Marilyn în carne şi oase îşi modifică imaginea din mintea mea.

Vineri, 15 Ianuarie, 2021 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Joi, 14 Ianuarie, 2021 - 00:07

Celebrul regizor Oliver Stone, ajuns la 75 de ani, e cunoscut în toată lumea pentru filmele sale artistice, multe pe teme controversate, încununate cu nenumărate premii, dintre cele mai importante în cinematografie. Dar Oliver Stone a regizat și/sau produs și documentare, la fel de captivante – între acestea „Istoria nespusă a Statelor Unite ale Almericii”, o serie în zece episoade lansată în octombrie 2012, la care a lucrat patru ani și care a fost însoțită de o carte de 750 de pagini, scrisă împreună cu Peter Kuznick, bogat ilustrată și cu un aparat critic imens.

Joi, 14 Ianuarie, 2021 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi. 

Miercuri, 13 Ianuarie, 2021 - 13:28
Sursa: Radio România Internaţional

Ana Ştefania Andronic, nume de artist BUZU, expune grafică şi instalaţii la Galeria Senso, din Bucureşti. Titlul expoziţiei: "Ipostaze tulburătoare". BUZU este fiica regretatului jurnalist şi caricaturist Octavian Andronic, iar perioada bulversantă a pandemiei a făcut ca expoziţia să fi fost curatoriată de o altă personalitate care ne-a părăsit, criticul de artă Doina Păuleanu, fostul director al Muzeului de Artă din Constanţa. Expoziția va rămâne deschisă până pe 25 februarie 2021.

Miercuri, 13 Ianuarie, 2021 - 00:50

Frank Dikötter este istoric olandez, profesor de științe umaniste la Universitatea din Hong Kong și senior fellow la Hoover Institute.  A publicat mai multe volume foarte apreciate dedicate istoriei recente a Chinei. Cartea de față a apărut în 2019 și analizează tipul de dictatură în opt țări, prin Mussolini, Hitler, Stalin, Mao, Kir Ir Sen, Duvalier, Ceaușescu, Mengistu: accesul acestora la putere, cum își mințeau poporul și se mințeau și pe ei însiși, cum și-au dezvoltat cultul personalității, cum s-au bazat în menținerea puterii pe cultivarea teroarei.

Marţi, 12 Ianuarie, 2021 - 17:38

Filarmonica „George Enescu" continuă, în cadrul stagiunii, să susțină concerte live, fără public, la Ateneul Român, transmise pe canalele online ale instituției.  Joi, 14 ianuarie 2021, de la ora  19.00,  Orchestra Filarmonicii „George Enescu", condusă de dirijorul Radu Popa, va avea în program  Concertul în la minor, pentru violoncel şi orchestră, op. 129 de Robert Schumann și Simfonia nr. 4, în do minor, D417, „Tragica" de Franz Schubert.

Marţi, 12 Ianuarie, 2021 - 17:17

O nouă ediție a Festivalului Filmului Românesc în Israel, în sistem VOD pe platformele online ale Cinematecilor din Tel Aviv, Ierusalim, Haifa, Holon, Hertzliya și Sderot, este organizată de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în format online, în perioada 30 decembrie 2020 – 30 ianuarie 2021.

Programul va include o serie de filme aparținând patrimoniului cinematografiei românești, semnate de regizori precum Lucian Pintilie, Ion Popescu-Gopo, Mircea Daneliuc, Andrei Blaier, Radu Gabrea și Mircea Săucan.

Marţi, 12 Ianuarie, 2021 - 16:38

Academia Română sărbătorește Ziua Culturii Naționale, vineri, 15 ianuarie 2021, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“.

Despre importanța acestei sărbători culturale și despre rolul ei simbolic în păstrarea și cultivarea identității naționale vor vorbi acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române și inițiator al Zilei Culturii Naționale, și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audio-Vizual.

Marţi, 12 Ianuarie, 2021 - 09:12

Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi participă, în calitate de partener, alături de Fundacion Universitaria San Antonio, din Murcia, Spania, Turun Ammattikorkeakoulou Oy (Turun), din Turun, Finlanda, "Culture Hub Croatia" Platforma za edukaciju, din Split, Croaţia, la proiectul "Young art(ist)s refreshing heritage sites and legends", coordonat de ZdruĹženje Zgodovinskih Mest Slovenije (Asociaţia Oraşelor Istorice din Slovenia), din Ĺ kofja Loka, Slovenia.

Marţi, 12 Ianuarie, 2021 - 00:47

Smartbook-ul conține 10 povești educative cu aventurile micului leopard Leonardo, Activități și multe informații utile pentru părinți și profesori.

Cartea pune accentul pe dezvoltarea abilităților soft (soft skills), cele care se învârt în jurul comunicării, autodisciplinei, capacității emoționale și relaționării cu ceilalți.

Luni, 11 Ianuarie, 2021 - 20:32

După o pauză impusă de pandemia coronavirus, marţi, 12 ianuarie 2020 se redeschide Galeria Senso, cu expoziția artistei Ana Ștefania Andronic BUZU, intitulată IPOSTAZE TULBURĂTOARE.

            Expoziţia a fost curatoriată de regretatul critic de artă Doina Păuleanu, Doctor în Istoria Artei, plecată dintre noi pe 23 decembrie 2020.

Luni, 11 Ianuarie, 2021 - 00:44

Născută în 1962, la Brătășani, județul Teleorman, absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română, din cadrul Universităţii Bucureşti, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Naţional „Alexandru Vlahuţă” din Râmnicul Sărat, Mioara Bahna este autoare a vrei optsprezece volume de proză, critică și istorie literară, dar și a sute de cronici literare apărute în diferite reviste. O parte din aceste cronici au fost adunate în volumul de față.

Duminică, 10 Ianuarie, 2021 - 15:36

Stimati colegi, avem placerea sa va informam asupra unui proiect expozitional de anvergura, intitulat “The 2nd way after postmodernism”. Aceasta manifestare va fi realizata de Dan Tudor Truica, creator al TRUICART Events Brand, in parteneriat cu Uniunea Artistilor Vizuali din Slovacia. Expozitia va fi prezentata in Galeria de Arta UMELKA, galeria Uniunii Artistilor Vizuali din Slovacia, cea mai veche si importanta galerie de arta contemporana slovaca, unde a avut loc în anul 2019 prima ediție a acestei expoziții internaționale de artă contemporană “The way after postmodernism”.

Subscribe to Cultura