Publicat: 15 Septembrie, 2013 - 00:38
Share

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână:
1. Roşia Montană: Un dosar complicat
2. Adoptarea legii Maidanezilor
3. Alianţa scârţie: Antonescu şi Ponta, reproşuri pe bandă!
4. Peşti mari în plasa procurorilor: Videanu, Vosganian, Silaghi, Oltean
5. Octavian Morariu- în elita sportului mondial


1. Roşia Montană: Un dosar complicat
Subiectul Roşia Montană a explodat în politica românească după protestele faţă de exploatarea minieră, care au culminat cu marile manifestaţii de duminică, când în Bucureşti 10.000 de oameni au ieşit în stradă.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Roşia Montană dezbină USL şi încinge politica, îi obligă pe politicieni să dea înapoi sau să facă declaraţii contradictorii şi aduce la lumină o serie de amănunte necunoscute, şi dezavantajoase pentru statul român, din contractul pentru exploatarea minieră.

Dacă Parlamentul respinge proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană, Gabriel Resources Ltd. va da în judecată Guvernul României şi va cere despăgubiri de 4 miliarde de dolari. Afirmaţia a fost făcută de directorul executiv al companiei, Jonathan Henry, şi este citată de un cotidian din Toronto.

Factura de 4 miliarde dolari reprezintă peste 1.140 de dolari (860 euro) plătiţi de fiecare contribuabil român, dat fiind că sunt 4,38 milioane salariaţi în economie, plătitori de taxe.

Angajaţii RMGC au început la rândul lor să pună presiune pe umerii guvernanţilor.

Minerii blocaţi în subteran la Roşia Montană refuză să iasă la suprafaţă şi cer să vină acolo preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre situaţia economică a zonei şi despre proiectul minier. Oamenii sunt disperaţi deoarece le expiră contractele de munca la 1 octombrie şi, în lipsa unei decizii privind începerea proiectului minier, se aşteapta să îşi piardă slujbele.

2. Adoptarea legii Maidanezilor

Deputaţii au adoptat, marţi, cu 266 de voturi "pentru", 23 "împotrivă" şi 20 de abţineri legea care permite eutanasierea maidanezilor. Prezenţi la votul din parlament, reprezentanţii ONG-urilor au strigat din balcoane către deputaţi "Ucigaşilor!".

Potrivit actului normativ, soluţia finală poate fi aplicată câinilor care au fost capturaţi şi duşi în adăposturi, iar în termen de 14 zile nu au fost nici revendicaţi, nici eutanasiaţi. Mai mult, autorităţile locale pot decide, în funcţie de numărul de locuri din adăposturi şi de bugetul prevăzut pentru această problemă, dacă vor ţine câinii o perioadă mai îndelungată în padocuri sau vor recurge la eutanasiere după cele 14 zile lucrătoare.

Au sau n-au câini acasă, parlamentarii susţin varianta eutanasierii maidanezilor neadoptaţi.

PSD: Nu putem pune viaţa unui câine înaintea vieţii unui om

"Sunt pro eutanasiere în condiţiile legii, dacă un câine nu se adoptă în 7 zile. Nu va fi un genocid dacă nu se adoptă câinii, dar nu putem pune viaţa unui câine înaintea vieţii unui om", a spus deputatul PSD Bogdan Diaconu.

PDL vrea eutanasiere etapizată

Eutanasierea câinilor fără stăpân este şi varianta PDL-ului, promovată de liderul deputaţilor, Mircea Toader. Chiar şi aşa, Toader vede o eutanasiere etapizată, după ce câinele a "bifat" mai multe criterii.

"În primul rând trebuie adunaţi toţi câinii, în funcţie de spaţiul din padocuri, doctorul să-i inspecteze, să facă selecţie celor bolnavi pe care direct îi eutanasiază, restul sunt puşi spre adopţie timp de zece zile. După acest termen, care e adoptat i se face un dosar special, este castrat, este microcipat, după care să-l ţină închis în casă. Dacă în termenul de zece zile nu a venit nimeni să-l recunoască sau să-l adopte, atunci asta este soluţia, cu părere de rău, se eutanasiază", a precizat Toader.

PNL vrea eutanasiere fără sălbăticie

Nici din partea liberalilor câinii nu au nicio şansă, liderul senatorilor PNL Puiu Haşotti considerând că, deşi eutanasierea este răspunsul la problema cu care se confruntă România, aceasta trebuie făcută după anumite standarde.

UDMR, pro eutanasiere

Poziţia UDMR-ului nu este diferită de cea a celorlalte partide, însă deputaţii maghiari pun accent pe aspectul legislativ, spunând că legea în vigoare trebuia să se aplice şi până acum.

Singura voce din dezbaterile comisiei care s-a pronunţat împotriva eutanasierii a fost deputatul Varujan Pambuccian. Deşi nu face parte din nicio comisie decizională, el aflându-se la dezbateri în locul unui coleg, Pambuccian militează împotriva eutanasierii, spunând răspicat că nu aceasta este rezolvarea.


3. Alianţa scârţie: Antonescu şi Ponta, reproşuri pe bandă!

Proiectul Roșia Montană dezbină USL, miza fiind cine atrage voturile celor care nu sunt de acord cu acesta. Președintele PNL, Crin Antonescu, a furat startul luni dimineață, după ce duminică peste 7000 de persoane au protestat în Bucureşti împotriva proiectului minier, anunțând că nu susține proiectul aprobat de Guvernul USL și trimis Parlamentului spre dezbatere. Sunt numeroase suspiciuni şi fisuri în acest proiect, iar lipsa avizului de mediu este un motiv categoric, a precizat liberalul.

La rândul lui, premierul Victor Ponta a ripostat prin intermediul propriilor parlamentari. Deranjaţi de decizia unilaterală a lui Crin Antonescu, parlamentarii PSD au refuzat să mai participe la şedinţa pentru constituirea unei comisii speciale pentru Roşia Montană.

Declaraţiile acide la adresa partenerului său de alianţă continuă, Antonescu declarând că Ponta "face un joc parşivel" în cazul proiectului Roşia Montană. Liderul liberal susţine că premierul trebuie să îşi asume proiectul, odată ce a fost trimis de guvern către Parlament.

Mai mult, Antonescu îl acuză pe Ponta că pune promisiunea faţă de soţie mai presus decât interesul naţional şi nu îşi asumă proiectul, chiar dacă Guvernul a trimis documentele către Parlament.

"Nu m-aţi auzit în trei ani de zile criticându-l pe domnul Antonescu”, a fost reacţia lui Ponta la acuzaţiile colegului său de alianţă, subliniind că este nevoie de normalitate în decizii atât de importante cum este cea privind Roşia Montană.

Însă, social-democraţii ameninţă că nu-l vor mai susţine pe Crin Antonescu la prezidenţiale, dacă va continua declaraţiile războinice la adresa Guvernului şi a premierului. Liderii din teritoriu, mai ales, îl avertizează că nu se vor mai implica în campania electorală. Însă, liderul PNL nu pare însă deloc speriat că ar putea pierde susţinerea social-democraţilor.

4. Peşti mari în plasa procurorilor: Videanu, Vosganian, Silaghi, Oltean

Procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale faţă de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, în dosarul în care este acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale, dosar în care este implicat şi actualul ministru al Economiei,Varujan Vosganian, fiind acuzat de aceleaşi infracţiuni.

Aşadar, Videanu şi Vosganian sunt acuzati de complot si subminarea economiei nationale, fapte comise în perioadele în care aceştia au avut, pe rând, calitatea de ministru al Economiei. Aceştia ar fi adus Romgaz un prejudiciu total de 130 de milioane de dolari prin favorizarea societăţii Interagro, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae.

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale luni, iar Videanu a mers joi la sediul DIICOT, pentru a-i fi aduse la cunostinta acuzaţiile. La ieŞirea din sediu, fostul ministru al Economiei a precizat ca are toate documentele care îi demonstreaza nevinovaţia.

La rândul său, Ovidiu Silaghi este acuzat de fapte de corupţie din perioada în care a fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta 1. Mai exact, Silaghi a fost acuzat ca i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa.

În plus, fostul ministru ar fi primit de la Iordache 200.000 de euro pentru a-şi exercita influenta asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.

În vizorul procuorilor îl găsim şi pe Ioan Oltean. Oltean este urmărit penal pe motiv că ar fi intervenit la conducerea CJ Bistriţa-Năsăud şi la înalţi demnitari din ministerele Mediului, Dezvoltării şi Economiei pentru ca anumite firme să câştige licitaţii sau pentru ca primării conduse de edili PDL să primească fonduri publice pentru proiecte.

5. Octavian Morariu- în elita sportului mondial

După 15 ani, avem iar un român în Comitetul Internaţional Olimpic. Octavian Morariu a devenit, marţi, membru al forului olimpic internaţional. Fostul rugbist în vârstă de 52 de ani a fost ales cu 73 de voturi în cadrul Congresului desfăşurat la Buenos Aires (Argentina), alte 14 voturi fiind împotrivă.

Preşedintele Comitetului Olimpic Sportiv Român (COSR) este al patrulea român care deţine această funcţie în cadrul forului olimpic mondial. Primul a fost prinţul George Ghe. Bibescu, între 1899 şi 1901, a urmat George A. Plagino (1909- 1947), iar lista fusese, până acum, încheiată de Alexandru Şiperco (1955-1998).

În ultimii 15 ani, au mai încercat să devină membri ai CIO atât Ion Ţiriac, în 2000, cât şi Nadia Comăneci, în 2004. Fără succes, însă.

În februarie 2013, Octavian Morariu a primit un nou mandat de preşedinte al COSR, în fruntea căruia se află din 2004. Pe lângă funcţia de preşedinte al COSR şi de membru al CIO, Octavian Morariu a fost ales în vara acestui an ca preşedinte al Federaţiei Europene de Rugby (FIRA-AER).