Luni, 17 Decembrie, 2018 - 09:29

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni dimineaţă, că soluţia amnistiei şi graţierii este ultima soluţie de îndreptare a unor abuzuri.

„Dacă există alte soluţii legislative, evident, de îndreptare a abuzurilor comise, evident şi normal s-a exprimat acordul cu respectivele soluţii. Dacă nu, s-a agreat ideea ca amnistia, graţierea să fie ultima soluţie de îndreptare a respectivelor abuzuri. Ne aflăm în acest stadiu”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

 

Luni, 17 Decembrie, 2018 - 08:00

Nu a trebuit să treacă mult timp de la ultimele acte teroriste din Europa şi, folosind acelaşi mod de operare, respectiv intrarea într-o mulţime paşnică cu un camion – cazul Nisa, cu un microbuz – cazul Londra şi Barcelona – şi iată acum, fix la noi în ţară, cu un autoturism, că vorba aia, nu aparţinem şi noi U.E.!?! S-a întâmplat la un Mall din oraşul Brăila.

Vineri, 14 Decembrie, 2018 - 16:50

Fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat definitiv în 2016 pentru luare de mită şi trafic de influenţă, contestă la ÎCCJ după eliberarea condiţionată legalitatea completului de judecată care l-a judecat şi l-a condamnat. În opinia acestuia, o ordonanţă de amnistie este „absolut necesară”.

Adrian Severin, eliberat condiţionat la începutul acestui an, a formulat o contestaţie în anulare, înregistrată pe data de 13 decembrie pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Vineri, 14 Decembrie, 2018 - 12:59

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu informațiile apărute în presă, potrivit cărora un militar a murit în gara din Alba Iulia, în timpul descărcării unor tancuri destinate Paradei de 1 Decembrie      

Vineri, 14 Decembrie, 2018 - 11:05

Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, cererea autorităţilor turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya.
 

Joi, 13 Decembrie, 2018 - 16:40

PRO România, prin Departamentul Justiție, coordonat de avocatul Liviu Stancu și Departamentul de Egalitate de Șanse, aflat în coordonarea doamnei avocat Anca Bălășoiu au organizat în data de 11 decembrie 2018 dezbaterea cu tema „Educația juridică - o inițiativă civică sau o componentă a programei școlare”.

Joi, 13 Decembrie, 2018 - 16:00

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituţionalitate a prevederilor art. 101 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, apreciind că acestea sunt de natură a aduce atingere prevederilor constituționale ale art. 11, art. 26 și art.

Joi, 13 Decembrie, 2018 - 13:19

Procurorul-şef interimar DNA, Anca Jurma, a declarat joi, că un act normativ de importanţa Codului Penal ar trebui dezbătut în Parlament.

Joi, 13 Decembrie, 2018 - 13:13

Comunicat de presă privind cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de-o parte, şi Parlamentul României, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte

Joi, 13 Decembrie, 2018 - 11:55

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a efectuat anchete în Municipiul Ploiești, la Colegiul tehnic Lazăr Edeleanu (în cazul unor eleve care au recurs la acte de violență în incinta unității de învățământ) și la Școala gimnazială George Emil Palade (privind situația unei eleve care a fost agresată și umilită de colegfi în sala de clasă).  Sesizările din oficiu și anchetele vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 52 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.
 

Joi, 13 Decembrie, 2018 - 10:56

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curţii Constituţionale joi, 13 decembrie a.c., o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile educaţiei, cercetării, formării profesionale şi sănătăţii.

Vă prezentăm textul integral al sesizării:

Bucureşti, 13 decembrie 2018

Domnului VALER DORNEANU
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE

Joi, 13 Decembrie, 2018 - 10:13

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a organizat, joi, noua tragere la sorţi a completurilor de 5 judecători pentru anul 2018, aşa cum a cerut Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.
„La data de 13 decembrie 2018, orele 09:30, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sala Secţiilor Unite, vor avea loc, în şedinţă publică, tragerile la sorţi pentru desemnarea membrilor Completurilor de 5 judecători pentru anul 2018”, precizează ÎCCJ, printr-o informare de presă.

