Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 15:33

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, ca neîntemeiate, contestaţiile privind respectarea procedurii de organizare şi desfăşurare a referendumului pentru redefinirea familiei organizat în 6 - 7 octombrie, potrivit unor surse judiciare.

Contestaţiile fuseseră depuse de avocatul Sever Alexandru Sbârnă, care reprezintă şi Platforma civică "Împreună".

La referendumul pentru redefinirea familiei au votat 21,10% dintre alegători, potrivit datelor anunţate, pe 8 octombrie, de Biroul Electoral Central.

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 14:45

Magistrații Tribunalului Dâmbovița au respins, miercuri, cererea făcută de Omar Hayssam de întrerupere a executării pedepsei, din motive medicale, sentința nefiind însă definitivă.

Potrivit reprezentanților Tribunalui Dâmbovița, judecătorii instanței au respins “ca neîntemeiată cererea formulată de petentul Omar Hayssam, deţinut în Penitenciarul Mărgineni, având ca obiect întrerupere executare pedeapsă”.

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 14:00

Secţia de procurori din CSM a recomandat ca prevederile din OUG pe legile justiţiei să se aplice pentru viitor, conform vicepreşedintelui Consiliului, Codruţ Olaru.

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 13:56

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, referitor la declararea a 64 de articole neconstituţionale din Codul de Procedură Penală de către CCR, că trebuie văzut dacă articolele au fost declarate neconstituţionale pe fond sau pe formă.

Miercuri, 17 Octombrie, 2018 - 13:55

În ziua de 17 octombrie 2018, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.i) din Constituţie şi al art.46 şi art.47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere contestaţiile privind respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei din zilele de 6 şi 7 octombrie 2018, contestaţii formulate de Platforma civică apolitică ÎMPREUNĂ prin avocat Sbârnă Sever-Alexandru, de domnul Sbârnă Sever-Alexandru şi, respectiv, de doamna Nedelea Liliana-Elena.

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 18:18

Ordonanța de modificare a legilor Justiției a fost publicată marți, în Monitorul Oficial.

Între prevederile din actul normativ se regăsește cea reclamată de Procurorul General, Augustin Lazăr, care susținuse că multe dosare vor fi afectate din cauza noilor condiții privind delegarea. Potrivit noii legi, pentru a lucra în Parchetul General, DNA și DIICOT, procurorii trebuie să aibă o vechime de 10 ani. 

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 16:00

Curtea Constituţională a României a amânat, marţi, pentru 24 octombrie, discutarea sesizărilor formulate de preşedintele Klaus Iohannis, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, PNL, PMP şi USR privind modificările aduse Codului penal şi Legii pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, au precizat, oficiali ai Instanţei constituţionale.

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 15:17

Candidaţii pentru funcţia de şef al Secţiei de investigare a magistraţilor, dar şi pentru ocuparea a cinci posturi de procurori de execuţie vor susţine interviurile în perioada 19 - 22 octombrie. 

Consiliul Superior al Magistraturii a declanşat, pe 12 octombrie, procedura de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei de investigare a magistraţilor şi pentru ocuparea a cinci posturi de procurori în cadrul acesteia. 

Marţi, 16 Octombrie, 2018 - 12:16

Judecătorii CCR au admis, marţi, sesizarea formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi.
Prin urmare, legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia de marţi a CCR.

În sesizarea formulată de Iohannis acesta a apreciat că proiectul care modifică Legea Curţii de Conturi este neconstituţional în ansamblul lui.

Luni, 15 Octombrie, 2018 - 20:12

Tribunalul Ilfov a dispus, luni, liberarea condiţionată a omului de afaceri Dinel Staicu, fost preşedinte al SIF Oltenia, care era condamnat la 12 ani de închisoare, în dosarul devalizării Băncii Religiilor.

"Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Staicu Dinel din pedeapsa de 12 ani de închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.1852/2018 emisă de către Judecătoria Sector 4 Bucureşti. Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului Staicu Dinel de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii", se arată în decizia Tribunalului Ilfov.

 

Luni, 15 Octombrie, 2018 - 16:13

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, alături de domnul Mircea Criste, Adjunct al Avocatului Poporului, pentru domeniul armată, justiţie, poliţie, penitenciare, domnii Dorel Bahrin, Eugen Dinu și Andrei Plaveț, consilieri, s-au întâlnit, în 11 octombrie 2018, cu o delegaţie condusă de domnul dr. Hans-Peter Bartels, Comisarul Parlamentar pentru Forțele Armate din R.F. Germania (Ombudsmanul militar), din care a făcut parte şi Atașatul militar în România, domnul  locotenent-colonelul Christian Ziese.
    

Luni, 15 Octombrie, 2018 - 15:09

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus luni că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Astăzi am transmis către preşedintele României următoarele propuneri de numire în funcţii de conducere: Adina Florea - procuror-şef DNA; Elena Giorgiana Hosu - procuror-şef adjunct DIICOT; Florena-Esther Sterschi - procuror-şef la Secţia de resurse umane şi documentare din cadrul PICCJ!", a scris ministrul Justiţiei pe Facebook.
 

Luni, 15 Octombrie, 2018 - 14:39
Este decizia pe care magistrații de la ÎCCJ au luat-o astăzi

Toate mitingurile și adunările publice trebuie declarate - este decizia pe care magistrații de la ÎCCJ au luat-o astăzi. Decizia vine după ce ÎCCJ a fost sesizată de Curtea de Apel din București. ÎCCJ a decis că există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când acestea urmează să se desfăşoare în pieţe ori pe căile publice, respectiv drum public, parte carosabilă şi trotuar, sau în alte locuri situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.

Decizia instanței supreme este obligatorie.

Luni, 15 Octombrie, 2018 - 14:00

Marieta Safta a demisionat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei, au precizat luni, surse din minister.

Motivul demisiei ar fi faptul că, odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, aceasta s-ar afla în afara legii, ea fiind detaşată la minister de la Curtea Constituţională.

Guvernul a adoptat luni o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

Luni, 15 Octombrie, 2018 - 12:33

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că s-a adoptat, în ședința de Guvern, OUG pentru corelarea legilor justiției, proaspăt intrate în vigoare. Ministrul Justiției a prezentat schematic și principalele modificări arătând că acestea au ținut cont de opiniile Comisiei de la Veneția, dar și de criticile CSM.

Luni, 15 Octombrie, 2018 - 10:12

Ședința de guvern programată pentru dimineața aceasta a început. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că OUG pe Legile Justiței va fi emisă luni.

Sâmbătă, 13 Octombrie, 2018 - 11:09

Mulți nu înțeleg de ce întrebarea supusă referendumului – adică decizia supusă opțiunii cetățenilor – s-a referit la o lege de modificare a Constituției, iar nu la textul unui articol din Constituție. Iată răspunsul!

 

Potrivit propriilor sale dispoziții, Constituția nu se poate modifica prin referendum, ci numai printr-o lege adoptată de Parlament. (De aceea referendumul privind trecerea la un Parlament unicameral, în lipsa unei legi prealabile, nu a fost constituțional și nu putea produce efecte juridice.)

 

Sâmbătă, 13 Octombrie, 2018 - 10:02

Vineri 12.10.2018 patru persoane de libertate selecţionate în regim semideschis  din  Penitenciarul Ploieşti  au participat  la competiţia  sportivă  intitulată “Olimpiada Deţinuţilor”  ediţia a V-a 2018  organizată de reprezentanţii Penitenciarului Mioveni la sediul Liceului Tehnologic de Construcţii Maşini  din  Mioveni,  judeţul Argeş.

       Cu această ocazie, deţinuţii prahoveni  au participat la competiţiile de fotbal, tenis de masă şi Dꞌarts,  activitatea având drept scop dezvoltarea spiritului  competitiv  în  rândul  deţinuţilor şi  promovarea spiritului de fair-play.

Vineri, 12 Octombrie, 2018 - 23:38

CCR a decis, vineri, ca noile modificari aduse de Parlament Codului de Procedura Penala sunt partial neconstitutionale, potrivit unui comunicat de presa al Curtii.

Codul de Procedura Penala se va intoarce, asadar, in Parlament, pentru a fi pus in acord cu prevederile Constitutiei.

Vineri, 12 Octombrie, 2018 - 14:05

​​Președintele Klaus Iohannis a promulgat noul statut al judecătorilor și procurorilor, susținând însă că „modificările aduse cadrului legal existent în materie judiciară reprezintă un regres pentru democrația din România”. Șeful statului a promulgat legea, fiind obligat după epuizarea tuturor mijloacelor constituționale: reexaminarea și contestatarea la Curtea Constituțională. 

Vineri, 12 Octombrie, 2018 - 13:38

Doi bărbați au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, suspectați că s-au numărat printre cei care i-au agresat pe jandarmi la protestul din 10 august. Cei doi au fost reținuți joi, după ce au fost identificați pe imagini.

Suspecții nu fac parte din nicio galerie, potrivit unor surse din rândul anchetei.

Cercetările sunt făcute de procurorii de la Parchetul de lângă Judecătoria sectorului 1.

Vineri, 12 Octombrie, 2018 - 12:55

Judecătorii constituționali dezbat la această oră sesizările formulate de președintele Klaus Iohannis, opoziţia parlamentară şi Curtea Supremă la textul noului Cod de procedură penală precum şi la noua lege privind organizarea judiciară.

În acest caz, șeful statului a avut o solicitare expresă - aceea ca judecătorii Curții să amâne deliberările până când experții Comisiei de la Veneția vor avea un punct de vedere, într-o ședință plenară.

Vineri, 12 Octombrie, 2018 - 10:15

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o nouă anchetă la Spitalul Universitar de Urgență București în legătură cu concedierea asistentei medicale care a făcut greva foamei acum câteva luni, în legătură cu condițiile din unitatea spitalicească.

Mass-media a publicat, în 11 octombrie 2018, informația conform căreia asistenta Mariana Luceanu, care a făcut greva foamei alături de colegul său, Daniel Simion, în semn de protest față de condițiile improprii din Spitalul Universitar, a fost concediată.

Vineri, 12 Octombrie, 2018 - 00:00
Întâlnirea profesională și omagială a Consiliului UNNP și a Colegiilor Directoare ale Camerelor Notarilor Publici

În perioada 11-14 octombrie a.c., Uniunea Națională a Notarilor Publici din România și Camera Notarilor Publici Alba Iulia organizează la Alba Iulia întâlnirea profesională și omagială a Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici și a Colegiilor Directoare ale Camerelor Notarilor Publici din România sub titulatura „Profesia de notar în an centenar”. Printre activitățile tematice dedicate evenimentului de la 1 Decembrie 1918 se numără lansarea lucrării „Notarii și Unirea”.

Joi, 11 Octombrie, 2018 - 18:10
Pentru că a fost mutat la Parchetul ÎCCJ

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, astăzi, desfiinţarea Serviciului de combatere a corupţiei din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Modificările aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, care au intrat în vigoare, prevăd înfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Joi, 11 Octombrie, 2018 - 16:25

Un deputat PSD a depus la Senat un nou proiect de lege, care face referire la cuplurile care nu se mai înțeleg și i-au decizia de a divorța.

A fost depus la Senat, un nou proiect de lege de deputatul PSD, Georgian Pop, potrivit căruia persoanele care divorțează ar trebui să primească la cerere, 3 zile de concediu plătit, deoarece ”trec prin trauma desfacerii căsătoriei” şi au nevoie de timp liber pentru ”soluţionarea problemelor”.

„Cei care au divorţat au drepul la un concediu pentru divorţ de 3 zile lucrătoare”, se arată în proiectul de lege.

Joi, 11 Octombrie, 2018 - 14:19

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că se va întâlni joi, de la ora 15.00, la Strasbourg, din nou cu reprezentanții Comisiei de la Veneția.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri, întrebat de ce nu a luat în considerare opinia Comisiei de la Veneția în adoptarea OUG pentru operaționalizarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, că orice lege poate fi modificată.

Joi, 11 Octombrie, 2018 - 13:15

Carmen Adamescu a fost reținută pentru delapidare și evaziune fiscală, după ce procurorii și polițiștii au făcut percheziții, miercuri, la locuința acesteia și la sediul Unirea Shopping Center, prejudiciul fiind estimat la 43.000.000 lei. Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri a fiului vitreg, Alexander Adamescu, și a firmei Unirea Shopping Center.

Joi, 11 Octombrie, 2018 - 11:26
Sunt vizate persoane care au agresat jandarmi

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au făcut, joi, percheziții la domiciliile a trei persoane suspectate că au agresat jandarmi la protestele din 10 și 11 august, anunță Poliția Capitalei.

.Pe rolul DIICOT se află o plângere a Jandarmeriei referitoare la infracțiuni împotriva ordinii constituționale.

Joi, 11 Octombrie, 2018 - 11:00

Trei preoţi, acuzaţi în cursul anului trecut că l-au şantajat pe fostul episcop Corneliu Bârlădeanu, au fost condamnaţi miercuri, de magistraţii de la Tribunalul Vaslui, la câte doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Subscribe to Justitie