Publicat: 9 Iunie, 2013 - 00:07
Share
AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:
1. Politicienii (şi-)au revizuit Constituţia
2. Condamnarea lui Gigi Becali în dosarul "Valiza". Se îngroaşă gluma pentru Steaua
3. România a înregistrat a treia mare creştere economică din UE în T1
4. Eliberarea şefului Antenelor, Sorin Alexandrescu
5. Întoarcea în forţă a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica
 
1. Politicienii (şi-)au revizuit Constituţia
Cum va arăta noua Constituţie a României? De la stema pe tricolor la datoriile pe care le are statul faţă de cetăţean.
Dezbaterile pe revizuirea Constiţutiei, purtate în această săptămână, au creat divergenţe între PSD şi PNL pe trei teme: definirea familiei - care duce implicit la interzicerea căsătoriilor gay, regimul interceptarilor şi obligativitatea plătirii creanţelor de către stat.
În schimb, PSD, PNL, PC şi reprezentanţii minorităţilor naţionale au respins la unison ideea Parlamentului unicameral, care le-ar fi împuţinat numărul. 
Constituţia va permite, în continuare, traseismul, fapt care avantajează majoritatea USL, ale cărei rânduri se măresc constant cu parlamentari de la PDL şi PP-DD. Însă, este interzisă, prin legea fundamentală, formarea de grupuri parlamentare altele decât cele rezultate după alegeri.
Cu unanimitate de voturi a fost votat şi un amendament iniţiat de PNL, potrivit căruia accesul la varianta electronică a Monitorului Oficial este gratuit şi nu poate fi îngrădit. Nu a avut, însă, nici o şansă propunerea de introducere a noţiunii votului prin corespondenţă, a deputatului PNL ­Alina Gorghiu.
De asemenea, Comisia a respins amendamentul care ar fi recunoscut rolul istoric al Bisericii Ortodoxe Române şi al altor biserici şi culte religioase, asumat de deputatul PSD Gheorghe Emacu. 
Dar, după 23 de ani, stema se întoarce pe tricolor, Comisia aprobând introducerea stemei pe drapelul României, la propunerea deputatului PSD Gheorghe Emacu.
Reţinerea de 24 de ore rămâne în vigoare
Comisia a mentinut actualele prevederi privind reţinerea maxima de 24 de ore a persoanelor, iar in cazul arestării preventive a fost introdusă noţiunea ca cercetarea şi judecarea cauzelor penale se face de regulă fără privarea de libertate a persoanei.
Magistrații vor răspunde pentru erorile judiciare de pe urma cărora statul a avut de suferit. Comisia a aprobat  un amendament care prevede că statul se va putea îndrepta pentru recuperarea prejudiciului împotriva magistraților care și-au exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență.
Adică, dacă într-o procedură judiciară o persoană este vătămată fie din cauza  procurorilor, fie din cauza judecătorilor, şi ulterior câştigă la CEDO, statul urmeză să îl despăgubească. Dar după ce respectivul cetăţean este despăgubit, statul urmeză să recupereze valoarea despăgubirii de la procurori sau judecători. Din moment ce o astfel de prevedere este trecută şi în Constituţie se estimează că abuzurile procurorilor, judecătorilor se vor reduce. De asemenea se estimează că nu vor fi promovaţi în funcţii cheie procurori incompetenţi sau judecători slab pregătiţi.
De asemenea, parlamentarii au adus o serie de adăugiri la capitolul referitor la mass-media, astfel încât trusturile de presă vor fi obligate să-şi declare atât sursa de finanţare, cât şi acţionariatul. 
2. Condamnarea lui Gigi Becali în dosarul "Valiza". Se îngroaşă gluma pentru Steaua
George Becali a fost condamnat din nou, marți, de data aceasta în dosarul „Valiza”. A primit trei ani de închisoare cu executare pentru dare de mită și un an de închisoare pentru fals în înscrisuri. Decizia, care dă curs, practic, cererii procurorilor, a intervenit după cinci ore de deliberări ale magistraților. Decizia dispusă de completul de cinci judecători al instanţei supreme este definitivă și a fost luată în unanimitate. Cele două pedepese primite în dosarul „Valiza” se vor cumula și George Becali va executa pedeapsa cea mai grea, adică trei ani închisoare.
De asemenea, judecătorii au decis şi confiscarea întregii sume care a făcut obiectul acestui demers judiciar - „valiza” cu 1,7 milioane de euro, bani care, potrivit unor surse, vor ajunge la bugetul de stat, în contul Ministerului Finanţelor destinat sumelor sub sechestru, împreună cu dobânda calculată din 2008.
Victor Pițurcă a primit și el, în același dosar, un an închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului. Teia Sponte a primit doi ani cu suspendare, cu termen de încercare de patru ani. Dacă în timpul celor patru ani de monitorizare va comite o infracțiune, atunci automat va face doi ani închisoare cu executare. De asemenea, Alina Ciul şi Radu Marino au primit câte un an şi jumătate cu suspendare.
Se îngroaşă gluma pentru Steaua
Scenariul de care se temeau cel mai mult stelistii prinde contur. Clubul riscă excluderea din competiţiile europene după condamnarea patronului Becali.
Steaua e în momentul de faţa la mâna celor de la UEFA şi la mâna celor de la Liga. Pe plan european, risca excluderea. Cel puţin pe plan international! Aici, la noi, în Romania, o mai bajbaim noi! Probabil ca n-o sa fie în stare Liga sa o excluda pe Steaua!, afirmaţiile îi aparţin lui Viorel Duru, directorul departamentului "Licente si Afilieri" din cadrul FRF, surprins cu o cameră ascunsă.
3. România a înregistrat a treia mare creştere economică din UE în T1
România a avut a treia mare creştere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, conform unei estimări revizuite publicată miercuri de Oficiul european pentru Statistică .
Este vorba despre o creştere economică trimestrială de 0,7%. România este la egalitate cu Ungaria. În topul clasamentului se află Lituania (1,3%) şi Letonia (1,2%).
De altfel, Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit, în sus, cu 0,2%, până la 0,7%, creşterea economică din trimestrul I 2013 comparativ cu trimestrul IV 2012.
Pe de altă parte, economia zonei euro a înregistrat o contracţie anuală de 1,1% iar UE o contracţie de 0,7%.
Cifrele detaliate mai arată că în primele trei luni ale acestui an cheltuielile de consum au crescut cu 0,1%, atât în zona euro cât şi în UE.
4. Eliberarea şefului Antenelor, Sorin Alexandrescu
Directorul Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, a fost eliberat din arest, joi după-amiaza, în urma deciziei definitive a judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti. Aceştia au admis recursul împotriva deciziei din 31 mai a Judecătoriei Sectorului 1 de arestare preventivă a sa pentru santaj.
Astfel, directorul Antenelor va fi cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS-RDS Ioan Bendei, ameninţându-l că va începe o campanie media compromitatoare impotriva acestuia, dacă nu semnează un contract având ca obiect retransmisia şi distributia prin satelit a programelor aparţinând Antena TV Group.
Prin aceeaşi hotărâre, instanta i-a dat lui Alexandrescu interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile.
După ce avocatul lui Sorin Alexandrescu, Gheorghita Mateuţ, a cerut audierea clientului său, şeful Antenelor a susţinut că este nevinovat şi a explicat faptul că nu are nicio legatură cu Intact Publishing. 
În plus, Alexandrescu le-a mai spus judecatorilor că a luat cunoştinţă de adresa trimisă de Jurnalul către RCS-RDS abia pe 26 aprilie, cand s-a întâlnit cu Ioan Bendei.
Întrebat de judecator cum îşi explică faptul ca vorbea pe interceptari despre trimiterea unei adrese înainte de data de 26 aprilie, Sorin Alexandrescu a afirmat ca discutia era in legatura cu un alt document.
5. Întoarcea în forţă a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica
Cristi Danileţ şi Alina Ghica, revocaţi din funcţiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, prin două hotărâri din 26 februarie, s-au întors în CSM, după ce instanţele au dispus suspendarea actelor până la pronunţarea unei decizii definitive în cazul cererilor de anulare.
Astfel, luni au participat legitim la şedinţa Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, iar marţi la şedinţa Plenului CSM.
Cei doi şi-au reluat activitatea după ce săptămâna trecută Curtea de Apel Bucureşti, respectiv Curtea de Apel Galaţi au decis suspendarea hotărârilor Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 26 februarie, prin care s-a decis revocarea lor din funcţiile de membri ai CSM.
Aşadar, în urma deciziilor instanţelor, cei doi membri revocaţi din CSM pot să-şi ocupe din nou funcţiile până la pronunţarea unor hotărâri definitive.