Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 18:42

Plenul reunit al Parlamentului a validat-o, miercuri, pe Renate Weber în funcţia de Avocat al Poporului.

Renate Weber, propusă de PSD - ALDE, a obţinut 208 voturi pentru şi 134 împotrivă.

Contracandidaţii săi au fost respinşi. Astfel, Peter Eckstein-Kovacs - susţinut de Opoziţie (PNL, USR şi UDMR) - a obţinut 109 voturi pentru şi 233 împotrivă, iar Cătălin Voinea Mic - propus de PMP - a întrunit 16 voturi pentru şi 326 împotrivă.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 16:00

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis joi că o companie aeriană poate invoca "circumstanţe excepţionale" ca motiv de a refuza despăgubirea pasagerilor, dacă o scurgere de carburant pe pista aeroportului provoacă o întârziere mare, transmite DPA.

Sentinţa se referă la o reclamaţie făcută de un pasager al Ryanair după o întârziere de patru ore a unei curse aeriene din Italia în Belgia; compania a refuzat să acorde despăgubirile de 250 de euro cerute.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 15:46

Preşedintele srilankez, Maithripala Sirisena, a anunţat miercuri că a semnat sentinţele la moarte pentru patru deţinuţi condamnaţi pentru trafic de droguri, decizie ce pune capăt unui moratoriu de 42 de ani, transmite EFE.

"Am semnat pedeapsa cu moartea pentru patru condamnaţi. Va fi pusă în executare imediat, deja am decis şi data", a spus Sirisena, în cadrul unei întâlniri cu presa.

"Cei patru sunt condamnaţi în legătură cu drogurile", a adăugat el.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 13:15

Curtea Constituţională a respins sesizarea PNL şi USR pe proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 12:52

SUCCINT BILANȚ AL MANDATULUI DE AVOCAT AL POPORULUI, AL SUBSEMNATULUI VICTOR CIORBEA
MAI 2014-MAI 2019

Miercuri, 26 Iunie, 2019 - 11:50

Şeful PNL Ludovic Orban a spus că liberalii nu o vor susţine pe Renate Weber pentru funcţia Avocatul Poporului pentru că la europarlamentarele din 26 mai a fost invalidată, prin votul cetăţenilor. 

Marţi, 25 Iunie, 2019 - 19:00

Premierul Viorica Dăncilă a spus, marți, referitor la cazul copilului din Mehedinți luat de acasă cu mascații, după ce a fost adoptat de un cuplu de români din SUA, că fetița de 8 ani este consiliată începând de marți și de către un specialist din cadrul asistenței sociale. Dăncilă a mai afirmat că anchetele vor continua pentru că mai sunt multe întrebări fără răspuns cu privire la acest caz de adopție, iar multe dintre probleme trebuie lămurite și ca urmare a verificărilor și a acțiunilor dispuse de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și de Parchetul General.

Marţi, 25 Iunie, 2019 - 16:44

Fostul ministru al Internelor Cristian David a fost achitat definitiv, marţi, de magistraţii Înaltei Curți, după ce fusese acuzat de procurori că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu. 

În primă instanță, David a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

Marţi, 25 Iunie, 2019 - 15:50

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis mai multe solicitări ale fostului consilier al premierului Darius Valcov, în dosarul în care acesta a fost condamnat la 8 ani de închisoare în prima instanță. Una dintre cererile aprobate este audierea lui Vasile Blaga ca martor.

Marţi, 25 Iunie, 2019 - 13:50

Percepţia publică privind un nivel redus al corupţie în anumite ţări ar putea fi înşelătoare, arată GRECO într-un raport publicat marţi.

În raportul său anual, GRECO analizează măsurile pe care le-au luat cele 49 de state membre împotriva corupţiei în 2018, în special în privinţa parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor.

Marţi, 25 Iunie, 2019 - 11:20

Președintele României, Klaus Iohannis, salută adoptarea, la data de 21 iunie a.c., de către Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția), a „Parametrilor privind relația dintre majoritate și opoziție într-o democrație: listă de criterii” (‘Parameters on the relationship between the parliamentary majority and the opposition in a democracy: a checklist’).

Marţi, 25 Iunie, 2019 - 09:25

Corpurile de control ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială fac audieri, în Dolj şi Mehedinţi, în scandalul adopţiei Sorinei, fetiţa luată cu mascaţii din casa în care a crescut.

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:

Luni, 24 Iunie, 2019 - 18:19

Procurorul general al României, Bogdan Licu, a contestat adopția micuței ridicate de la domiciliul asistenților maternali la care a crescut de la un an. Micuța a fost ridicată chiar de procurorul de caz, fiind luată pe sus pentru a fi dusă la IML, după ce în cauză a fost deschis un dosar privind rele tratamente aplicate minorului.

Fetita a fost adoptată de un cuplu de americani.

Bogdan Licu a trimis o adresă către Tribunalul Mehedinți prin care cere ordonanță președințială prin care cere ca fetița să rămână în țară vreme de trei luni pentru consiliere psihologică.

Luni, 24 Iunie, 2019 - 17:10

La data de 24 iunie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus retrimiterea în judecată a inculpaților:

UDREA ELENA GABRIELA, membru al Guvernului la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor,

ANDRONIC DAN-CĂTĂLIN, om de afaceri și jurnalist, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

Luni, 24 Iunie, 2019 - 16:16

Secția pentru procurori a CSM a respins acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară față de Laura Codruța Kovesi, acuzată că nu a respectat confidențialitatea lucrărilor și a inserat într-un comunicat de presă pasaje din discuții ce vizau dosarul familiei Cosma, au precizat surse din CSM.

Procurorii Consiliului Superior al Magistraturii au respins, la ședința de luni a Secției, acțiunea disciplinară formulată de inspectorii judiciari față de fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi.

Luni, 24 Iunie, 2019 - 13:35

La solicitarea reprezentaţilor mass media, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

Vineri, 21 Iunie, 2019 - 14:26
CAB a admis contestația lui Darius Vâlcov și a revocat măsura controlului judiciar dispus de DIICOT

Darius Vâlcov s-a prezentat, vineri dimineaţă, la Curtea de Apel Bucureşti, unde a depus contestaţia faţă de controlul judiciar dispus de DIICOT în dosarul deschis după ce acesta a publicat pe Facebook protocolul secret între SRI şi Parchetul General.

„Cred că ştiţi cu toţii care e adevărul”, a spus Darius Vâlcov la intrarea în Curtea de Apel Bucureşti.

Vineri, 21 Iunie, 2019 - 08:29

În ziua de 20 iunie 2019, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie şi al art.11 alin.(1) lit.A.a) şi art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei nationale nr.1/2011, obiecţie formulată de Preşedintele României. 

Joi, 20 Iunie, 2019 - 16:49
Președinția și-a întărit echipa de susținători cu o fostă consilieră, revocată după un scandal

Noua Curte Constituţională are, joi de la ora 09.00, prima şedinţă publică în noua componenţă a plenului, după ce Simina Tănăsescu, Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga au depus jurământul şi au început mandatul ca judecători ai CCR.

Valer Dorneanu a fost reales, marţi, prin vot secret - cu majoritate de voturi - în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale pentru un noumandat de trei ani.

Joi, 20 Iunie, 2019 - 13:57

Fostul deputat Ioan Oltean s-a prezentat, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a fi audiat în dosarul ANRP.

"Vom trăi şi vom vedea ce se va întâmpla. Într-un fel sau altul lucrurile trebuie clarificate. Dosarul a fost trimis definitiv de Înalta Curte acum doi ani. El trebuie acum închis fie printr-o clasare, fie printr-o retrimitere la instanţă", a declarat Oltean.
 

Joi, 20 Iunie, 2019 - 11:23

Dacă un asociat nu își îndeplinește obligațiile asumate ori săvârșește anumite fapte potrivnice intereselor societății comerciale, existența şi activitatea acesteia sunt ameninţate. Asociatul indezirabil poate fi exclus, legea societăţilor comerciale nr. 31/1990 incluzând prevederi clare în acest sens. Pentru a face acest lucru este nevoie de o hotărâre judecătorească, prin urmare este bine să apelați la un avocat specializat în litigii comerciale, recomandă avocații societății Pavel, Mărgărit și Asociații. 

Miercuri, 19 Iunie, 2019 - 14:21
Înseamnă că Toader a avut mână bună când a propus-o la DNA...

Adina Florea a obţinut cel mai mare punctaj (9,86) la concursul organizat de CSM pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Pe locul 2 s-a clasat procurorul Sorin Eugen Iasinovschi, , cu 8,85. Procurorul Bogdan Pîrlog a obţinut doar 3,25 de puncte. Numirea în funcţia de procuror-şef al SIIJ urmează să se facă prin decizie a plenului CSM. Doi dintre cei trei candidaţi au susţinut marţi proba interviului în faţa comisiei de concurs de la CSM. Al treilea candidat, Bogdan Pîrlog, nu s-a prezentat la interviu.

Miercuri, 19 Iunie, 2019 - 12:21

Diferențele de salarizare între magistrații care au aceeași vechime și îndeplinesc aceeași funcție, dar își desfășoară activitatea la nivelul unor instanțe din circumscripții diferite, sunt susceptibile de neconstituționalitate – Punct de vedere al Avocatului Poporului, formulat la cererea Curții Constituționale a României       

Marţi, 18 Iunie, 2019 - 18:16
Dorin Marian a fost și consilier al lui Emil Constantinescu

La solicitarea reprezentaților mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele: 

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:

MARIAN MARIUS-DORIN, la data faptei șef al cancelariei prim-ministrului și BERTEANU PETRU, la data faptei administrator al unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită.

Marţi, 18 Iunie, 2019 - 18:13

Ca urmare a interviului publicat de o agenţie de presă în care fostul şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie Gheorghe Stan a afirmat că Direcţia Naţională Anticorupţie ar fi fost de acord cu decizia secţiei de a retrage căile de atac în două dosare penale aflate pe rolul instanţelor de judecată, Biroul de Informare şi Relaţii Publice face următoarea precizare:

Marţi, 18 Iunie, 2019 - 16:15

Prin ordonanţa din data de 18.06.2019, procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, pentru săvârşirea infracțiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională, faptă prevăzută şi pedepsită de art.407 al.3 CP.

Marţi, 18 Iunie, 2019 - 16:05

Valer Dorneanu a fost reales, marţi, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale pentru un mandat de trei ani.

„Momentul depunerii jurământului marchează, potrivit art.63 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, intrarea în exerciţiul funcţiei de judecător al Curţii Constituţionale şi a fost urmat de reunirea Plenului, în noua componenţă, pentru alegerea noului preşedinte al Curţii”, conform unui comunicat de presă al CCR.
 

Vineri, 14 Iunie, 2019 - 16:17

Gheorghe Stan, fost șef al Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, și Cristian Deliorga, fost judecător la Curtea de Apel Constanța, vor depune jurământul, marți 18 iunie, la Palatul Cotroceni ca judecători ai Curții Constituționale.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de eliberare din funcția de procuror a lui Gheorghe Stan, procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, acesta urmând să fie numit la CCR.

Joi, 13 Iunie, 2019 - 12:12

Deseori, contractele încheiate între companii nu sunt respectate de una dintre părți, ceea ce conduce la declanșarea unor acțiuni în instanță. În această situație se regăsesc firmele care au înstrăinat printr-o modalitate sau alta un bun și nu îl mai pot recupera din cauza refuzului actualului posesor. Pentru a reintra în posesia bunurilor, chiar și atunci când nu dețin un titlu executoriu, proprietarii au la îndemână acțiunea în revendicare mobiliară, recomandă avocații specializați în revendicări mobiliare ai societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.  

Miercuri, 12 Iunie, 2019 - 13:58

În ziua de 12 iunie 2019, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.i) din Constituţie, art.46 alin.(1) şi al art.47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a dispus amânarea începerii dezbaterilor, pentru data de 27 iunie 2019, cu privire la verificarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 26 mai 2019 şi confirmarea rezultatelor acestuia.

Subscribe to Justitie