AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână. 

1. Criza guvernamentală - conflictul Dragnea-Tudose

2. Remanierea

3. Adunarea parlamentară NATO la Bucuresti

4. Schimbare apolitică la Curtea de Conturi

5. La Craiova a început producția unui nou model Ford

1. Criza guvernamentală - conflictul Dragnea-Tudose

Criza din PSD a fost provocata in urma deciziei lui Mihai Tudose, seful Executivului, de a refuza sa sesizeze CCR in ce priveste un conflict de natura constitutionala intre Guvern si DNA in cazul Dosarului Belina.

Conform unor surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, sondajul Avangarde al sociologului Marius Pieleanu, prezentat intr-o emisiune la Antena 3, a fost comandat chiar de catre presedintele PSD. Domnul Pieleanu s-a referit in cadrul emisiunii exclusiv la faptul ca Guvernul Tudose si-a pierdut popularitatea, sustinand, in schimb, ca social-democratii si-au pastrat sustinerea a mai mult de 40% dintre alegatori.

Sunt tot mai multe semne ca seful PSD a pornit al doilea razboi impotriva propriului Executiv, dupa victoria la limita asupra lui Sorin Grindeanu.

Dupa refuzul lui Tudose de a-si da demisia si refuzul lui Tariceanu de a rezolva problema cu Belina, Liviu Dragnea se afla intr-o situatie delicata, fiind obligat sa se eschiveze in fata jurnalistilor, sustinand ca "am vorbit cu domnul Tariceanu astazi, pentru ca am auzit ca au aparut tensiuni, un conflict. Ca sa fie un conflict, trebuie sa fie doi actori. Nu e niciun conflict. Vorbim de niste zvonuri plecate de la un sondaj si de la niste comentarii pe un sondaj", a spus acesta.

Liderul PSD se afla intr-o pozitie dificila. Alianta cu ALDE scartaie si nimeni nu poate sti in ce directie vireaza Tariceanu. O plecare a lui spre o alianta cu UDMR, PNL, USR va avea ca efect izolarea social-democratilor in Parlament si posibilitatea crearii unei noi coalitii de guvernare.

Dar aceasta ar fi o strategie proasta pentru formatiunile din Opozitie. Ar trebui sa puna ordine in haosul creat de PSD si sa riste relatia cu propriii alegatori.

Mai exista si posibilitatea desprinderii ALDE, iar PSD sa ramana la guvernare fara a mai avea o majoritate. Aceasta situatie, in opinia mea, e cea mai probabila.

S-ar obtine izolarea lui Dragnea atat in Parlament, cat si in Guvern. Sevil Shhaideh si Rovana Plumb vor pleca din Executiv, iar Tudose va ramane premier peste "tehnocratii" numiti de aceasta data de catre PSD si sustinuti punctual din forul legislativ.

Liviu Dragnea se afla intr-o mare pierdere de autoritate in interiorul PSD si are tot mai putine solutii de a se mentine la carma. Acuzatiile de coruptie, protestele, esecul guvernarii in ce priveste legea salarizarii, scumpirea carburantilor, scumpirea gazelor si a energiei electrice in prag de iarna, in opinia mea, au avut efectul unei serii de lovituri care a subrezit la maximum puterea lui Liviu Dragnea, un lider autoritar care a ajuns pe marginea prapastiei.

2. Remanierea

Trei miniștri demisionari în urma Comitetului Executiv al PSD! După o ședință de circa opt ore, social-democrații au acceptat ca Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc să demisioneze, după ce anterior au respins demisiile. Pentru doi dintre aceştia, vizaţi de anchete ale DNA, liderii social-democraţi şi-au anunţat susţinerea acum două săptămâni, când au decis că vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, nu trebuie să demisioneze din Guvern.

Sevil Shhaideh: „Mulţumesc tuturor membrilor CEx pentru susţinere. Mi-am păstrat decizia pe care am luat-o de ieri, mi-am prezentat demisia şi mi-am susţinut-o”.

Rovana Plumb: „Sunt un om de partid, mi-am prezentat poziţia am spus clar că am luat o decizie nu la cald, am cumpănit şi pentru că sunt un om bun de partid şi pentru că acest partid a câştigat încrederea a milioane de oameni prin programul prezentat, acest program trebuie pus în aplicare în continuarea. Nu am renunţat la demisie, e un act unilateral, nu mă joc, sunt fermă când iau o decizie.

Vreau să îi rog pe cei de bună credinţă să înţeleagă gestul nostru. Până la urmă, demnitatea este ceea ce ne rămâne. Niciodată de când sunt în PSD nu am discutat despre problemele partidului, pentru că în orice organizaţie sunt probleme, mereu am vorbit în partid în forurile statutare, nu am acuzat pe nimeni

În politică nu există supărări, în politică trebuie să îţi vezi de drumul tău."

Răsturnare de situație: toate demisiile au fost acceptate de Comitetul Executiv al PSD. Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc vor părăsi Guvernul. 

„Am luat decizia, mi-am menținut-o și în CEx. Mulțumesc colegilor, e decizia vrută de mine. E decizia luată de mine si altceva nu mai comentez”, a spus Răzvan Cuc.

Liviu Dragnea le-a prezentat colegilor săi din partid situaţia dificilă în care se află PSD în acest moment.

El a vorbit despre vina proprie în existenţa acestei crize: „Am ajuns într-o situaţie tensionată, din cauza mai multor oameni, dar şi din vina mea”.

Mai mult, liderul PSD a punctat faptul că el nu mai vrea să fie pus în postura de a ajunge la mâna şefului statului pentru numirea noului premier. „Eu a treia oară la Iohannis nu mă mai duc (...) Vă ştiu pe fiecare dintre voi şi riscăm să ajungem într-o situaţie în care să ne omorâm prin implozie. Trebuie să încetăm“, a completat Dragnea.

3. Adunarea parlamentară NATO la Bucuresti

Adunarea Parlamentară a NATO a reunit la București peste 50 de delegații naționale, secretarul general al Organizației Tratatului Nord-Atlantic, Jens Stoltenberg, a fost prezent la sesiunea plenară de luni, alături de președintele Klaus Iohannis și de președinții celor două Camere ale Parlamentului - Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea.

Adunarea, aflată la a 63-a sesiune anuală, s-a desfășurat la Palatul Parlamentului. La eveniment participă peste 50 de delegații parlamentare naționale ale statelor membre și statelor cu statut de asociat, de partener regional și mediteranean asociat și de observator, precum și invitați din România și din străinătate.

Cele cinci comisii de specialitate — Comisia politică, Comisia pentru apărare și securitate, Comisia pentru știință și tehnologie, Comisia pentru dimensiunea civilă a securității și Comisia pentru economie și securitate — au dezbatut o serie de rapoarte pe teme de securitate și apărare.

Printre subiectele abordate se numără sprijinirea operațiunilor NATO în Afganistan, cooperarea mai strânsă NATO — UE, stabilitatea și securitatea din zona Mării Negre, riscurile instabilității în Asia de Est, criza umanitară din Siria și Irak.

"Fondurile necesare organizării sesiunii anuale AP NATO, din România, au fost asigurate printr-o Hotărâre de Guvern, cheltuielile au fost împărțite între Senat și Camera Deputaților, conform unui protocol. S-au achiziționat pentru acest eveniment sistemul audio-video din sala plenară, sistemul de traducere din cadrul sălilor de conferință de presă, sistemul de iluminat din sala plenară, autoturismele pentru protocol și pentru delegații, logistica IT pentru sălile în care se vor desfășura cele mai importante lucrări ale AP NATO. Cheltuielile totale sunt de 10.898.000 de lei", a declarat secretarul general al Camerei Deputaților, Silvia Mihalcea, joi, la Palatul Parlamentului.

Adunarea Parlamentară a NATO reprezintă un important forum pentru dialogul parlamentar internațional. Sesiunile anuale ale Adunării Parlamentare NATO sunt cele mai importante evenimente din activitatea organizației și sunt găzduite, prin rotație, de statele membre și asociate. România a mai găzduit reuniuni ale Adunării Parlamentare NATO în anii 1997 și 2011.

4. Schimbare apolitică la Curtea de Conturi

Mihai Busuioc a fost validat, marți, în funcția de președinte al Curții de Conturi în locul lui Nicolae Văcăroiu. Comisiile reunite de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului au validat candidatura sa cu 18 voturi „pentru”, 10 „împotrivă” și o abținere.    
 
Aceleași comisii l-au votat și pe Dan Lucian Vlădescu în funcția de președinte al Autorității de Audit, cu 19 voturi „pentru", 9 „împotrivă" și o abținere.

De asemenea, Nicu Marcu a fost votat vicepreședinte al Curții de Conturi, iar Florin Tunaru ca vicepreședinte al Autorității de Audit.

Mihai Busuioc a declarat la audieri că în cadrul Curții de Conturi ar trebui să fie înființată o direcție care să aibă rolul de a îndruma autoritățile publice.

"Acest rol de îndrumare a existat și înainte, prin anii '90, în activitatea Curții. Odată cu modificarea Legii Curții de Conturi, când activitatea jurisdicțională a trecut la instanțele judecătorești, acest rol a fost pierdut. Este o fugă de responsabilitate a funcționarilor, a auditorilor de la Curtea de Conturi. Cred că este timpul să ne întoarcem spre această activitate și absolut toate instituțiile din România ar trebui să se deschidă și să existe o direcție de îndrumare, nu de consultanță, pentru că legea interzice consultanța", a explicat Busuioc.

5. La Craiova a început producția unui nou model Ford

Fabrica Ford din Craiova a lansat, joi, producția noului SUV EcoSport pentru piața din Europa pentru a acoperi, potrivit companiei, cererea în creștere a clienților acestui segment.

Reprezentanții Ford Europa au afirmat, joi, că pentru producția noului model compania a investit la Craiova circa 200 de milioane de euro și urmează să angajeze încă 1.700 persoane, astfel că la finalul anului fabrica din județul Dolj va avea 3.900 de salariați.

"EcoSport este un nou exemplu al modului în care Ford își construiește operațiunile pe baza avantajelor propriei game — implicit pe baza unor SUV-uri de clasă mondială. Odată cu creșterea cererilor pentru EcoSport și în general pentru SUV-urile din această categorie, este momentul oportun pentru a reloca producția în Europa pentru a ne ridica la nivelul cerințelor clienților noștri", a afirmat vicepreședintele grupului și președinte al Ford Motor Company Europa, Orientul Mijlociu și Africa, Steven Armstrong.

Fabrica din Craiova va fi singura unitate Ford unde se va produce modelul EcoSport pentru Europa (cu excepția Rusiei). În total, fabrica va livra SUV-ul Ford pe 56 de piețe de pe patru continente. Acestea includ piețe foarte diverse precum Marea Britanie, Noua Caledonie (Oceania), Turkmenistan (Asia Centrală) sau Africa de Sud. Alături de noul EcoSport, la Ford Craiova va continua producția motorului Ford 1.0 EcoBoost, singurul câștigător al titlului "Motorul Internațional al Anului" timp de patru ani consecutivi.

La lansarea producției EcoSport au participat președintele României, Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, alți reprezentanți ai administrației publice centrale și locale alături de aproape 4,000 de angajați Ford în momentul în care de pe linia de asamblare a fabricii din Craiova a ieșit primul exemplar EcoSport.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că prin lansarea noului model Ford, industria auto din România își creează o reputație tot mai puternică pe piața auto europeană. "Aceste performanțe trebuie consolidate în continuare, prin asemenea proiecte de investiții ambițioase, prin profesionalism și competitivitate. România are un potențial economic deosebit, fapt confirmat deja de Ford și de mulți alți investitori importanți. Îmi exprim speranța că modelul Ford EcoSport va deveni o nouă poveste de succes a companiei Ford și a industriei auto românești", a spus Iohannis.

Premierul Mihai Tudose a afirmat că lansarea noului model Ford EcoSport reprezintă "o nouă istorie" în compania Ford. "Am emoții, ca un iubitor de mașini, pentru ceea ce reprezintă Craiova pentru România, pentru ceea ce a făcut Ford pentru Craiova și pentru România. (...) Nu este puțin lucru ca o companie de asemenea anvergură (...) să fie în România. Este un element de mândrie și pentru noi și bănuiesc că și pentru domniile lor faptul că au găsit aici un mediu propice economic, social, uman, de toată factura pentru a face acest pas important — un nou model, o nouă istorie în compania Ford", a spus Mihai Tudose.

Potrivit datelor companiei, vânzările de SUV-uri pe cele 20 de piețe tradiționale europene importante pentru Ford au crescut anul trecut cu 27% și au adunat un sfert din totalul înmatriculărilor de autoturisme. SUV-urile Ford au crescut în vânzări cu mai mult de 30% în 2016 și plusează cu o creștere de 27% în primele opt luni ale anului 2017.

"SUV-urile înseamnă, de asemenea, mai multe locuri de muncă. Până la finalul anului, Ford plusează cu 1700 de poziții noi la Ford Craiova, totalul atingând 3.900 de locuri de muncă în zona producției de vehicule și în cea de producție de motoare. Investiția totală pe care Ford a realizat-o în complexul de top de producție de la Craiova începând cu martie 2008, momentul preluării facilităților, depășește un miliard de euro", susțin reprezentanții Ford.

14 Oct 2017 - 23:59

Format: 

Topic: