Vineri, 6 Decembrie, 2019 - 16:33

Reprezentanții Comunității Declic merg luni, 9 decembrie, de la ora 11.00, la Direcția Națională Anticorupție, pentru a depune o cerere de reluare a anchetei de corupție de la Certej. Memoriul îi este adresat procurorului-șef al DNA, Călin Nistor.

De asemenea, pentru a atrage un semnal de alarmă asupra gravității situației, activiștii Declic vor pune în scenă o reprezentare a zeiței Justiției, pentru care aurul cântărește mai mult decât dreptatea.

Joi, 5 Decembrie, 2019 - 11:43

Procurorul Adina Florea s-a retras din procedura prin care ar fi trebuit să fie numită șef al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiției, în urma concursului. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a avut șapte tentative eșuate de numire a Adinei Florea la conducerea controversatei secții.

Miercuri, 4 Decembrie, 2019 - 10:43

Update 12.30: Camera Deputaților a aprobat abrogarea recursului compensatoriu

Plenul Camerei Deputaților va vota, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu, după ce Comisia juridică a adoptat marți, cu unanimitate de voturi, raport favorabil.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, cu unanimitate de voturi, raport favorabil pe proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu.

Luni, 2 Decembrie, 2019 - 15:39

Avocatul Poporului a sesizat, luni, CCR cu o excepție de neconstituționalitate a prevederilor din ordonanța de urgență 111/2010, pe motiv că ar afecta părinții care au în îngrijire un copil bolnav sau cu handicap.

Luni, 2 Decembrie, 2019 - 10:21
Raportorii români: „Profesia notarială, cu tot ceea ce implică aceasta, este receptivă la progres și la inovație”

Profesia notarială este pregătită să facă față cu succes provocărilor erei digitalizării și schimbărilor în plan economic și social pe care aceasta le produce. Acesta este mesajul transmis de delegația notariatului român la cel de-al 29-lea Congres Internațional al Notariatelor.

Luni, 2 Decembrie, 2019 - 10:12
Adunarea generală de la Jakarta a anunțat crearea unei platforme virtuale destinate pregătirii profesionale continue a notarilor

Notariatele membre ale Uniunii Internaționale a Notariatului, printre care se numără și notariatul român, au ales noua conducere a organizației pentru legislatura 2020-2022. Întărirea instituției, digitalizarea și pregătirea profesională continuă a notarilor publici din statele membre reprezintă principalele obiective ale președintelui Cristina Noemi Armella și ale echipei sale.

Joi, 28 Noiembrie, 2019 - 10:00

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins miercuri cererea procurorului general de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în Dosarul Revoluţiei împotriva lui Petre Roman, a lui Teodor Brateş şi a sute de alte persoane, informează g4media.ro. 

Miercuri, 27 Noiembrie, 2019 - 19:00

Magistrații instanței supreme au respins apelul formulat de fosta șefă DIICOT Alina Bica împotriva condamnării de 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului. Decizia este definitivă și vine după ce procesul acesteia s-a rejudecat.

Miercuri, 27 Noiembrie, 2019 - 14:01

În ziua de 27 noiembrie 2019, Plenul Curţii Constituţionale a amânat pentru data de 11 decembrie 2019 pronunţările cu privire la următoarele cauze:

A. Cererea formulată de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între ministrul justiţiei, respectiv Ministerul Justiţiei, pe de o parte, şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte;

Miercuri, 20 Noiembrie, 2019 - 18:13

Vineri (23) și  sâmbătă (24 noiembrie) Camera Notarilor București organizează la Auditorium Pallady un simpozion științific deschis tuturor practicienilor din domeniu, cu participarea Prof. univ. Dr. Gabriel Boroi, notarului public Ionuț Florin Popa, președintelui ONPCSB Daniel Marius Staicu, profesorului universitar Dr. Marieta Avram, notarului public Ioana Lambrina Vidican și expertului Cosmin Mihailovici.

Marţi, 19 Noiembrie, 2019 - 17:41

George Becali a ajuns, marți, la DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care a fost audiat și nepotul său, Vasile Geambazi. Acesta le-a spus, ironic, jurnaliștilor că „tremură de frică”.

„Nu știu ce s-a întâmplat”, a spus George Becali, la intrarea în DNA.

Întrebat dacă va fi pus sub învinuire în dosarul privind spălarea de bani în legătură cu dosarul în care a fost audiat Vasile Geambazi, Becali a răspuns: „Da, tată”.

Luni, 18 Noiembrie, 2019 - 15:22
Privind intervenția în cazuri similare cu cel al ursului rănit

Autoritățile caută explicații în cazul de o cruzime greu de imaginat din Harghita. Cum a fost posibil ca un urs să fie lăsat să agonizeze pe marginea drumului mai bine de 20 de ore. Oamenii și autoritățile n-au avut nicio reacție în tot acest timp. A fost deschis un dosar penal, iar prefectul județului a fost destituit. Întrebările însă rămân. Un grup de lucru s-a întâlnit în această dimineață la ministerul Mediului.

Sâmbătă, 16 Noiembrie, 2019 - 17:19

În zestrea Camerei Notarilor Publici București intră de astăzi o clădire cu personalitate care asigură o strălucită carte de vizită atât notariatului public bucureștean, cât și întregului notariat public românesc.

Vineri, 15 Noiembrie, 2019 - 19:00

Primarul Nicolae Robu a declarat, vineri, că a câştigat definitiv în instanţă procesul intentat de Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor (OPC) Timiş în dosarul "Ghilotina 1", privind tăierea cablurilor aeriene ale operatorilor de servicii care nu şi le-au dus în sistemul de tubulaturi subterane special construite de municipalitate.

Pentru a da un semnal ferm că legea trebuie respectată, primarul Nicolae Robu a fost cel care a dat primul semnal, tăind simbolic un cablu aerian, dar care s-a constatat ulterior că era dezafectat.

Vineri, 15 Noiembrie, 2019 - 13:57

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Miercuri, 13 Noiembrie, 2019 - 11:38

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus retragerea observaţiilor transmise către Curtea Europeană a Drepturilor Omului de către fostul Agent guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, în cauza Dragnea împotriva României şi în cauzele având obiect similar cu respectiva cauză.

Marţi, 12 Noiembrie, 2019 - 19:19

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a cerut Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie statisticile privind numărul dosarelor ce privesc cauze de corupţie ale magistraţilor instrumentate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi DNA.

Marţi, 12 Noiembrie, 2019 - 06:58

Unul dintre cele mai scumpe si intinse terenuri din tara, care se afla in nordul orasului Bucuresti, pe care au fost construite mai multe multe hyper-magazine si un ansamblu rezidential de lux urmeaza sa ajunga din nou in proprietatea statului, care ar putea să solicite chirie.

Joi, 7 Noiembrie, 2019 - 19:07
Fusese condamnat la 12, dar s-a „comportat exemplar”

 Ovidiu Tender a fost eliberat din Penitenciarul Târgu Jiu, după patru ani de la încarcerarea în dosarul Carom, în care avea o condamnare de 12 ani.

Marţi, 5 Noiembrie, 2019 - 18:45

​​​​​​​Cătălin Predoiu a preluat, marţi, de la Ana Birchall, mandatul de ministru al Justiţiei, în cadrul unei ceremonii la care au luat parte preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban.

Luni, 4 Noiembrie, 2019 - 19:19

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus sesizarea Curţii Constituţionale în dosarul în care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost trimisă în judecată de DNA, cu o excepţie privind OUG 7/2019.

"Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.88'8 alin.1 lit.d din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, modificate prin dispoziţiile art.14 pct.6 din O.U.G. nr.7/2019. Definitivă", se arată în decizia Instanţei supreme.

Luni, 4 Noiembrie, 2019 - 16:24

Cei șapte tineri din Vaslui care au violat o tânără, cazul provocând revoltă în toată țara acum câțiva ani, sunt astăzi oameni liberi „grație recursului compensatoriu”, a anunțat judecătorul Cristi Danileț, deși au fost condamnați la 10 ani, 8 ani și 6 ani de închisoare.

Vineri, 1 Noiembrie, 2019 - 19:45

Magistraţii Ştefan Pistol şi Andrei Claudiu Rus au fost desemnaţi vineri, prin tragere la sorţi, să facă parte din completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Astfel, Ştefan Pistol va face parte din Completul de 5 judecători - Penal 3 - 2018, iar Andrei Claudiu Rus a fost desemnat membru în Completul de 5 judecători - Penal 3 - 2019.

Joi, 31 Octombrie, 2019 - 18:00

Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că două persoane cu funcţii de conducere din sistemul medical s-au aflat în conflict de interese de natură administrativă.

Joi, 31 Octombrie, 2019 - 17:45

Doi judecători de la Curtea de Apel Bucureşti au respins, joi, cererea lui Liviu Dragnea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în dosarul în care fostul lider al social-democraţilor contestă noua conducere a PSD, stabilită la Congresul din 29 iunie.

Liviu Dragnea, în prezent închis la Penitenciarul Rahova, a depus în instanţă, prin avocat, o cerere de sesizare a CJUE.

Preşedintele completului de judecată, Mihai Andrei Negoescu Gândac, a spus în sala de judecată că Dragnea doreşte sesizarea CJUE cu trei întrebări.

Joi, 31 Octombrie, 2019 - 16:10

​​​​​​​Obligaţia de a dezvălui credinţa religioasă pentru a obţine scutire de la orele de educaţie religioasă la şcoală contravine Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, potrivit unui comunicat difuzat joi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a dat câştig de cauză părinţilor unor elevi greci care au făcut o sesizare în legătură cu acest aspect, relatează AFP.

Joi, 31 Octombrie, 2019 - 13:40

Prevederea din Legea educaţiei naţionale, conform căreia cheltuielile de transport ale elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu se decontează doar pe bază de abonament, are caracter discriminatoriu, deoarece determină o diferenţă de tratament juridic între elevi, atrage atenţia Curtea Constituţională.

Joi, 31 Octombrie, 2019 - 12:13
D.V. Mănescu: Suntem Investiți cu rolul de gardieni ai interesului public în raporturile dintre particulari

Pentru cei peste 350 de mii de liber profesioniști din România, printre care și notarii publici, data de 5 noiembrie are o semnificație aparte. Anual, în această zi este sărbătorită Ziua Profesiilor Liberale, în semn de recunoaștere a importanței acestora pentru societate.

Miercuri, 30 Octombrie, 2019 - 18:18

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind eliberarea din funcţia de procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul teritorial Sibiu a Laurei Codruţa Kovesi, ca urmare a numirii sale în funcţia de procuror-şef european al EPPO, la data de 31 octombrie, a anunţat Administraţia Prezidenţi

Miercuri, 30 Octombrie, 2019 - 13:43

I. În ziua de 30 octombrie 2019, cu privire la sesizarea de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea Legii nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, obiecţie formulată de 91 de deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal şi
Uniunii Salvaţi România, Curtea Constituţională a dispus amânarea dezbaterii pentru data de 6 noiembrie 2019.

II. În aceeaşi zi, cu privire la următoarele sesizări de neconstituţionalitate:

Subscribe to Justitie