Joi, 2 Aprilie, 2020 - 11:55
pentru protecţia magistraţilor, grefierilor şi avocaţilor

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut miercuri, 1 aprilie a.c., teleconferințe cu președinți ai Curților de Apel, Președintele CSM și Procurorul General al României.

În cadrul întâlnirilor, a fost evaluată situația instanțelor și parchetelor în contextul aplicării Decretului privind declararea stării de urgență.

De asemenea, au fost abordate și alte probleme specifice legate de activitatea curentă a sistemului de justiție și au fost identificate soluții pentru buna funcționare a acestor instituții.

Marţi, 31 Martie, 2020 - 12:25

Prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În dosarul penal cu numărul 1188/P/2020, aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, se efectuează cercetări, in rem, de către organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava - Poliţia Oraşului Salcea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 2 din Codul penal.

Luni, 30 Martie, 2020 - 21:23

Avocatul Poporului precizează că activarea articolului 15 din Convenția
Europeană a Drepturilor Omului nu duce la suspendarea drepturilor omului
Activarea de către România a art. 15 din CEDO nu suspendă drepturile
omului, ci permite doar luarea unor măsuri derogatorii „în măsura strictă în care
situația o impune și cu condiția ca aceste măsuri să nu contravină altor obligații care
decurg din dreptul internațional”. Aceasta înseamnă că măsurile derogatorii nu pot
privi decât acele drepturi pentru care există nevoia socială imperioasă a limitării lor

Luni, 30 Martie, 2020 - 15:01
În conformitate cu prevederile Ordonanțelor Militare nr.3/24.03.2020 și nr.4/29.03.2020

Birourile notariale din toată țara își desfășoară activitatea, în această perioadă, cu respectarea măsurilor organizatorice adoptate de Consiliul UNNPR și transmise tuturor notarilor publici. 

Ca urmare a Ordonanțelor Militare nr.3/24.03.2020 și nr.4/29.03.2020, pentru buna desfășurare a activității notariale și pentru respectarea măsurilor de siguranță sanitară, activitatea notarilor publici se desfășoară cu respectarea recomandărilor de mai jos:

Luni, 30 Martie, 2020 - 12:43
Vor să îl „radă” și pe Constantinescu, după Iliescu

Sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 117/2017 privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis Curţii Constituţionale luni, 30 martie a.c., o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 15:05

​​​​​​Tribunalul Bucureşti a decis definitiv vineri ca omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu să fie eliberat condiţionat din Penitenciarul Rahova, unde executa 11 ani închisoare, pedeapsă rezultată ca urmare a contopirii condamnărilor primite în mai multe dosare.

Iniţial, în luna ianuarie, Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea de eliberare depusă de Vîntu, însă Tribunalul Bucureşti a admis vineri contestaţia depusă de omul de afaceri, astfel încât el va ieşi vineri din Penitenciarul Rahova.

Joi, 26 Martie, 2020 - 09:03
Dispoziția din Ordonanța de Guvern era deja aplicată

Avocaţii, notarii publici şi executori judecătoreşti sunt obligaţi să muncească pe perioada stării de urgenţă. Dispoziţia este cuprinsă într-o ordonanţă dată de Guvern. Dacă îşi suspendă activitatea, riscă excluderea din profesie.

Miercuri, 25 Martie, 2020 - 19:49

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet a îndemnat miercuri la eliberarea urgentă a deţinuţilor - în întreaga lume -, pentru a se evita ca pandemia covid-19 să facă ”ravagii” în închisori, adesea suprapopulate, relatează AFP.

Marţi, 24 Martie, 2020 - 19:00

Măsurile referitoare la restricțiile de circulație, care reprezentau recomandări până în prezent devin obligatorii, începând de miercuri, a anunțat marți președintele Klaus Iohannis. Cetățenii pot ieși pentru a face cumpărători sau pentru a merge la serviciu. Fostul judecător militar, Constantin Udrea, a declarat că era așteptată o astfel de decizie.

Persoanele izolate vor putea fi supravegheate electronic.

Marţi, 24 Martie, 2020 - 10:00

Benjamin Franklin spunea că „cei care renunță la libertățile esențiale pentru o mică siguranță temporară nu merită nici libertatea și nici siguranța"....atenție mărită la experimentul social de tip orwelian cu care vă veți trezi dimineața. M-aș bucura daca v-ați pune, măcar, întrebări

In primul rand, nu e okay să se suspende anumite părți din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, gestul în sine e grav, plus că a fost făcut de către autoritățile de la București fara să se fi anunțat în mod transparent acest lucru. 

