8 Mai 2016 - 19:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână. 

1. Doi militari morti in Afganistan, dupa vizita lui Iohannis

2. Scandalul Hexipharma dezvaluie haosul din Sanatate

3. Curtea Constitutionala naruie ultima speranta liberala: localele - intr-un singur tur

4. Zgonea nu se lasa gonit si din Camera Deputatilor

5. Demiterea lui Alexandrescu si numirea unui nou ministru la Cultura

1. Doi militari morti in Afganistan, dupa vizita lui Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj de condoleanțe la moartea celor doi militari români căzuți la datorie în timpul unei misiuni în Afganistan.

"Am primit cu durere vestea încetării din viață a celor doi militari români căzuți la datorie astăzi, în Afganistan. Militarii noștri și-au servit țara cu devotament și curaj și vor rămâne veșnic în amintirea mea și a poporului român. În aceste momente de tristețe, transmit sincere condoleanțe familiilor îndoliate. Militarului rănit în aceeași misiune îi urez însănătoșire grabnică și să se întoarcă cu bine acasă", a transmis Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.

Doi militari români și-au pierdut viața și un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, ora 10,45, în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a polițiștilor afgani, informează MApN.

In urma incidentului, celor trei militari de la forțele pentru operații speciale, care au fost răniți, li s-a acordat primul ajutor la fața locului și au fost transportați imediat la spitalul militar cel mai apropiat.

Din nefericire, plutonierul Dumitrescu Iulian și sergentul Vizireanu Adrian nu au supraviețuit, iar starea militarului rănit este stabilă și urmează să fie transferat la un spital din Germania, precizează MApN.

2. Scandalul Hexipharma dezvaluie haosul din Sanatate
După ce reprezentanţii Hexi Pharma s-au plâns că stau cu dezinfectanţii sigilaţi în fabrică şi nu vine nimeni să îi ridice poliţiştii au deschis la mai multe locaţii care aparţin companiei de produse farmaceutice. De asemenea, percheziţii au loc şi la Dan Condrea, patronul firmei, la alţi 4 medici, dar şi la spitalele unde au fost găsite probe neconforme.

Poliţiştii şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au ridicat documente de la sediul central Hexi Pharma din Bucureşti, dar şi probe din biocizi de la depozitul din localitatea Mogoşoaia.

Poliţişti de la Direcţia Economică din cadrul Poliţiei Române și reprezentanţi din Ministerul Sănătăţii sunt la spitalele din Capitală şi din ţară unde, la verificările făcute iniţial, au fost găsite probe neconorme pe dezinfectanţi.

Aceasta este prima acţiune de la începerea anchetei, percheziţiile fiind făcute sub coordonarea Parchetului General.

3. Curtea Constitutionala naruie ultima speranta liberala: localele - intr-un singur tur
Curtea Constituţională a respins contestaţia jurnalistului Liviu Avram. Astfel, judecătorii au decis că alegerile se vor organiza într-un singur tur.

Astfel, legea electorală rămâne neschimbată, alegerile locale urmând să aibă loc într-un singur tur de scrutin, în 5 iunie.

Jurnalistul Liviu Avram a cerut Curţii Constituţionale în urmă cu câteva săptămâni să analizeze articolul de lege prin care s-a stabilit că localele se desfăşoară într-un singur tur.

Excepția înregistrată la CCR viza prevederile art. 50 alin. 2 și art. 101 alin. 2 și 3 din Legea 115/2015 privind alegerile locale.

La art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale se prevede că „pentru funcția de primar candidații independenți trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor și 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București".

La art. 101 alin. 2 se arată că „este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate", iar la alineatul 3 se precizează că, "în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație".

4. Zgonea nu se lasa gonit si din Camera Deputatilor
Valeriu Zgonea a transmis o adresa biroului permanent al Camerei Deputatilor in care spune ca solicitarea PSD de revocare a sa din functia de presedinte al Camerei Deputatilor trebuie ceruta doar de liderul grupului parlamentar din care face parte, asa cum prevede regulamentul.
 
Sedinta Biroului permanent al Camerei Deputatilor de miercuri in care s-a discutat acest caz a fost suspendata. Practic, PSD risca sa nu poata sa il revoce pe Zgonea tocmai pentru ca l-au exclus din partid si singura posibilitate ar fi sa modifice regulamentul Camerei Deputatilor, pentru a nu fi acuzati de abuz in serviciu.  
  
Potrivit art. 26 din regulament, "Presedintele Camerei Deputatilor poate fi revocat inainte de expirarea mandatului, cu votul majoritatii deputatilor prezenti, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret si se exprima prin bile. Propunerea de revocare se face in scris de catre liderul grupului parlamentar caruia ii apartine presedintele."
  
PSD a transmis presei, miercuri, un comunicat prin care anunta ca a initiat procedura de revocare si ca este "lamentabil" faptul ca Zgonea se agata de functie. "Incercarea lui Valeriu Zgonea de a se agata, prin tertipuri procedurale, de functia de presedinte al Camerei Deputatilor este ridicola si trista. Valeriu Zgonea a fost ales in aceasta functie in calitatea sa de membru al PSD si nu in virturea unor calitati personale speciale. Este regretabil ca un om, pe care PSD l-a sprijinit pentru o demnitate atat de importanta in statul roman, si-a pierdut complet decenta, aruncand cu noroi si facand circ."
  
Pe de alta parte Marian Neacsu, secretarul general al PSD, a precizat ca exista posiblitatea sa amane acest demers pana dupa alegeri. Secretarul Camerei, Marcel Ciolacu, a explicat ca motivul a fost legat de faptul ca liderii de grup nu au ajuns la un consens. Ciolacu a precizat ca liderul grupului PSD, Florin Paslaru, a sustinut ca are dreptul de a cere revocarea, deoarece nu a fost facut niciun anunt in plen cu privire la faptul ca Zgonea a devenit deputat neafiliat. 

Zgonea sustine ca regulamentul prevede ca doar cel care pleaca de buna voie dintr-un grup parlamentar trebuie sa faca anuntul in plen. De asemenea, Zgonea a precizat ca, potrivit noului statut al PSD, excluderea din partid are efecte imediate, astfel incat nu se poate pune problema ca inca ar mai fi membru PSD. 

5. Demiterea lui Alexandrescu si numirea unui nou ministru la Cultura
Premierul a trimis preşedintelui revocarea lui Alexandrescu şi nominalizarea Corinei Şuteu. Corina Şuteu, fost director al Institutului Cultural Român New York, este în prezent secretar de stat în Ministerul Culturii, în echipa lui Vlad Alexandrescu.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat marţi că nu îşi va da demisia pentru că îşi doreşte să rămână în fruntea ministerului ''în acest moment în care reforma este periclitată''.

Premierul Dacian Cioloş a precizat sâmbătă că marţi va trimite preşedintelui revocarea lui Vlad Alexandrescu şi o nouă propunere pentru Ministerul Culturii. Anunţul privind demiterea lui Vlad Alexandrescu a fost făcut de şeful Executivului pe Facebook, ca urmare a scrisorii pe care acesta a trimis-o GDS şi în care acuza presiuni şi acţiuni de intimidare directă din partea unor colegi din Cabinet, precum şi răceala unora după ce a luat atitudine în problema plagiatelor.

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a acuzat membri ai Guvernului de acţiuni de intimidare prin intermediul unei scrisori trimise "în spiritul transparenţei" către Grupul pentru Dialog Social (GDS).

Ulterior, ministrul a precizat, tot pe Facebook, că scrisoarea către GDS în care acuză membri ai Guvernului de acţiuni de intimidare a devenit publică fără voia sa şi spune că nu are nimic de adăugat faţă de cele invocate şi nu a dorit să condiţioneze astfel rămânerea sa în Guvern.

Format: 

Topic: