Publicat: 7 Iulie, 2013 - 00:05
Share

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:

1. Rezultatele rencesământului agită scena politică
2. Vizita (fără mandat) a lui Ponta în Asia
3. Scandalul fraudelor la Bacalaureat
4. Succesul neaşteptat şi inexplicabil al evaluării naţionale
5. Moartea lui Radu Vasile


1. Rezultatele rencesământului agită scena politică

Publicarea de către INS a primelor rezultate definitive ale recensământului din 2011 a reaprins disputa privind validitatea referendumului din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Au fost aşteptari foarte mari în legatura cu rezultatele finale, mai ales pentru cei convinşi ca referendumul din 29 Iulie 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu a strâns numărul necesar şi legal de voturi pentru a fi validat.

Potrivit rezultatelor anunţate joi de INS, populaţia stabilă a României a scăzut cu 1.559,3 mii persoane, ajungând la doar 20.121.641 de persoane. Motivul scăderii populaţiei este pus de specialişti în principal pe seama migraţiei externe.

Dintre cei 20.121.641 de români, un număr de 16.269.839 de persoane din populaţia stabilă a României au 18 ani şi peste.

În pofida acestor informaţii, datele publicate până acum de autorităţi sunt din păcate insuficiente pentru a clarifica pe deplin controversele iscate în vara anului 2012 pe tema numărului real al românilor cu drept de vot, fapt notat de altfel joi şi de vicepreşedintele INS, care a subliniat că rezultatele recensământului din 2011 nu au relevanţă în contextul unui proces electoral.

Ponta şi Băsescu se atacă după publicarea datelor recensământului INS

Imediat după publicare datelor INS, premierul Ponta a ieşit la declaraţii, spunând că referendumul din 2012 pentru demiterea liderului de la Cotroceni a îndeplinit condiţia de cvorum de 50%, astfel că şeful statului ar fi trebuit demis.

În replică Băsescu a declarat că premierul Victor Ponta „a rămas acelaşi om lipsit de responsabilitate în ceea ce spune".
"Recensământul face o situaţie a populaţiei care locuieşte în România, nu a celor milioane de majori care sunt în afara frontierelor", spus şeful statului.

 

2. Vizita (fără mandat) a lui Ponta în Asia

Prim-ministrul Victor Ponta a efectuat în perioada 26 iunie – 3 iulie un turneu în Asia, care a inclus vizite în Azerbaidjan, Uzbekistan, Kazahstan și China. Turneul premierului l-a supărat însă pe şeful statului, care, invitat la o televiziune naţională, l-a criticat şi ironizat pe Ponta.

Coabitarea nu ține loc de mandat

Preşedintele Băsescu a subliniat faptul că premierul a plecat fără mandat, iar acest lucru “nu trebuie tolerat” doar în baza acordului de coabitare.

O plecare fără mandat, plus un premier nepregătit, egal un turneu "catastrofal", a spus Traian Băsescu.

"Te-ai dus în Azerbaidjan: «Am în traistă un combinat, vrei să-l cumperi?». Te-ai dus în Kazahstan, am rezolvat problema cu Rompetrol. Te duci în China, vrem să ne facem reactoare. Câtă minte trebuie să-ți lipsească să nu-ți dai seama că avem tehnologii diferite. China utilizează uraniu îmbogățit, iar România utilizează uraniu neîmbogățit", a declarat şeful statului.

În schimb, Ponta a arătat că îl “înţelege” pe preşedintele Traian Băsescu atunci când îl critică pentru vizitele efectuate în calitate de prim-ministru, deoarece şeful statului se află la final de mandat și “nu mai merge nicăieri”, cu excepţia unor vizite în ţări ca Peru. Plus că "nu prea îl mai bagă nimeni în seamă" în străinătate şi atunci "mai face şi el nişte declaraţii pentru presă".

Ponta arată că mandatul este obligatoriu, conform deciziei Curţii Constituţionale, doar pentru reuniunile Consiliului European (CE) şi că el personal va continua să întreprindă astfel de vizite în aceleaşi condiţii.


3. Scandalul fraudelor la Bacalaureat

Sesiunea iunie 2013 a examenului de bacalaureat a fost marcată de mai multe scandaluri de corupţie şi de tentative de fraudare a examenului.

Cea mai mare amploare au căpătat-o evenimentele la Bucureşti, unde directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" a fost demisă şi arestată preventiv pentru trafic de influenţă, după ce a aranjat ca în instituţia pe care o conduce să fie delegată o comisie de supraveghere permisivă, dispusă să primească bani pentru ca anumiţi elevi să promoveze examenul.

O posibilă fraudă a fost semnalată şi la Liceul Dimitrie Gusti, tot din Sectorul 5 al Capitalei.

Suspiciuni de fraudă la bacaluaureat s-au înregistrat şi în judeţul Constanţa. Un pachet cu şerveţele, în care se afla o sumă de bani, a fost găsit într-o sală de clasă în care se desfăşura examenul la liceul „George Călinescu”. De asemenea, la Mangalia, autoritățile au fost sesizate că într-o bancă a fost găsită o sumă de bani

Vineri, după ultima probă a examenului de bacalaureat, polițiștii și procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au reținut timp de două ore 100 de elevi, de la liceul Bolintineanu, suspectați că au dat mită pentru a promova.

Poliţiştii au venit la faţa locului cu autocare şi au fost blocaţi la poartă de către părinţii revoltaţi de situaţie.
De altfel, între părinţi şi poliţişti au existat mai multe schimburi de replici şi, la un moment dat, unul dintre părinţi i-a îmbrâncit pe oamenii legii.

Ulterior, ”Operaţiunea Bolintineanu” a fost anulată în urma unei decizii luate de procurorul de caz, conform căreia elevii vor primi citaţii pentru audieri în cursul săptămânii viitoare.

Decizia vine la scurt timp după ce premierul Victor Ponta a criticat modul în care autorităţile au ales să acţioneze în acest caz.

4. Succesul neaşteptat şi inexplicabil al evaluării naţionale

Aproape 76% grad de promovabilitate (cu 10% mai mult faţă de 2012), aproape 1.300 de note de zece la matematică, 160 de note de zece la limba română şi 30.000 de note între 9 şi 10, acestea sunt rezultatele de la Evaluarea Naţională 2013. În judeţul Iaşi, numărul de note de "10" la matematică e dublu faţă de cel din 2012- 572, faţă de 284.

Lipsa concurenţei reale îi va dezavantaja pe elevii buni la admiterea la liceu, unde nota de la Evaluarea Naţională contează în proporţie de 50%.

În timp ce actulii şefi din Educaţie pun avalanşa de note de "10" pe seama meditaţiilor şi implicării profesorilor, dascăli cu experienţă susţin că numărul mare de "genii" se datorează nivelului extrem de scăzut al subiectelor.

Saltul rezultatelor e privit cu reţineri de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.

„Dacă rezultatele reflectă realitatea, atunci avem un salt spectaculos. Dacă subiectele au fost manipulate astfel încât procentajele să fie artificial de mari, atunci ne aflăm în faţa unei fraude instituţionale comandate politic. Ori, aici nu e vorba de un examen cu respins/ admis. Dacă aplatizezi valorile, nu vei avea o ierarhie”.

"E imposibil să avem atâtea genii, cu toate meditaţiile din lume”, spun dascălii cu experienţă.

"Subiectele au fost jenant de uşoare, cu bareme care duc la note mari pentru lucrări foarte slabe", au comentat părinţii copiilor cu adevărat buni la învăţătură. "Dacă aşa se rezolvă cu educaţia în România, vom deveni o ţară de «experţi analfabeţi»”, spune altul.

Însă, notele mari şi subiectele uşoare nu i-au mulţumit pe toţi absolvenţii claselor a VIII-a. Mii de contestaţii au fost depuse de elevii din majoritatea judeţelor. Cei mai nemulţumiţi de notele primite la Evaluarea Naţională sunt elevii din judeţul Constanţa. Aici s-au înregistrat nu mai puţin de 576 de sesizări. Contestaţii au depus şi elevii din Iaşi - 550, Dolj - 400, Maramureş - 290 și Cluj – 266. Anul acesta, cele mai multe nemulţumiri au fost legate de notele de la limba română, în timp ce matematica a fost "floare la ureche".

Trecerea de la subiecte dificile la subiecte uşoare, la Evaluarea Naţională, poate fi un fenomen periculos şi că ar putea apărea o anumită frustrare în rândul elevilor buni, care, deşi obţin medii mari, nu vor putea intra la liceul dorit.


5. Moartea lui Radu Vasile

Radu Vasile, premier al României în perioada 1998-1999, a încetat din viață, în noaptea de marţi spre miercuri, la vârsta de 71 de ani. Fostul premier suferea de cancer la colon și urma un tratament în Israel.

Radu Vasile a fost înmormântat vineri la Cimitirul Bellu Catolic, cu onoruri militare. La ceremonia funerară au participat mai mulţi politicieni, foşti colegi din PNŢCD şi din guvernul pe care l-a condus. Nu însă şi preşedintele de atunci al României, Emil Constantinescu.

Pe ultimul drum, Radu Vasile a fost condus de oameni care i-au fost alături în cariera sa politică. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, primarul Clujului, Emil Boc, preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu şi foşti colegi din PNŢCD au asistat la funeralii. A fost înmormântat lângă fostul lider ţărănist Corneliu Coposu.

Radu Vasile a fost prim-ministru în perioada aprilie 1998 - decembrie 1999, propus de PNŢCD. A fost şi senator PD de Argeş, în legislatura 2000-2004. Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat post-mortem cu Ordinul Naţional Steaua României - în grad de Cavaler.