Publicat: 7 Aprilie, 2013 - 00:29
Share

AMOS News a monitorizat în această săptămână evenimentele care s-au defăşurat în jurul nominalizărilor pentru DNA şi Parchetul General:

Tradare, dar s-o stim si noi: Teoria "binomului"

Mona Pivniceru pleacă de la Justiţie, acceptând un post la Curtea Constituţională. Intră pe fir Crin Antonescu care vrea să propună repede un alt ministru, dar află, probabil de la televizor, că Ponta a convenit cu preşedintele să preia interimar portofoliul Justiţiei. Crin scrâşneşte din dinţi şi zice că nu e problemă, că procedura de numire a noilor şefi de parchete durează mai mult de 45 de zile, cât ar putea fi interimatul lui Ponta.

Însă, surpriză! Ponta dă pe surse nominalizarea lui Niţu şi Kovesi la Parchetul General şi DNA. Aşadar, un procuror el, un procuror Băsescu.  Liberalii, în frunte cu Crin Antonescu, au reacţionat vehement, spunând că nu sunt de acord cu o asemenea numire, acuzând-o pe Koveşi că este o apropiată a lui Traian Băsescu şi că, în calitate de fost procuror general, este responsabilă pentru dosarele de la referendumul pentru suspendare.

Argumentul lui Ponta: dacă nu o acceptăm pe Kovesi, rămânem cu Morar şi acoliţii lui. Aşa că decide împotriva tuturor să îşi asume nominalizările.

Însă, marţi, după două ore de discuţii cu secţia de procurori a CSM, scenariu Ponta- Băsescu a fost dat peste cap, Ponta fiind informat de către Morar şi Hăineală că trebuie urmată procedura: mai multe propuneri, interviuri... şi altele.

Astfel, premierul a declarat public că a decis să respecte solicitarea acestora de organizare a unei noi proceduri de selecţie a procurorilor şefi, va preda portofoliul de la Justiţie unui liberal, care va prelua responsabilitatea numirii şefilor de parchete.

În aceste condiţii, Crin Antonescu a convocat o Şedinta a Biroului Politic al PNL pentru miercuri la ora 17.00, anunţând că la aceasta se va decide numele viitorului ministru al Justitiei.

De altfel, liberalii au rasuflat usuraţi la aflarea vestii ca Ponta s-a răzgândit cu privire la numirea Codrutei Koveşi la DNA, un senator PNL declarând chiar ca USL s-ar fi putut rupe în caz contrar.

Răsturnări de situaţie în doar 24 de ore

Invocând faptul că l-a enervat un interviu dat marţi seară de Daniel Morar la un post de televiziune, Ponta s-a sucit şi a trimis, miercuri, o listă cu şase propuneri la CSM.

Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Tiberiu Niţu  pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului. Codruţ Olaru  ca adjunct al procurorului general al Parchetului. Pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Ponta lămurește misterul. Cum a ajuns Kovesi nominalizată pentru șefia DNA

„Am nominalizat-o eu pe baza convingerilor mele”, a afirmat Victor Ponta la Antena 3, întrebat fiind dacă i-a cerut cineva să o nominalizeze pe Kovesi. Plus, Laura Codruţa Kovesi, prin funcţia pe care a ocupat-o, de procuror general, „şi prin impresia creată la partenerii noştri internaţionali, este o garanţie pentru aceştia că nu vrem să facem din DNA un instrument care să apere politicieni corupţi”.

Antonescu scrâşneşte, din nou, din dinţi şi lasă Justiţia în responsabilitatea "cuplului Ponta - Basescu" şi,  deşi este pentru prima dată în care nu a fost consultat de Ponta, iar deciziile colegului de alianţă sunt total împotriva convingrilor sale, USL nu se va rupe... deocamdată.

În acest timp, Kovesi tace, deşi în mod normal ar trebui să spună că nu acceptă să fie numită fără concurs şefă la DNA, câtă vreme atunci când era procuror general a cerut insistent această procedură. De partea cealaltă, Morar îşi permite să spună că numai el şi alţi câţiva procurori DNA au dus lupta anticorupţie, în timp ce fosta lui şefă Kovesi nu a avut niciun merit.

Reacţia lui Băsescu- De la "pisicuţ" şi "dottore", la "am încredere în el". Traian Băsescu a ajuns să îl aprecieze pe Ponta

Preşedintele Traian Băsescu iese şi el la rampă, joi, pentru a aduce "lămuriri" cu  privire la numirea procurorilor.  Băsescu îl laudă pe Victor Ponta pentru nominalizările pe care le-a făcut la şefia DNA şi a Parchetului General. Preşedintele vede Justiţia din România pe un trend ascendent, iar propunerile făcute de Victor Ponta ar putea menţine această situaţie.

Băsescu spune că stabilit cu premierul Victor Ponta, interimar la Justiţie, ca nominalizările pentru DNA şi Parchetul General să fie făcute potrivit legii pe traseul ministrul propune, CSM avizează, preşedintele numeşte.   Întrebat dacă a dicutat cu cei de la Comisia Europeană  despre procedura urmată, preşedintele răspunde: "Eu discut cu legile României".

Plecarea neanticipată a lui Morar de la  Parchetul General

Vineri, Daniel Morar a solicitat, pe neaşteptate, ca CSM-ul să decidă încetarea detaşării sale de pe poziţia de Prim-procuror general adjunct. Morar a explicat că a decis să facă acest gest ca urmare a criticilor pe care le-a primit, de la preşedinte şi premier, după ce a cerut ca la şefia DNA să vină un procuror anticorupţie( uitand ca el insusi a fost numit la DNA fara nici un fel de experienta in acest domeniu). Cum în ultimele zile, atât de la Guvern, cât şi de la Cotroceni a fost criticat, ba chiar procedura de detaşare a sa pentru trei luni a fost calificată ca fiind în afara cadrului legal, Morar a susţinut că singura soluţie era să plece.

Si ca sa nu se plictiseasca pana in iunie, cand va intra la "conservare" la Curtea Constitutionala, madam Haineala l-a luat pe langa ea, ca consilier pe orice probleme.