Joi, 17 Octombrie, 2019 - 17:59

Plenul CSM a validat, marți seară raportul Inspecției Judiciare privind dosarele de la DNA cu magistrați. Documentul scoate la lumină numeroase ilegalităţi comise de procurorii DNA în dosarele în care erau vizaţi alţi magistraţi. Practicile enumerate în raport au constituit, potrivit CSM, factori de presiune asupra activităţii magistraţilor din întreaga ţară, care au afectat dreptul părţilor la un proces echitabil. Toate acestea au fost "coordonate de la centru", de procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi şi adjuncţii acesteia, relatează Știripesurse.ro.

Joi, 17 Octombrie, 2019 - 16:00

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Ucraina pentru revocarea a cinci funcționari în cadrul vastei epurări a administrației după destituirea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, relatează AFP. Kievul trebuie să plătească fiecăruia dintre cei cinci 5.000 de euro daune morale.

Judecătorii au concluzionat, în unanimitate, că legea promulgată în octombrie 2014 de către președintele Petro Poroșenko pentru a lupta împotriva corupției și de a purifica serviciul public de directori ai fostului regim a încălcat dreptul la viața privată a cinci funcționari.

Joi, 17 Octombrie, 2019 - 14:45

Pronunțare în dosarul celor acuzați pentru acte de tortură care ar fi dus la moartea disidentului Gheorghe Ursu. Judecătorii Curții de Apel București i-au achitat!

Decizia, este în prima instanța și vine la 33 de ani de la moartea lui Ursu. Dosarul a fost trimis în instanța în primăvară anului 2017.

Joi, 17 Octombrie, 2019 - 14:28

Dosarul lui Gheorghe Dincă ar putea fi trimis în judecată în maximum o lună de zile, a anunțat avocatul acestuia, Claudiu Lascoschi, altminteri va fi eliberat, deoarece Constituția prevede ca un inculpat să rămână în arest preventiv cel mult 180 zile. Până în prezent, Dincă are 83 de zile de arest.

„Dosarul va fi trimis în judecată în cel mult o lună de zile pentru că altfel, conform Constituției, inculpatul va fi eliberat. Nu-și asumă niciun procuror riscul”, a declarat Claudiu Lascoschi, avocatul lui Gheorghe Dincă.

Marţi, 15 Octombrie, 2019 - 15:40

Ministrul interimar și provizoriu al Justiţiei, Ana Birchall, a spus marţi că Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare va fi prezentat public la începutul săptămânii viitoare.

"Raportul MCV o să iasă la începutul săptămânii viitoare. Din informaţiile mele, probabil o să ni se transmită pe căile diplomatice spre sfârşitul săptămânii şi la începutul săptămânii viitoare o să fie făcut public. Fiecare instituţie ne asumăm în dreptul nostru ceea ce facem şi nu facem pentru bunul mers al justiţiei", a declarat Birchall, la CSM. 

 

Marţi, 15 Octombrie, 2019 - 09:33
„Aripa radicală” a CSM va încerca din nou să boicoteze numirea

Update: CSM nu a reușit, nici pentru a șaptea oară, validarea Adinei Florea în funcția de șef al Secției de anchetare a magistraților, din cauza unui blocaj: 9 membri CSM au votat „pentru”, 9 „împotrivă”, iar un vot a fost nul. Discuția va fi reluată la următorul plen, au precizat surse din Consiliu.

Marţi, 15 Octombrie, 2019 - 09:26
Raportul Inspecţiei Judiciare privind abuzurile DNA

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, 15 octombrie, raportul Inspecţiei Judiciare privind "respectarea principiilor generale care guvernează activitatea Autorităţii Judecătoreşti în cauzele de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie vizând magistraţi sau în legătură cu acestea".

Luni, 14 Octombrie, 2019 - 17:00
Interesul„rumânului” - mai mare ca interesul public

Ion Ţiriac a obţinut în instanţă blocarea construcției căii ferate, dintre Gara de Nord și Aeroportul Otopeni, printr-o decizie a Curţii de Apel București. Chiar dacă decizia este executorie, ea poate fi atacată la instanța superioară.

Vineri, 11 Octombrie, 2019 - 11:38

Fostul procuror-şef al DIICOT, Felix Bănilă, urmează să îşi continue activitatea într-o funcţie de execuţie la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.

Miercuri, 9 Octombrie, 2019 - 17:10

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție aruncă o noua bombă și pregătesc un nou dosar de corupție pe numele fostilor procurori de la unitatea de elita, Mircea Negulescu si Savu Alfred.

Roxana Ciucă a anunțat că cei doi au fost citati la sectie pentru a li se aduce la cunostinta calitatea de suspecti in dosarul judecatoarei din Sinaia, Ruxandra Popescu.

Miercuri, 9 Octombrie, 2019 - 16:51

Investigația Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) demarată în 2017 și care stă și la baza dosarului instrumentat de procurorii DNA, care verifică modul în care afaceriști și politicieni italieni au făcut trafic de influență în România în favoarea companiei Astaldi, este mult mai amplă și vizează și o serie de companii construcții spaniole și grecești care au lucrări în țara noastră printre care și Copisa.

Luni, 7 Octombrie, 2019 - 17:00

Elena Udrea s-a prezentat la Curtea de Apel Bucureşti, unde fostul ministru a fost audiat în dosarul privind mita de 5 milioane de euro, dosar retrimis în judecată după ce judecătorii ÎCCJ au anulat o parte din probe.

Luni, 7 Octombrie, 2019 - 14:54

Cătălin Ceort, fost procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), trimis în judecată după ce a primit 30.000 euro mită din cei 260.000 de euro ceruți, a fost condamnat definitiv luni, la patru ani de închisoare cu executare.

Vineri, 4 Octombrie, 2019 - 12:42

DNA cere judecătorilor ca Bogdan Olteanu, fost președinte al Camerei Deputaților și viceguvernator al BNR, să fie condamnat la 10 ani de închisoare pentru trafic de influență.

Politicianul ar fi primit în 2008, pe când prezida Camera Deputaților, un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

În schimb, premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, urma să fie influențat pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Deltei Dunării.

Miercuri, 2 Octombrie, 2019 - 16:54
Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei

Curtea Constituțională a României (CCR) a publicat motivarea deciziei prin care a admis parțial conflictul dintre premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis. Imediat după publicarea în Monitorul Oficial, şeful statului este obligat ca "de îndată" să revoce miniștrii demiși de Dăncilă, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri.

Miercuri, 2 Octombrie, 2019 - 14:06
Vrea să ferească instituția de presiuni politice

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a anunțat, miercuri, că și-a depus demisia de onoare la Ministerul Justiției, decizie luată în urma discuțiilor cu ministrul Justiției și cu procurorul general. Bănilă consideră că demisia este necesară astfel încât colegii săi să lucreze într-un climat lipsit de presiuni politice, deși el personal nu se consideră vinovat pentru erorile din ancheta cazului de la Caracal.

Marţi, 1 Octombrie, 2019 - 18:10

Inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) verifică averea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, ca urmare a unei sesizări.

Luni, 30 Septembrie, 2019 - 20:42
Pentru ca va avea gradul profesional corespunzător abia peste doi ani!

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit termen abia peste doi ani pentru recursul Consiliului Superior al Magistraturii împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti prin care Secţia pentru procurori a CSM a fost obligată să-i recunoască Laurei Codruţa Kovesi gradul profesional de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Până la rămânerea definitivă a hotărârii, la ÎCCJ, Kovesi are grad de parchet de pe lângă tribunal, ceea ce pune în pericol mandatul acesteia la Parchetul European (EPPO).

Vineri, 27 Septembrie, 2019 - 13:08

Magistrații de la Tribunalul București decid astăzi soarta dosarului în care sunt vizați fostul șef al SRI George Maior și fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, transmite www.corectnews.com. Procurorii anticorupție cer Tribunalului București să dea undă verde redeschiderii investigației.

Vineri, 27 Septembrie, 2019 - 11:35

Rețeaua Mining Watch România anunță blocarea în justiție a proiectului minier cu cianuri de la Certej. Curtea de Apel Cluj a menținut soluția dată de Tribunalul Cluj privind anularea planului de urbanism zonal (PUZ) pentru întregul proiect minier. Decizia este definitivă!

“Decizia invalidează toate actele obținute de Deva Gold din 2010 până în prezent în baza acestui PUZ: de la acordul de mediu, la autorizații de construire. Practic, proiectul dezastruos pentru mediu este blocat pe termen indefinit”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, din partea rețelei Mining Watch România [1].

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 20:00

Suspendarea pedepsei pentru ucidere din culpă va fi interzisă dacă infracţiunea a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului, a altor substanţe psihoactive ori fără permis auto, prevede o propunere legislativă de completare a Codului penal, iniţiată de senatorul PSD, Robert Cazanciuc.

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 19:19

Fostul deputat Elena Udrea s-a prezentat, joi, la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), unde a fost citată, potrivit acesteia, în calitate de parte vătămată într-un dosar referitor la o plângere depusă la Parchetul General în anul 2017.

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 18:19

Decizie într-o problemă foarte delicată. Curtea Constituțională a Italiei dă undă verde sinuciderii asistate. Ajutorul acordat cuiva să se sinucidă, în condiții de suferință intolerabilă, nu este mereu o infracțiune, a decis Curtea, spre indignarea Bisericii Catolice.

Parlamentul de la Roma trebuie să dezbată această problemă ținând cont de decizia judecătorilor constituționali.

Joi, 26 Septembrie, 2019 - 13:50

Tonel Pop, avocatul familiei Luizei, a declarat că procurorii DIICOT i-ar putea deschide un dosar penal pe numele său, pentru obstrucţionarea justiţiei, dacă nu o convinge pe Monica Melencu să permită prelevarea probelor biologice.

Marţi, 24 Septembrie, 2019 - 13:48

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui cetăţean italian, administrator al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Luni, 23 Septembrie, 2019 - 12:00

Viorel Cataramă a declarat, luni, că înlăturarea sa din competiția pentru prezidențiale încalcă fragrant legea, fapt pentru care CCR a invalidat decizia BEC. 
„Așa cum am declarat imediat după aflarea Deciziei BEC, încercarea de înlăturare a mea din competiția pentru președinția României s-a făcut cu încălcarea flagrantă a legii. Din acest motiv, plenul CCR, în unanimitate, a invalidat hotărârea sus-menționata și a dispus respectarea drepturilor mele prevăzute de Constituție, admițându-mi candidatura”, a spus, luni, Viorel Cataramă.
 

Vineri, 20 Septembrie, 2019 - 18:19
A șasea oară, CNSAS a tras biletul „câștigător”

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

Traian Băsescu, acum europarlamentar, poate face recurs în 15 zile de la comunicare.

Vineri, 20 Septembrie, 2019 - 08:35

La data de 19.09.2019 procurorii DIICOT-B.T.Giurgiu au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Ş. F. M., Ş. P., Ş. A.-D., Ş. M. A., M. M. D. şi T. A. I., pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de minori.

Joi, 19 Septembrie, 2019 - 10:24

Iată minuta publicată de CCR, după ce Klaus Iohannis a tras concluzia personală că guvernul trebuie să meargă cu remanierea la Parlament:

 

Joi, 19 Septembrie, 2019 - 08:33

I. În ziua de 18 septembrie 2019, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie şi al art.11 alin.(1) lit.A.a) şi art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele obiecţii de neconstituţionalitate:

Subscribe to Justitie