9 Aug 2014 - 23:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:

1. Dosarul ICA la final: Voiculescu – 10 ani cu executare
2.”Pacaleala” lui Basescu si denuntarea pactului de coabitare
3. Serial CJ: sefii de la Bacau si Braila in vizorul DNA
4. Basescu respinge propunerile lui Ponta pentru Buget si Cultura
5. Monica Macovei candideaza pe Facebook, impotriva partidului

1. Dosarul ICA la final: Voiculescu – 10 ani cu executare

Mulți asociază numele lui Dan Voiculescu cuvântului "uman", iar faptul că a primit 10 ani și n-a omorât pe nimeni nu poate fi perceput decât ca o dramă. Iar pentru restul nu înseamnă decât o pedeapsă bine-venită.

Un lung proces a luat sfârșit și omul de afaceri, Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv vineri de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Magistraţii au decis şi confiscarea unor bunuri deţinute de familia Voiculescu. 

De asemenea, au mai fost confiscate, printre altele, suma de 2,9 milioane lei de la Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu. Aceeaşi sumă a fost confiscată şi de la cea de-a doua fiică a fostului şef al Antenelor, Corina. Celor două fiice ale lui Dan Voiculescu le-au fost confiscate şi acţiunile la ICA, primite ca donaţie de la tatăl lor.

Într-o primă fază, va sta 21 de zile în carantină. Apoi îi va fi stabilit regimul de executare a pedepsei şi locul de detenţie. Regimul de detenţie se stabileşte în funcţie de vârsta deţinutului, starea de sănătate şi antecedentele penale ale acestuia. Cel mai probabil, liderul PC va ispăşi pedeapsa în regim inchis.

Încă trei condamnaţi în același dosar s-au predat la Poliţia Capitalei: Jean Cătălin Sandu, Corneliu Popa şi Flavius Adrian Pop. Cumulat, lotul ICA a primit 67 de ani de inchisoare.

Și Sorin Pantiş, condamnat la 7 ani de închisoare, s-a predat la sediul Poliţiei Capitalei. "Nu este un asasinat politic, este un asasinat economic şi politic. Până la urmă constat ceea ce nu credeam că se poate întâmpla. De fapt, nu e vorba de domnul Dan Voiculescu, este vorba despre Antenă. Nu-mi pot închipui. Nu există prejudiciu', a declarat Pantiş sperând să îşi găsească dreptatea la instanţe europene.

Gheorghe Mencinocopschi, condamnat la 8 ani de închisoare, s-a prezentat la sediul IPJ Ilfov. "Poate am suparat pe cei care nu suportau sa vorbesti despre alimente, despre E-uri, poate de la asta mi se trage o parte din pedeapsa", a declarat acesta. Avocatul său citează din melodii celebre. "Să îi parafrazez pe Queen, războiul trebuie să continue. Ne vom adresa CEDO".

Prejudiciul imputat lui Dan Voiculescu în Dosarul ICA este de 60 de milioane de dolari.

Pedepsele sunt definitive şi executorii.

Pedepse cu suspendare au fost date pentru Constantin Baciu - 4 ani de închisoare cu suspendare, Alexandru Petre - 3 ani de închisoare cu suspendare, Grigore Marinescu - 3 ani de închisoare cu suspendare, Gheorghe Sin - 4 ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene (fosta Udrea) a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii l-au acuzat pe Dan Voiculescu că s-a folosit de funcţia de conducere în partid pentru a influenţa şi a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. De asemenea, Dan Voiculescu a fost acuzat şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în forma continuată.

2.”Pacaleala” lui Basescu si denuntarea pactului de coabitare

Părerea lui Victor Ponta despre denuntarea pactului de coabitare aduce afirmații dintre cele mai incitante anticipând un nou scandal care va răsuna mult mai puternic față de ce a fost până acum; cu atât mai mult cu cât, problema adusă în discuție depășește granițele țării: "Traian Basescu i-a inselat pe liderii europeni, si-a batut joc de orice partener international." 

Primul ministru l-a acuzat inca o data pe Basescu ca a "facut presiuni asupra justitiei in timp ce in sala de judecata se judeca" procesul lui Dan Voiculescu, referindu-se la interviul acordat de seful statului pentru B1 TV si in care a denuntat presiunea mediatica, afirmand ca "toata lumea asteapta o condamnare, poate fi la fel de bine o achitare".

Prin denuntarea pactului de coabitare, spune Victor Ponta, din punctul de vedere al guvernului, al Parlamentului, "orice relatie institutionala cu Traian Basescu ca persoana inceteaza".

Premierul a spus ca Basescu "a fost demis in 2012 si a ramas in functie  mintindu-i pe cei din strainatate, avand sprijinul unor judecatori de la Curtea Constitutionala".

"Traian Basescu se reprezinta pe el, familia sa infractionala, face parte dintr-o familie infractionala" iar "orice declaratii nu trebuie sa fie interpretate ca ale Romaniei, ci doar ale lui si ale grupului sau infractional", a mai spus Victor Ponta.

3. Serial CJ: sefii de la Bacau si Braila in vizorul DNA

Serialul baroniadei continuă cu Bacău și Brăila (dar nu pentru că sunt în ordine alfabetică) și, iată că, mascații l-au ridicat în noaptea de joi spre vineri pe Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila şi l-au dus la DNA Galaţi.

El este acuzat că ar fi atribuit ilegal mai multe contracte.   

Gheorghe Bunea Stancu deţine funcţia de preşedinte al CJ din 2004, iar de-a lungul anilor a intrat în nenumărate rânduri în vizorul presei şi a organelor de anchetă din cauza legăturilor evidente de afaceri dintre firmele pe care le controlează şi instituţia publică unde este şef. Presa locală a relatat că, numai în 2010, de exemplu, firma „Concivia” SA figura pe siteul www.licitatiepublica.ro ca fiind adjudecatară a nu mai puţin de 20 de proceduri de achiziţii publice. Pentru 14 dintre acestea, autorităţi contractante au fost fie Consiliul Judeţean Brăila, fie unităţi administrativ-teritoriale (UAT) subordonate acestuia.

Și preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bacău, Dragoş Benea, a venit, marţi dimineaţă, la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat în dosarul în care anchetatorii au făcut, luna trecută, percheziţii la sediul instituţiei şi la alte 27 de adrese din judeţ.

Potrivit unor surse judiciare, şeful CJ Bacău a fost citat pentru a fi prezent la desigilarea calculatorului ridicat în urma acţiunilor anchetatorilor.

La 17 iulie, anchetatorii au făcut percheziţii la 28 de adrese din judeţul Bacău, inclusiv la trei instituţii publice, într-o cauză privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în perioada 2005-2012, potrivit DNA.

Reprezentanţii DNA au precizat că, în acest dosar, au început urmărirea penală in rem, pentru fapte de corupţie.

Consiliul Judeţean Bacău este condus, din 2004, de Dragoş Adrian Benea, lider al filialei judeţene a PSD, şi de vicepreşedinţii Ionel Floroiu, care este şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PSD, şi Claudiu Constantin Năstasă (PNL).

Percheziţiile la sediul Consiliului Judeţean Bacău au avut loc la trei săptămâni de la descinderile făcute de procurorii DNA la Primăria Bacău. În urma acelor descinderi, primarul Romeo Stavarache a fost reţinut de procurorii DNA, în 26 iunie, iar în aceeaşi zi Curtea de Apel Bacău a decis să fie cercetat sub control judiciar. De asemenea, instanţa a dispus ca oamenii de afaceri Liviu Cenuşă şi Liviu Goian, vizaţi în acelaşi dosar, să fie cercetaţi tot sub control judiciar.

4. Basescu respinge propunerile lui Ponta pentru Buget si Cultura

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Cotroceni, că a respins propunerile premierului Victor Ponta, potrivit cărora Rozalia Biro să ocupe portofoliul Ministerului Culturii, iar Claudiu Manda pe cel al Bugetului. Şeful statului a precizat că a respins aceste propuneri deoarece sunt "nepotrivite şi necorespunzătoare".

„Două subiecte, primul este legat de propunerile premierului pentru Buget şi Cultură. Al doilea este un mic comentariu legat de acordul de colaborare instituţională. Am respins propunerea Rozaliei Biro la Cultură, este nepotrivită funcţiei. Oricând în timpul mandatului meu premierul o va propune pentru ministerul Transporturilor, Infrastructurii, nu voi ezita să o numesc, dar nu la Ministerul Culturii, unde cunoaşterea limbii române este esenţială. În ce priveşte a doua propunere legată de nominalizarea lui Iulian Claudiu Manda, am respins-o ca fiind necorespunzătoare”, a afirmat preşedintele Traian Băsescu.

5. Monica Macovei candideaza pe Facebook, impotriva partidului

Ca orice (in)dependent de facebook și Monica Macovei folosește acest site de socializare pentru a-și anunța candidatura sa pentru prezidențiale. Și a lăsat să se înțeleagă că o face ca independentă de orice partid întrucât „opţiunile impuse de partide nu sunt mulţumitoare".
 
Europarlamentarul Monica Macovei şi-a anunţat, marţi seară, candidatura pentru Cotroceni reclamând că:  „Şi eu, ca şi voi, sunt nemulţumită de opţiunile de vot care ni s-au oferit. De curând, mii şi mii dintre voi m-aţi chemat să intru în cursa pentru Cotroceni. Răspund acum şi candidez. Nu a fost o alegere uşoară, dar este o provocare pe care mi-o asum cu hotărâre si credinţă”, a fost mesajul transmis pe Facebook de Macovei. 

Reacţia PDL nu a întârziat. Prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu a declarat că prin demersul său Monica Macovei „a ales un drum în afara partidului”.

„În urmă cu două luni, nu mi-aş fi imaginat că voi veni în faţa voastră cu acest anunţ. Abia am terminat o campanie pentru a fi realeasă în Parlamentul European. Doream să continui de la Bruxelles, şi în acest nou mandat, lupta împotriva corupţiei şi fraudei pentru competiţie corectă în economie, care să aducă românilor investiţii şi locuri de muncă. Între timp, ceva s-a schimbat însă în Romania. Şi eu, ca şi voi, sunt nemulţumită de opţiunile de vot care ni s-au oferit. Opţiunile de vot care ne sunt impuse de partide nu au fost testate în nicio bătălie electorală naţională. De curând, mii şi mii dintre voi m-aţi chemat să intru în cursa pentru Cotroceni. Răspund acum şi candidez. Nu a fost o alegere uşoară, dar este o provocare pe care mi-o asum cu hotărâre si credinţă”, explică ea în același mesaj postat pe Facebook. 

Chiar înainte de a-şi anunţa oficial intrarea în cursa pentru Cotroceni, Monica Macovei a fost criticată pentru demersul său de preşedintele Traian Băsescu care a acuzat-o de „demagogie”, invocând, totodată, compromisurile pe care aceasta le-a făcut pentru a-şi asigura un al doilea mandat la Bruxelles. "Acum are garantată pensia de 4.000 de euro de la Parlamentul Ruropeam şi acum vii şi la prezidenţiale că vrei să ne jucăm. Nu mi se pare corect să continue procesul acesta de rupere a voturilor. Nu poate să vină cu un bagaj de 3-4 compromisuri făcute numai în ultimele luni să arate că ea a salvat Justiţia. Asta e altă demagogie. Justiţia a fost salvată de cei 3.000 de procurori noi pentru care am semnat decrete", a spus Băsescu.

Alegerea editorilor: 

Format: 

Topic: