Publicat: 14 Aprilie, 2013 - 00:00
Share

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:

1.Nominalizarea noului ministru al Justiţiei
Premierul Victor Ponta l-a propus, joi, pe Robert Cazanciuc, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, în funcţia de ministru al Justiţiei. Surpriza a fost că preşedintele Traian Băsescu nu a avut nicio obiecţie şi a acceptat numirea sa.

Ponta a explicat că a făcut această alegere pentru echilibru în sistemul de Justiţie.

"M-am gândit la mai multe persoane. Am avut o singură decizie, cea referitoare la domnul Cazanciuc, care a acceptat. Practic, domnia sa renunţă la cariera de magistrat după 18 ani. El nu era diplomat de carieră, era magistrat de carieră şi practic era detaşat la MAE. Îi mulţumesc dl. Robert Marius Cazanciuc că a avut această alegere. M-am gândit la multe persoane, însă aceasta este propunerea pe care o propun preşedintelui Traian Băsescu. De dimineaţă l-am sunat pe preşedinte şi l-am informat, nu a avut niciun fel de obiecţie", a declarat premierul Victor Ponta joi, după şedinţa CSM.

Premierul Victor Ponta i-a ignorat, din nou, pe colegii din USL! Joi, premierul a spus că nu s-a consultat cu PNL cu privire la propunerea lui Robert Cazanciuc la Ministerul Justiției, subliniind că este doar decizia sa, pe care şi-o asumă.

"L-am propus pe domnul Cazanciuc. Nu am discutat cu colegii de la PNL. Este asumarea mea. Așa cum am dicutat cu PNL săptămâna trecută, am și anunțat că doresc să propun pe cineva care să aibă experiență în magistratură și în relații internaționale, și l-am propus pe Robert Cazanciuc. Sper și-mi doresc să corespundă acestor așteptări. Până la urmă e răspunderea mea. (...) Băsescu va semna decretul pentru Cazanciuc imediat ce se îndeplinesc procedurile, domnul Cazanciuc fiind magistrat întâi trebuia CSM –ul să ia act de demisie, să întocmească hotărârea CSM-ului, să se emită decretul de eliberare din funcție și după aceea se poate numi în funcție ", a afirmat șeful Executivului.

Primul-ministru a precizat că prioritatea zero a Ministerului Justiției este reluarea discuțiilor cu C.E. privind MCV, dar și normalizarea comunicării cu CSM și Ministerul Public.

 
2. Disputa din USL pe tema “taxei de solidaritate”
Divergenţele în USL par să nu se mai termine. “Taxei de solidaritate” este noul măr al discordie. ”Liberalii au fost iniţial de acord cu impozitarea salariilor bugetarilor de peste 4.000 de lei, ideea fiind prezentată şi celor de la FMI, dar cum aceştia s-au răzgândit între timp, trebuie căutată o soluţie privind cele 110 milioane de lei necesare pentru pensiile militarilor”, a spus premierul Victor Ponta.

Primul ministru a fost întrebat dacă ideea impozitării salariilor mai mari de 1.000 de euro ale bugetarilor a fost abandonată sau o va pune în aplicare, context în care el a replicat că aceasta a fost convenită în cadrul USL în ianuarie.
 
"A fost o idee absolut convenită în cadrul USL în luna ianuarie. Am prezentat-o celor de la FMI ca o măsură de obţinere a unor venituri exact în contextul în care căutăm venituri pentru pensionarii militari, cei 15.000, şi cei de la FMI au zis bun şi le daţi banii, influenţa anuală este undeva la 100 - 110 milioane de lei, de unde îi obţineţi? Având acord în cadrul USL am zis că îi obţinem din această taxă tot de la bugetarii care au salarii foarte mari. Acum, dacă nu mai sunt de acord liberalii, trebuie să căutăm în altă parte cele 110 milioane pentru a-i da la militari aşa cum am promis", a declarat Ponta.
 
Premierul a punctat că acceptul, în luna ianuarie, în cadrul USL privind impozitarea salariilor mai mari de 4.000 de lei a fost foarte ferm. El a susţinut că opoziţia fermă, din această lună, a PNL referitoare la acest lucru a fost o decizie politică.
 
"Este decizia lor. Înţeleg punctul de vedere al liberalilor şi o să discutăm în continuare să vedem dacă nu de aici, unde găsim cei 100 - 110 milioane de lei pentru a-i da la pensionarii militari", a spus Ponta.
 
Întrebat dacă renunţă la această idee şi va propune alta, premierul a spus: "Nu, aştept să-mi propună ministrul de Finanţe, că eu nu sunt ministru de Finanţe. (...) Nu este vorba de liberal, dl Chiţoiu nu este ministru liberal sau social-democrat, dl Chiţoiu este ministru de Finanţe şi când aveam o sursă de venit pentru un obiectiv clar, dacă acea sursă de venit nu se mai realizează, trebuie găsită o altă sursă de venit. Este, până la urmă, ca în bugetul fiecărui om (...). Dacă m-am bazat că o să iau o sută de milioane de lei de acolo ca să îi dau la pensionarii militari şi nu îi mai iau, trebuie să îi găsesc în altă parte sau nu le mai dau, dar nu cred că aceasta este o soluţie", a arătat Ponta.

Taxa de solidaritate este neconstituţională, a opinat co-preşedintele Uniunii Social Liberale, Crin Antonescu. Liderul PNL a susţinut că taxa propusă de premierul Victor Ponta încalcă angajamentele electorale şi nici nu rezolvă problema bugetară. Invitat la B1 TV, Crin Antonescu a spus că se teme şi de excepţiile care ar urma, precizând că taxa nu ar trebui aplicată magistraţilor, de exemplu.

„Nu putem să acceptăm o asemenea formulă pentru că ea, pe de-o parte, încalcă angajamentele electorale, iar pe de altă parte nu rezolvă problema bugetară. Nouă ne e teamă mai mult decât de această taxă, care este discutabilă, că vor urma excepţiile. Nu cred că ar fi aplicată magistraţilor sau altor categorii plătite mai bine”, a spus liderul Partidului Naţional Liberal.


3.Aniversarea a 120 ani de social-democraţie în România de către Clubul de la Bucureşti
La Casa Artelor din Sectorul 3 (singura locaţie disponibilă pentru găzduirea reuniunii) a avut loc, sub egida Clubului de la Bucureşti şi a PSD Sector 3, omagierea a 120 de ani de social-democraţie în România.

Fundaţia lui Ion Iliescu a invitat trei istorici şi un politician - C. Agrigoroaie, Adrian Niculescu, Constantin Buchet şi Ionuţ Vulpescu - să evoce tradiţia social-democraţiei începută în 1893 prin crearea partidului cu acelaşi nume şi continuată până în zilele noastre de partidul fondat de fostul preşedinte. Asistenţa, compusă din membri ai clubului şi colaboratori ai lui Ion Iliescu - între care Răzvan Theodorescu, Florin Georgescu, Gelu Voican Voiculescu, Gabriel Naghi, Dumitru Honciu, Florin Rotaru - se pregătea de plecare când şi-a făcut apariţia, surprinzător, chiar preşedintele Victor Ponta,  întârziat datorită unei şedinţe a Alianţei care a durat mai mult decât estimase. Acesta a mulţumit pentru invitaţie , cerând permisiunea ca apropiatul Congres al PSD să se desfăşoare sub sloganul "120 ani de social-democraţie în România". Răspunzând apelului făcut de Ion Iliescu ca partidul să se "debirocratizeze", printr-o mai pronunţată aplecare a liderilor săi spre creşterea nivelului analizei şi dezbaterii doctrinare, Ponta a ţinut să sublinieze faptul că  pentru prima dată din 2001 "suntem cu toţii în aceeaşi tabără", iar preocuparea principală trebuie să se concentreze spre noul proiect al social-democraţiei în contextul actualei alianţe politice. "Unii cred că singurul nostru program politic trebuie să fie "Jos Băsescu!". Avem nevoie de un nou proiect, pentru o Românie fără Băsescu".

A fost surprinzătoare pentru cei prezenţi absenţa mai tuturor liderilor actuali la o manifestare care le era dedicată. De vină a fost, probabil, chiar premierul, care nu şi-a mediatizat participarea.

 

4. Ponta şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PSD
Liderul PSD Victor Ponta a anunțat, joi, că va candida la preşedinţia partidului la Congresul din 19-20 aprilie. Ponta a propus ca următorul Congres de alegeri să aibă loc în 2016, înainte de alegeri.

 "În ce mă priveşte, nu veau să spun sau să dau dovadă de prea multă încredere, voi candida la funcţia de preşedinte şi mă aştept, aşa cum am văzut şi azi, ca după perioada de victorii electorale, colegii mei să fie alături de mine", a spus Ponta.

Președintele PSD a propus membrilor partidului în ședința CExN, ca următorul Congres să aibă loc în 2016 astfel încât pentru alegerile din 2016 fie să aibă legitimitatea dată de Congresul de atunci, fie partidul să fie condus de un alt lider.

"Pe mine nu mă interesează să mă perpetuez la conducere şi să piardă partidul cu mine, eu vreau să câştige partidul cu mine", a mai spus Ponta.

Acesta a precizat că nu a propus organizarea unui Congres după alegerile prezidențiale din 2014 penru că nu va candida la prezidențiale, PSD susținând candiatul USL.

 

5. Angajaţii Oltchim au primit o parte din bani
Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit vineri suma de 10,9 milioane de lei, care reprezintă salariul pe luna martie, dar şi lichidarea pe decembrie.

Banii provin de la AJOFM Vâlcea din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.
Inginerul Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim Râmnicu Vâlcea, a spus că oamenii nu au fost liniştiţi de acordarea salariilor restante şi spun că "problemele Oltchim rămân în continuare grave şi trebuie rezolvate urgent".

Diculoiu specificat că se vor acorda şi salariile pe luna aprilie, în jurul datei de 12 mai.

"Să nu creadă însă nimeni faptul că acum salariaţii sunt mulţumiţi şi că s-a aşternut liniştea socială şi totul este perfect. Iar oamenii mi-au transmis astăzi că acordarea unei părţi din restanţele salariale nu i-a liniştit şi spun că problemele Oltchim rămân în continuare grave şi trebuie rezolvate urgent", a mai declarat Mihai Diculoiu.