13 Aug 2016 - 23:13

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână. 

1. Funeraliile supralicitate mediatic ale reginei ANA
2. Primele medalii, dar si primele scandaluri la Rio 2016
3. Diversiunea Sky News
4. Prima rectificare bugetara "apolitică"
5. Eurostat: Romania a înregistrat cea mai mare creştere economice în trimestrul 2

1. Funeraliile supralicitate mediatic ale reginei ANA
"Veritabilul delir oficial şi oficios care a însoţit, timp de o săptămână, evenimentele legate de decesul soţiei fostului rege al României nu are corespondent în istoria recentă. Poate doar la moartea lui Gheorghiu Dej, singurul care în ultimele cinci decenii nu a sfârşit în mod violent, să se mai fi întâmplat ceva asemănător. Începând cu declararea zilei de doliu naţional fără nici un alt temei decât sentimentele unui premier de republică, pentru o persoană respectabilă, dar fără nici un rol în viaţa publică a României - practic, o necunoscută majorităţii populaţiei cu ceva educaţie - şi până la atitudinea respectuos servilă a oficialităţilor pentru care omagiile deveneau o chestiune de bon ton, totul a fost drapat într-un ambalaj media suprasaturat, din care nu mai înţelegeai despre ce este vorba: moartea unei persoane sau un omagiu total adus instituţiei monarhice?
Festivităţile publice supralicitate au împietat serios asupra desfăşurării activităţilor curente - doliul ţinând, practic, o săptămână, nu o zi - creând o sursă de dificultăţi pentru majoritatea populaţiei din care doar o mică parte împărtăşeşte opţiunile semi-oficiale. În această mentalitate totalitară, poate că şi competiţiile de la Olimpiadă în care erau angajaţi sportivii români ar fi trebuit suspendate pentru a respecta doliul." (Punctul pe Y, semnat de Octavian Andronic)

2. Primele medalii, dar si primele scandaluri la Rio 2016
Chiar în debutul Olimpiadei, sportivii români s-au plâns că echipamentele care li s-au dat sunt de proastă calitate, se rup ușor și nu rezistă la spălare, în vreme ce etichetele indică faptul că ar fi contrafăcute. Marca de pe echipamente este cea a companiei italiene Kappa. Însă s-a dezvăluit că acestea au fost furnizate lotului olimpic de la Rio prin intermediul firmei Pax Creative Sports SRL, valoarea contractului fiind de 130.000 euro. 
Purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, a precizat că există suspiciuni că echipamentul cu care sportivii români au plecat la Rio a fost contrafăcut. 
„Astăzi polițiștii au efectuat trei percheziții în București și Ilfov. Activățile s-au desfășurat la sediul social și punctul de lucru ale  unei societăți comerciale bănuită de comerț cu articole sportive contrafăcute. Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că societatea ar fi încheiat și derulat activități contractuale cu autorități contractante în domeniul sportului și ar fi livrat aceste articole sportive contrafăcute. Cercetările sunt efectuate sub parchetul de pe lângă judecătoria Sectorului 1 până în acest moment, colegii au indisponibilizat mai multe bunuri pe care l-au depistat și au ridicat mostre pentru a stabili dacă aceste produse sunt sau nu contrafăcute”, a spus purtătorul de cuvânt al IGPR. 
Polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice a Poliției Române au ridicat documente de la Comitetul Olimpic Român și au facut percheziții la sediul firma care a livrat echipamentele sportivilor români de la Jocurile Olimpice de la Rio.

Într-un comunicat IGPR, se arată că, din primele cercetări, a rezultat că firma în cauză ar fi încheiat şi derulat relaţii contractuale cu autorităţi contractante din domeniul activităţilor sportive, furnizând echipamente sportive susceptibile a fi contrafăcute.

E vorba despre tricouri, șepci, încălțăminte sport, genți de voiaj și rucsacuri. „Produsele trebuie să aibă o cromatică uni sau în combinații de culori, cu condiția asortării acestora astfel încât să creeze o imagine estetică reprezentativă, unitară”, se arată în contractul de atribuire 170351/22.06.2016.

Contract în valoare de 571.032 lei, aproximativ 130.000 euro. Cantitatea, între 148 și 168 de seturi. Adică în jur de 800 de euro pe set. Suma nu pare mare și poate că aici e una dintre probleme.

3. Diversiunea Sky News
"Factura Sky News se decontează la SRI? Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie, a lansat ipoteza unui scenariu. Conform căruia escrocheria pusă la cale de Sky News are un obiectiv geostrategic. Este o ipoteză ce poate fi luată în calcul. Cu atât mai mult cu cât ea nu vine din partea unui analist. Ci a reprezentantului oficial al României în Regatul Unit al Marii Britanii. Numai că o asemenea ipoteză, fie ea și de lucru, introduce în ecuație și serviciile secrete. SRI și SIE. Au jucat acestea un rol? Îl joacă în continuare? Și dacă da, care e? Dovezile prezentate, într-un timp record, de Daniel Horodniceanu, șeful antimafiei românești, sunt zdrobitoare. Este în afara oricărei îndoieli că unul dintre cei mai apreciați jurnaliști de la Sky News, un canal de știri cu o audiență uriașă, Stuart Ramsay, a fabricat pur și simplu un caz jurnalistic. Care pune la zid România. Pentru zeci de milioane de telespectatori din lumea întreagă, România, dintr-un stat aflat în prima linie în lupta antiteroristă, devine, prin intermediul unei presupuse rețele de răufăcători, furnizor de arme letale pentru teroriști. Un stat UE și NATO în care se negociza, la vedere, arme destinate teatrelor de război. Prejudiciul este imens. Și oricât de mult s-ar da peste cap televiziunile din această țară sau presa scrisă ori electronică, răul făcut nu mai poate fi reparat. Excepționala prestație a șefului antimafia, Daniel Horodniceanu, se oprește la demantelarea unui caz, la finalizarea unei anchete care, în cel mai bun caz, va viza, printr-o comisie rogatorie, anunțată de altfel, și echipa Sky News. Dar degeaba sunt corect informați românii despre această oribilă mistificare, atâta timp cât zeci de milioane de telespectatori din lumea întreagă, în absența unei dezmințiri Sky News, rămân cu convingerea că acest trafic de arme s-a petrecut în realitate." (Sorin Roşca Stănescu)

4. Prima rectificare bugetara "apolitică"
Guvernul a aprobat miercuri prima rectificare a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2016, a anunţat premierul Dacian Cioloş. 
"Am aprobat prima rectificare bugetară din acest an. Încă de la începutul mandatului ne-am asumat o gestionare a bugetului care să asigure menţinerea deficitului bugetar în limitele de sub 3%. Chiar dacă par cifre tehnice, acest deficit este important pentru a menţine credibilitatea în capacitatea guvernului şi a statului de a gestiona bugetul şi în consecinţă de a asigura stabilitate în dezvoltarea economică şi în evoluţia economică a ţării (...). Este o rectificare pozitivă, în ciuda bugetului strâns pe care l-am elaborat la sfârşitul anului trecut", a afirmat Cioloş la Palatul Victoria. 
Premierul a adăugat că veniturile bugetare "au fost până pe primul semestru mai mari decât cele prevăzute cu o sumă de peste 3 miliarde de lei, care se regăseşte în plus în alocarea bugetară faţă de ceea ce a fost decis pentru 2016".

5. Eurostat: Romania a înregistrat cea mai mare creştere economice în trimestrul 2
Cu o creștere a PIB de 1,5% în trimestrul doi din 2016 comparativ cu precedentele trei luni, România a înregistrat cel mai mare avans economic dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, conform unei estimări publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică.
Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,3% în trimestrul doi din 2016, după un avans de 0,6% în precedentele trei luni, în timp ce Uniunea Europeană a înregistrat o expansiune de 0,4%, după un avans de 0,5% înregistrat în precedentele trei luni.
Cele mai mari creșteri din UE în perioada aprilie — iunie 2016 s-au înregistrat în România (1,5%), Ungaria (1,1%), Slovacia și Polonia (0,9%). Nu s-au înregistrat scăderi ale PIB-ului în UE dar trei state membre — Franța, Italia și Austria — au avut creștere zero.
De asemenea, în trimestrul doi din 2016 comparativ cu perioada similară din 2015, România a înregistrat cea mai mare creștere economică din UE, de 5,9%, urmată de Slovacia (3,7%) și Spania (3,2%). Singurul declin a fost raportat în Grecia (minus 0,7%).
Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a înregistrat în ritm anual o creștere de 1,6% în perioada aprilie — iunie 2016, în timp ce Uniunea Europeană a consemnat un avans de 1,8%.
Potrivit estimărilor semnal publicate vineri de Institutul Național de Statistică, Produsul intern brut a crescut cu 5,2%, pe serie brută, și cu 5% pe seria ajustată sezonier în semestrul I 2016 comparativ cu perioada similară a anului trecut, după ce, în trimestrul doi, avansul PIB a fost de 1,5% față de trimestrul 1 și de 6% față de trimestrul 2 din 2015.
Pe serie ajustată sezonier, creșterea PIB în T2 a fost de 5,9% față de T2 2015.
În primul trimestru al acestui an, PIB a crescut cu 4,3% față de primele trei luni ale anului trecut și cu 1,6% față de trimestrul anterior.
În previziunile economice de primăvară publicate la începutul lunii mai de Comisia Europeană, Executivul comunitar estimează că economia românească va înregistra o creștere de 4,2% în 2016, susținută de o cerere internă robustă, urmând ca în 2017 ritmul de creștere să încetinească la 3,7%.

Format: 

Topic: