Sâmbătă, 24 August, 2019 - 10:22

Cînd lucrurile merg prost, fiecare eveniment și chiar întîmplare devin un examen. Și din fiecare se vede putregaiul lucrurilor. Și prostia conducătorilor. Și din cazul Caracal, și din Săpoca, și din vizita vopsită a lui Klaus Iohannis la Washington. Chiar și din numirea unei caricaturi de politician la Justiție. Mă refer la scurta și regretabila carieră a Anei Birchall. Din păcate, inexplicabil, ea mai continuă să rămînă în Guvern. Dar nu despre dînsa este vorba. În cele cîteva vorbe am rezumat deja prezența și prestația ei chinuită.

Vineri, 23 August, 2019 - 20:00

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, două decrete privind eliberarea din funcţie a unor magistraţi, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Astfel, preşedintele a semnat un decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Bucureşti a Florentinei Vasilăţeanu prin pensionare, la data de 1 septembrie.

Vineri, 23 August, 2019 - 18:21

Dana Gârbovan, nominalizată în sedința de vineri a Comitetului Executiv al PSD pentru funcția de ministru al Justiției, este de profesie judecător, este fost membru CSM și fondatoarea Uniunii Naționale a Judecătorilor - un ONG despre care ea nu a putut preciza niciodată câți membri are sau reprezintă. Gârbovan a fost, în ultimii 2 ani și jumătate, o susținătoare vocală a controversatelor modificări aduse legilor justiției, care au scos sute de mii de români în stradă. UNJR a fost singurul ONG acceptat la dezbaterile "comisiei speciale" din Parlament, conduse de Florin Iordache.

Vineri, 23 August, 2019 - 15:39

Premierul Viorica Dăncilă și-ar dori schimbarea ministrului Justiției. Surse politice au declarat că judecătoarea Dana Gîrbovan a fost propusă pentru a prelua portofoliul de la Ana Birchall.

Joi, 22 August, 2019 - 19:22

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, joi, la Bistriţa, că a primit raportul Corpului de Control după analiza făcută la Institutul Naţional de Medicină Legală şi rezultatele vor fi comunicate cel mai târziu vineri solicitantului, respectiv familia Alexandrei Măceşanu.

Joi, 22 August, 2019 - 16:16

DIICOT face precizări de ultimă oră despre rețeaua de prostituție condusă de clanul Sprânceană și destructurată la Timișoara, în această dimineață, după ce  forțele speciale au descins la mai multe adrese ale proxeneților.

Joi, 22 August, 2019 - 15:39

Grupul de lucru interinstituțional constituit în cadrul Ministerului Justiției a analizat în regim de urgență legislația penală și procesual penală în cazul infracțiunilor grave și foarte grave, contra persoanei, în special în situațiile în care este afectată valoarea socială supremă apărată de legea penală, respectiv viața, libertatea și integritatea corporală și sexuală.

În urma analizei, s-au constatat următoarele aspecte:

- deficiențe în modul de incriminare a infracțiunii de „Lipsire de libertate în mod ilegal”

Joi, 22 August, 2019 - 12:30

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:

BLEJNAR SORIN, la data faptei preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru infracţiunea de luare de mită

COMĂNIŢĂ VIOREL, la data faptei vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) cu rol de conducător al Autorităţii Naţionale a Vămilor, pentru infracţiunea de luare de mită,

Joi, 22 August, 2019 - 11:53

Fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, spune că motivul pentru care a fost dat afară din Guvern a fost reprezentat de refuzul de a da ordonanţele privind amnistia şi graţierea.

Joi, 22 August, 2019 - 02:26

Procurorul special al Macedoniei de Nord responsabil cu anchetarea cazurilor de crimă organizată, Katica Janeva, a fost arestată miercuri sub acuzaţia de corupţie, a anunţat procurorul-şef Ljubomir Joveski într-o conferinţă de presă la Skopje, transmite dpa.

Conform agenţiei Mak Press, poliţia a întreprins de asemenea o percheziţie la biroul procurorului special.

