Joi, 25 Aprilie, 2019 - 20:00

Gala Premiilor UNITER străbate anul acesta 444 km și ajunge la Cluj-Napoca. Un oraș tânăr în spirit, dar totodată, un important loc al istoriei treatrale, în care am ales să prezentăm teatrul românesc de azi. Acum, în 2019, anul în care oamenii de teatru din România sărbătoresc un moment istoric și cultural deosebit – 100 de ani de la nașterea Teatrului Național Cluj-Napoca, 100 de ani de la inaugurarea, în Piața Avram Iancu, a celei mai importante instituții teatrale din Transilvania. 

Joi, 25 Aprilie, 2019 - 17:55

În Joia Mare se prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitor, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda. În seara acestei zile, creştinii merg la Denia celor 12 Evanghelii. Tradițional, Joia Mare este ziua în care se vopsesc ouăle în roşu.

Joi, este rânduit să prăznuim patru evenimente din Săptămâna Patimilor, primele două ziua, iar celelalte două, în noaptea de joi spre vineri.

Spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitor, dând prin aceasta, lor şi nouă, o pildă de smerenie.

Joi, 25 Aprilie, 2019 - 16:40

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în seara zilei de sâmbătă, 27 aprilie 2019, o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va aduce Sfânta Lumină de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cu un avion special.

„Sfânta Lumină va fi oferită la slujba de Înviere (orele 24.00) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală.

Joi, 25 Aprilie, 2019 - 13:47

Concert extraordinar la Muzeul Naţional George Enescu cu laureaţii Concursului Internaţional de Canto "Georges Enesco" din Paris

* Concertul de la Bucureşti are loc luni, 6 mai, de la ora 19.00, în Aula Palatului Cantacuzino şi este parte din turneul "Voci pentru Europa", organizat de Asociaţia Noesis-Enesco şi partenerii săi în cadrul Sezonului Franţa-România 2019

Joi, 25 Aprilie, 2019 - 12:39

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni lansează noul format al platformei online a Muzeului Românilor de Pretutindeni (link), care conţine şi o secţiune dedicată realizărilor conaţionalilor aflaţi în afara graniţelor României.

Prin noua secţiune, MRP doreşte să promoveze românii de succes de pretutindeni, adevărate modele de conduită şi implicare în păstrarea şi promovarea identităţii româneşti peste hotare.

Muzeul pentru Românii de Pretutindeni s-a concretizat la 1 octombrie 2018, sub forma unei platforme online, accesibile românilor de pe toate meridianele lumii.

Joi, 25 Aprilie, 2019 - 08:27

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează la sediul său, în data de 26 aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii, un eveniment dedicat lui Emil Cioran. Cu această ocazie, va fi lansată traducerea în spaniolă a volumului Singurătate şi destin semnată de Christian Santacroce, a cărei apariţie la Hermida Editores este sprijinită de Institutul Cultural Român prin Programul de traduceri TPS (Translation and Support Programme).

Joi, 25 Aprilie, 2019 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi:
Calendar ortodox: Joia din Saptamana Patimilor (Denia celor 12 Evanghelii), Sf. Ap. şi Ev. Marcu; †) Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului 

Calendar catolic: Sf. Marcu, ev.

Joi, 25 Aprilie, 2019 - 00:00

„Un roman grandios şi ambiţios care anunţă apariţia unui nou autor de succes în galaxia scriitorilor suedezi de romane poliţiste.“ - Daily Mail.

Miercuri, 24 Aprilie, 2019 - 18:45

Sibiu Jazz Festival are loc în acest an între 16 și 19 mai, în Piața Mare, iar toate concertele au intrare liberă. Artiști internaționali vor aduce pe scenă ritmurile de jazz clasic, dar și gypsy, etno, latino, world music și blues. În fiecare zi, copiii se vor bucura de un program special dedicat doar lor: Jazz for Kids. Evenimentul va include și o zonă gastronomică – Jazz Flavors – în completarea experienței festivalului, pentru a marca anul în care Sibiul este Regiune Gastronomică Europeană.

Miercuri, 24 Aprilie, 2019 - 18:00

Peste 150 de spaţii ale unor muzee şi entităţi culturale publice şi private din Bucureşti şi din ţară vor fi deschise de Noaptea Muzeelor, pe 18 mai, pentru expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte, anunţă organizatorii.

Iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, evenimentul este organizat pe plan naţional de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR), fiind aşteptat cu mare interes în fiecare an.

Miercuri, 24 Aprilie, 2019 - 17:00

Zi importantă pentru creştinii ortodocşi. În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor s-a făcut pomenirea femeii celei păcătoase şi a avut loc vânzarea lui Iisus Hristos de către Iuda, pentru 30 de arginţi. 

În această zi se oficiază slujba de Sfântul Maslu. În rugăciunile rostite acum se invocă ajutorul Preasfintei Fecioare Maria, al Sfintei Cruci, al Sfinţilor şi îngerilor pentru însănătoşirea celor bolnavi.

În Evanghelii, Dumnezeu este numit doctor al sufletelor şi trupurilor noastre şi se invocă ajutorul Lui ori de câte ori este nevoie.

Miercuri, 24 Aprilie, 2019 - 16:18

La Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia, continuă ediția a VIII-a  a Mogoșoaia ClasicFest, eveniment sonor de anvergură organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi Asociatia Culturală Pro Valores.

Duminică 5 mai 2019, de la ora 17, în Sala Scoarțelor, se vor succeda două recitaluri de mare atractivitate.

Miercuri, 24 Aprilie, 2019 - 10:55
Colocviu ştiinţific româno-turc la Istanbul

Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" din Istanbul anunţă organizarea colocviului ştiinţific internaţional dedicat diplomatului Alexandru Em. Lahovary (1855 - 1950).

Proiectul face parte din seria de conferinţe "Figuri proeminente ale culturii române, iniţiat de Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul în anul 2017 şi dedicat unor personalităţi marcante ale culturii şi istoriei naţionale.

Colocviul de la Istanbul va avea loc în data de 25 aprilie 2019, de la ora 10,00, la Universitatea Kadir Has, Galata Hall.

Miercuri, 24 Aprilie, 2019 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi:
Calendar ortodox: Talcuirea Evangheliei din Miercurea Mare (Denie);
†) Sf. Ier. Mărt.: Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Stefan, Mitr. Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărt. din Maramureş; Sf. Mc. Pasicrat şi Valentin din Durostorum; Sf. Cuv. Elisabeta
Calendar catolic: Ss. Fidel din Sigmaringen, pr. m.; Maria a lui Cleofa şi Salomea; Egbert, călug.

Miercuri, 24 Aprilie, 2019 - 00:00

Ce ziceți de un roman de debut în care se combină sexul, drogurile, omorurile și o sete de sânge ce pare nestăvilită? Cam asta este, în mare, primul volum al trilogiei scrisă de britanica Chloe Esposito, pe care îl prezentăm astăzi. Celelalte două volume ale trilogiei – ”Rea” și ”Periculoasă” – vor apărea și ele într-un viitor apropiat la aceeași editură Litera.

Chloe Esposito a studiat limba și literatura engleză la Oxford, a fost profesoară și jurnalist de modă. Romanul ei debut, ”Nebună”, i-a apărut în 2017.

Marţi, 23 Aprilie, 2019 - 15:34

Premiera de gală Parking – una dintre cele mai așteptate ale anului - deschide cea de-a 18-a ediție TIFF. Proiecția va avea loc vineri, pe 31 mai, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în prezența regizorului Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Marţi, 23 Aprilie, 2019 - 10:09

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit o surpriză frumoasă tuturor celor care vor dori să petreacă timp de calitate la muzeu, oferind vizitatorilor săi un program special de vizitare: 

Vineri, 26 aprilie 2019 – DESCHIS între orele 10:00 și 20:00 (ultimul vizitator intră la ora 19:00);

Sâmbătă, 27 aprilie 2019 – DESCHIS între orele 10:00 și 14:00 (ultimul vizitator intră la ora 13:00);

Duminică, 28 aprilie 2019 – ÎNCHIS;

Luni, 29 aprilie 2019– ÎNCHIS;

Marţi, 23 Aprilie, 2019 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi:
Calendar ortodox: Saptamana Patimilor - Martea Mare (Denie); Sfantul Mucenic Gheorghe (Slujba se va savarsi luni, a doua zi de Pasti) †) Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruinţă; Sf. Mc. Valerie 
Calendar catolic: Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m.

Marţi, 23 Aprilie, 2019 - 00:00

Anul trecut, cam pe vremea aceasta, prezentam la această rubrică primul volum din seria de aventuri pentru copii ”Zei scăpați din lesă” de Maz Evans. Autoarea este englezoaică, ziaristă, scenaristă, poetă, autoare de piese de teatru.

Luni, 22 Aprilie, 2019 - 19:42

Evenimentul cultural "Noaptea cărţilor deschise", constând în proiecţii video şi vizitarea monumentului Arcul de Triumf, va avea loc marţi şi miercuri, între orele 19,00 - 23,00, iar şoferii sunt sfătuiţi să circule cu prudenţă în preajma grupurilor de pietoni şi să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri.

Luni, 22 Aprilie, 2019 - 16:47

Juriul Concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2018”, compus din criticii MARINA CONSTANTINESCU, DAN C. MIHĂILESCU şi MARIAN POPESCU,  a decis să nominalizeze în Selecţia Finală următoarele piese:

MATILDA ȘI GROPARII de Stela Giurgeanu

VIEȚILE SFINȚILOR de Radu Macrinici

ÎNTOARCEREA de Laurențiu Blaga

CÂND SE TOPESC GHEȚARII de Marilena Dumitrescu

Luni, 22 Aprilie, 2019 - 16:29

Cinci producţii şi coproducţii cinematografice româneşti vor fi prezentate la cea de-a XVI-a ediţie a festivalului de film internaţional Crossing Europe, care va avea loc la Linz, în Austria, în perioada 25 -30 aprilie, potrivit Institutului Cultural Român.

Regizoarea Ana Lungu va face parte în acest an din juriul competiției internaționale, iar în festival vor fi prezenţi cineaștii Nora Agapi şi Marius Olteanu, alături de actriţa Alina Şerban.

Luni, 22 Aprilie, 2019 - 11:40

Din 3 mai, Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii, îi invită pe cei mici să urmărească aventura celebrului cavaler rătăcitor ,,Don Quijote”, într-un frumos spectacol de balet în regia lui Cătălin Caracaș și scenografia Adrianei Urmuzescu. Biletele pentru cele cinci reprezentații programate la începutul lunii mai pe scena Sălii Mari a Operei Comice pentru Copii pot fi achiziționate de pe bilete.ro.  

Luni, 22 Aprilie, 2019 - 11:38

Din 3 mai, Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii, îi invită pe cei mici să urmărească aventura celebrului cavaler rătăcitor ,,Don Quijote”, într-un frumos spectacol de balet în regia lui Cătălin Caracaș și scenografia Adrianei Urmuzescu. Biletele pentru cele cinci reprezentații programate la începutul lunii mai pe scena Sălii Mari a Operei Comice pentru Copii pot fi achiziționate de pe bilete.ro.  

Luni, 22 Aprilie, 2019 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi:
Calendar ortodox: Saptamana Patimilor - Lunea Mare (Denie) Sfantul Cuvios Teodor Sicheotul; Sf. Ap. Natanail
Calendar catolic: Ss. Soter şi Caius, pp.; Leonida, m. UP

Luni, 22 Aprilie, 2019 - 00:00

Prima ediție în limba română a acestui roman a apărut la Editura ART, în anul 2007, cu o copertă cu un tablou al lui Horia Bernea (unul dintre celebrii lui Prapori). Anul trecut, Editura Vremea a reluat traducerea în seria ei de autor Vintilă Horia. Romanul este unul dintre cele mai originale ale scriitorului român exilat în Franța, se desfășoară în trei planuri spațio-temporale, cu aceiași doi protagoniști, Blanca și Manuel, susținuți în drumul lor inițiatic de câteva elemente simbol – focul, moara, calul, scara ș.a.

Duminică, 21 Aprilie, 2019 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi:
Calendar ortodox: Intrarea Domnului in Ierusalim;  Sf. Sfinţit Mc. Ianuarie; Sf. Mc. Alexandra, împărăteasa; Sf. Mc. Filipial; Sf. Mc. Teodor din Perga
Calendar catolic: ÎNVIEREA DOMNULUI (PAŞTELE) Sf. Anselm, ep. înv.

Duminică, 21 Aprilie, 2019 - 00:00

Cartea de față a fost inițial o expoziție, deschisă vreme de câteva săptămâni, anul trecut, iar mai înainte o cercetare antropologică și de istoria artei aprofundată pe un segment sensibil istoric precum cel al ”Epocii de Aur”.

 

Sâmbătă, 20 Aprilie, 2019 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.
Calendar ortodox: † Sf. Teotim, Ep. Tomisului; Sf. Cuv. Teodor Trihina Atanasie si Ioasaf; Sf. Ap. Zaheu
Calendar catolic: SÂMBĂTA SFÂNTĂ
Ss. Anicet, pp.; Marcian, călug.

Sâmbătă, 20 Aprilie, 2019 - 00:00

Era imposibil ca romanele celui mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, Agatha Christie, să nu fi fost traduse de mai multe ori și publicate în mai multe ediții și în limba română. Este ceea ce se întâmplă și cu romanele de față, ale noii serii de la Litera, care nu-l au în centru pe celebrul detectiv Hercule Poirot și nici pe la fel de celebra bătrânică Miss Marple. În centrul acestora sunt doi tineri, Tommy și Tuppence. În centrul acestora sunt doi tineri, Tommy și Tuppence. Au apărut în ultimii ani mai multe titluri: ”N sau M?”, ”Parteneri contra crimei”, ”Poarta destinului”.

Subscribe to Cultura si arta