Componenţa noilor completuri în materie penală este:

Miercuri, 12 Decembrie, 2018 - 20:00

Peste 90% dintre romani nu sunt de acord cu gratierea infractorilor condamnati pentru coruptie, respectiv amnistiei faptelor de coruptie.

Conform unui studiu comandat de Geeks for Democracy, procentul respectiv este de 91%/.

Acelasi studiu arata ca 87% dintre romanii care au votat cu PSD/ALDE/UDMR la alegerile parlamentare din 2016 se opun gratierii si amnistiei.

De asemenea, 63% dintre romani considera ca pedepsele pentru coruptie sunt prea mici.

Miercuri, 12 Decembrie, 2018 - 18:21

Curtea de Apel Bucureşti şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel Alba Iulia de a judeca dosarul în care procurorul general Augustin Lazăr solicită suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie.

Decizia a fost luată miercuri de un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti, care a admis o excepţie ridicată de avocatul lui Augustin Lazăr.

În condiţiile în care şi Curtea de Apel Alba Iulia a decis anterior că nu are competenţa teritorială de a judeca acest proces, Instanţa supremă va lua o hotărâre finală în acest caz.

Miercuri, 12 Decembrie, 2018 - 15:20

După alegerea sa, Lia Savonea, noul preşedinte al CSM, a declarat că intenţionează să rezolve, în mandatul său, chestiuni restante din justiţie, precum limitele libertăţii de exprimare, iar în proiectul de candidatură a notat că independenţa justiţiei nu trebuie să devină un accesoriu retoric.

Miercuri, 12 Decembrie, 2018 - 11:50
Update: Lia Savonea a fost validată, miercuri, de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcţia de preşedinte CSM

Update: Lia Savonea a fost validată, miercuri, de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcţia de preşedinte CSM, judecătorul fiind singurul candidat pentru această poziţie. Totodată, Nicolae-Andrei Solomon a fost validat pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM pentru anul 2019.

 

Update: Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 12 decembrie a.c., la sediul CSM, o alocuţiune în cadrul şedinţei plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

Marţi, 11 Decembrie, 2018 - 19:45

CSM transmite, printr-un comunicat de presă, ca decizia CCR privind componenta completurilor de judecata a vizat exclusiv completurile de 5 judecatori ale ICCJ si nu pe cele de 3 magistrati ale instantei supreme sau pe cele ale altor instante.

Marţi, 11 Decembrie, 2018 - 16:37

Joi, 13 decembrie 2018, la sediul Centrului  Școlar de Educație Incluzivă  din comuna Filipești de Târg, județul Prahova, reprezentanți ai Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciare – filiala Ploiești  cu sprijinul  conducerii Penitenciarului Ploiești  și  în  colaborare cu reprezentați ai Tribunalului Prahova  vor dona pachete constând în dulciuri, fructe, haine și jucării pentru copii  internați centru.

Marţi, 11 Decembrie, 2018 - 16:17
unul dintre ei achită prejudiciul integral plus 20%

Comisia juridică din Camera Deputaților a votat marți un amendament la Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, potrivit căruia, dacă unul dintre inculpații acuzați pentru aceeași evaziune fiscală achită prejudiciul integral, plus 20%, toți cei acuzați scapă de urmărirea penală. 

Marţi, 11 Decembrie, 2018 - 15:37

Secţia pentru procurori l-a desemnat, la şedinţa de marţi, pe Nicolae-Andrei Solomon drept candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM pentru anul 2019. Procurorul a candidat şi pentru un mandat de vicepreşedinte pentru 2018, însă a pierdut în favoarea lui Codruţ Olaru.

Marţi, 11 Decembrie, 2018 - 12:02

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curţii Constituţionale marţi, 11 decembrie a.c., o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/2016 privind înfiinţarea mecanismelor prevăzute de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Vă prezentăm textul integral al sesizării:

Bucureşti, 11 decembrie 2018

Domnului VALER DORNEANU
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE

Luni, 10 Decembrie, 2018 - 14:36

Cu 70 de ani în urmă,  la 10 decembrie 1948, la New York, cele 54 state ale lumii care au pus bazele NAŢIUNILOR UNITE, au elaborat şi semnat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, document în interiorul căruia se găsesc 30 de articole, dintre care 28 statuează drepturile fundamentale ale omului, iar două articole priveau înfiinţarea de instituţii care să  aplice şi să gestioneze respectarea acestor drepturi.

Luni, 10 Decembrie, 2018 - 11:45

Andreea Cosma s-a prezentat, marţi dimineaţă, la sediul Parchetului General pentru a depune documente în cazul denunţului pe care l-a formulat omul de afaceri Sebastian Ghiţă contra fostului procuror-şef DNA Laura Codruţa Kovesi.

Luni, 10 Decembrie, 2018 - 11:21

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit luni că Marea Britanie poate opri în mod unilateral procesul de ieşire din Uniunea Europeană, informează BBC.
Decizia Curţii survine cu o zi înainte ca acordul pentru Brexit negociat de prim-ministrul britanic Theresa May să fie votat în Parlamentul Marii Britanii.

 

Luni, 10 Decembrie, 2018 - 00:00

Românii au făcut o revoluție pentru a recâștiga drepturile fundamentale de care un regim totalitar îi lipsise vreme de mai bine de o jumătate de secol. Printre acestea s-a numărat și dreptul de a se bucura de un tratament egal cu statul în situațiile în care interveneau conflicte. Regimul comunist făcuse din stat o entitate infailibilă, care nu greșea, avea întotdeauna dreptate și prioritate în fața legii. Ideea că atunci când se simțea nedreptățită o persoană să se îndrepte împotriva statului era de neconceput.

Duminică, 9 Decembrie, 2018 - 11:04
De pe urma exploatării acestui imobil, soţii Iohannis au obţinut, ilicit și ilegal, 320.000 euro

Soţia preşedintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis, a fost citată din nou de procurorii Parchetului General pentru data de 10 decembrie, în dosarul referitor la casele din Sibiu, după ce prima oară nu s-a prezentat..

Sâmbătă, 8 Decembrie, 2018 - 23:58

Ministerul Justitiei a preluat oficial Presedintia Consiliului Justitie si Afaceri Interne al UE (JAI), a anuntat, sambata seara, ministrul Tudorel Toader, intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, in perioada 6-7 decembrie, Tudorel Toader a participat, la Bruxelles, la ultima reuniune a Consiliului Justitie si Afaceri Interne sub egida presedintiei Austriei.

Sâmbătă, 8 Decembrie, 2018 - 12:06
A primit legea la promulgare în 21 noiembrie, dar - ca deobicei, nu a avut timp să o analizeze

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat încă odată, vineri, Curtea Constituţională în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente, motivând că, "prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ", contravine unor norme şi principii constituţionale.

 

Şeful statului solicită CCR să constate că legea, care i-a fost transmisă pentru promulgare pe 21 noiembrie, este neconstituţională în ansamblu.

Vineri, 7 Decembrie, 2018 - 18:37

Curtea de Apel Bucureşti a decis ca fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin să fie adus cu mandat cu însoţitor pe 23 ianuarie.

Constantin va fi audiat în calitate de martor în dosarul în care fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a fost condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Daniel Constantin a fost chemat vineri în instanţă pentru a fi audiat ca martor, însă el nu s-a prezentat.

Vineri, 7 Decembrie, 2018 - 15:23
Care ar fi dus la infectarea a 20 de nou-născuți 

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu existența unui focar de stafilococ auriu la Spitalul „Prof. Dr. Panait Sârbu” („Maternitatea Giulești”), care ar fi dus la infectarea a 20 de nou-născuți. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății.

Subscribe to Justitie