Publicat: 23 Iunie, 2012 - 11:35
Share

Criza din domeniul imobiliar a ieftinit considerabil prețurile la locuințe astfel că, pentru amatorii de chilipiruri, piața pare să ofere acum cele mai multe variante atât în clădiri vechi, cât și în construcții noi. Luând drept criteriu de selecție o locuință confort 1 în București, prețurile solicitate pornesc și de la 15.000 euro pentru un apartament cu două camere, conform unei analize Imobiliare.net. Principalele dezavantaje în acest caz rămân amplasarea în cartiere situate în zone îndepărtate de centru, iar la apartamentele vechi necesitatea efectuării unor îmbunătățiri.

Cei interesați de identificarea în București a unor locuințe aflate la vânzare la prețuri avantajoase, sub media pieței, pot găsi astfel de apartamente „la ofertă” mai ales în cartierele din sectoarele 4, 5 și 6. În ceea ce privește amplasarea, Berceniul și Rahova pun la dispoziția pieței cele mai multe unități la preț redus.

Cel mai mic preț solicitat pentru o garsonieră confort 1, decomandată este de 21.000 euro, locuința de 35 m² aflându-se într-un bloc construit în anul 1987 din zona Berceni. O ofertă similară poate fi găsită și pe Șoseaua Giurgiului, în apropierea unui important magazin de bricolaj, garsoniera amplasată la etajul 2 din 4 având de data aceasta 27 m². Suprafața mai mică este compensată de reabilitarea blocului și de faptul că are balconul închis.

Sunt și excepții în care prețul pentru un apartament de două camere este considerabil mai mic decât cel pentru o garsonieră. Este și cazul unei unități de 60 m² din cartierul Militari, scoasă la vânzare la prețul de 15.000 euro. Apartamentul se află situat la etajul 5 într-un imobil mixt de 10 etaje, construit în anul 1978. Cu 22.000 euro, cei interesați pot achiziționa un apartament de două camere în Rahova, având suprafața de 30 m². Ca îmbunătățiri, proprietarul menționează ușa metalică de intrare, dotarea apartamentului cu tâmplarie PVC și cu centrală proprie.

Există în piață și oferte de apartamente de trei camere tot la prețul de 15.000 euro. O astfel de unitate este disponibilă în Drumul Taberei – apartamentul cu o suprafață de 76 m² se află la etajul 9/9 într-un imobil mixt aflat aproape de metrou, proprietarul oferind la vânzare și mobila. Pentru un apartament de 3 camere de 64 m², un cumpărător plătește în Rahova 29.000 euro, unitatea fiind situată la etajul 1 din 4 tot într-un imobil mixt.

Rahova pare să domine sectorul chilipirurilor imobiliare în cazul apartamentelor de 4 camere, cele mai multe oferte fiind amplasate în acest cartier. Cel mai mic preț la care este listată o unitate de 4 camere se ridică la 44.000 euro, cumpărătorul primind în schimb o locuință confort 1, de 80 m², cu multiple îmbunatățiri, două grupuri sanitare și repartitoare de căldură. Apartamentul se află într-un imobil construit în anul 1985, bine conectat la mijloacele de transport în comun. Pentru 4.000 euro în plus, o

persoană poate achiziționa tot un apartament de 4 camere de 84 m², aflat în Berceni, la ultimul etaj într-un imobil cu 4 niveluri, construit în anul 1972. Unitatea beneficiază în plus de vedere dublă, termopane și aer condiționat.

Majoritatea apartamentelor aflate la „ofertă” pe piața imobiliară a Capitalei se află amplasate în imobile construite în perioada anilor 1970-1980, unele dintre ele chiar înaintea cutremurului din 1977, acesta constituind unul din dezavantajele majore. Sunt însă și excepții în piață, iar cu puțin noroc, cei interesați pot găsi apartamente în construcții finalizate chiar în 2012 la prețul unui apartament vechi.

Cu 20.000 euro, în zona Giurgiului, o persoană își poate achiziționa o garsonieră de 32 m², cu centrală proprie, într-un bloc din cărămidă finalizat anul acesta. Pentru o mie de euro în plus, găsim o ofertă similară și în Rahova: o unitate de 29 m², într-un imobil de tip bloc mixt, la etajul 2/6.

Tot în zona Șoselei Giurgiului, este pus spre vânzare și un apartament de două camere, la prețul de 26.000 euro. Situat la parter într-un imobil de două etaje, finalizat tot în 2012, are 45 m² utili și se află la doar un minut de stația RATB. Singurul lui dezavantaj ar fi lipsa finisajelor.