Share

AMOS News a monitorizat cele mai importante evenimente înregistrate în această săptămână: 
1. Începerea urmăririi penale împotriva lui Ponta: din MARTOR, a devenit SUSPECT

Procurorii DNA au dispus, vineri, efectuarea urmăririi penale față de premierul Victor Ponta sub acuzațiile de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor. La data faptelor care i se impută, premierul era avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”.

Procurorul şef al DNA a sesizat, vineri, Camera Deputaţilor cerând avizarea urmăririi penale a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese, având în vedere că, în calitate de premier, l-a numit pe Dan Şova în funcţii de ministru, în condiţiile în care în trecut ar fi primit foloase din partea acestuia constând în sume de bani (în total aproximativ 250.000 lei) şi dreptul de folosinţă gratuită a unui autoturism.

"Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei şi 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 - iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA „Şova şi Asociaţii” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei", conform DNA.

 

2. Iohannis e pentru prima dată prompt: cere demisia premierului pe care nu poate să-l demită
Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut, vineri, demisia lui Victor Ponta, în urma anunțului făcut de către DNA privind urmărirea sa penală. 
"Dupa pararea mea, e o situatie imposibila pentru Romania ca premierul sa fie invinuit de fapte penale. Pe de alta parte, pentru Romania, cel mai rau lucru care s-ar putea intampla acum e o criza politica. Avand in vedere toate acestea, solicit demisia premierului Victor Ponta. Aceste consideratiuni si solicitarea de demisie le-am comnicat premierului intr-o discutie pe care am avut-o acum cateva minute", a spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a luat în calcul o eventuală suspendare a prim-ministrului. De altfel, Ponta a spus că nu va demisiona și că doar Parlamentul îl poate demite.
"Am avut cu preşedintele Iohannis o discuţie instituţională extrem de corectă şi civilizată! Respect poziţia sa publică, dar am fost numit în funcţie de Parlamentul României şi doar Parlamentul poate să mă demită! Cred că respectarea principiilor constituţionale este esenţială pt societatea noastră şi în niciun caz nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului şi a cetăţenilor acestei ţări! Asta ar insemna dictatura şi cred că la peste 25 ani după 1989 ar fi o mare eroare pt noi toţi!", a scris Ponta pe Facebook.

Prin urmare, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la TVR, că premierul Victor Ponta i-a spus, în discuţia de la Cotroceni, că se va gândi la demisie şi că speră ca săptămâna viitoare să existe un deznodământ.
"Mi-a spus că se va gândi (la solicitarea privind demisia-n.r.). Se va sfătui, probabil, cu colegi din partid şi va lua, în consecinţă, o decizie. Eu cred şi sper ca decizia să fie demisia", a spus Iohannis la TVR.

 

3. 'Coincidența' moțiunii de cenzură a PNL-PDL cu "moțiunea" DNA
Chemarea premierului Victor Ponta pentru audieri la DNA și anunțarea începerii urmăririi sale penale a coincis cu ziua în care PNL-PDL a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. De altfel, liberalii vor sa-l demita pe Victor Ponta si sa preia guvernarea. Acestia au depus o motiune de cenzura prin care il acuza pe premier ca a incalcat dreptul la vot al romanilor din afara granitelor, la alegerile de anul trecut.

"Au trecut 25 de ani de la Revolutie si Romania cunoaste acum cel mai grav regres democratic. Discret, fara avertismente, fara explicatii, Guvernul condus de Victor Ponta a inceput sa blocheze si sa elimine dreptul politic elementar de vot pentru milioane de romani din tara si din diaspora. Guvernul Ponta a savarsit abuzuri inimaginabile intr-o tara democratica, fara scrupule si fara regret. A calcat si calca in picioare Constitutia si legile, deciziile justitiei, doar pentru a ramane in scaunul de la Palatul Victoria", se sustine in motiunea de cenzura.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anunțat ulterior ca procedurile in privinta dezbaterii motiunii de cenzura se vor discuta luni in sedinta Birourilor permanente reunite ale celor doua Camere.

 

4. Mită la Primăria Generală
Solomon Wigler, consilierul personal al lui Sorin Oprescu, primarul Capitalei, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, sub acuzația de trafic de influenţă. Wigler a fost prins când primea 25.000 de euro mită de la un om de afaceri, conform DNA. Potrivit procurorilor, nu este prima dată când Solomon Wigler primeşte bani pentru proiecte cu dedicaţie. Consilierul lui Oprescu ar fi cerut 230.000 de euro, în tranşe, ca să intervină în cazul obţinerii unor autorizaţii şi PUZ-uri.

"În perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, inculpatul Wigler Solmon, în calitate de consilier personal al primarului Municipiului Bucureşti, a pretins în mai multe rânduri suma totală de 230.000 euro și a primit în mai multe tranșe, suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denunțător) pentru a interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al primarului General al Municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului București, lăsând să se creadă că are influență asupra acestora, în vederea inițierii și votării unor proiecte de hotărâri. Aceste hotărâri vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarket-uri pe raza municipiului București și acceptarea unei donații de către Primăria municipiului București.
Concret, inculpatul a primit suma totală de 150.000 euro, în patru tranșe, respectiv înainte și după votarea hotărârilor respective", se arată într-un comunicat de presă al DNA pe acest subiect.

 

5. Scandal în Justiție: DNA cere revizuirea sentinței definitive în dosarul Rarinca!
Procuroriii anti corupție au contestat decizia de achitare a Marianei Rarinca, cea care a petrecut șase luni în arest preventiv după ce a fost acuzată că a șantajat-o pe șefa Curții Supreme, Livia Stanciu. Este vorba de o cerere excepțională, contestație în anulare de a cere desființarea unei sentințe definitive și rejudecarea cazului. Solicitarea a fost depusă la Curtea de Apel București.
Contestația în anulare este o cale extraordinară de atac, prevăzută de art. 426-432 din Codul de Procedură penală și care poate fi făcută de procuror sau de partea vătămată. DNA a invocat în solicitarea sa articolul 426, lit d. din perspectiva articolului 64 alin. 1 lit. f) Cod Procedură penală, în sensul că există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorului ar fi putut fi afectată. Procurorii arată în cererea depusă la instanță că unul dintre judecătorii care au dat decizia, Risantea Găgescu, s-ar fi antepronunțat și nu ar fi fost imparțială. Completul a fost format din doi judecători, cel de-al doilea magistrat a fost Damian Dolache.
DNA susține că în timpul procesului, Găgescu i-ar fi cerut Marianei Rarinca, pe 22 aprilie 2015, să arate dacă insistă în solicitarea de schimbare a încadrării juridice din infracțiunea de șantaj în infracțiunea de hărțuire, deși aceasta a formulat o cerere scrisă care a fost depusă la dosarul cauzei chiar la primul termen al apelului (25 martie 2015). Tot la același termen, Găgescu a dispus efectuarea unei adrese către Livia Stanciu dacă înțelege să depună plângere pentru hărțuire. Astfel, susțin cei de la DNA, s-ar fi antepronunțat.

 

 

7 Iun 2015 - 00:00

Format: 

Topic: