Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 14:18

După extraordinarul succes de acum câteva zile de la Moscova și Sankt Petersburg, Cvartetul Solartis este protagonistul volumului cu numărul 3 al Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională a României. Concertul va avea loc luni 22 octombrie 2018, de la ora 17,30, în sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr.

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 12:32

În seara de 28 octombrie, de la ora 19, la Sala Mare a Palatului Național al Copiilor, se va juca spectacolul Dragostea celor trei portocale după o schiţă de Carlo Gozzi, în regia lui Michele Modesto Casarin, producţie a Primăriei municipiului Bucureşti prin Teatrul Stela Popescu. Textul piesei, inspirat din celebrul basm antic scris de Carlo Gozzi în 1761, este dramatizat pentru această producţie de Carlotta Pansa și Michele Modesto Casarin, tradus de Oana Boșca Mălin și Matei Stoenescu. 

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 12:30

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, moţiunea simplă intitulată „PSD îngroapă cultura chiar în anul celebrării Centenarului”, prin care PNL a cerut demisia ministrului Culturii, George Ivaşcu.

Moţiunea simplă a avut 147 de voturi contra, 88 de voturi împotrivă şi 14 abţineri.

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 11:41

Orchestra Română de Tineret, alături de Cvartetul Wave condus de Bogdan Băcanu, concertează, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, în Sala Mare a Musikverein din Viena, în data de 19 octombrie, de la ora 19.30. Evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri este organizat de Jeunesse Austria cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena şi în colaborare cu Ambasada României în Republica Austria. 

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 11:20
la invitația Editurii Humanitas Fiction și a Festivalului Național de Teatru (FNT)

Celebrul scriitor și dramaturg Eric-Emmanuel Schmitt se va afla la București, în perioada 24–26 octombrie, la invitația Editurii Humanitas Fiction și a Festivalului Național de Teatru (FNT), cu prilejul premierei spectacolului Copilul lui Noe (adaptare a romanului omonim, acum într-o nouă ediție, în traducerea Ilenei Cantuniari) și a lansării celui mai recent roman al său, Omul care vedea dincolo de chipuri, în traducerea Lilianei Donose-Samuelsson.

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 10:15

Editura Crime Scene Press a publicat ediția a doua a unei cărți de succes apărute în urmă cu aproape zece ani – ”Arunc-o pe soră-mea din tren!” de Stelian Țurlea. Un fel de basm postmodern, cu reporteri, avocați, anchete, investigații și conflicte de familie. Ileana și Ilona sunt două surori la cuțite, iar tensiunea dintre ele generează suspansul care te face să citești cartea pe nerăsuflate.

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 00:00

Generalul de brigadă prof. Univ. dr. Adrian Stroea a lansat la începutul verii acestui an biografia incredibilă a colonelului Otto Erich Benedict. Născut în 1898 într-o familie din Banatul sârbesc, cu tată german și mamă de origine aromână, colonelul Benedict a a participat la Primul Război Mondial în Armata Austro-Ungară (ca toți supușii din imperiu, inclusiv românii din Transilvania), iar după desființarea imperiului și a armatei imperiale, în 1919, a fost primit în Armata Română.

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 19:20

Cea de-a 28-a ediție a Festivalului Naţional de Teatru propune şi în acest an o suită de evenimente dedicate aparițiilor editoriale, care vor reprezenta, ca de fiecare dată, un important centru de greutate al întregului complex de manifestări culturale derulate în Bucureşti între 19 şi 29 octombrie.

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 17:00

Teatrul Mic din Bucureşti îşi invită publicul, la o lună de la deschiderea stagiunii 2018 - 2019, într-o nouă sală de spectacole - Sala Studio, situată în Centrul Vechi al Capitalei, pe strada Gabroveni nr. 57, informează site-ul instituţiei de cultură. 

Clădirea, de secol XIX, recent renovată, are o istorie impresionantă de peste 150 de ani, potrivit site-ului Teatrului Mic. 

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 16:38
Dar nu din acest motiv, tradiţionala iahnie va fi înlocuită cu mămăligă cu brânză la masa populară

Mămăliga cu brânză va înlocui în acest an tradiţionala iahnie de fasole oferită de 1 Decembrie celor prezenţi de Ziua Naţională la Alba Iulia, urmând să fie păstrat însă în meniul mesei populare cârnatul. 

"Înclinăm să mergem spre mămăligă cu brânză şi o bucată de cârnat prăjit, care vor fi servite în caserole", a declarat, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Voicu Paul. 

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 15:46

Scheletul unui soldat român din Primul Război Mondial, mort în tranşee, şi mai multe bunuri aparţinând acestuia au fost descoperite luni, într-o pădure din comuna Soveja, de doi căutători de vestigii istorice, potrivit Muzeului Vrancei. 

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 10:41

Radio România continuă seria secţiunilor ON AIR ale Festivalului Naţional de Teatru printr-o excepțională selecție radiofonică, difuzată în perioada 19-29 octombrie 2018, la Radio România Cultural. Pe frecvențele din toată țara și pe www.radioromaniacultural.ro, veți putea asculta spectacole ce vor reprezenta alternativa radiofonică a unor montări aflate în selecţia finală a festivalului, dar și spectacole care au fost laureate, de-a lungul anilor, cu premii UNITER sau cu premii internaționale. 

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 10:29

Evenimentul filantropic al toamnei, Balul Bucuriei, eveniment dedicat strângerii de fonduri pentru sprijinul copiilor și tinerilor cu autism, beneficiari ai Asociației de Terapie Comportamentală Aplicată (ATCA), își schimbă capul de afiș cu numai o lună înainte. În locul trupei Proconsul, sala va răsuna de vocea inconfundabilă a lui Aurelian Temișan și de piesele celor de la The Humans, precum și de interpretările unice ale Alexandrei Crăescu.

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 10:25

Puţini ştiu că cel mai popular personaj istoric din România, Alexandru Ioan Cuza (conform unui sondaj de opinie realizat în urmă cu câţiva ani de către Universitatea din Bucureşti), este şi cel care a pus bazele industriei româneşti de armament prin decretul din 26 august 1861, care prevedea înființarea „Direcției stabilimentelor de material de artilerie”. 

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 00:00

O cărticică semnată de istoricul Filip Lucian Iorga şi de soţia sa, ziarista Ana Iorga; ilustratorul, Octav Ungureanu, s-a impus deja pe piaţa cărţilor de benzi desenate drept caricaturist de mare succes la publicul de toate vârstele. În rolul naratorului, Editura Vremea l-a distribuit pe Samoilă Mârza, cel care a făcut ca cele mai importante momente ale Marii Uniri să parcurgă o sută de ani şi să ajungă astăzi imortalizate sub forma fotografiilor. Samoilă Mârza este singurul român care a fotografiat naşterea României Mari – fotografii care împlinesc anul acesta o sută de ani!

Luni, 15 Octombrie, 2018 - 19:14

Vineri, 26 octombrie 2018, ora 19:00, la Librăria Cărturești Verona – mansardă (Str. Pictor Arthur Verona nr. 13-15, București) va avea loc lansarea volumului de poezie „GRAFIE BIO”, de Cristina Ionescu, Editura Tracus Arte. Invitați alături de autoare: Clara Mărgineanu și Luiza Barcan. „GRAFIE BIO” constituie volumul de debut al autoarei.

Luni, 15 Octombrie, 2018 - 15:45

Festivalul SoNoRo, aflat la cea de-a XIII-a ediție, propune pentru anul acesta o ediție cu Efecte Secundare! SoNoRo se va desfășura în perioada 2-20 noiembrie 2018, în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Sibiu.

Luni, 15 Octombrie, 2018 - 12:44
Expoziția ”Chipul – asceză și reverie” la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Artista Melania Adony, a expus colecția sa de acriluri,ce fac parte din actuală etapă a artei sale, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Expoziția ”Chipul – asceză și reverie” a împletit emoția tăcută a artei cu manifestarea plină de culoare a 15 pânze ce vorbesc direct sufletului.

Luni, 15 Octombrie, 2018 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Luni, 15 Octombrie, 2018 - 00:00

Ce legărură poate fi între Bartolomeu Anania, Horia Bernea, Patriarhul Teoctist, Dan Hăulica, Patriarhul Daniel, Emil Constantinescu, Francisca Băltăceanu, Marian Papahagi, Regele Mihai I, Șerban Bubenek, Dan Grigore, Sorin Dumitrescu, Andrei Pleșu, Paul Barbăneagră, Alexandru Paleologu, Irinel Popescu, Andrei Șerban, Traian Băsescu, Gabriel Liiceanu, Victor Ieronim Stoichiță, Petre Țuțea?  Dar între Papa Ioan Paul II, M.S.

Duminică, 14 Octombrie, 2018 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Duminică, 14 Octombrie, 2018 - 00:00

Întreaga Biserică românească şi-a adus contribuţia la lupta de emancipare a naţiunii române şi la îndeplinirea unui ideal vechi de multe veacuri - unirea tuturor românilor într-un singur stat. Oamenii Bisericii au acţionat prin cuvânt şi faptă, prin predică şi pastorală, prin îndemn şi acţiune directă, prin luptă şi implicare la realizarea Unirii din 1918. Inclusiv în Bucovina.

Sâmbătă, 13 Octombrie, 2018 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Sâmbătă, 13 Octombrie, 2018 - 00:00

La Târgul de Carte Bookfest, de la începutul verii, a fost lansat albumul de față, cu fotografii de excepție. Autorul nu este fotograf de profesie, ciprofesor de istorie, acum pensionar. Fotografiile au fost făcute în vremea regimului comunist şi abia acum și-a făcut curaj să le publice. Reprezintă mai toatemonumentem dispărute azi de pe străzile Bucureştilor: Sfânta Vineri, Cinema Tomis, Opereta de pe Splaiul Independenţei, Baia Arcului, Mânăstirea Văcăreşti şi altele.

Vineri, 12 Octombrie, 2018 - 12:37

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, revine pe afişele naţionale şi internaţionale cu două concerte eveniment pe 16 octombrie, la Cluj Napoca - Auditorium Maximum şi pe 19 octombrie la Viena - Musikverein.

Aceste manifestări sunt incluse în seria concertelor organizate de Centrul Naţional Tinerimea Română cu ocazia Anului Centenar.

Vineri, 12 Octombrie, 2018 - 12:20

A 25-a ediție a Festivalului Internațional Astra Film Sibiu începe oficial luni, 15 octombrie. Peste 400 de evenimente cinematografice se vor desfășura timp de 7 zile, în 9 săli special amenajate în centrul istoric al orașului. O selecție de 128 de filme de top va fi prezentată iubitorilor filmului de non-ficțiune, profesioniștilor din industrie, invitaților speciali și publicului larg. Din aceasta, 55 de producții, din 30 de țări, participă la competiția AFF 2018 în cele 5 secțiuni competiționale, și 28 de titluri sunt proiectate în formatele VR și full-dome.

Vineri, 12 Octombrie, 2018 - 11:30

Cea de-a 9-a ediție a Caravanei Filmelor TIFF și-a încheiat traseul prin țară după aproape 4 luni, reușind să aducă anul acesta în fața ecranului mobil peste 30.000 de spectatori. Ecranul uriaș al Caravanei a fost amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iunie, până în octombrie. Cinefilii din 15 orașe au putut savura un program divers, cu intrare liberă, care a inclus comedii, drame, thrillere, documentare, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă.

Vineri, 12 Octombrie, 2018 - 11:30

Au mai rămas doar câteva zile până la cel mai mare eveniment de muzică grecească al anului. Duminică, 14 octombrie, de la ora 19:30, toți cei care iubesc acordurile de bouzoukia, vor petrece la Sala Palatului, o seară grecească de neuitat în compania marelui artist VASILIS KARRAS și a orchestrei sale. Startul petrecerii va fi dat de artistul IONUȚ GALANI, apreciat în România pentru interpretările inconfundabile ale celor mai îndrăgite melodii grecești, care va susține susține un recital în deschidere.

Subscribe to Cultura si arta