Katica Janeva a fost implicată într-un caz de extorcare a unui bogat om de afaceri nord-macedonean, Orce Kamcev, care era acuzat de corupţie şi spălare de bani.

Miercuri, 21 August, 2019 - 18:24

Unchiul Alexandrei Măceșanu, Alexandru Cumpănașu, a primit răspuns de la Avocatul Poporului după ce a sesizat instituția privind modul în care a fost gestionată de autorități cazul dispariței Alexandrei Măceșanu. Avocatul Poporului a sesizat CSM, Inspecția Judiciară, MAI, STS ANCOM, Ministerul Comunicațiilor, Ministerul Educației și Poliția Caracal pentru a le oferi explicații în cazul dispariției, se arată în adresa publicată de Cumpănașu pe Facebook.

Miercuri, 21 August, 2019 - 10:15

Preşedintele Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (T.A.T.A), Bogdan Drăghici, ar fi fost reţinut de poliţişti, fiind bănuit că ar fi violat şi agresat sexual un minor.

Marţi, 20 August, 2019 - 08:17

Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În perioada 15.08.2019 - 19.08.2019, procurorii DIICOT-Structura Centrală împreună cu poliţişti specializaţi din cadrul Poliţiei Române, delegaţi în cauză, au continuat percheziţia efectuată la domiciliul inculpatului Dincă Gheorghe, respectiv, activitatea de scanare şi excavare a zonelor delimitate.

Luni, 19 August, 2019 - 14:36

Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României şi unchiul adolescentei răpite la Caracal pe 24 iulie, anunţă că luni, la ora 12.00, la Parchetul General,   a depus o plângere penală.

Vineri, 16 August, 2019 - 18:42

Procurorii au descoperit o altă victimă a lui Gheorghe Dincă, minoră la momentul la care a fost violată de acesta, informează Știrile TVR.

Marţi, 13 August, 2019 - 13:00

Alexandru Cumpănaşu a declarat, marţi, la sediul DIICOT, că nu crede că Gheorghe Dincă este criminalul nepoatei sale, punctând că bărbatul nici măcar nu era în casă la ora la care se presupune că ar fi prins-o pe Alexandra Măceşanu vorbind la telefon cu Poliţia.

Marţi, 13 August, 2019 - 08:25

Neînțelegerile dintre PSD și ALDE sunt, mai degrabă, „de probăleală“. Fiecare încearcă să găsească o soluție de pe urma căreia să nu-și rupă gîtul. Ba, dacă s-ar putea, să mai și recupereze cîte ceva din ce-au pierdut. Ambele partide se află într-o situație dificilă. Dacă nu remontează, s-au ars. Dacă recuperează, trebuie să o facă pe cont propriu. Ploaia de declarații contradictorii nu înseamnă război. Ea trădează, mai degrabă, nehotărîrea celor două grupări de a opta, pentru o soluție sau alta. Cel mai prost din toată această hîrîială a ieșit ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici.

Luni, 12 August, 2019 - 17:01

Dintr-o regretabilă eroare editorială, în cadrul articolului "Traseul șpăgilor lui Mândruțescu", publicat în data de 09 August 2019, a fost amintit numele companiei INGENIO SOFTWARE S.A.. Dat fiind acest fapt, ne cerem scuze pentru eroarea produsă, publicând mai jos dreptul la replică remis redacției AMOS News de către reprezentanții companiei.

Vineri, 9 August, 2019 - 16:05

Tribunalul Bucureşti a admis, vineri, cererea PSD de modificare a statului partidului şi de înregistrare a noii conduceri, rezultată în urma congresului din 29 iunie.

"Admite cererea PSD. Încuviinţează modificările. Respinge cererile de intervenţie. Cu apel", se arată în decizia instanţei.

Pe de altă parte, instanţa a respins cererea de intervenţie depusă de fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, însă decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
 

Joi, 8 August, 2019 - 17:18

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut joi ministrului Justiției, Ana Birchall, să vină de urgență cu propuneri pentru modificarea legislației astfel încât infracțiunea de răpire să fie mai bine definită, iar pentru cazurile grave să fie interzisă eliberarea condiționată.

Dăncilă a spus, la începutul ședinței de Guvern, că la Ministerul Justitiei a fost începută o analiză a legislației penale în cazul infracțiunilor grave și foarte grave.

Joi, 8 August, 2019 - 09:23

Ca urmare a solicitărilor formulate de reprezentanți ai mass media cu referire la acte procedurale efectuate de procurori în cursul zilei de 7 august 2019 și având în vedere interesul public suscitat de activitățile desfășurate, pentru o corectă informare a opiniei publice, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă comunice următoarele:

Miercuri, 7 August, 2019 - 19:19

Familia Luizei a depus o cerere la DIICOT în dosarul anchetei în cazul din Caracal prin care solicită daune morale în valoare de 300.000 de euro, au precizat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Procurorii DIICOT au găsit un sac cu oase și cenușă în pădurea în care a indicat Gheorghe Dincă faptul că și-a ascuns urmele.

Suspectul susține că este vorba despre rămășițele umane ale Luizei Melencu (18 ani), pe care ar fi ucis-o în luna aprilie, în aceeași zi în care a sechestrat-o.

Miercuri, 7 August, 2019 - 17:18

Doi inspectori vamali din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

Miercuri, 7 August, 2019 - 13:08

Scrisoare deschisă - Uniunea Naţională a Barourilor din România
Către:

Doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, Prim-ministrul României

Domnul Toni Greblă, Secretarul general al Guvernului

Domnu Eugen-Orlando Teodorovici, Ministrul finanţelor publice

Cu privire la rectificarea bugetară 2019. Alocarea fondurilor pentru asistenţă judiciară în materie penală şi civilă

Marţi, 6 August, 2019 - 15:19

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marţi, sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a face verificări la DIICOT privind modul de instrumentare a dosarelor aflate în lucru având ca obiect infracţiunile de trafic de persoane şi trafic de minori.

Totodată, Secţia a dispus sesizarea IJ pentru a verifica modul de înregistrare şi instrumentare de către parchetele de pe lângă judecătorii şi tribunale a dosarelor ce au ca obiect infracţiunile de lipsire de libertate şi omor.

Luni, 5 August, 2019 - 15:38

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a fost internat, noaptea trecută, la Spitalul de Neurochirugie din Iaşi. Tudorel Toader neagă, prin intermediul unei postări pe pagina sa de socializare, că a fost internat în spital din cauza unor probleme de sănătate.

Rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza le-a interzis medicilor să ofere informaţii despre starea sa de sănătate dar surse medicale susţin că este în afara oricărui pericol.

Vineri, 2 August, 2019 - 19:41

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au avizat negativ vineri prevederile din proiectul de ordonanță de guvern care vizează și impozitarea pensiilor magistraților. Cu o zi în urmă, CSM spunea că ”nu va tolera sub nicio formă” impozitarea pensiei de serviciu.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ prevederile ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti din proiectul de ordonanţă a Guvernului privind reglementarea unor măsuri fiscale-bugetare", potrivit minutei ședinței de vineri a plenului CSM. 

Vineri, 2 August, 2019 - 13:00

Informare de presă Cazul 'Caracal'

Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul în care DIICOT - ST Craiova a instrumentat dosarul vizând dispariţia a două persoane.

Vineri, 2 August, 2019 - 12:40

Purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime, a declarat, vineri, la Caracal, că vor fi cercetate toate zonele din curtea locuinţei lui Gheorghe Dincă, de echipe complexe. 

Joi, 1 August, 2019 - 12:53

Biroul de Informare şi Relaţii Publice aduce la cunoştinţă opiniei publice următoarele:

Prin ordonanţa din 01.08.2019, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism, în temeiul dispoziţiilor art. 17 din O.U.G. nr. 78/2016, modificată şi completată prin Legea nr. 120/2018 şi art. 325 Cod procedură penală, a dispus preluarea dosarului nr. 203/D/P/2019, înregistrat la Serviciul Teritorial Craiova de către D.I.I.C.O.T - Structura Centrală - Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Subscribe to Justitie