Vineri, 20 Martie, 2020 - 20:23

Premierul Ludovic Orban a legiferat în materie penală. Sub forma unei ordonanțe de urgență. Care modifică o lege adoptat în Parlament. Și în condițiile în care, printr-un referendum, care a marcat transformarea lui Klaus Iohannis în președinte jucător, populația României a decis interzicerea reglementării în materie juridică prin ordonanțe de urgență. Decizia lui Orban are ca punct de plecare pandemia, iresponsabilitatea civică a unor români și iminența propagării exponențiale a virusului. Numai că, pe drum, Ludovic Orban a pierdut din vedere circumstanțele de mai sus.

Joi, 19 Martie, 2020 - 11:20

Pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, dacă fapta duce la decesul uneia sau mai multor persoane, prevede proiectul de OUG de modificare a Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptat de Guvern, la propunerea Ministerului Justiţiei.

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 18:24

Primarul oraşului Panciu, Iulian Nica, arestat preventiv într-un dosar al cărui prejudiciu se ridică la aproape 400.000 de euro, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, potrivit reprezentanţilor Tribunalului Vrancea.

Marţi, 17 Martie, 2020 - 13:48

Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) îşi manifestă întreaga disponibilitate de a colabora cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu autorităţile competente şi cu ceilalţi parteneri ai justiţiei în vederea punerii în aplicare a Decretului Preşedintelui României nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, Anexa nr. 1, Capitolul V,

Domeniul Justiţie

Marţi, 17 Martie, 2020 - 10:47
Autorităţile fac apel la clienţii victimei să se prezinte la testare pentru HIV

La data de 16.03.2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților P.M.R., P.M.M. și P.E.B., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.

Luni, 16 Martie, 2020 - 19:05

Procesele penale aflate în curs pe rolul instanţelor de judecată, inclusiv cele aflate în procedură în camera preliminară, se suspendă de drept pe durata stării de urgenţă.

Vineri, 13 Martie, 2020 - 17:10

Conducerea Curţii de Apel Braşov a decis suspendarea, până în 4 mai inclusiv, a judecării cauzelor aflate pe rol, cu excepţia urgenţelor, precum şi a cazurilor în care există riscul împlinirii termenelor de prescripţie a răspunderii penale, conform unui comunicat remis vineri.

Vineri, 13 Martie, 2020 - 15:48
Notarii publici își continuă activitatea garantând siguranța circuitului juridic civil

Notarii publici din toată țara își continuă activitatea și în perioada următoare, garantând siguranța circuitului juridic civil.

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, în calitate de organizație reprezentativă a profesiei notariale, transmite întregii societăți un mesaj de susținere și solidaritate din partea notarilor publici.

Joi, 12 Martie, 2020 - 14:22

Agențiile ONU promovează astăzi a nou program de salvare a milioane de fete și adolescente de căsătoriile intreprinse, in mod ilegal, in întreaga lume. Proiectul se concentrează pe ajutarea fetelor să ajungă să acceseze serviciile școlare si sa isi continue studiile, pe tot globul.

În plus, programul include strategii de educație destinate părinților și comunităților urbane si rurale, in general, senzibiloilizand societatea in legatura pericolelul de a te căsători prea curând si fenomenele asociate acestei practici.

Joi, 12 Martie, 2020 - 12:43

Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul formulat de conducerea Societăţii Române de Televiziune - SRTV împotriva Sentinţei TMB (vezi aici) prin care instanţa de judecată a obligat-o să facă publice informaţiile referitoare la angajările preferenţiale din instituţie. Sentinţa este definitivă!

Joi, 12 Martie, 2020 - 11:13
Judecătorii fac zob ordonanța ignoranților liberali

Curtea Constituţională a României a admis, joi, sesizarea formulată de Avocatul Poporului în legătură cu OUG 26/2020 privind alegerile anticipate. Prin urmare, aceasta este neconstituţională

CCR a constatat joi ca OUG 26/2020 care reglementa desfasurarea alegerilor parlamentare anticipate, in ansamblul sau, contravine dispozitiilor art. 115 alin. (6) din Constitutie.

Miercuri, 11 Martie, 2020 - 21:13
Pe tema arestării preventive și a prezumției de nevinovăție

Condamnati fara a fi judecati?

Excelenta,

Miercuri, 11 Martie, 2020 - 19:19

Președintele României, Klaus Iohannis, ignoră recomandările MCV, pe care, când PSD era la guvernare, le considera obligatorii. Astfel, președintele a semnat decretul prin care Bogdan Licu devine prim-adjunct al procurorului general al României, deși CSM i-a dat aviz negativ. În recomandările MCV se precizează că președintele trebuie să țină cont de avizele CSM, deși ele sunt consultative.

Iată decretele semnate de Iohannis:

Miercuri, 11 Martie, 2020 - 09:23
Depunerea mandatului de către Ludovic Orban nu se consideră ca fiind prima propunere de premier picată

Curtea Constituțională l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să desemneze un alt candidat de premier pentru că atât șeful statului cât și premierul desemnat au AFIRMAT PUBLIC că scopul lor este să nu primească votul de învestitură în Parlament. La finalul deciziei CCR, judecătorii au inserat o observație care ar putea să pună cruce oricăror încercări de alegeri anticipate odată cu localele: depunerea mandatului de către Ludovic Orban nu se consideră ca fiind prima propunere de premier picată.

Sâmbătă, 7 Martie, 2020 - 13:25
Și nu mai trebuie să le plătească 9 miliarde lei!

Tribunalul internaţional de arbitraj de la Washington a respins pretenţiile de nouă miliarde de lei ale fraţilor Ioan şi Viorel Micula contra României. Anunţul a fost făcut de consorţiul firmelor de avocatură care a reprezentat România în procesul privind impozitarea băuturilor spirtoase.

Potrivit avocaților, tribunalul i-a obligat pe cei doi să ramburseze României 75% din costurile legale şi alte cheltuieli.

Sâmbătă, 7 Martie, 2020 - 09:36
Participanții la ședințele de „tratament” ar fi consumat...mercur!

Ceaiul de ayahuasca folosit in sedintele de samanism organizate de Gelu Oltean, fost sef al DGIPI, iubita acestuia, Vanessa Youness, si cetateanul britanic Thomas Lishman continea pe langa drogul DMT si arsen, aluminiu si mercur peste limita maxima admisa de lege.

Zeci de persoane participau la aceste sedinte unde se consumau droguri, respectiv o bautura traditionala folosita de triburile din Amazon, care provoaca viziuni si halucinatii.

Vineri, 6 Martie, 2020 - 19:05

Reprezentanții Asociației Zenobia au refuzat accesul Avocatului Poporului în
Azilul de bătrâni din Târgu Secuiesc, împiedicând instituția să-și exercite
mandatul constituțional
La data de 5 martie 2020, reprezentanți ai Avocatului Poporului s-au prezentat
la Azilul de bătrâni din Târgu Secuiesc pentru a efectua o anchetă necesară
soluționării unui caz aflat în atenția instituției. Reprezentanții Asociației Zenobia,
care patronează respectivul azil, au refuzat accesul în incintă, precum și semnarea

Vineri, 6 Martie, 2020 - 18:00

Liga Studenților (LS IAȘI) condamnă lipsa de dezbatere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în ceea ce privește alegerea rectorului pentru mandatul 2020-2024, care va avea loc pe 11 martie. La aceste alegeri candidează fostul ministru al Justiției Tudorel Toader, actualul rector, și Adrian Muraru, profesor al Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice. Studenții solicită demisia președintelui Biroului Electoral Central al Universității „Cuza”, lect. univ. dr.

Joi, 5 Martie, 2020 - 18:43
Precizări suplimentare privind procedura divorțului pe cale notarială

Nu doar economia de timp, de resurse financiare și reducerea consumului emoțional fac preferabilă pentru multe cupluri procedura divorțului pe cale notarială, ci și gradul sporit de protecție a drepturilor și intereselor celor care aleg să își încheie oficial mariajul pe această cale.

Dacă doresc, aceștia pot fi asistați de avocați, verificarea consimțământului soților la desfacerea căsătoriei de către notarul public fiind făcută în prezența tuturor participanților.

Joi, 5 Martie, 2020 - 14:50

Şedinţele de judecată de la secţiile penale ale Tribunalului Bucureşti au fost suspendate joi, după ce un magistrat a constatat că în sala de judecată a fost adus un inculpat care ar fi fost suspect de coronavirus.

Informaţia a fost confirmată de un avocat prezent în sala de judecată.

"La TB secţia penală (sala 139) ne-a suspendat şedinţa pe motiv de coronavirus. A fost adus un arestat care avea referat de la medic că e suspect de coronavirus", spune avocatul pe un grup de WhatsApp.

Subscribe to Justitie