Duminică, 29 Martie, 2020 - 00:00
Virusul nu este un organism viu, ci o moleculă proteică

Universitatea Johns Hopkins a transmis această notă detaliată privind evitarea contagiunii:

 * Virusul nu este un organism viu, ci o moleculă proteică (ADN) acoperită de un strat protector de lipide (grăsimi), care, atunci când este absorbit de celulele mucoasei oculare, nazale sau bucale, își schimbă codul genetic, (mutație) și se transformă în celule agresor și multiplicator.

Duminică, 29 Martie, 2020 - 00:00
„Coronavirus”, „SARS-CoV-2” și „COVIT – 19”.

În perioada actuală, noţiunile „Coronavirus”, „SARS-CoV-2” şi „COVIT – 19” fac parte din limbajul zilnic al fiecărui cetăţean.

Pentru numeroase persoane este neclar atât sensul și conţinutul acestor noţiuni, cât și deosebirea dintre acestea.

Acest articol este o încercare de a explica aceste noţiuni, pe înţelesul omului de rând.

Coronavirusurile” sunt „o familie numeroasă de virusuri” care pot provoca boli la animale și/sau la oameni.

Sâmbătă, 28 Martie, 2020 - 17:43

După ce au interzis anterior toate întrunirile a peste 500 de persoane, autoritățile suedeze au anunțat astăzi o măsură mai strictă, care interzice adunările publice de peste 50 de persoane. Măsura este pusă în aplicare pentru a stopa răspândirea virusului COVID-19 .

Sâmbătă, 28 Martie, 2020 - 16:24

Primarul comunei Corbii Mari, Judetul Dambovita, Ionuţ Bănică, cere Ministerului Sanatatii testarea de urgenta a tuturor contactilor directi ai celor sapte localnici confirmati cu CoVid – 19, o parte dintre acestia fiind infectati prin intermediul pacientului decedat cu numarul 19, care a fost internat la un Centru de dializa din Bucuresti.

Sâmbătă, 28 Martie, 2020 - 13:36
Rafila crede că epidemia va dura doi ani

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune ca sunt 650 de persoane care mor zilnic in Romania in mod curent. "Ramane sa vedem cate sunt cazurile de Covid-19", a afirmat acesta.

Sâmbătă, 28 Martie, 2020 - 13:28
Toate din județul Arad

Încă 3 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus, numărul total ajungând la 29.

Toate persoanele decedate sunt din județul Arad.

Deces 27

Femeie, 71 ani din Arad, cunoscută cu diabet zaharat, s-a internat la Spitalul Județean, secția Boli Infecțioase prin Unitatea de Primiri Urgențe, în data de 25.03.2020.

Din data de 27.03.2020 a fost transferată în secția de ATI, unde a  decedat în aceeasi zi.

La internare prezenta insuficienta respiratorie acuta.

Sâmbătă, 28 Martie, 2020 - 10:39
Închisoare și amenzi uriașe

Guvernele naționale din întreaga lume introduc reglementări stricte pentru a stopa răspândirea coronavirusului

Singapur

Guvernul din Singapore a anunțat o nouă regulă care poate duce la o condamnare reală pentru oricine a fost găsit încălcând protocoalele de „distanțare socială”.

Sâmbătă, 28 Martie, 2020 - 10:29

Vremea călătoriilor fără frontiere între multe țări europene a cam trecut din cauza răspândirii mortalului virus COVID19. Unele țări sunt complet închise.

Aceasta este o listă a restricțiilor de călătorie instituite în prezent de guvernele din Europa. Țările europene sunt listate în ordine alfabetică. Informațiile au fost cercetate pe 27 martie 2020 și sunt fără garanție. Modificările pot apărea oricând, iar călătorii ar trebui să contacteze consulatele, ambasadele sau autoritățile de imigrare corespunzătoare înainte de a călători.

Albania

Sâmbătă, 28 Martie, 2020 - 10:19

380 de români repatriați din Italia și îmbarcați în două avioane au aterizat vineri seară pe aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanța. Aceștia vor merge în carantină în județele lor și nu în hotelurile de pe litoral, așa cum s-a întâmplat până acum.

