10 Dec 2017 - 19:00

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână.

1.Final de „mandat” monarhic - Regele Mihai trece în eternitate

2.Comisia Iordache lucrează sub presiunea procurorilor

3.Adoptarea bugetului 2018 de către Guvern

4.Daea depune primul raport de activitate ministerial: absorbție de fonduri europene de peste 3 miliarde

5.USR face din nou circ în Parlament: meciul Chichirău - Șerban

1.Final de „mandat” monarhic - Regele Mihai trece în eternitate

Casa Regală a României a publicat, miercuri, programul oficial al funeraliilor regale.

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte Regele Mihai I va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu maşina la Castelul Peleş.La ora 14.00, corpul neînsufleţit al Regelui va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. 

Programul vizitei oficialităţilor pentru a transmite condoleanţe la Castelul Peleş este în urmatoarea ordine următorul:

Preşedintele României, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României şi ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României şi ai Parlamentului Republicii Moldova, 
Reprezentanţii Instituţiilor Statului, centrale şi locale,Reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale.
Reprezentanţii Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi ai celorlalte instituţii ale Credinţei. Publicul nu va avea acces pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia. 

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 18.00, corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte este  transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei, unde va ajunge la ora 20.30. 

Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal de miercuri, 13 decembrie până vineri 15 decembrie 2017 ora 22.00.

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 10.30, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal.

La ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. 

La ora 11.15, sicriul va fi aşezat în maşina mortuară iar cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12.30 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.

Între ora 14.00 şi ora 18.20, cortegiul funebru se va deplasa la Curtea de Argeş, pe ruta Piaţa Unirii-Piaţa Universităţii -Piaţa Romană-Arcul de Triumf, -Chitila -Titu -Găeşti -Topoloveni -Piteşti -Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

Sâmbătă, 16 la ora 18.45, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeş. Ceremonia va fi privată.

Cărţi de condoleanţe sunt deschise, începând de miercuri, la Castelul Peleş, la Palatul Regal şi la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

2.Comisia Iordache lucrează sub presiunea procurorilor

Comisia specială pentru legile justiţiei, condusă de fostul ministru Florin Iordache, a adoptat marţi, 5 decembrie, un amendament prin care se modifică articolul 64, alineatul (3) din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

Potrivit noii forme a alineatului, procurorul ierarhic superior va putea infirma o soluţie dată de un procuror, dacă soluţia este nelegală sau netemeinică. În legea actuală, infirmarea se putea face doar pe motiv de nelegalitate.
 
"Soluţiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice", se arată în noua formă a alineatului, votat în comisie.

Modificarea a fost propusă de UNJR, CSM, ALDE şi PSD şi senatorul Şerban Nicolae. Opoziţia a votat împotrivă.

Un alt amendament votat de comisie prevede că nu pot ocupa funcţia de ofiţer sau agent de poliţie judiciară ofiţeri, chiar acoperiţi ai serviciilor de informaţii, lucrători sau colaboratori ai acestora. Anterior numirii în funcţie aceştia vor da o o declaraţie pe propria răspundere că nu fac parte din serviciile e informaţii şi nu sunt sau au fost colaboratori ai acestora.

3.Adoptarea bugetului 2018 de către Guvern

Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de buget, pentru anul viitor. Vom avea şi în 2018 creştere economică, dar guvernanţii au decis să sacrifice investiţiile şi se bazează prea mult pe consum, pentru avântul economiei.

Statul, va cheltui mai mult pentru salarii şi pensii, aşa că mai toate ministerele şi instituţiile bugetare primesc bani în plus. Iar analiştii avertizează: creşterea preţurilor, şi prăbuşirea leului în raport cu euro vor subţia, de fapt, bugetele romanilor anul viitor.

În pofita corului de bocitoare, este un proiect bun, pentru un an bun, bazat pe cifre care nu sunt nicidecum optimiste, ci mai puţin decât pesimiste. Suntem consecvenţi, avem creşteri la sănătate, educaţie şi infrastructură″⁣, susține premierul Mihai Tudose.

Potrivit bugetului, Ministerul Muncii va primi anul viitor 31 de miliarde de lei, care să acopere cheltuielile mai mari cu pensiile şi ajutoarele sociale. Ministerul Educaţiei are o creştere puternică a bugetului, până la 24 de miliarde de lei, urmat de Agricultură, în vreme ce Justiţia, Mediul şi Energia au bugete diminuate.

“Sunt prevăzute resursele necesare pentru majorările salariale care au fost discutate şi promise, potrivit calendarului stabilit prin Legea salarizării unitare, şi angajamentul creşterii punctului de pensie cu 10%”, a spus Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor.

Guvernul estimează pentru anul viitor un produs intern brut de peste 200 miliarde de euro şi o creştere economică de 5,5%. Rămâne însă de văzut cu ce se vor alege românii din acest avans al economiei, pentru că inflaţia, adică majorarea preţurilor, va ″mușca″⁣ din venituri, iar continua slăbire a leului ne afectează pe toţi.

Cu salarii şi pensii mai mari, Guvernul speră să strângă mai mult din taxe şi impozite în 2018. Numai că şi anul viitor cheltuielile vor fi mai mari decât veniturile la buget. Diferenţa de 27 de miliarde de lei va greu de acoperit, deci Guvernul se va împrumuta ca să îşi îndeplinească promisiunile electorale.

Iar aceste cârpeli nu sunt văzute cu ochi buni din exterior. Reuniţi de curând la Bruxelles, miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au avertizat România că nu a făcut nimic pentru a corecta abaterile bugetare şi estimează pentru acest an un deficit de 3,3% din produsul intern brut, mai mare decât cel calculat de Guvern.

4.Daea depune primul raport de activitate ministerial: absorbție de fonduri europene de peste 3 miliarde

Fondurile europene pentru agricultură care au intrat în România până la această dată se ridică la 3,3 miliarde de euro, ceea ce este un rezultat bun, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, în conferința de bilanț.

"Creșterea gradului de absorbție al fondurilor europene este cel de-al doilea obiectiv pe care l-am realizat, după un grad de absorbție de 99,9% pe FEGA. La FEADR, fondul care susține PNDR, ne-am propus 1,550 miliarde de euro și mai avem o cerere de restituire în valoare de 627 de milioane euro. Acestă sumă și cu cele primite în țară până la această dată aduce România la o sumă de 3,33 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultură. Un rezultat bun, onorant, onorabil, dar care ne solicită în continuare multă atenție, multă muncă și stăruință în așa fel încât să ne facem datoria. (...) Prin FEPAM, am reușit să luăm zilele acestea aproape 11 milioane de euro. Sunt bani care au intrat în țară. Este un succes pe ultima sută de metri", a spus Daea.

"În România am realizat anul acesta aproape 27 de milioane de tone de cereale. Este prima dată când ne întâlnim cu asemenea cifre. Făcând un calcul am depășit 1,4 tone pe cap de locuitor. Avem 9 recorduri istorice, iar culturile unde s-au realizat aceste recorduri sunt următoarele: grâu, rapiță, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi și struguri (...) Aș putea spune că producția de struguri a fost securizată și de sistemul antigrindină care a funcționat în acest an. (...) Anul acesta am realizat producții importante pentru țară, producții realizate în primul rând de către fermieri în condiții climatice favorabile, cu mici excepții, dar și susținute din subvenții prin efortul statului. Înainte de aduce bani de la UE trebuie să îi dea cineva și acel cineva este bugetul național. Anul acesta au fost date sume importante agriculturii, cum de altfel și în proiecția de buget pe anul 2018 agriculturii i se dau sume importante pentru a duce la îndeplinire obiectivele stabilite, știind că este un motor de creștere economică. (...) Aș vrea să mă opresc la două culturi, floarea-soarelui și porumb. Suntem prima țară din UE ca suprafață la aceste culturi, dar la floarea-soarelui suntem prima din UE și la producția totală, însă la porumb vom vedea ce randament realizează Franța. Sunt o serie întreagă de informații, eu le aștept pe cele oficiale, pentru a mă putea pronunța, dar este o creștere formidabilă de randament la toate culturile în România. Este un lucru excepțional și pe care trebuie să îl conservăm ca atare și evident alături de fermieri și de cercetare să ne gândim cum putem mări aceste randamente, ca să nu rămână doar un vârf în compararea producțiilor ci și o constantă în activitatea agricolă a României pentru stabilitate economică, progres și câștig permanent la fermieri. (...) Și la soia am avut o producție excepțională pe care o putem folosi pentru furajarea animalelor. Este un regret că nu putem ține pasul privind creșterea efectivelor de animale în așa fel încât să putem câștiga mai mult printr-o valorificare superioară a producției pe care o obținem. Este regretul că nu avem efectivele de suine pentru a putea consuma o bună parte în hrana animalelor", a anunțat Daea.

5.USR face din nou circ în Parlament: meciul Chichirău - Șerban

La numai o zi distanță după moartea Regelui Mihai I și după ce deputații și-au început plenul de miercuri cu un moment de reculegere în memoria Majestății Sale, parlamentarii au revenit rapid la vechile obiceiuri, provocând un veritabil circ în Parlament. USR a recurs la obișnuita sa formă de protest, strângându-se la tribuna Parlamentului cu coli albe pe care scrie „Hoții!”, la dezbaterea și votul asupra Legilor Justiției.    

Deputatul PSD Gabriel Vlase, care prezidează ședința plenului Camerei, a cerut reluarea lucrărilor, dar cei de la USR protestează în continuare la prezidiu.

Chichărău s-a dus la băncile deputaților PSD din Comisia juridică pentru a-i întreba de ce se grăbesc atât de tare cu Legile Justiției. La ședința de plen, de miercuri, a venit și liderul grupului senatorilor PSD, Șerban Nicolae, care le-a spus parlamentarilor USR să demisioneze, dacă sunt nemulțumiți de procedură.

„Mi-au tăiat microfonul în Plen, așa că am făcut LIVE să vă arăt ce se întamplă în ziua în care Justiția din România este pusă în buzunarul lui Dragnea și a hoților din PSD! Mai bine de 2.400 de oameni m-au urmărit, continui transmisiunea imediat ce se reia votul pe cele 800 de amendamente ale USR”, a scris Chichirău, într-o postare pe Facebook.

Totodată ea i-a îndemnat pe români să iasă în stradă, în semn de protest. 

„Dacă noi nu reuşim, în Parlament, pe procedură, fără violenţă, trebuie să ieşim în stradă să apărăm justiţia. Mor oameni în spitale, copiii sunt analfabeţi, justiţia este ultima redută şi o pierdem şi pe asta. Vedeţi ce se întâmplă aici. Trebuie să salvăm ultima fărâmă de democraţie.Diseară vom veni cu voi, în stradă, dacă nu putem să oprim lucrările. Am făcut tot ce am putut face, facem în continuare tot ce putem. Vă rog din inimă: Veniţi cu noi să apărăm justiţia din România!”, a argumentat Chichirău.

Unul dintre deputații USR, Ion Stelian, membru în Comisia specială privind Legile Justiției a adus cu o portavoce la tribuna de plen a Camerei, după ce deputatul PSD Gabriel Vlase, care prezidează ședința i-a tăiat acestuia microfonul. În timpul acesta, alți parlamentari USR scandează împotriva adoptării modificărilor la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
 

Format: 

Topic: