Publicat: 10 Noiembrie, 2013 - 00:27
Share

Topul evenimentelor săptămânii (04-10 noiembrie)

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:

1.Negocierile cu delegatia FMI: Taxe noi si cota veche
2.Consiliul National al PSD
3.BNR a redus din nou rata dobanzii de politica monetara
4.Falsul scandal al conturilor din Seychelles
5.Sarabanda coruptiei in justitie si politie

1.Negocierile cu delegatia FMI: Taxe noi si cota veche

Premierul Victor Ponta a prezentat, luni seară, rezultatele negocierilor care au avut loc între Guvern şi FMI.
Schimbările fiscale anunţate au stârnit imediat reacţii: petroliştii vorbesc de scumpiri fără precedent ale carburanţilor, iar companiile din energie - de o creştere a facturilor. Şi de aici, scumpiri ale produselor care au transportul inclus în preţ.

De la Banca Centrală, guvernatorul dă, însă, asigurări că nu va fi nicio avalanşă de scumpiri.
Petroliştii anunţă că suprataxarea combustibililor se va vedea la pompă, iar companiile din energie ne avertizează asupra unor facturi mai mari. Cei mai afectaţi vor fi cu şoferii, puşi să plătească cel puţin 37 de bani mai mult pentru un litru de benzină sau de motorină. Reprezentanţii guvernamentali consideră că jumătate din costurile suplimentare trebuie să fie suportate de companiile petroliere.Economiştii avertizează că nu doar carburanţii se scumpesc, ci şi produsele care au inclus în preţ costul transportului.În plus, recalcularea accizei în funcţie de inflaţie înseamnă şi o scumpire a băuturilor alcoolice, a tutunului, dar şi a electricităţii. Asta fără să mai punem la socoteală impozitul nou pe construcţiile speciale precum stâlpi de telegraf, sonde de ţiţei sau centrale hidroelectrice, care se va vedea tot în facturi.Cresterea fiscalităţii vine în acelaşi timp cu o majorare a salariilor şi a pensiilor, cu o mărire a salariului minim şi pe fondul unei economii mai stabile şi a unor investiţii mai mari anunţate de guvern pentru 2014.

2.Consiliul National al PSD
Social-democraţii s-au reunit vineri şi sâmbătă în Consiliul Naţional anual al partidului. Dacă vineri au avut loc dezbateri pe ateliere de specialitate, sâmbătă peste 4.200 de delegaţi ai PSD s-au reunit în plenul Consiliului Naţional pentru a li prezenta principalele obiective politice şi strategice ale anului 2014.

Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat Mircea Geoană, Adrian Năstase şi Victor Ponta. Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, nu a putut fi prezent la Consiliul Naţional al PSD din cauza unor probleme de sănătate, dar a avut un mesaj video pentru social-democraţi. "Dragi prieteni, am încredere în inteligenţa colectivă a celor care conduc PSD", a transmis Iliescu.

Conducerea PSD a anunţat liniile directoare ale partidului pentru anul 2014, printre care se numără şi subiecte importante din dezbaterea publică, precum descentralizarea ori măsurile economice aflate în pregătire. Preşedintele PSD Victor Ponta a anunţat şi susţinerea germanului Martin Schulz la preşedinţia Comisiei Europene.

Solidaritate în rândul partidului, dar şi faţă de populaţie, cooperare şi găsirea celor mai bune soluţii pentru rederesarea economică. Acestea sunt mesajele transmise de social-democraţi, reuniţi la Consiliul Naţional. Pentru anul viitor, cei din PSD şi-au propus câştigarea alegerilor europarlamentare şi a prezidenţialelor. Mobilizarea PSD pentru alegerile de anul viitor a primit un răspuns indirect de la liderul liberal Crin Antonescu. "Asta cu Antonescu preşedinte sper să nu fie nevoie, dar putem s-o facem şi singuri". Liberalii vorbesc în continuare despre longevitatea USL. Cu unele nuanţe când vine vorba despre candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale.

3.BNR a redus din nou rata dobanzii de politica monetara
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis marţi reducerea ratei dobânzii de politica monetară la nivelul de la 4,25% la 4,0%, începând cu data de 6 noiembrie 2013.
Totodată, conducerea BNR a menţinut nivelul rezervelor minime obligatorii la 15% la lei şi la 20% la euro. Decizia Băncii Naţionale a fost anticicpată de analişti, care consideră că dobânda de politica monetara ar putea scadea la 3,75% anul viitor.
BNR a tăiat în acest an rata dobanzii cheie în mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit în martie 2012. Reducerile ar urma sa se reflecte la nivelul costurile creditelor în moneda nationala.
Potrivit unui studiu Raiffeisen Bank, creditele acordate de băncile din România firmelor locale sunt cele mai scumpe imprumuturi în moneda nationala din intreaga regiune a Europei de Est. In schimb, in cazul creditelor pentru populaţie sunt practicate cele mai mici rate în moneda naţională.

4.Falsul scandal al conturilor din Seychelles
După ce a apărut informaţia că Traian Băsescu l-a dat in judecată pe Sorin Rosca Stănescu pentru declaratiile conform carora preşedintele ar fi luat mită ca sa promoveze proiectul Gold Corporation, senatorul a revenit, marţi, cu acuze şi mai dure la adresa şefului statului. Președintele Traian Băsescu a fost acuzat, de la tribuna Senatului, de Sorin Roșca Stănescu că ar deține conturi în bănci aflate în Seychelles. La numai o zi de la aceste acuze, senatorul liberal publică și dovezile care îl incriminează pe șeful statului. Astfel, SRS arată că, în 2004, Traian Băsescu a folosit în campania prezidențială bani negri proveniți de la o bancă din Cipru. Potrivit lui Stănescu, “în contul deschis la Bancpost București de către Alianța D.A., din partea căreia Băsescu candida la președinție, în zilele de 4, 12 și 19 noiembrie, prin cinci viramente, a fost transferată suma de 7 milioane USD…"

"Este un mincinos prost", spune şeful statului cu unul dintre extrase spre cameră: " Un fals tip SRS!" Acuzaţiile, spune Băsescu, fac parte dintr-un scenariu mult mai amplu, în care ar mai fi implicaţi Sorin Ovidiu Vîntu, Dan Voiculescu şi preşedintele Senatului Crin Antonescu.
Şeful statului susţine că documentele false prezentate de Sorin Roşca Stănescu provin de la firma cipriotă prin care Sorin Ovidiu Vîntu a spălat bani, faptă pentru care este urmărit penal. Mai mult, Traian Băsescu a afirmat că firma respectivă a virat sume de sute de mii de euro în contul lui Sorin Roşca.
De asemenea, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a comunicat Parchetului General că, după efectuările pe care le-a făcut, operațiunile menționate în mesajele swift nu sunt reale, respectiv nu au fost efectuate.
Pus să-şi susţină probele, Roșca Stănescu a recunoscut, vineri seară, la B1 TV, că a greșit atunci când l-a acuzat pe președintele Traian Băsescu de spălare de bani.

”Eu am făcut un gest de bună credință și am pornit de la prezumția că dacă din luna martie și până acum nimeni nu a spus că sunt false, nu sunt false. Ei bine, m-am înșelat. Dacă asta aduce prejudicii de imagine PNL, înțeleg să demisionez dacă mi se sugerează acest lucru”, a declarat Roșca Stănescu.

5.Sarabanda coruptiei in justitie si politie
Vaci, oi, miei şi curcani, sacoşe cu mâncare, asta cere un procuror pentru a soluţiona dosare. Cel puţin, asta a cerut Izabella Majeczki, procuror-şef al parchetului din Gheorghieni, unei familii de ciobani din judeţi pentru a-i scăpa de un dosar în care erau acuzaţi de infracţiuni cu violenţă.
Izabella Majeczki, în calitatea de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni, judeţul Harghita, a pretins şi a primit, prin intermediar, de la două persoane cercetate într-un dosar penal, ovine şi bovine (două vaci, trei oi şi doi miei), în valoare de aproximativ 10.000 lei, pentru ca, în schimb, să îşi exercite atribuţiile de prim-procuror, astfel încât persoanele cercetate să beneficieze de o soluţie favorabilă în dosarul penal în care erau cercetate pentru infracţiuni cu violenţă, informează Direcţia Naţională Anticorupţie. Apoi, pentru a ascunde infracţiunea de luare de mită, inculpata a instigat şi a ajutat o persoană să contrafacă, la data de 14 august 2013, în două exemplare, un înscris în care a consemnat, neconform adevărului, că a remis suma de 3.000 lei uneia dintre persoanele de la care primise anterior mita.

Vestea că prim-procuroarea a fost ridicată de procurorii DNA i-a surprins pe mulţi dintre cei care au avut de a face cu ea. Acuzată de infracţiuni de corupţie - luare de mită şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată - magistratul a fost, ani la rând, reclamată, chiar în Parlamentul României, că protejează "Mafia lemnului" şi că a scos de sub urmărire penală nume grele din judeţ, precum actualul ministru al Apărării, Mircea Duşa, fost prefect al Harghitei.

Corupţie găsim şi la vârful Poliţiei din Bihor, une comisarul-şef a fost arestat pentru camată. Ioan Brândaş a fost arestat preventiv, fiind acuzat de luare de mită şi de protejarea activităţii infracţionale a unor firme, cărora le oferea împrumuturi şi le cerea camată.
Adjunctul Inspectoratului de Poliţie din Oradea, Ioan Brândaş, ar fi dat bani cu camătă mai multor interlopi din judeţ, pe care îi şi anunţa când au loc percheziţii. Procurorii DNA au decis să îl reţină după ce au percheziţionat atât biroul cât şi locuinţa poliţistului. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Oradea îl cercetează acum comisarul şef Ioan Brândaş pentru luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi favorizarea infractorului.