Sâmbătă, 16 Februarie, 2019 - 14:33
Ministrul Justiţiei face lista de propuneri, după o selecţie făcută de o comisie

Tudorel Toader vrea să stabilească prin ordonanţă de urgenţă procedura de desemnare a procurorului european din partea României, potrivit unui proiect transmis la Consiliul Superior al Magistraturii. Documentul prevede că ministrul Justiţiei face lista de propuneri, după o selecţie făcută de o comisie.

Sâmbătă, 16 Februarie, 2019 - 10:12
Surprinzător, dată fiind gravitatea acuzațiilor, nu a fost nici pusă sub control judiciar și nici nu i s-a interzis să părăsească țara

După ce a fost audiată o oră la DNA, unde a stat pe scaunul rezervat altădată învinuiților, fosta șefă a DNA a ieșit din clădire (fără cătușe) ca suspectă într-un dosar de corupție în care i se aduc mai multe acuzații grave. La ieșire, ca deobicei, nu a recunoscut nimic, lansând ideea că este victima răzbunării unor corupți, anunțând că a recuzat procurorii care o investighează și pe șefii lor, trăgând nădejdea că Lazăr o va scăpa de cei pe care ea îi considera ca nefiind imparțiali, înlocuindu-i cu unii binevoitori.

Vineri, 15 Februarie, 2019 - 19:04
Speculații publice, formulate într-o modalitate continuă și agresivă, cu depășirea limitelor admisibile ale discursului public

Lia Savonea, preşedintele CSM, ia atitudine faţă de discursul clasei politice și al unor lideri de opinie în legătură cu activitatea de urmărire penală derulată de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, în urma citării Laurei Codruţa Kovesi în calitate de suspect într-un dosar penal. Lia Savonea consideră că sunt depăşite limitele admisibile ale discursului public şi se afectează în mod grav independenţa procurorilor de la SIIJ.

Vineri, 15 Februarie, 2019 - 18:56
Și le blochează pe cele în care se vorbește despre extinderea anchetei

Biroul de presă al Procurorului general al al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie transmite, dupa aparitia informatiilor privind extinderea anchetei in cazul Kovesi si in ceea ce il priveste, pentru emiterea unui comunicat de presa in 2017, privind plangerea lui Sebastian Ghita,că orice insinuare privind incalcarea legii este neavenita.

Vineri, 15 Februarie, 2019 - 17:26
Pentru un dubios comunicat de presă semnat de procurorul general

Secția pentru anchetarea magistraților a extins cercetările în dosarul Laurei Codruța Kovesi și efectuează cercetări in rem în privința unui comunicat de presă din 9 ianuarie 2017 al PÎCCJ privind extrădarea lui Nicolae Popa. Faptele anchetate sunt favorizarea făptuitorului și fals în declarații. Vizat în acest caz este procurorul general Augustin Lazăr.

Vineri, 15 Februarie, 2019 - 15:45

Laura Codruța Kovesi a declarat vineri, după ce a fost fost audiată de secția de anchetare a magistraților, că această anchetă îi va afecta „cu siguranță” candidatura la funcția de Procuror european, dar va „merge mai departe”.

„Cu siguranță va exista o afectare a candidaturii mele (...) Eu voi merge mai departe. Mă voi prezenta la audieri în 26 februarie în Parlamentul European”, a spus Kovesi, la întrebările ziariștilor și printre scandările câtorva zeci de susținători ai săi, care strigau „Kovesi” și „Nu ceda!”.

Vineri, 15 Februarie, 2019 - 13:38
A dat curs abia celei de a treia invitații

Carmen Iohannis, a fost audiată la începutul săptămânii la Parchetul General, unde a fost citată după o plângere vizând casele deţinute, anunță Antena 3, care citează surse judiciare. Carmen Iohannis ar fi intrat cu un batic pe cap, astfel încât să nu fie recunoscută. Potrivit sursei citate, audierea a durat foarte puțin.

Carmen Iohannis a fost citată de două ori la Parchetul General, în urma unei plângeri vizând casele deţinute împreună cu soţul său. De fiecare dată, soţia preşedintelui a transmis procurorilor, prin intermediul avocatului, că nu poate ajunge.

Vineri, 15 Februarie, 2019 - 13:13

Referitor la prima anchetă dintre cele aproape 20, care o vizează pe Laura Codruța Kovesi, e interesant de observat din capul locului existența unor situații de tip paradoxal. Dintre care voi dezvolta doar două. Și anume statutul ei de suspect, care se poate transforma cu rapiditate în statut de inculpat, și tipurile de reacție în plan intern și în plan extern, care însoțesc investigațiile Secției speciale care îi anchetează pe procurorii care au săvârșit derapaje grave

Joi, 14 Februarie, 2019 - 21:43
Și îi urează succes!

”Avem încredere în experienţa profesională a Laurei Codruţa Kovesi în România şi susţinem eforturile ei de a căuta oportunităţi profesionale în comunitatea internaţională. Este extrem de dezamăgitor să vedem încă o încercare aparentă de a o discredita. Îi urăm succes”, arată Ambasada SUA într-un comunicat legat de dosarul deschis fostei șefe DNA.

Joi, 14 Februarie, 2019 - 20:00

Florin Buliga, bărbatul care şi-a ucis copiii şi soţia în somn, în urmă cu aproape un an, a fost condamnat pe viaţă, decizia fiind luată, joi, de magistraţii Tribunalului pentru Minori şi Familie Braşov. Sentinţa nu e definitivă.

Magistraţii Tribunalului pentru Minori şi Familie Braşov au decis, în primă instanţă, ca Florin Buliga să fie condamnat pe viaţă pentru fapta sa.

„A fost condamnat la detenţiune pe viaţă”, au declarat reprezentanţii Tribunalului.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Braşov.

Joi, 14 Februarie, 2019 - 18:18

Ministerul Justiţiei, Uniunea Naţională a Barourilor din România şi Ministerul Public au semnat protocolul tripartit privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor din oficiu, pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, anunţă instituţia condusă de Tudorel Toader.

Joi, 14 Februarie, 2019 - 17:01
Cel care citește luni de zile o motivare, pretinde o „clarificare rapidă a situației”

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o ieșire din pepeni! Joi, șeful statului, căruia i-au fost necesare luni de zile ca să citească o motivare, i-a solicitat Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie „clarificarea rapidă” a situaţiei în ceea ce priveşte dosarul deschis pe numele fostului procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, care este pe punctul de a deveni „penală”.

Joi, 14 Februarie, 2019 - 13:56
în curtea Liceului Tehnologic Puiești, județul Vaslui

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul înjunghierii unui elev în curtea Liceului Tehnologic Puiești, județul Vaslui. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 49 din Constituția României, privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția copiilor și a tinerilor.
 

Joi, 14 Februarie, 2019 - 11:49

Adina Florea a spus că ancheta în care este vizată Laura Codruţa Kovesi este tratată obiectiv ca orice altă speţă.

Joi, 14 Februarie, 2019 - 10:48

Secţia pentru procurori a CSM ar fi decis joi, delegarea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a lui Călin Nistor, care deţine acum funcţia de adjunct în cadrul instituţiei, conform unor surse.

Joi, 14 Februarie, 2019 - 09:47

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene depune toate eforturile necesare încheierii dosarelor-cheie aflate pe agenda Uniunii Europene. Unul dintre aceste dosare este propunerea de Directivă privind Dreptul de autor în Piața Unică Digitală, a cărei negociere complexă durează de trei ani.

Joi, 14 Februarie, 2019 - 09:18
În urma unui denunț al lui Ghiță

Laura Codruta Kovesi a fost citata in calitate de suspect pentru luare de mita, marturie mincinoasa si abuz in serviciu, de procurorul Adina Florea de la Secția de investigare a magistraților.

Un politist i-a adus acasa o citatie, miercuri seara, in jurul orei 20:00. Audierea va avea loc vineri, 15 februarie.

Kovesi nu stie exact care sunt faptele concrete pentru care va deveni suspecta, dar ia in calcul relatarile aparute pe site-uri  care au anuntat punerea ei sub invinuire in cazul extradarii lui Nicolae Popa pornind de la denuntul lui Sebastian Ghita.

Joi, 14 Februarie, 2019 - 09:15

Primăvara începe în acorduri armonioase la Istanbul. Vineir, 1 martie 2019, de la ora 20.00, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează un concert extraordinar, alături de Consulatul General al României la Istanbul și Opera de Stat Süreyya - Primăria Kadıköy, moment dedicat Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. 

Miercuri, 13 Februarie, 2019 - 17:37
Cum era să rămână fără palton după o întâlnire „secretă” cu Tarcea

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a declarat că singura declarație pe care o are legat de completurile de cinci judecători este cuprinsă în decizia CCR. El a răspuns astfel întrebat despre declarațiile Cristinei Tarcea, care spunea că a discutat cu Valer Dorneanu în legătură cu decizia CCR privind completurile, iar discuția a avut loc pe întuneric, fiind pusă să își lase telefonul în anticameră. Valer Dorneanu a spus că nu comentează declarațiile altora, mai ales când este vorba despre personalități pe care el le respectă.

Marţi, 12 Februarie, 2019 - 18:46

Aflat în Serbia, Sebastian Ghiță a început să vorbească cu procurorii. El a fost audiat timp de 4 ore, prin videoconferință în legătură cu plângerile făcute împotriva magistraților de la DNA Ploiești. Sebastian Ghiță este anchetat în 5 dosare instrumentate de DNA Ploiești, dosare despre care Ghiță a susținut în permanență că sunt parte a abuzurilor comise de procurorii Onea și Negulescu.

Marţi, 12 Februarie, 2019 - 14:02

Văzând sesizarea de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, formulată de Preşedintele României, Plenul Curţii Constituţionale, în ziua de 12 februarie 2019, a luat în discuţie preschimbarea termenului de judecată în această cauză, stabilit pentru data de 6 martie 2019, întrucât s-a constatat că, în temeiul art.50 teza a doua din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, este necesară luarea unor măsuri pentru buna desfăşurare a activităţii Curţii.

Marţi, 12 Februarie, 2019 - 12:27

O nouă serie de notari publici a depus jurământul de intrare în profesie Ministerul Justiției a găzduit ceremonia de depunere a jurământului de către notarii publici care au promovat examenul de definitivat destinat notarilor stagiari, precum și notarii publici care au fost admiși la concursul pentru ocuparea posturilor vacante de notar public de către persoanele care au exercitat cel puțin 6 ani în funcții de specialitate juridică, organizate de Institutul Notarial Român, în perioada 16-19 octombrie 2018. Jurământul a fost depus în fața Ministrului Justiției,  prof. univ. dr.

Luni, 11 Februarie, 2019 - 12:32
Din punct de vedere constituțional. Au părut să înțeleagă, dar nu e sigur...

Jurisprudenta Curtii Constitutionale din Romania in materia conflictelor juridice de natura constitutionala, in special cazul revocarii Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA, a fost pe agenda discutiilor pe care presedintele CCR, Valer Dorneanu, le-a avut cu delegatia Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, condusa de deputatul german Gunter Krichbaum.

Vineri, 8 Februarie, 2019 - 08:58

Update: 09.08 Borcea a fost încarcerat in aceasta dimineata la Penitenciarul Rahova.
 

Cristi Borcea a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare în Dosarul Retrocedărilor. Dragoș Săvulescu, alt fost acționar la Dinamo, a primit și el o sentință definitivă de 5 ani și jumătate. În același dosar, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a primit și el 9 ani cu executare, anunță Gsp. 

Sentințele au fost pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție și sunt DEFINITIVE. 

Joi, 7 Februarie, 2019 - 09:11

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că a discutat cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader referitor la ordonanţa ce vizează completurile de cinci judecători, dar că nu va intra în discuţie săptămâna aceasta.

"Am discutat aplicat pe unele din acte normative, OUG legat de completul de 5 judecători, aleşi în mod nelegal şi aceste lucruri trebuie finalizate în scurt timp. Nu în această săptămână pentru că acum prioritar e bugetul", a declarat Viorica Dăncilă, la România TV.

Miercuri, 6 Februarie, 2019 - 17:46
Ca să nu meargă cu onoarea nereperată la selecția de la Bruxelles

CEDO a decis sa trateze cu prioritate cauza in care Laura Codruta Kovesi sustine ca i-au fost incalcate mai multe drepturi prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, atunci cand Curtea Constitutionala a decis că revocarea din functia de procuror-sef al DNA corespunde principiilor Constituției.

"Curtea a decis sa trateze cu prioritate prezenta cauza in temeiul art. 41 din Regulamentul Curtii", se arata in comunicarea CEDO.

Miercuri, 6 Februarie, 2019 - 16:04

Tudorel Toader a publicat marţi, pe Facebook, salariile angajaţilor din penitenciare, în contextul în care sindicaliştii au anunţat că intenţionează să picheteze Ministerul Justiţiei pentru că, potrivit acestora, nu este aplicată legea cadru a salarizării unitare, fără discriminări.

„O simplă informare privind salarizarea din ANP dar să nu facem comparaţie cu drepturile salariale şi sporurile celor ce nu le au!”, a scris ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe Facebook.

Potrivit postării ministrului, salariile angajaţilor din penitenciare arată în felul următor:

Miercuri, 6 Februarie, 2019 - 11:02
în opoziție cu proiectul controversat de exploatare auriferă

"ICSID, Tribunalul Băncii Mondiale, a acceptat petiția amicus curiae depusă în procesul de arbitraj dintre România și compania minieră Gabriel Resources în legătură cu un proiect minier Roșia Montană. Această acceptare reprezintă o deschidere din partea tribunalului de a asculta punctul de vedere al oamenilor direct afectați de proiectul minier.

Miercuri, 6 Februarie, 2019 - 10:16
Pentru că ar fi caraghios ca după ce a dat-o afară ca incompetentă, să o promoveze ca performantă!

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacționat luni la selectarea Laurei Codruţa Kovesi pe lista scurtă de trei procurori din care va fi ales viitorul procuror european. Ministrul afirmă că îşi va informa omologii din statele UE despre abuzurile comise de fosta şefă a DNA, anunţă Știripesurse.ro.

Marţi, 5 Februarie, 2019 - 10:30

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris marţi dimineaţă pe Facebook că a transmis preşedintelui Klaus Iohannis trei propuneri pentru funcţii de conducere în Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorist (DIICOT).

Subscribe to Justitie