Vineri, 29 Mai, 2020 - 18:00

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că, începând de marţi, 2 iunie, aplicaţia "dosar electronic" devine operaţională şi pentru Secţia de contencios administrativ şi fiscal, cu trei luni în avans faţă de calendarul estimat iniţial.

Vineri, 29 Mai, 2020 - 15:01

Bătălia pentru înființarea DNA-ului n-a fost nici pe departe la fel de încrîncenată precum cea pentru stoparea existenței Secției Speciale pentru Infracțiuni în Justiție! De ce și cum s-a născut o asemenea luptă? Nu are România magistrați corupți? Nu există o mafie judecătorească, implicată în trîntirea unor dosare? Nu există judecători șchiopi la minte, cu puține cunoștințe de bază, care să dea sentințe aiurea din prostie, din aroganță sau, pur și simplu, din alte cauze ale incompetenței? Sigur există! Nu batalioane, dar există!

Vineri, 29 Mai, 2020 - 13:47

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a formulat o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la constatarea şi soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională
 
 
Vicepreședintele cu atribuții de președinte al Senatului, Robert-Marius Cazanciuc, a sesizat Curtea Constituțională cu privire la constatarea și soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României – Senat, pe de o parte și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte.

Vineri, 29 Mai, 2020 - 13:35

Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie (MNP) monitorizează spitalele de psihiatrie, spitalele COVID-19 şi centrele de carantină în contextul epidemiei provocate de SARS-CoV-2

În îndeplinirea mandatului său de Mecanism Naţional de Prevenire, Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie, din cadrul instituţiei Avocatul Poporului, monitorizează, pe întreaga perioadă a stării de alertă, spitalele de psihiatrie, spitalele COVID-19 şi centrele de carantină.

Vineri, 29 Mai, 2020 - 13:31

La data de 28.05.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului D.F.D.,în vârstă de 24 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de pornografie infantilă,şantaj, acces ilegal la un sistem informatic şi violarea secretului corespondenţei.

Vineri, 29 Mai, 2020 - 13:26

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Domeniul Apărarea, protecţia şi promovarea drepturilor copilului a organizat webinarul cu tema Avocatul Poporului - Garant al respectării şi promovării drepturilor copilului

Activitatea s-a desfăşurat online, prin intermediul platformei de comunicare Skype, în data de 28 mai 2020 (dat fiind faptul că ziua de 1 Iunie este zi liberă la nivel naţional)

Matei Vîrtosu
Consilier, purtător de cuvânt al instituţiei Avocatul Poporului
 

Joi, 28 Mai, 2020 - 17:39

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae, care prevede interdicţia cu caracter temporar a scoaterii din ţară a unor produse provenite din activităţi agricole şi de exploatare forestieră din România, cei care încalcă aceste dispoziţii riscând închisoarea de la 5 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Potrivit iniţiatorului, "se interzice scoaterea din ţară a produselor de masă lemnoasă constând: în buştean, lemn rotund, cherestea şi lemn de foc, în scop comercial, până la 31 decembrie 2030".

Joi, 28 Mai, 2020 - 15:18

Consiliul Superior al Magistraturii a votat în plenul de joi pentru menținerea controversatei secții de anchetare a magistraților. Astfel, CSM a avizat negativ proiectul de lege depus de USR la Camera Deputaţilor privind desfiinţarea Secției speciale. Au existat 10 voturi împotriva desființării Secției, 8 pentru, iar un vot a fost nul, au declarat surse din CSM.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaților la începutul lunii mai și este semnat de 40 de deputaţi şi senatori de la USR, dar şi de deputatul neafiliat Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei.

Joi, 28 Mai, 2020 - 11:46

Consiliul national anti-discriminare l-a sanctionat cu amenda contraventională de 2000 lei pe Călin Popescu-Tăriceanu pentru utilizarea termenului de „Fuhrer” la adresa lui Iohannis. Acelasi Consiliu (director) nu i-a sanctionat insa pe premierul Orban si pe euro-parlamentarul Rares Bogdan pentru folosirea expresiei „Ciuma rosie” la adresa PSD. 

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 15:19

Comisia de la Veneția a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al prestigiosului for consultativ al Consiliului Europei.

„Putem confirma că Comisia de la Veneția a primit într-adevăr cererea ca dl. Tudorel Toader să nu mai fie membru din partea României”, a răspuns Comisia.

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 14:39

Încă un proces pierdut de Liviu Dragnea, de această dată la Tribunalul UE. El a dat în judecat Comisia Europeană, contestând indirect raportul OLAF care a dus la deschiderea dosarului Tel Drum

Marţi, 26 Mai, 2020 - 16:00

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil, marţi, proiectul de hotărâre de guvern privind suplimentarea numărului maxim de posturi în Ministerul Public.

Potrivit proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei la sfârşitul lunii aprilie, numărul maxim de posturi prevăzut pentru Ministerul Public ar urma să se suplimenteze cu 50 de posturi de procuror, 100 de posturi de personal auxiliar de specialitate şi 20 - de funcţionar public. Se va realiza, astfel, o creştere de la 6.996 de posturi la 7.166.

Luni, 25 Mai, 2020 - 18:10

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni contestația făcută de Liviu Dragnea, fostul lider PSD, la decizia de executare a pedepsei. Decizia este definitivă.

Curtea Supremă a decis să sesizeze Curtea Constituțională în acest caz.

Luni, 25 Mai, 2020 - 12:21

Baroul Timiș, Universul Juridic și Wolters Kluwer România au încheiat seria dezbaterilor pe tema „Digitalizarea sistemului judiciar" în data de 22 mai 2020, printr-o transmisie directă cu acces liber pe platforma www.universuljuridic.ro, cu cea de-a treia temă - „Utilizarea semnăturii electronice în sistemul judiciar". Partenerii principali ai seriei au fost companiile Noletter și EASYLAW, în timp ce Monitor Dosare, Trans Sped și certSIGN au fost parteneri.

Vineri, 22 Mai, 2020 - 14:37

Tribunalul Bucureşti a dispus încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Elan Schwartzenberg, pe motiv că faptele s-au prescris, în dosarul legat de campusul social "Henri Coandă" din Constanţa, în care a fost trimis în judecată de DNA pentru complicitate la dare de mită.

Vineri, 22 Mai, 2020 - 10:15

Rezumat discurs procuror șef al D.N.A. la conferința de presă online organizată la finalul stării de urgență

Joi, 21 Mai, 2020 - 18:18

Directoarea financiară a Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie din Braşov a fost reţinută pentru 24 de ore, fiind suspectată că ar fi sustras mai multe materiale de uz medical din unitate, pe care le-ar fi transferat la un cămin de bătrâni din localitatea Moeciu.

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, atât aceasta, cât şi alţi medici sunt cercetaţi pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.

Joi, 21 Mai, 2020 - 15:00

DNA a deschis 33 de dosare penale pentru achiziții publice de echipamente medicale în perioada stării de urgență, potrivit șefului instituției, procurorul Crin Bologa. Există oameni și companii care au înțeles să profite de pe urma acestei pandemii, a afirmat Bologa într-o conferință de presă.

Este vorba despre achiziții de echipamente de protecție - măști, izolete - și despre achiziții de măști medicale neconforme, interzise în UE.

Legat de achizițiile Unifarm, Bologa a confirmat că "în aceste dosare se ridică acte și se fac audieri".

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 15:00

Proiectul de lege privind executarea la domiciliu a pedepsei cu închisoarea, iniţiat de senatorul liberal Alina Gorghiu și catalogat de Ludovic Orban drept o "aberaţie", a fost repins miercuri de Camera Deputaților. Actul normativ care a generat controverse prevedea că persoanele condamnate închisoare pentru care s-a dispus executarea acesteia la domiciliu vor fi supravegheate în permanenţă prin intermediul unei brăţări electronice.

S-au înregistrat 305 voturi pentru respingere, iar un deputat nu a votat.

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 10:39

Cătălin Predoiu, Ministrul Justiţiei, mesaj către procurori: "Urmăriţi banii rezultaţi din infracţiuni, nu numai infractorii, luaţi-le banii produşi prin infracţiuni, luaţi-le tot ce au furat. Sunt banii Ministerului de Finanţe"

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a participat la 19 mai 2020, la deschiderea webinar-ului "Investigarea atacurilor de tip Ransomware în timpul Pandemiei Covid-19".

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 08:47

Informare de presă

Sursă INSP

* Deces 1138 - Femeie, 79 ani, municipiul Bucureşti. Dată confirmare: 12.05.2020. Dată deces: 19.05.2020. Comorbidităţi: obezitate, diabet zaharat tip II, HTA, boală cardiacă ischemică, fibrilaţie atrială paroxistică.

* Deces 1139 - Femeie, 74 ani, judeţul Arad. Dată confirmare: 08.05.2020. Dată deces: 19.05.2020. Comorbidităţi: diabet zaharat tip II, HTA gradul III, tiroidită autoimună.

Marţi, 19 Mai, 2020 - 12:12

La data de 19.05.2020, procurorii D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti efectuează 11  percheziţii domiciliare pe raza localităţilor Piteşti, Bascov şi Mioveni, într-o cauză vizând destructurarea a două grupări infracţionale specializate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, forma continuată.

Sâmbătă, 16 Mai, 2020 - 15:19

Baroul Timiș, Editura Universul Juridic și Wolters Kluwer România au organizat joi, 14 mai, începând cu ora 15:00, printr-o transmisie directă cu acces liber pe platforma www.universuljuridic.ro, a doua conferință din seria Dezbaterile Universul Juridic: Digitalizarea Sistemului Judiciar, cu tema „Implementarea, utilizarea, accesarea dosarului electronic”.

Sâmbătă, 16 Mai, 2020 - 08:18
ÎCCJ a respins contestația lui Puiu Popoviciu

Tranzacția prin care omul de afaceri Puiu Popoviciu, „ctitorul” Complexului Băneasa, a vândut un teren pe care ambasada americană și-a construit noul sediu al ambasadei părea să fie polița de asigurare a acestuia în lungul proces prin care statul revendica terenul Universității de Agronomie. Iată însă că Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins joi, 14 mai, contestația omului de afaceri Puiu Popoviciu împotriva deciziei de confiscare a celor 224 de hectare de teren din Băneasa.

Vineri, 15 Mai, 2020 - 18:19

​Mario Iorgulescu va fi arestat preventiv, confom unei decizii de vineri a Tribunalului Bucureşti, care a stabilit ca tânărul să fie arestat pentru 30 de zile, începând cu data încarcerării. Sentința poate fi atacată cu apel. Tânărul se află încă la o clinică în Italia.

Aceasta este a doua oară când magistraţii decid arestarea, după ce dosarul a tot fost mutat între instanţe din cauza unui vid de procedură.

Vineri, 15 Mai, 2020 - 13:03

La data de 12 mai 2020, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Danciu și alții c. României, constatând, cu unanimitate de voturi, că a existat o încălcare a art. 2 din Convenție. Hotărârea a fost pronunțată în legătură cu modul în care statul român și-a îndeplinit obligațiile pozitive de a proteja viața, cu ocazia desfășurării procesului penal.

Cronologia evenimentelor, pe scurt, este următoarea:

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 19:00

CCR a decis că OUG 21/2004, care reglementează regimul stării de alertă, este constituțională, mai exact nu restrânge drepturi şi libertăţi cetăţeneşti. Sesizarea împotriva OUG 21/2004 a fost depusă la Curtea Constituţională de către Avocatul Poporului. Între timp, proiectul de lege adoptat aseară de Senat privind starea de alertă intră în dezbatere la Camera Deputaților. Acum se așteaptă votul final prin care se va stabili în ce fel vor fi aplicate măsurile și restricțiile în perioada epidemiei cu noul coronavirus.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 18:33
CCR: decretul Președintelui nu poate să deroge, să se substituie sau să adauge la lege

CCR arată, în motivarea deciziei prin care amenzile din perioada stării de urgență au fost declarate neconstituționale, că preşedintele Klaus Iohannis şi-a depăşit conpetenţele constituţionale şi a afectat drepturi şi libertăţi prin decretele de instituire şi prelungire a stării de urgenţă. Judecătorii constituţionali sancţionează şi inacţiunea Parlamentului, care avea datoria să amendeze decretele şi să elimine prevederile nelegale.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 16:46

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, o structură în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, specializată în combaterea infracţiunilor de mediu. Direcția va fi condusă de un procuror-șef.

Miercuri, 13 Mai, 2020 - 13:47

TransferGo, compania de transferuri online internaționale rapide, a înregistrat în luna aprilie cel mai mare număr de activări direct din aplicație, atât în sistemul de operare Android, cat și în IOS (Apple) și peste 60% grad de utilizare a aplicației. În România, aplicația este folosită în proporție de peste 80%, in special pe coridorul Marea Britanie - România. În cazul țărilor nordice, transferurile s-au dublat în primele patru luni față de aceeași perioadă a anului trecut.

Subscribe to Justitie