Miercuri, 27 Mai, 2020 - 14:15

Dupa toate aparentele, modelul matematic propus de catre epidemiologul Neil Ferguson – profesor la prestigiosul Imperial College – a avut o mare putere de convingere asupra guvernului britanic, care astfel a abandonat politica imunitatii de turma in favoarea carantinarii populatiei si a inchiderii firmelor, noteaza The Telegraph. Cu toate acestea, strategia lui Ferguson nu a fost altceva decat o parte dintr-un inutil „virus al panicii”, care s-a raspandit in randurile liderilor politici mondiali, a subliniat profesorul Levitt.

Laureat al premiului Nobel pentru chimie in 2013 pentru „dezvoltarea modelelor multiscalare pentru sisteme chimice complexe”, Michael Levitt insista de doua luni incoace ca planeta va invinge coronavirusul mai repede decat prevad majoritatea expertilor.

Cred ca izolarea nu a salvat nicio viata. Cred ca s-ar putea sa coste vieti. Va fi dus la evitarea catorva decese in accidente rutiere (lucruri de genul acesta), dar daunele sociale – violenta domestica, divorturile, alcoolismul – au fost extreme. Iar la asta adaugati-i pe cei care nu au fost tratati pentru alte afectiuni. Cred ca adevaratul virus a fost virusul de panica. In Europa, nu cred ca a oprit virusul altceva decat un fel de epuizare (n.r. in original: „burnout”). Din motive care nu mi-au fost clare, cred ca liderii au intrat in panica si oamenii s-au panicat si cred ca a fost o lipsa uriasa a discutiilor. Exista un numar urias de oameni asimptomatici, asa ca mi-as imagina la modul serios ca pana la momentul in care izolarea a fost introdusa in cele din urma in Marea Britanie, virusul era deja raspandit pe scara larga. In acea etapa, autoritatile ar fi putut pur si simplu sa lase societatea deschisa, ca in Suedia, si nu s-ar fi intamplat nimic”, a spus omul de stiinta, adaugand ca Guvernul ar fi trebuit sa-i incurajeze pe britanici sa poarte masti si sa adopte alte forme de distantare sociala.

Dupa ce a evaluat focarul initial din China si pe cel de pe vasul de croaziera Diamond Princess, biofizicianul – chiar si fara sa fi activat in domeniul epidemiologiei – a prezis inca din 14 martie ca Marea Britanie urma sa piarda aproximativ 50.000 de vieti. In schimb, modelul matematic propus de catre profesorul Neil Ferguson in aceeasi perioada vorbea despre circa 500.000 de decese in lipsa unor masuri de distantare sociala.

Ca in Evul Mediu

Tot in legatura cu Michael Levitt, The Telegraph mentioneaza ca biofizicianul a prezis ca cele mai multe tari vor avea o rata a deceselor provocate de COVID-19 nu foarte puternica, care numeric ar echivala cu o a treisprezecea luna de decese intr-o perioada normala, fara pandemie. Mai exact, profesorul Levitt a analizat datele din 78 de tari cu peste 50 de cazuri raportate de coronavirus si a ajuns la concluzia ca virusul nu va atinge niciodata tipul de crestere exponentiala pe care o preziceau cercetatorii de la The Imperial College:

Fara indoiala, poti opri o epidemie apeland la izolare, dar este o arma foarte grosolana si foarte medievala, iar epidemia ar fi putut fi oprita la fel de eficient cu alte masuri inteligente (cum ar fi mastile si alte forme de distantare sociala). Se pare ca numerele s-au confirmat complet atunci cand te uiti la toate locurile lovite puternic (n.r. de pandemie), in special in Europa. Numarul indicativ de decese inainte ca lucrurile sa ia sfarsit este echivalentul a aproximativ o luna de decese naturale, ceea ce este ca o probabilitate de unu la mie. Multe lucruri au mers prost, dar cred ca cel mai important este doar sa gandim si sa discutam putin lucrurile. Mi s-a spus in mai multe randuri sa tac, pentru ca nu sunt epidemiolog. Nu ma prea intereseaza. Ma uitam doar la numere. Ma uitam la nava de croaziera (n.r. Diamond Princess), ma uitam la Wuhan. Aceleasi numere erau valabile si acolo. Problema cu epidemiologii este ca ei simt ca treaba lor este sa bage frica-n oameni, determinandu-i astfel sa se izoleze si sa se distanteze social. Asadar, spui: 'Vor fi un milion de morti', iar cand sunt doar 25.000, spui: 'Este bine ca mi-ati ascultat sfaturile'. Acelasi lucru s-a intamplat cu Ebola si cu gripa aviara. Pur si simplu, face parte din nebunia generala.

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 13:43
deschis de Salvați Copiii

Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca, una dintre unitățile medicale care tratează cazurile de COVID 19, a accesat mecanismul de urgență deschis de Salvați Copiii, pentru întărirea capacității sistemului medical românesc. În urma solicitării, organizația a reușit să identifice soluții pentru a dota unitatea medicală cu un ventilator performant, un nebulizator pentru purificarea aerului, echipamente de protecție (mănuși, bonete, botoși, măști)  și soluții de dezinfectat, în valoare totală de 53.000 Euro.

Miercuri, 27 Mai, 2020 - 10:28
în contextul epidemiei COVID – 19

În condițiile pandemiei COVID-19 a apărut necesitatea urgentă de dispozitive medicale și echipamente individuale de protecție atât pentru a răspunde cerințelor din ce în ce mai mari ale sistemului de sănătate publică pentru astfel de produse, cât și pentru aplicarea măsurilor de distanțare socială la nivelul populației, în scopul prevenirii răspândirii și combaterii virusului.

Situația are caracter transversal la nivel mondial și european, este fără precedent în ultimii 50 de ani și reclamă mobilizarea unor resurse semnificative în toate domeniile de activitate.

Marţi, 26 Mai, 2020 - 14:37
În ultimele 24 de ore au fost raportate 17 decese

 

Grupul de Comunicare Strategica a anuntat, marti la amiaza, ca au fost raportate 146 de cazuri noi de imbolnavire cu COVID-19, bilantul total ajungand la 18.429 de cazuri de persoane infectate.

La ATI, in acest moment, sunt internati 181 de pacienti.

Marţi, 26 Mai, 2020 - 14:18

Trei copii de șase luni, 12 și 18 ani de la un centru al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au COVID-19. Anterior, cinci angajați ai DGASPC Gorj au fost diagnosticați cu această boală.

Cei trei copii din centrul rezidențial din subordinea DGASPC Gorj, confirmați pozitiv, marți, cu noul coronavirus, au fost internați în spitalul suport pentru COVID-19, din oraşul Târgu-Cărbuneşti.

Marţi, 26 Mai, 2020 - 13:00

Organizaţia Salvaţi Copiii România împreună cu Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" Iaşi, a cărui secţie de Terapie Intensivă Neonatală tratează nou-născuţi cu patologii grave din întreaga regiune a Moldovei, fac un apel de strângere de fonduri pentru un ecograf performant, după ce singurele două aparate de acest fel ale secţiei au depăşit perioada de viaţă şi nu mai garantează acurateţe în stabilirea diagnosticului.

Marţi, 26 Mai, 2020 - 12:55

BULETIN DE PRESĂ  
 26 Mai 2020, ora 13.00
     
Până astăzi, 26 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.429 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 11.874 au fost declarate vindecate și externate.
Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică:

Nr. crt.

Județ

Număr de cazuri confirmate

1.

Alba

350

2.

Marţi, 26 Mai, 2020 - 11:52

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune - A.P.A.A. şi Asociaţia Română a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare (ARPID), reprezentând pacienţii care sunt dependenţi de medicamente fabricate din plasmă umană, prezentăm mai jos propunerile noastre privind îmbunătăţirea recoltării, testării, procesării, depozitării, distribuţiei şi administrării de plasmă convalescent:

Marţi, 26 Mai, 2020 - 11:46

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), cu sprijinul Bristol Myers Squibb şi Roche România le oferă pacienţilor cu afecţiuni cronice (scleroză multiplă, hemofilie şi cancer) consiliere psihologică gratuită. Proiectul a început în starea de urgenţă şi va continua şi în starea de alertă, până pe 4 iunie.

Luni, 25 Mai, 2020 - 18:39

75 de persoane - rezidenți și angajați ai unui cămin de bătrâni din sectorul 4 al Capitalei - sunt infectate cu coronavirus, anunță Direcția de Sănătate Publică.

Luni, 25 Mai, 2020 - 17:38

O asistentă în vârsta de 46 de ani, din Botoșani, a pierdut lupta, după două săptămâni la terapie intensiva și două teste negative. Leziunile provocate de boală i-au fost în cele din urmă fatale. Cu noul coronavirus a fost confirmat și seful Crucii Roșii din Gorj, angajat la Complexul Energetic Oltenia.

Focarul de coronavirus de la Serviciul Județean de Ambulanță Olt se extinde rapid. Doar în ultimile 24 de ore, au fost confirmate alte opt persoane pozitive.

Luni, 25 Mai, 2020 - 17:18

Asistenta s-a contaminat, dar și alte șase colege ar fi luat virusul. Toate persoanele cu care au intrat în contact sunt acum în izolare. Asistenta ar putea fi cercetată disciplinar la finalul anchetei epidemiologice, a anunțat conducerea institutului de Pneumologie.

Luni, 25 Mai, 2020 - 16:30

Statul Muntenegru nu mai avea, duminică, pe teritoriul său nicio persoană confirmată cu COVID-19.

Astfel, la 68 de zile după ce a înregistrat primul său caz de COVID-19, statul Muntenegru scapă de noul coronavirus, arată datele Institutului de sănătate naţională al Muntenegrului (IJZ), citate luni de agenţia croată de presă HINA.

 În Muntenegru nu au mai fost înregistrate cazuri noi de infectare timp de 20 de zile consecutiv. Potrivit institutului, în cele 24 de ore precedente au fost prelucrate 140 de teste şi niciunul nu a ieşit pozitiv.

Luni, 25 Mai, 2020 - 15:57

Pandemia a generat o evoluție atipică a consumului de medicamente în România, cu achiziții de panică a unor produse precum paracetamol sau ibuprofen, în timp ce la tratamentele de uz cronic s-a înregistrat o scădere periculoasă, arată Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), într-o analiză transmisă presei.

Potrivit datelor PRIMER, ieșirile de medicamente din farmacii și spitale au totalizat în primul trimestru din 2020 o valoare de 1 miliard de euro, în creștere cu 2,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Luni, 25 Mai, 2020 - 15:49
Covidul nu este virus, ci o bacterie care infecteazà sângele si provoacà TROMBOZE care determină asfixii

Medicii Italieni au fàcut autopsii, desi li s-a interzis si au  gàsit remediul pentru cei infectati cu COVID : Nu este un virus , ci o BACTERIE , ca cea care dà malaria , de aceea Plaquenilul ( Hidroxiclorochina ) era eficace.  Aceastà bacterie infecteazà sângele si provoacà TROMBOZE ( cheaguri de sânge ) , împedicând sângele sà se oxigeneze si deci sà ajungà la inimà si la plàmâni , sà circule si oamenii mor asfixiati . Intubarea si respiratoarele, cum s-a mai spus nu ajutà, ci omoarà oamenii .  

Luni, 25 Mai, 2020 - 10:35

Pentru toţi cei care vor să ţină cont de învăţămintele pe care am putea să le tragem din timpul acestei pandemii mondiale o pot face transmiţând câteva din constatările, trăirile şi frământările oamenilor la anunţul că România a intrat în stare de urgenţă odată cu prevederile Ordonanţei militare nr 1 din 16 martie 2020, date de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul M.A.I.

Luni, 25 Mai, 2020 - 09:00

O echipă de cadre didactice de la Academia de Studii Economice din Bucureşti, sub coordonarea prof. univ. dr. Răzvan Bologa, Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, a elaborat şi depus la Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare documentaţia tehnică necesară pentru avizare pentru un echipament medical printat 3D, util în lupta împotriva Covid 19.

Avizarea este necesară pentru omologarea producerii acestui echipament de protecţie respiratorie, realizat în tehnologia 3D, spre a fi distribuit în spitalele româneşti.

Duminică, 24 Mai, 2020 - 10:36

Un medic rezident şi 10 asistente de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi erau confirmaţi cu noul coronavirus. Abia se întorseseră din cele 14 zile libere, întrucât la Spitalul din Iaşi se lucrează în ture de câte două săptămâni. La nici 24 de ore distanţă, alte 17 persoane au primit rezultate pozitive. De data aceasta, 4 cadre medicale şi 13 pacienţi.

Sâmbătă, 23 Mai, 2020 - 15:14

Bilantul imbolnavirilor de coronavirus in Romania continua scaderea. Potrivit autoritatilor, in ultimele 24 de ore au fost descoperite mai putin de 150 de cazuri noi.

Mai exact, bilantul anuntat astazi este de 145 de noi imbolnaviri, din cele 8.919 de teste procesate de la comunicarea de ieri pana in prezent. In ce priveste numarul celor declarati vindecati si externati, acesta a crescut la 11.187, ceea ce inseamna ca, de ieri pana azi, au fost declarate vindecate 410 persoane.

Sâmbătă, 23 Mai, 2020 - 10:59

E premieră absolută de la izbucnirea pandemiei care a cuprins întreaga lume. China nu a înregistrat niciun nou caz de COVID-19 pentru data de 22 mai, faţă de patru zilele trecute, a anunţat sâmbătă Comisia Naţională de Sănătate (NHC) într-un comunicat preluat de Reuters.

Este pentru prima dată când China nu a înregistrat o creştere zilnică a numărului de cazuri de când pandemia a început în oraşul Wuhan la sfârşitul anului trecut.

Numărul de noi cazuri asimptomatice ale coronavirusului a scăzut la 28 de la 35 o zi mai devreme, a transmis NHC.

Sâmbătă, 23 Mai, 2020 - 00:09

Nava Daimond Princess este singurul loc unde Covid19 a fost testat în mediu controlat. Nava a fost ținută o lună în larg în încercarea de a stopa contaminările. ( sau pentru teste?!?)
Rezultate:
3711 pasageri, majoritar oameni în vârstă, oameni care au stat împreună, au mâncat, dansat, făcut baie, socializat pe vreo 2500 mp.
696 s-au infectat - 18.7%
7 au murit - 0.18%

Vineri, 22 Mai, 2020 - 15:38

Universitatea Oxford a anunţat vineri că doreşte să recruteze peste 10.000 de persoane pentru cea de-a doua fază a unui studiu clinic, despre care a spus că "progresează foarte bine", demarat pentru a dezvolta un vaccin împotriva noului coronavirus în parteneriat cu compania farmaceutică AstraZeneca, informează AFP.

Vineri, 22 Mai, 2020 - 15:18

Încă 35 de cazuri nou confirmate de rujeolă au fost raportate în ţara noastră în această săptămână, informează, vineri, Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Astfel, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până la data de 22 mai, este 20.107, dintre care 64 de decese.

Potrivit INSP, în perioada 18 - 22 mai, au fost raportate încă 35 de cazuri nou confirmate în trei judeţe: Cluj - 27; Neamţ - 6 şi Satu Mare - 2.

Vineri, 22 Mai, 2020 - 12:47

Peste 100 de unităţi medicale şi de îngrijire pacienţi din întreaga ţară au cerut sprijinul Salvaţi Copiii România, pentru a primi echipamente de protecţie şi aparatură medicală esenţială combaterii COVID-19. Pentru protejarea şi spijinirea medicilor şi a spitalelor, Salvaţi Copiii a decis să pună la dispoziţia acestora fondurile care vor fi colectate din redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit, astfel încât fiecare contribuabil să poată susţine nemijlocit întărirea capacităţii sistemului medical românesc, aflat sub presiune în această perioadă critică.

Joi, 21 Mai, 2020 - 18:00

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a afirmat joi că măsurarea temperaturii la intrarea în spaţiile publice închise, magazine, clădirile instituţiilor publice sau ale operatorilor economici, reprezintă "o nouă temă falsă" de "dezbinare" şi de "minimalizare" a efectelor şi riscului virusului SARS-CoV-2.

Joi, 21 Mai, 2020 - 17:39

Primul centru drive-in din România pentru recoltare de probe biologice în vederea detectării virusului SARS COV2 prin testare Real Time RT-PCR, a fost deschis joi, în parcarea complexului Băneasa Shopping City din București.

Joi, 21 Mai, 2020 - 16:18

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva a început, joi, să revină la o activitate normală, primii pacienţi fiind preluaţi prin Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), a informat Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, instituţie în subordinea căreia se află unitatea medicală.

"Începând de joi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva primeşte pacienţi prin Unitatea de Primiri Urgenţe. Astfel, unitatea îşi reia activitatea urmând ca, până la finalul acestei luni, spitalul să funcţioneze în parametri normali", se arată într-un comunicat al CJ Hunedoara.

Joi, 21 Mai, 2020 - 10:26
O poliloghie sanitară interminabilă redactată de Nelu Tătaru & Comp

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat Ordinul Comun MS-MAI privind instituirea obligativității purtarii mastii de protecție, a triajului epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 (COVID-19) pe durata stării de alertă.

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 20:38

Au trecut prin războaie, schimbări de regimuri, foamete sau chiar epidemii. La vârsta de peste 100 de ani, atunci când viața curgea lin și nu se așteptau la schimbări majore, cei care au scris în cartea vieții, istorie, au mai primit o nouă provocare: Pandemia COVID-19.

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 15:50

Alţi trei angajaţi ai Electrica Furnizare au fost depistaţi pozitiv pentru Covid-19, numărul total al celor care lucrează la sucursala în cauză fiind de şase.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, iniţial, o pacientă, angajată a acestei societăţi, s-a prezentat, luni, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, având simptome specifice noului coronavirus. Femeia a fost consultată, investigată radiologic şi testată prin platforma PCR disponibilă la SJU Ploieşti, ea fiind depistată pozitiv.

Subscribe to Sanatate