Publicat: 4 Ianuarie, 2013 - 20:45
Share
Locul 1 a rămas neocupat

Revista americană Foreign Policy a făcut topul celor mai puternici oameni din lume. Locul 1 a rămas, însă, neocupat, dar pe locul al doilea se află preşedintele rus Vladimir Putin.

„Într-o lume  „G-Zero”, nimeni nu este pe locul întâi, deoarece toată lumea aşteaptă pe cineva care să-şi asume cele mai dure şi mai periculoase provocări ale lumii”.

''Liderii pe care îi vedeţi menţionaţi pe această listă sunt preocupaţi mai mult de problemele locale şi de cele regionale şi n-au interesul şi pârghiile necesare de a ataca problemele transnaţionale în continuă creştere'', scrie revista.

Şi totuşi, chiar şi în sistemul Foreign Policy, fără un ocupant al primului loc, Vladimir Putin poate fi considerat cel mai puternic om al lumii.

''În sistemul personalizat din Rusia, este persoana care contează. El nu mai este la fel de popular cum era obişnuit să fie şi ţara sa nu mai are dimensiunea sau influenţa din epoca sovietică, dar nimeni altcineva de pe planetă nu şi-a consolidat mai mult puterea pe plan intern şi regional ca Putin'', scrie Foreign Policy.

Preşedintele Rezervelor Federale din SUA, Ben Bernanke, se află pe locul al treilea. Lumea are nevoie ca economia Statelor Unite să îşi revină şi Bernanke are influenţa directă, mai mult decât oricine altcineva, să facă acest lucru să se întâmple.
 
Cancelarul german, Angela Merkel, ocupă locul patru, în topul realizat de revista „Foreign Policy”. În acest moment, angajamentele ei ţin Europa unită. Capacitatea Angelei Merkel de a gestiona fondurile de urgenţă ale Europei şi propunerea unor măsuri de austeritate pentru redresarea economică a ţărilor din Uniunea Europeană fac ca Merkel să îşi păstreze popularitatea obţinută şi să fie o persoană remarcabilă din punct de vedere politic.
 
Pe locul cinci se situează preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama. Deşi Administraţia Obama urmăreşte evoluţia zonei euro de pe margine şi îşi păstrează angajamentele faţă de Orientul Mijlociu la nivel minim, continuă să aprofundeze relaţiile comerciale şi de securitate cu Asia de Est, iar deciziile lui Obama vor fi cruciale.