13 Feb 2016 - 22:36

  
AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână. 

1. Tiganiada cu fonduri europene si victime colaterale

2. Visinescu - condamnat. Sistemul - basma curata!

3. Defaimarea lui Dragnea pe motive de "antidefaimare"

4. Restructurari de campanie in PSD

5. La tribunal monser Ponta si Isar in ring

 

1. Tiganiada cu fonduri europene si victime colaterale

Ceea ce miercuri dimineaţă părea o simplă anchetă a DNA privind doi parlamentari ce au legături cu Partida Romilor, Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, s-a transformat după amiază într-un adevărat cutremur la vârful instituţiilor statului. În acest dosar a fost pus sub acuzare chiar şeful ANAF, Gelu Diaconu, audiat la DNA.

După ce anunţase că nu-şi dă demisia, preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a fost demis joi de premierul Dacian Cioloş. 

Apoi, s/a cerut arestarea lui Mădălin Voicu. Deputatul PSD Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, fals în declaraţii, spălare a banilor, toate în formă continuată. 

Conform DNA, dosarul vizează nereguli în derularea proiectului „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi”, cu finanţare din fonduri europene, care s-a derulat în perioada 2010-2013. Din probele administrate a reieşit că grupul-ţintă al proiectului a fost „constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanţii” şi că „în momentul semnării contractului, deputatul Păun Nicolae a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donaţie organizaţiei Asociaţia Partida Romilor Pro Europa”.

De asemenea, din probe a rezultat că „majoritatea banilor destinaţi proiectului (77%) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor proiectului. Costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului ţintă format din 3.296 persoane„.

Astfel, „s-a creat un prejudiciu în suma totală de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene şi 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), având în vedere operaţiunile ilicite derulate de conducerea Asociaţiei Partida Romilor şi de către managementul proiectului”.

De asemenea, DNA a vizat şi proiectul cu finanţare europeană „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”, derulat în aceeaşi perioadă. „A rezultat ca unii dintre participanţi au urmat câteva ore de curs şi la final au primit un certificat de absolvire, precum şi sume de bani între 300 şi 600 de lei, în timp ce alte persoane, deşi s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani între 300 şi 600 de lei sau nu au primit deloc”, spune DNA. Neregulile în administrarea proiectului au dus la un prejudiciu de „14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European şi 1.538.529 lei din bugetul naţional)”.

2. Visinescu - condamnat. Sistemul - basma curata!

Condamnare istorica: Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a fost condamnat miercuri definitiv la 20 de ani de inchisoare cu executare, pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in legatura cu abuzurile exercitate asupra detinutilor incarcerati pe motive politice.

Este o condamnare istorica, fiind primul tortionar din inchisorile comuniste condamnat la puscarie, insa este si una mai mult simbolica, avand in vedere ca Visinescu are deja 90 de ani.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva.

O situatie inedita a aparut cand unul dintre judecatori, care a avut opinie separata, a venit in sala si a expus motivele pentru care el nu a fost de acord cu condamnarea lui Visinescu.

Acesta a explicat ca in mod normal tortionarul nu ar mai raspunde pentru faptele sale, pentru ca ar fi trebuit sa i se aplice legea mai favorabila si crimele de care este acuzat s-ar fi prescris in iulie 2012.

Acest punct de vedere le-a deranjat foarte mult pe rudele victimelor lui Visinescu.

Alexandru Visinescu a fost trimis in judecata pe 18 iunie 2014, de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind acuzat de savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in legatura cu abuzurile exercitate asupra detinutilor, fiind considerat vinovat direct pentru moartea a 12 oameni.

Procurorii sustin ca, in perioada 1956 - 1963, Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a savarsit actiuni si inactiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentate de detinutii incarcerati, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic.

3. Defaimarea lui Dragnea pe motive de "antidefaimare"

Controversata Lege a Defăimării iniţiată de preşedintele PSD Liviu Dragnea, a stârnit multe dezbateri aprinse.

Propunerea legislativa vine in completarea legislatiei comunitare in materie, fiind inspirata de «Conventia Cadru Europeana pentru Promovarea Tolerantei si Combaterea Intolerantei», propusa ca model pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, de catre Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii.

In cazul adoptarii prezentei propuneri legislative, Romania ar fi primul stat membru al Uniunii Europene care ar promova acest model pro-activ pentru asimilarea la nivelul societatii romanesti a principiilor si valorilor privind demnitatea umana si toleranta fata de diferente dintre grupurile sociale.

Insa, acest Consiliu European al Tolerantei si Reconcilierii este de fapt un ONG  international, creat in octombrie 2008 de Aleksander Kwasniewski, fost presedinte al Poloniei, si Moshe Kantor, Presedintele Congresului Evreiesc European" cu scopul de a promova toleranta.

Mai mult, acest "organism european" invocat de Dragnea pentru implementarea Legii Defăimării, care presupune amenzi de până la 100.000 de lei, nu există, lucru confirmat şi de Comisia Europeană, care a răspuns interpelării formulate de europarlamentarul Andrea Molzer, care a cerut explicaţii privind apartenenţa acestui Consiliu şi baza legală a Convenţiei menţionate.

5. La tribunal monser Ponta si Isar in ring

Fostul ministru delegat pentru mediul de afaceri Lucian Isar a declarat că fostul premier Victor Ponta va "trebuie să apară în faţa instanţei", deoarece îl va acţiona în justiţie, remarcând faptul că "oricum" fostul şef al Executivului "are deja experienţă cu instanţele".

"Am vorbit în spaţiul public, de mai multe ori, despre cazuri dureroase pentru domnia sa, OMV, Roşia Montană, Rompetrol şi altele. Probabil că se simte exclus din dezbaterea publică, iar prezenţa mea la DNA, în calitate de martor, la o plângere pe care am formulat-o, i-a oferit pretextul de a mai arunca nişte mizerii în spaţiul media. Sau a reacţionat, preventiv, panicat. Nu ştiu şi nici nu mă interesează resorturile minciunilor sale. Îl anunţ pe tânărul calomniator că va trebui să apară în faţa instanţei, deoarece îl voi acţiona în justiţie. Oricum are deja experienţă cu instanţele. Un drum în plus sau în minus la tribunal nici nu va conta pentru domnia sa", a declarat fostul ministru delegat Lucian Isar, care a fost membru al Cabinetului Ponta.

Fostul premier Victor Ponta susţine că fostul ministru delegat pentru mediul de afaceri Lucian Isar ar fi cerut avantaje personale de la un mare investitor american, potrivit informaţiilor pe care le-ar fi primit de la instituţiile specializate ale statului pe când conducea Executivul.

''Nu cunosc în mod evident motivele chemării de azi la DNA / pot însă să spun că în aproape 4 ani de Prim Ministru a fost o singură ocazie în care am primit direct informare de la instituţiile specializate ale statului despre o tentativă clară de corupţie din partea unui ministru - Lucian Isar (care a cerut avantaje personale de la un mare investitor american în schimbul sprijinului pentru implementarea unui proiect important în România)! Atunci i-am spus imediat şi lui Crin Antonescu de situaţie şi a înţeles - în cateva ore l-am înlocuit pe Isar cu Mihai Voicu / probabil că cei care m-au informat pe mine au sesizat şi DNA. Din păcate există şi astfel de oameni'', a scris fostul premier pe Facebook.

Format: 

Topic: