Joi, 27 Iunie, 2019 - 02:00

Scriitorului rus (sovietic) Boris Pasternak i-a fost acordat premiul Nobel pentru literatură în 1958, pentru romanul „Doctor Jivago”, care nu fusese publicat în Uniunea Sovietică, ci în Occident, unde fusese trimis pe ascuns, tipărit în Italia, tradus imediat în multe limbi și cunoscând o răspândire uluitoare. Dar fusese interzis în Uniunea Sovietică pentru că, chipurile, denigra sistemul. A urmat un scandal uriaș după acordarea premiului, iar doi ani mai târziu Pasternak a murit.

Joi, 27 Iunie, 2019 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 14:08

Festivalul de film "Lumi comuniste pe ecran: Dincolo de alb şi negru" intră în a treia zi. Astăzi, miercuri 26 iunie, de la ora 20.00, vom proiecta două filme ale renumitului regizor Abderrahmane Sissako. Înainte de primul film, profesoara Kristin Roth-Ey va prezenta în engleză aceste filme şi cariera regizolului. Filmele prezintă poveşti fascinante legate de perioada în care acest artist a studiat în Moscova la Institutul Unional de Film (VGIK, 1983-1989). Sissako este poate cel mai cunoscut regizor african al momentului.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 11:20

Covorul roșu s-a strâns după cea de-a 72-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, însă Caravana Les Films de Cannes continuă în România cu o selecție de filme prezentate pe croazetă în 2018. 

Ultimul weekend din iunie promite la Cinematograful „Amza Pelea”, de pe 28 până pe 30 iunie, proiecții cu filme de artă care în mod obișnuit nu ajung pe ecranele cinematografelor din oraș, dar și o expoțiție inedită. Publicul râșnovean va avea ocazia să admire fotografiile de pe covorul roșu de la ediția de anul trecut a festivalului de la Cannes, realizate de artista Samina Seyed. 

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 10:24

Sâmbătă, 29 iunie 2019, vizitatorii Muzeului Antipa vor avea parte de o activitate inedită, în cadrul căreia le va fi pusă la încercare îndemânarea și talentul sportiv. Astfel, în curtea muzeului, pe mini-terenul de rugby improvizat, cu buturi și gazon, vor avea loc timp de câteva ore ateliere de inițiere în sportul cu balonul oval. Cei prezenți pot face un schimb de pase, se pot juca cu balonul, pot învăța despre principiile și valorile pe care rugbyul le promovează. 
 

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 09:47

Celebrul ansamblu Violoncelissimo, condus de violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu, va suţine un concert extraordinar în seara de 28 iunie, de la ora 19, în Sala Filarmonicii din Luxemburg, concert susţinut cu ocazia închiderii Preşedinţiei României la Consiliul Europei. 
    Concertul de la Luxemburg va fi susţinut în formulă de 16 violoncele şi va cuprinde în program lucrări de Constantin Dimitrescu, Bela Bartok, Sabin Pautza, Astor Piazzolla, Tomaso Albinoni, Georg Friedrich Haendel, Dimitri Șostakovici și Radu Sinaci.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 02:00

Încă un volum excelent, surprinzător și terifiant despre povestea scandalului politic fără precedent care a răvășit America în ultimii doi ani: amestecul Rusiei în procesul electoral american. Volumul prezintă povestea șocantă a relației dintre Donald Trump și Vladimir Putin, surprinzând toate aspectele esențiale cuprinse între momentul iunie 2013, când magnatul american își exprima pe Twitter dorința de a deveni „noul cel mai bun prieten” al președintelui rus, și felicitările pe care omul
forte de la Kremlin i le-a transmis lui Trump, în noiembrie 2016, ca

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Marţi, 25 Iunie, 2019 - 16:24
S-a transferat din funcția de șef la București în aceea de subaltern la Bruxelles

Președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, a primit, marți, aviz pozitiv din partea Comisilor reunite de Cultură și Media și de Politică Externă din Senat pentru funcția de director al ICR Bruxelles. Țuroiu mai are acum nevoie doar de un Ordin comun emis de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român pentru a deveni șefa ICR Bruxelles.

Marţi, 25 Iunie, 2019 - 12:18

La sfârșitul acestei luni, Institutul Cultural Român din Londra organizează, în parteneriat cu Institutul Finlandez, două seri de descoperiri culturale reprezentând prima colaborare româno-finlandeză în capitala Marii Britanii. Evenimentele marchează, simbolic, încheierea mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene și predarea acestuia Finlandei. 

Marţi, 25 Iunie, 2019 - 10:17

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Iei - 24 iunie - Facultatea de Arhitectură şi Urbanism a Universităţii Politehnica Timişoara în calitate de partener al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, a organizat, împreună cu Asociaţia AlternativED, evenimentul 'Portul tradiţional românesc', dedicat copiilor români cu vârsta între 6-12 ani din Italia, regiunea Veneto.

Marţi, 25 Iunie, 2019 - 09:54

Cu ocazia săpării fundației casei părintești, un copil a găsit, scormonind pământul, o scoică. Marea se afla la mare depărtare, deci curiozitatea lui a fost enormă. De aici și pasiunea și sutele de întrebări care nu și-au găsit răspunsul decât într-o carieră îndelungată și încununată de succes ca paleontolog (cel care studiază fosile animale și vegetale din timpuri preistorice). Copilul mic și curios era chiar dr.

Marţi, 25 Iunie, 2019 - 09:43

Cea de a 13-a ediţie TIFF Sibiu se va desfăşura în perioada 27 - 30 iunie şi va aduce iubitorilor de film românesc un program încărcat de proiecţii autohtone apreciate în festivalurile internaţionale. Nouă producţii româneşti, o parte din ele nelansate în cinema, vor sosi la Sibiu alături de autorii şi protagoniştii lor. 

Marţi, 25 Iunie, 2019 - 02:00

Anul trecut prezentam la această rubrică primul volum din cartea fanatasy pentru tineri ”Duelul umbrelor”, de Sebastien de Castell. Între timp a apărut volumul al doilea, ”Înfruntarea umbrelor”. Sebastien de Castell a absolvit Facultatea de Arheologie, dar după patru ore petrecute pe un șantier arheologic a înțeles că nu-i place o asemenea meserie. A ajuns muzician, coregraf, designer web și s-a apucat de scris. Cartea prezentată anul trecut, apărută în 2014 în original, era romanul său de debut și a obținut nominalizarea pentru cel mai bun roman fantasy și mai multe premii de debut.

Marţi, 25 Iunie, 2019 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Luni, 24 Iunie, 2019 - 17:44

În contextul Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Primăria Municipiului Batalha și Mânăstirea Batalha/ Direcția Generală a Patrimoniului Cultural (DGPC), inaugurează sâmbătă, 29 iunie 2019, ora 17.00, expoziţia „Principatele Române în perioada construirii Mânăstirii Batalha“.

Luni, 24 Iunie, 2019 - 14:33

La 24 iunie românii marchează Sânzienele sau Drăgaica, singura sărbătoare păgână admisă în calendarul creştin-ortodox care consemneaza în aceeaşi zi şi pe Sfântul Ioan cel Nou şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Tot astăzi, pe 6 continente, în peste 50 de ţări, ia românească este purtată, celebrată și admirată, de Ziua Universală a Iei.

Luni, 24 Iunie, 2019 - 13:40

În luna iunie a acestui an, Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii (OCC), încheie stagiunea de spectacole 2018/2019 cu cifre impresionante. Peste 200.000 de spectatori, copii, părinți și bunici au vizionat cu entuziasm cele peste 800 de reprezentații ale celor mai îndrăgite spectacole OCC.

Luni, 24 Iunie, 2019 - 12:56

Lectoratul de limbă română al USV din cadrul Universităţii Naţionale "Yuriy Fedkovych" din Cernăuţi a organizat vineri, 21 iunie 2019, în colaborare cu Centrul de Studii Româneşti din aceeaşi universitate cernăuţeană, cea de-a patra ediţie a mesei rotunde internaţionale "Eminescu în limbile lumii. Traduceri, receptare critică şi academică".

Luni, 24 Iunie, 2019 - 12:12

Bucharest Jazz Festival revine între 1 și 7 iulie la București cu șapte zile de festival, concerte live în Piața „George Enescu”, evenimente conexe la ARCUB și un nou concurs de jazz. Festivalul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB și aduce pe scena locală de jazz nume importante și interpreți ai tinerei generații din Statele Unite și Europa.

Luni, 24 Iunie, 2019 - 02:00

Dan C. Mihăilescu este un personaj foarte cunoscut, îndeosebi datorită anilor îndelungați în care a apărut zi de zi pe ecranele Protv-ului, cu rubrica sa permanentă „Omul care aduce cartea”. În urmă cu doi ani a suferit un accident vascular cerebral din care a reușit să iasă, după sute de zile și nopți de spitalizare și extenuante ore de kinoterapie și firește, dezamăgiri și deznădejde, cu mintea la fel de vie. În mod cert și cu o altfel de percepție asupra vieții care i-a fost dăruită.

Luni, 24 Iunie, 2019 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Duminică, 23 Iunie, 2019 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Duminică, 23 Iunie, 2019 - 00:00

De trei ani, editura PostModernism Museum și fundația Formare Culturală au publicat, în fiecare an, între multe altele, câte un volum intitulat „Noii industriași, creativii”, sub coordonarea Oanei Nasui (freelancer, fondator sau dezvoltator de proiecte și programe culturale, trainer pe subiecte de management cultural și comunicare și multe alte meserii adiacente). Nu încercați, ca și mine, să căutați aceste volume în librării, nu le veți găsi.

Sâmbătă, 22 Iunie, 2019 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Sâmbătă, 22 Iunie, 2019 - 00:00

Alan James Hollinghurst este un romancier englez, născut în 1954, cu numroase romane și câteva premii prestigioase. Pentru romanul pe care îl prezentăm astăzi a obținut Premiul Man Booker în 2004.

Vineri, 21 Iunie, 2019 - 14:09

Muzeul Naţional a Satului "Dimitrie Gusti" vă invită luni, 24 iunie, de la ora 11.00, să intraţi în povestea plină de magie şi de frumuseţe a Sânzienelor.

Vineri, 21 Iunie, 2019 - 13:41

În al patrulea an consecutiv, Şcoala de vară a Schitului Ortodox Român "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" din Rignano Flaminio îşi deschide porţile la 23 iunie 2019 în prezenţa elevilor şi a părinţilor, dar şi a părintelui Ieromonah Ştefan.

Vineri, 21 Iunie, 2019 - 13:31

 
Pentru al treilea an consecutiv, la inițiativa soților Adriana și Virgil Scripcariu, la Muzeul Oalelor de Pisc din comuna Ciolpani, are loc Ziua Iei, dedicată unicității cămășii cusute tradițional și a ceramicii specifice satului Pisc.
 
Sâmbătă, 22 iunie, în intervalul 17:30 – 20,30 vor avea loc ateliere de olărit, gravură, fierărie, un mic târg de oale de Pisc și alte produse locale, bunătăți pescărești. Formația ”Trei Parale” va susține un concert începând cu ora 20.00.
 

Vineri, 21 Iunie, 2019 - 13:09

Ieri, 20 iunie 2019, în prezența unui mare număr de colecționari, artiști și reprezentați ai Ministerului Culturii și Identității Naționale s-a inaugurat ArtSafe, un proiect necesar și îndelung așteptat.
ArtSafe, primul depozit privat din România vine în întâmpinarea nevoilor muzeelor și instituțiilor de stat, cât și a mediului privat, cu o suprafață de 5.000 mp, în Platforma UAP, Combinatul Fondului Plastic.

Subscribe to Cultura si arta