Cetățenii români aduși prin misiunea umanitară pe Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” Constanța vor fi transportați către județele de domiciliu, a anunțat Prefectura Constanța.

Sâmbătă, 28 Martie, 2020 - 09:52

Președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus că situația din România se va înrăutăți în scurt timp, iar la vârful epidemiei vom trece de o mie de cazuri pe zi. Rafila a explicat că pe măsură ce va crește capacitatea de testare va crește și numărul celor confirmați pozitiv la coronavirus.

Sâmbătă, 28 Martie, 2020 - 00:00

Centrul de prevenire a Bolilor din SUA este în prima linie a luptei cu coronavirsul de acum. Centrul a publicat pe site o stastistică cu estimări pentru anul 2019/2020 legată de gripa obișnuită din SUA. Ce arată ea? Că în SUA s-au îmbolnăvit de gripă obișnuită între 38 si 54 de milioane de oameni. Dintre ei, 17-25 de milioane au fost la medic. Între 319.000 și 710.000 au fost internați. Estimarea deceselor cauzate de gripa obișnuită pentru anul 2019/2020 este de 23.000-59.000.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 20:30

Persoanele care fac parte din categorii sociale vulnerabile pot beneficia de mâncare caldă oferită de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, de luni până vineri, între orele 12,00 - 15,00, informează Primăria Capitalei prin intermediul unui comunicat.

Vineri se acordă suplimente de weekend provenind din donaţii.

Hrana poate fi ridicată de la:

- Complexul de Servicii Sociale Ominis din strada Turnu Măgurele, nr 17A, sector 4;

- Cantina Ferentari din Calea Ferentari nr. 91, sector 5;

Vineri, 27 Martie, 2020 - 19:42

Copiii ai căror părinți s-a îmbolnăvit de Covid-19 și nu pot fi îngrijiți de familia extinsă vor fi luați în grija statului, prin intermdiul direcţiilor de asistenţă socială şi protecţie a copilului, susține preşedintele Autorităţii pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 19:19

Primul lot de 15 de izolete de concepție și producție românească a fost recepționat vineri, 27 martie, în prezența Primului ministru al României, Ludovic Orban, ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă și a ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri, Virgil-Daniel Popescu.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 18:39

Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava s-a redeschis după decontaminare.

UPU Suceava va funcţiona în regim de evaluare iniţială a pacienţilor şi, ulterior, de dirijare spre alte centre medicale.

"Este o activitate care doreşte să facă un screening a pacienţilor cu probleme medicale. Ulterior, decizia de a fi trimişi înapoi acasă sau direcţionaţi spre spitale de referinţă este luată de colectivul din UPU", a anunţat noul manager al SJU Suceava, Florin Filip.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 18:34

Algoritmul de testare pentru COVID-19 a fost actualizat şi publicat vineri pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit documentului elaborat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în vederea optimizării activităţilor de testare pentru COVID-19, de internare şi de externare, se cere respectarea noilor recomandări.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 18:18

Ministrul Sănătăţii din Marea Britanie, Matt Hancock, a anunţat pe Twitter că a fost la rândul său testat pozitiv cu coronavirus şi că s-a autoizolat acasă, având simptome uşoare.

"Din fericire, simptomele mere sunt uşoare şi lucrez de acasă, fiind în autoizolare", a adăugat ministrul.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 18:00

Crucea Roșie Română anunță achiziția a 1 milion de măști sanitare. Acestea au ajuns în depozitul central al Crucii Roșii Române și au fost distribuite următoarelor instituții:  Ministerului Apărării Naționale, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Poliției de Frontiera, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului General pentru Imigrări, Agenției Națională de Administrație Fiscala și filialelor de Cruce Roșie din toată țara. Măștile vor ajunge la personalul angajat și la voluntarii care intră în contact direct cu persoanele afectate de COVID-19.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 16:46

Revenim cu noi informații referitoare la cazul COVID 19, anunțat marți, 23 martie, în Maternitatea MedLife din București:

Vineri, 27 Martie, 2020 - 14:43

De aproape o săptămână, Bulgaria nu mai are niciun mort infectat cu noul coronavirus. De la începutul epidemiei, vecinii de peste Dunăre au înregistrat 3 decese. Un medic român din Vidin spune că bugarii respectă cu stricteţe regulile impuse de autorităţi.

Potrivit celor mai recente date raportate de vecinii de peste Dunăre, numărul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în Bulgaria a ajuns la 276, în timp ce numărul deceselor a rămas la 3, de aproape o săptămână.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 14:41

Premierul britanic are prilejul să aplice pe el însuși soluția pe care o preconizase la debutul epidemiei: cea a autoimunizării!. Boris Johnson (55 ani), a fost testat pozitiv pentru coronavirus.

Conform unei declaratii oficiale, citate de BBC, premierul britanic are simptome usoare.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 13:44

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.) înregistrează în continuare un volum de activitate semnificativ, în ciuda adaptării programului de lucru la condiţiile impuse de starea de urgenţă.

De la începutul lunii martie, numai în relaţia cu instanţele, A.N.R.P. a înregistrat 4.032 de acte procedurale (cereri de chemare în judecată, sentinţe şi decizii civile, rapoarte de expertiză, diverse cereri). În perioada sus-menţionată, pe rolul instanţelor au fost înregistrate 335 de noi litigii.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 13:33

De la intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 2 şi până în prezent, au fost plasate în carantină instituţionalizată 645 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 21 persoane aflate în carantină au părăsit locaţia în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 12:25

În urma primelor contribuţii la Fondul de Necesitate lansat săptămâna trecută Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria anunţă achiziţionarea unui aparat de ventilaţie mecanică în valoare de 37.000 euro, ce urmează a fi configurat şi instalat în următoarele zile la secţia de ATI a Institutului Naţional de Boli Infecţioase Prof. Matei Balş.

Achiziţionarea ventilatorului se face prin contribuţia generoasă a dnei. dr. Ileana Penea (Director General MediaMed Publicis) şi a dr. Wargha Enayati (Preşedintele Fundaţiei Inovaţii Sociale Regina Maria).

Vineri, 27 Martie, 2020 - 12:20

Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, plafonarea taxei clawback pe primul trimestru al acestui an la nivelul trimestrului IV din 2019, respectiv la 27,65%, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 11:13
Debutul „priorităților” la testare a fost făcut chiar de către Ludovic Orban

Jurnalistul Adrian Ursu a prezentat  la Antena 3. o listă de oameni prioritari, care vor fi testați pentru coronavirus în care figurează și președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. Pentru asta, cei de la Suceava l-au trecut în acte drept medic .

DSP Suceava recunoaște faptul că Flutur a fost trecut în acte drept medic, dar arată că ar fi vorba despre o ”eroare”.

"Știți ce am găsit pe listele cu vreo 500, cred, de nume de persoane care au fost testate în această perioadă în care spitalul a a ajuns într-o carantină absolut ucigătoare?

Vineri, 27 Martie, 2020 - 10:55
Finalizarea testării COVID-19 simplificată și rapidă

Bosch, o companie de 77,9 miliarde de euro cu sediul în Germania, cu 403.000 de angajați în 125 de locații, dă speranță lumii cu privire la coronavirus.

În 1886, Robert Bosch a fondat „Atelier pentru mecanică de precizie și inginerie electrică” la Stuttgart. Aceasta a fost nașterea companiei de exploatare globală de astăzi. Încă de la început, s-a caracterizat prin puterea inovatoare și angajamentul social.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 10:55

În contextul în care România se confruntă cu stocuri deficitare de medicamente care nu sunt legate de criza COVID-19, pacienţii români încep să fie extrem de afectaţi.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 10:48

Se dezvoltă nu numai vaccinările, dar și medicamentele pentru tratarea COVID-19. Acest raport se bazează pe cercetările publicate în Europa și este furnizat în mod informativ și needitat.

Raportul este destinat industriei farmaceutice, dar oferă o imagine de ansamblu mai detaliată unde este urmărirea unui tratament sau a unei vaccinări în Europa.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 10:46

România va putea utiliza aproximativ 3,1 miliarde de euro pentru a lupta împotriva COVID-19, din cele 37 de miliarde de euro ce vor fi puse la dispoziţia statelor membre UE pentru a combate criza, a declarat preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

Subscribe to Sanatate